suomi 11.04.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 tak tez sie stalo..... mpwik "powiedzial" ze standardowo projektuja taka specjalna studnie z deklem - jest to zabezpieczenie przed zamarznieciem przylacz wiec jestem uradowany duss mam taki sam dylemat. Mam warunki przyłączeniowe wody i prądu i zastanawiam się jak rozegrać sprawę z przyłączem wodnym. Budowa dopiero na wiosnę przyszłego roku, ale wody będę potrzebować do wykonania ogrodzenia + ew. okazjonalne podlewanie krzaczków... Powiedz gdzie wodociągi mają zamiar ci postawić tę studzienkę, zaraz przy granicy (za zasuwą), czy może bliżej docelowego wejścia do domu... Tak czy tak chyba będzie trzeba dwa razy się z tym bawić, bo przecież pod domem tej studzienki nie zostawią... ? Acha, i jaka jest kolejność spraw po uzyskaniu warunków przył. na wodę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 12.08.2012 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Kolejność po uzyskaniu warunków:1. Projekt + uzgodnienia - tym powinien zająć się projektant.3. Zgłoszenie.4. Ustalenie wszystkiego z firmą wykonawczą.5. Zgłoszenie rozpoczęcia robót.6. Wykonanie przyłącza + pomiar geodezyjny.7. Przyłączenie do wodociągu (u mnie wykonała to od razu firma, ale wydaje mi się, że jest to w gestii zgk). Na tym etapie bodajże powstaje protokół 'cząstkowy'.8. Dokończenie formalności (opłaty + zgłoszenie wykonania robót do zgk).9. Podpisanie umowy od odbiór wody.10. Założenie wodomierza.11. Wykonanie map przez geodetę (+ zgłosznia gedezyjne do odpowiedniego urzędu?).12. Protokół jakiśtam (powykonawczy?). Oczywiście, część prac może przebiegać równolegle. Punktami 5, 6, 7,11 zajmowała się u mnie firma wykonawcza, wykorzystując własne ścieżki, więc opis jest przybliżony, ale mniej więcej tak wygląda to u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj80 03.02.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) temat dośc stary ale mam pytanie związane z wątkiem.. własnie zleciłem wykonanie projektu wodociągowego.projektant zasugerował że można "puścić" przyłącze już do miejsca docelowego w okolicy garażu.bez studzienki wodomierzowej kilka metrów od granicy. pytałem się czy nie będzie kłopotów z fundamenatmi i budową. usłyszałem że rura biegnie głęboko. dodam że projekt domu już jest wybrany. jest plan zagospodarowania działki (wrysowany obrys budynku). Nadal się waham. bo z jednej strony uniknę dodatkowych kosztów i prac.Ale z drugiej strony nie wiem czy to jest bezpieczne rozwiązanie: fundamenty, praca koparek itp. co radzicie? Edytowane 3 Lutego 2014 przez mj80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.02.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 w trakcie wznoszenia fundamentów robi się przepust pod rurę z wodą jak i kanalizę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 03.02.2014 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Ja miałam robione w ten sposób. Dopilnuj jednego, żeby jeden odcinek rury prowadził od wpięcia się w główną rurę AŻ do wodomierza. Zminimalizuje to ryzyko jakiejś awarii po drodze. Rury wodne faktycznie idą głęboko (poniżej strefy przemarzania) - u nas na głębokości ok. 2,5 m, więc zupełnie nie kolidują z fundamentami, a do budynku wchodzą 'od spodu'. W trakcie kopania fundamentów może być mały problem z koparką - ale to zależy od zdolności kopacza. Jeśli ma głowę na karku, to nie powinien mieć problemów. Na czas kopania rurę jest dobrze trochę zabudować konstrukcją z desek. Kolejny problem jest taki, że jeśli chciałbyś od razu z tej rury korzystać, to (przynajmniej u mnie) ZGK wymaga założenia wodomierza. Nie ma czegoś takiego jak rozliczanie ryczałtowe. Wodomierz zawsze może ktoś gwizdnąć - i to jest Twoje ryzyko, bo taką rurę sterczącą z płyty trudno jest zabezpieczyć. No i przy operacjach z tą rurą może się coś stać. U mnie urwali fragment rury z wodomierzem (na łączeniu) i zerwali plombę. Sam wodomierz się ostał, ale nie wiem co powie ZGK gdy ponownie poproszę o zaplombowanie i czy nie wlepi jakiejś kary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 26.04.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Odgrzewam temtat. Wykonaniem projektu przyłacza zajął sie u mnie architekt. Wniosek o pozwolenie jest w starostwie. Chciałam sie zapytac czy po uzyskaniu pozwolenia moge wykonywac przyłacze wodno-kanalizacyjne w trakcie budowy domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 27.04.2015 05:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Teoretycznie w trakcie budowy przyłącze nie jest konieczne - można korzystać z wody z baniaka - więc przyłącze można zrobić w trakcie lub pod koniec. Podłączone media potrzebne są przy zakończeniu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 27.04.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Brakiem wody sie nie przejmuje, bo mam istniejacą studnie na działce, tylko że rury od wody i kanalizacji bede musiała przeprowadzic przez droge, która robie sobie na działce, a utwardzam ja gruzem z rozbiórki (dosc duze gruzy, sypane w wykop pół metrowy koparka) i chciałabym zeby było jak najmniej komplikacji. No ale trudno bede sie musiała najwyzej pózniej przekopac przez tą droge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts