agnikkrol 26.02.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Chce wykopać staw ale sąsiad mi mówi, że tam gdzie chcę go wykopać nie będzie wody Jak mogę sprawdzić czy będzie tam woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyn.rob 26.02.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 A dlaczego tak twierdzi?Zrób próbną odkrywkę-wykop i zobacz jakie jest podłoże i czy najdzie tam woda.Jak głęboko będzie glina to jest duża szansa na wodę-jak piach lub tp to może być różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babis 26.02.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Jest taka metoda na sprawdzanie przepuszczalności gleby:- dół o przekroju 0,5 m2 i głębokości 1m- wlać tam szybko 10 litrów wody-mierzyć czas wsiąkaniaa ile tego czasu to podam jak sobie to poszukamw jakijś książce o oczyszczalniach to widziałem ale myśle, że staw w miejscu gdzie nigdy go nie było i tak bdzie wymagał izolacji z folii babis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyn.rob 26.02.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 10 litrów wlać szybko i mierzyć czas wsąkania--dobre!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 29.02.2004 02:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Równie dobrze można wlać wolno. I tak nic to nie da, chyba że masz warstwę nieprzepuszczalną. Wszystko się sprowadza do poziomu wód gruntowych. Zrób odkrywkę i obsewuj. Jeśli woda będzie się utrzymywała, będzie staw bez folii. W gruncie występują spore wahania poziomu wody, musisz się z tym liczyć. W moim różnice poziomów między latem a zimą dochodzą do 80 cm. Weyn.rob - pomału rośnie. Jeden padł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyn.rob 29.02.2004 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 wpadnij do mojego tematu i cos napisz nowego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 01.03.2004 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Czy zimą mogę wykopać ten wykop metrowy czy poczekać do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyn.rob 01.03.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Możesz wykopać i teraz jak dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 03.03.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Musisz dokopać się do wody gruntowej, żeby móc śledzić co się dzieje z jej poziomem. Może się okazać, że jest ona tak głęboko, że lepiej będzie jednak wyłożyć staw folią.Tak więc nie chodzi o głębokość 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyn.rob 03.03.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Cyprinusale co to za staw z folia na dnie??uważam że to nienaturalne i nieestetyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 04.03.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Jeśli ją zamaskujesz, to trudno będzie się komuś zorientować, że ona tam jest. Niemniej wolę nie mieć takich udogodnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 17.03.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 No ale jeśli wykopiesz sobie staw i drogą naturalną "wejdzie " tam woda - to to chyba najlepszy staw jaki mozna mieć! Nawet uwzględniając możliwe (czy wręcz pewne) zmiany poziomu wody.Wyłożenie folią, pomijająć koszt (choć trudno to pominąć - ten koszt jest na prawdę duży) spowoduje, że będzie on wymagał więcej pracy w ciągu roku. Nie będzie już zbiornikiem naturalnym no i się zacznie......Ja też bardzo chciałbym miec taki staw (żadne tam OCZKA WODNE) ale też muszę sprawdzić "czy mi woda najdzie" metodą kopania dołu:-)A może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii? Tzn ma staw "naturalny"(wykopany) i taki z folią (ale duży i dośc głęboki aby zachować równowagę biologiczna) - interesują mnie porównania jaką ilośc pracy trzeba realnie wkładać w utrzymanie w jednym i drugim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts