glacjusz 29.01.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Witam Z racji tego, ze bruk klinkierowy zakupiony zastanawiam sie jak zakonczyc obrzeza sciezek, podjazdu. I znalazlem takie cos: http://allegro.pl/palisada-obrzeze-trawnikowe-ekobord45-3-kotwy-i1395805896.html Czy ktos uzytkuje, jak sie sprawuje? Zawsze to jakas alternatywa dla obrzezy betonowych no i fajnie wyglada takie modelowanie sciezek bez obrzezy betonowych. Czy ktos sie wypowie? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 29.01.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Plastik do granitu nie bardzo. Kładziemy na suchym betonie. Potem szybka obmurówka i po sprawie. Ten plastik byłby droższy i bardziej problemowy. Na dodatek widziałem to kilka razy na gotowych budowach. Trochę nie estetycznie to odstawało od bruku. Beton jednak lepiej przylega jako krawędź typu obmurówka.Zdjęcia reklamowe ładne, ale praktyka pokazuje inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..kaczor.. 30.01.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Przy granicie faktycznie lepiej odpuścić sobie obrzeża i zrobić jak pisze poprzednik. Jednak nie dyskwalifikował bym ekobordów zupełnie. Przy standardowej kostce o bardziej regularnych kształtach niż granit sprawdza się znakomicie. Odpowiednio zamontowane są niewidoczne i pozwalają na estetyczne połączenie dwóch nawierzchni. No powiedzmy szczerze, że betonowe obrzeże sterczące między chodniczkiem a trawnikiem ładnie nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 30.01.2011 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Celem uzupelnienia mojego postu/zapytania to czy dobrze beda sie sprawowaly te ekobordy przy bruku klinkierowym o grubosci 71mm? Nie napisalem tego na poczatku, zapomnialem. I czy mozna ekobordy dawac przy rozgraniczeniu podjazdu z trawnikiem? Nie "rozjezdzi" sie bruk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 18.07.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Celem uzupelnienia mojego postu/zapytania to czy dobrze beda sie sprawowaly te ekobordy przy bruku klinkierowym o grubosci 71mm? Nie napisalem tego na poczatku, zapomnialem. I czy mozna ekobordy dawac przy rozgraniczeniu podjazdu z trawnikiem? Nie "rozjezdzi" sie bruk? podciągam temat, czy można użyć ekobord do "obramowania" podjazdu? nie rozjedzie się, planuje tak zrobić, dla wzmocnienia ekobord posadowię na podsypce piasek/cement... macie jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 18.07.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Wątkotwórca pisał o bruku klinkierowym.Te ecobordy to do klinkieru jak pięść do nosa, będzie strasznie "zębate". Oporowanie na zaprawie by było, ale moim zdaniem najlepiej zwykłe szare obrzeże kupić i zamontować go 3 cm niżej niż góra klinkieru. Nie będzie go widać a będzie na prawdę pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 18.07.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 ja chce to do zwykłej kostki, 6 cm, kostka coś ala libet picola w kształcie trapezu, myślę ze taka kostkę na lukach tworzonych przez ekobord będzie łatwiej układać, zwykłe krawężniki (obrzeże) mi się nie podoba, poza tym nie da rade zrobić łuku, palisady to droga impreza, a te zwykle okrągłe to też nie za piękne. tylko pytanie czy to się nie rozjedzie, bo kotwy do ziemi jakoś mnie nie przekonują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 18.07.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 ja chce to do zwykłej kostki, 6 cm, kostka coś ala libet picola w kształcie trapezu, myślę ze taka kostkę na lukach tworzonych przez ekobord będzie łatwiej układać, zwykłe krawężniki (obrzeże) mi się nie podoba, poza tym nie da rade zrobić łuku, palisady to droga impreza, a te zwykle okrągłe to też nie za piękne. tylko pytanie czy to się nie rozjedzie, bo kotwy do ziemi jakoś mnie nie przekonują Zwykłe obrzeże nie będzie w ogóle widoczne, jak umieścisz je do połowy kostki i przysypiesz ziemią. Z niego można zrobić łuki, wystarczy pociąć na kawałki 20 cm. Ja mam tak zrobione na podjazdach i nikt nie wie że tam krawężniki są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 18.07.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 ja chce to do zwykłej kostki, 6 cm, kostka coś ala libet picola w kształcie trapezu, myślę ze taka kostkę na lukach tworzonych przez ekobord będzie łatwiej układać, zwykłe krawężniki (obrzeże) mi się nie podoba, poza tym nie da rade zrobić łuku, palisady to droga impreza, a te zwykle okrągłe to też nie za piękne. tylko pytanie czy to się nie rozjedzie, bo kotwy do ziemi jakoś mnie nie przekonują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 27.07.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Standardowy Eko-bord to ok 100 do 120 cm i gwoździe 30 cm. Uwaga na sprzedawców w supermarketach budowlanych. Często jako Eko-Bord podają ograniczniki do grządek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts