Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam domek wolnostojący z garażem. Garaż ma być nieogrzewany (bo podobno tak jest lepiej dla samochodu). Przed tynkami na ścianę dzielącą garaż od reszty domu mam zamiar położyć 2 cm styropianu.Jak sądzicie to dobry pomysł, czy niezawracać sobi tym głowy?
https://forum.murator.pl/topic/15303-czy-ociepli%C4%87-%C5%9Bcane-dzia%C5%82ow%C4%85-od-gara%C5%BCu/

2 cm faktycznie nie robi różnicy, szkoda robocizny. Daj co najmniej 8 - tak naprawdę ściana oddziealająca dom od garażu jest twoją ścianą zewnętrzną (bo w garażu będzie wygwizdowie). Dałabyś 2 cm na ścianę zewnętrzną? :cry:
Ja garaż i strychy nieogrzewane od strony zimnej ociepliłem 7cm styropianem. Jest to bardzo skuteczne. 2cm to szkoda zachodu. Z podkoszulkiem jest cieplej niż bez, ale mówimy o zimie :D

przedewszystkim

scianę ociepl, od strony garażu, bardzo to rozsądne,

daj jak pisali przedmówcy więcej ocieplenia niż 2, bo koszt ocieplenia (klej, siatka, itp) dla 2 i np: 8 jest taki sam a efekt zdecydowanie inny.

ale zastanów się nad materiałem do ocieplenia , jesli planujesz robić jakieś remonty, domowe zajęcia(malowanie krzesła itp.) to rozważ zastosowanie wełny bo jak wiesz styropian w kontakcie z rozpuszczalnikami organicznymi ulatnia się, a takowych w garażu może nieco być.

2 cm faktycznie nie robi różnicy, szkoda robocizny. Daj co najmniej 8 - tak naprawdę ściana oddziealająca dom od garażu jest twoją ścianą zewnętrzną (bo w garażu będzie wygwizdowie). Dałabyś 2 cm na ścianę zewnętrzną? :cry:

juz warto dac nawet 2cm. ja tak zrobilem izolujac piwnice od parteru. roznica jest bardzo zauwazalna :). niestety nie moglem dac wiecej styropianu ze wzgledu na wysokosc piwnicy.

Gość Rbert 33
Ja natomiast mam między garażem a domem ścianę grubości 24 b/k garaż w bryle ,a cała bryła domu ocieplona 12 cm wełny i czy wtedy jest sens ocieplać jeszcze ta ścianę wewnętrzną.
Ja natomiast mam między garażem a domem ścianę grubości 24 b/k garaż w bryle ,a cała bryła domu ocieplona 12 cm wełny i czy wtedy jest sens ocieplać jeszcze ta ścianę wewnętrzną.

U mnie podobnie - garaż w bryle budynku, który jest ocieplony 13 cm styropianu (ściana 3-warstwowa), czyli ściana zewnętrzna budynku i jednocześnie garażu jest ocieplona.

Dodatkowo ściana pomiędzy garażem i resztą domu będzie ocieplona 5 cm wełny pod płytami G/K. Puszczę tam więkzość kabli i rurek. Przynajmniej jednej ściany nie będę musiał kuć.

Ocieplenie jest w projekcie i nic tu nie wymyślam. Po prostu zakłada się, że w garażu, pomimo, że będzie ogrzewany, będzie niższa temperatura niż w domu, więc chcę uniknąć strat ciepła.

Koszt takiego ocieplenia jest minimalny.

• 7 months później...

A czy ktoś z Was słyszał, że przy ociepleniu wewn. ścian garażu /odcięciu icgh od domu/, powstanie jakiś efekt lodówki? ... co jest podobno niekorzystne...

???

Mam ocieploną ścianę od garażu tak jak resztę domu. 12 cm. Garaż od zewnątrz też 12 cm. Na razie to nie wykończone i w garażu jest "wygwizdów" ale docelowo będzie sufit z sidingu a na nim ocieplenie. Wtedy w garażu będzie nie tak ciepło jak w domu ale znacząco cieplej niż na podwórku.
Mam garaż stykający się jedną ścianą z domem i dałem własnie wczoraj na nią 10 cm styropianu od wewnątrz garażu. Dodatkowo będą ocieplone 3 zewnętrzne ściany garażu, tak jak dom, 15 cm styropianu. Dach garażu jest dwuspadowy i chyba, przynajmniej na razie, nie będe go ocieplał - szkoda kasy, skoro i tak jest nieogrzewany.