Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt przbudowy budynku - Jakie koszty?

Mati-elektro

Recommended Posts

Jestem w trakcie przygotowania inwestycji przebudowy budynku mieszkalnego na cele prowadzenia działalności gospodarczej, i chciałbym się dowiedzieć jakie mogą być koszty projektu przebudowy budynku oraz dobudowania kotłowni (5x3m) Obecny budynek ma 20x10m

W załącznikach widok na budynek oraz model 3D przedstawiający zamierzony wygląd docelowy po przebudowie:

Budynek:

http://img17.imageshack.us/img17/2036/28531441.jpg

http://img338.imageshack.us/img338/5673/82368984.jpg

http://img843.imageshack.us/img843/9/12415486.jpg

Model 3D:

http://img825.imageshack.us/img825/8834/3d1b.jpg

http://img441.imageshack.us/img441/3268/3d2vw.jpg

http://img218.imageshack.us/img218/3746/3d3r.jpg

Gość zibik_eng

Koszt projektu ~15-20 tys zł.

Jezeli chcesz z tej chałupy zrobic cos co przedstawiles na wizualkach to taniej bedzie ją zburzyć i postawić na nowo.

ps. twoja koncepcja jest tak paskudna że się płakać chce... co ma symbolizować te trójkątne okno??? Taki akcent "nowoczesnej architektury"???? Naprawdę "nie da się" zrobić czegoś nawiązującego do otoczenia?

Edytowane przez zibik_eng

ps. twoja koncepcja jest tak paskudna że się płakać chce... co ma symbolizować te trójkątne okno??? Taki akcent "nowoczesnej architektury"???? Naprawdę "nie da się" zrobić czegoś nawiązującego do otoczenia?

Eeee nieładnie , może pochwal się swoim domem bo po takich miłych postach to dużo osób zmiesza Cię z błotem, bo ilu nas na forum tyle gustów.

9- 15 tys. nie daj się złamać i nie płać więcej :-) . Skoro budynek ma ci służyć jako miejsce pracy to stawiasz przede wszystkim na funkcjonalność a nie "detal" także sprawa wyglądu to kwestia gustu.

PS. nim nawiążesz współprace z biurem projektowym radze samemu dokładnie wczytać się w MPZP dla danej gminy byś nie był zaskoczony ......

Gość zibik_eng
9- 15 tys. nie daj się złamać i nie płać więcej :-) ..

9 tys za 4ry branże... życzę powodzenia w szukaniu.

BTW. ostatnio widziałem zgniłe banany po 0,50 gr/kg... ponoć smakują jak te po 3 zł (zapewniał sprzedaca) ale nie skusiłem ;-) To taka ironiczna wyimaginowana scenka rodzajowa w odpowiedzi na projekty za 9 tys zł z 4ma branżami i wszystkimi wymaganymi prawem uzgodnieniami.... sam koszt składek zusowskich dla 4rech projektantów min ~4-5 tys

Edytowane przez zibik_eng

Zibik_eng

Podzielam Twoje poczucie humoru , i owszem możesz zatrudnić czterech i więcej architektów z dużym doświadczeniem, ze znanej pracowni projektowej i zapłacić sporo pieniążków., zgadzam się z tobą- jeżeli masz sporo kasy to sugerowane widełki cenowe mogą być większe niż to co proponujesz .

Wnioskuję jednak że większość forumowiczów woli nie przepłacać za usługi których wartość może zależeć do punkt widzenia samych zainteresowanych odnośnie wykonania zlecenia projektu, sam szukałem arch. do przebudowy budynku i posiadając kilka ofert i różnica w cenie wynosiła 5 tyś zł???. wszystko zależało od tego kto ile ma zleceń i oszacowania na ile taka przebudowa go czasu pochłonie i ile komplikacji przy tym może się w trakcie pojawić.

A na własnej skórze się przekonałem że wysoka cena i "doświadczenie" nie zawsze idzie w parze z jakością .

Pozdrawiam

Gość zibik_eng
A na własnej skórze się przekonałem że wysoka cena i "doświadczenie" nie zawsze idzie w parze z jakością.

Owszem... ale prawdopodobieństwo znalezienia profesjonalisty z doświadczeniem wśród "tanich" jest równe wygraniu w totka...

Dobry projektant nie zrzuca z ceny poniżej kosztów "bylebyło z czego ZUS'a zapłacić" i pomimo że jest "droższy" to w rachunku ciągnionym może zaoszczędzić inwestorowi nawet do ~30% kosztów wykonastwa prowadzonego z "taniego projektu"... albo czegoś nie ma albo projektant nie wiedział... albo trzeba poprawiać bo coś nie pasuje a to zawsze kosztuje CZAS i PIENIĄDZE, które są wielokrotnie większe niż różnica między "tanim" a dobrym projektem.

heh i tu się również z Tobą zgodzę

"Banalnie" rzecz ujmując ,czasem może to przypominać decyzje jaką stawia sobie człowiek przed zakupem nowego samochodu z salonu, czy może lepiej używanego za niższą cenę,a za jakiś czas wyjdą na wierzch jakieś "usterki"ale pomimo tego to ten sam model etc. Sęk w tym że nawet nowy model prosto z fabryki może wyjechać "wybrakowany" i tak samo spędzisz CZAS I PIENIĄDZE w serwisie udowodniając że "wada produktu leży po stronie producenta".

Tym samym odnoszę się do ceny projektu przebudowy , jestem człowiekiem i mogę się mylić ,ale dokładne oszacowanie nastąpi w momencie gdy osoby zainteresowane(przyszli architekci projektu przebudowy) przeprowadzą wizję lokalną i stwierdzą tyle i tyle zł. lub spróbujemy znaleźć "wspólny język" w danym temacie z inwestorem odnośnie ceny.

Namawiam jednak by zainteresować swoją ofertą, projektu przebudowy w szerszym kręgu nie skupiając się tylko na swoim miejscu zamieszkania (czyt województwie). I jestem przeciwny nastawianiu siebie innych że "taniej nie znajdę"....

Zibik_eng życzysz powodzenia w szukaniu ... Zdaje mi się że warto spróbować poszukać jeżeli myśli się o własnej działalności, dla której ma służyć przebudowany obiekt co jako samo w sobie już jest nie lada wydatkiem także lepiej już na samym początku szukać oszczędności :-)

Odnośnie TANICH projektantów moim zdaniem ryzyko jak każde inne, czytałem ostatnio wątek

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167216-Pomocy-!!!-Dach-mi-si%C4%99-wali-nie-ma-winnych-!!!!-Prosz%C4%99-o-pomoc-!!!

gdzie architekt namalował, przyszedł kier. bud. zrobili tak i wyszło- wszytko źle. ale jak w powyższym temacie za szkody odpowiada ubezpieczyciel wykonawcy projektu.

Z mojego punktu widzenia nowi absolwenci architektury także szukają jakieś niszy dla siebie by zaistnieć i nabyć doświadczenia, w końcu mamy tak skonstruowany rynek że w każdej dziedzinie życia daje to o sobie znać i aby się wybić wiercą tą zabetonowaną skorupę tych co się już wybili :-)

tak czy inaczej jeżeli "starter" tego wątku jeszcze go śledzi to życzę mu w moim i imieniu Zibika powodzenia!