Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzenie kanalizacji...

ramko

Recommended Posts

Pion kanalizacyjny podłączony do kanalizacji sanitarnej powinien być wyprowadzony dla odpowietrzenia ponad dach. Czy mogę go podpiąć w łazience na poddaszu do wolnego kanału wentylacyjnego zbudowanego z ceramicznego pustaka wentylacyjnego? Czy gazy z kanalizacji nie zaszkodzą kominowi? Pustak wentylacyjny jest dodatkowo obmurowany cegła na 6kę. Rury PCV raczej nie uda mi się wepchnąć w ten kanał..

Są specjalne nakładki które można zastosować bez wyprowadzania na zewnątrz rury. Oczywiście działa ona tylko w jedną stronę czyli wpuszcza powietrze do rury żeby nie tworzyło się podciśnienie wyciągające wodę z syfonów. Nie za bardzo wiem jak chciałbyś to podpiąć? a jeśli "cofnie" Ci z komina do łazienki? Widziałem kiedyś, gdzieś rurę śr. około 5 cm wyciągniętą z kanału wentylacyjnego na zewnątrz komina (lekko ponad komin) i podejrzewam, że właśnie to było odpowietrzenie kanalizacji. Nie dałbyś rade tak zrobić?

Docelowo w łazience będzie wentylacja mechaniczna więc zostaje wolny kanał wentylacyjny, kanał jest krótki więc i tak nie zdał by egzaminu przy grawitacji..nie obawiam się również o zaciąganie do innych kanałów tylko o to że gazy mogą działać destrukcyjnie na cegłę komina..

Opary z odpowietrzenia kanalizacji są wilgotne. Chcesz, żeby ta wilgoć i zapaszki z kanalizacji na stałe zagościły w kanale wentylacyjnym?

Wentylację kanalizacji najlepiej jest wyprowadzić ponad dach stosując do tego kanalizacyjną rurę pcv, o średnicy takiej samej, jaką ma pion. Rurę trzeba na strychu ocieplić.

Opary z odpowietrzenia kanalizacji są wilgotne. Chcesz, żeby ta wilgoć i zapaszki z kanalizacji na stałe zagościły w kanale wentylacyjnym?

Wentylację kanalizacji najlepiej jest wyprowadzić ponad dach stosując do tego kanalizacyjną rurę pcv, o średnicy takiej samej, jaką ma pion. Rurę trzeba na strychu ocieplić.

i to jest dobra odpowiedź

Tego przewodu wentylacyjnego jest około 2,5 może więc uda mi się tam wepchnąć rurę PCV 110 (kształtka kominowa ma 150), rura obok pięknie obrobionego wymurowanego z klinkieru komina nie wchodzi w grę. Jeśli się nie uda będę szukał jakiejś elastycznej rury plastikowej..bo aluminiowy flex lub termoflex chyba nie bardzo się nadają..

Mnie to też zastanawia po co ją ocieplać..Kanały wentylacyjne i kominowe ociepla się żeby para wodna zawarta w wyciąganym powietrzu/spalinach nie osiągała punktu rosy. Jak się będzie skraplać w kominie to komin będzie się zawilgacał w skrajnych przypadkach będzie się lało w jego najniższym punkcie.. W kanalizacji kondensat będzie się lał do kanalizacji więc ocieplenie chyba raczej nie będzie potrzebne...

Mnie to też zastanawia po co ją ocieplać..Kanały wentylacyjne i kominowe ociepla się żeby para wodna zawarta w wyciąganym powietrzu/spalinach nie osiągała punktu rosy. Jak się będzie skraplać w kominie to komin będzie się zawilgacał w skrajnych przypadkach będzie się lało w jego najniższym punkcie.. W kanalizacji kondensat będzie się lał do kanalizacji więc ocieplenie chyba raczej nie będzie potrzebne...

A kto będzie zadzierał głowę do góry i liczył ile masz kominów i wywiewek?

• 4 weeks później...