Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile Wam spadły rachunki za gaz po zmianie Junkersa?

newyork

Recommended Posts

Zmieniłem ogrzewacz gazowy Junkers 20-letni ,na nowoczesny.

Model popularny,jeden z wielu jakie można spotkać na wystawach sklepów tak to powiem.

O ile Wam spadły rachunki za gaz po zmianie takiego pieca?

Słyszałem,że nawet o połowę tylko niewiem czy to prawda :/

Dodam,że "sprawność" tego pieca wynosi 87% według specyfikacji producenta.

Rodzina 3 osobowa.

Po 1 dlaczego?

Po 2 nieznasz sie

Po 3 może mylisz z ogrzewaniem nie wody,a mieszkań...

Ogrzewacze gazowe,te z lat komuny,to zazwyczaj Junkersy.

Zużycie gazu i oddana z nich ciepła woda,a ta sama praca w ogrzewaczu gazowym najzwijmy to "współczesnym" to jak porównanie Żuka,który spalał xxx litrów benzyny na 100km ,do Golfa 1.9 TDi który pali minimalnie 4 litry na 100km.

Niewiem czy wiesz ocb ale inaczej nie umie tego wytłumaczyć...

ad1. dlatego, że konstrukcyjnie palnik w tych urządzeniach nie zmienił się od kilkudziesięciu lat, jedynie palnik pilota nie musi się palić non stop ale jeśli ktoś np. gasił jak nie korzystał to i tak nie ma to znaczenia

ad2. nigdzie nie pisałem, że się na tym znam

ad3. ogrzewanie mieszkań odbywa się zazwyczaj przez ogrzewanie wody która póżniej płynie w kranie lub grzejnikach, często dzieje się to za sprawą jednego palnika.

Tematy motoryzacyjne są mi bardzo bliskie jednak porównywanie spalania beznynowej furgonetki do osobowego diesla jest lekko rozstrzelone. pozdr adam