Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak spawdzi? czy b?dzie woda w stawie?

Recommended Posts

Jest taka metoda na sprawdzanie przepuszczalności gleby:

- dół o przekroju 0,5 m2 i głębokości 1m

- wlać tam szybko 10 litrów wody

-mierzyć czas wsiąkania

a ile tego czasu to podam jak sobie to poszukam

w jakijś książce o oczyszczalniach to widziałem

ale myśle, że staw w miejscu gdzie nigdy go nie było i tak bdzie wymagał izolacji z folii

babis

Równie dobrze można wlać wolno. I tak nic to nie da, chyba że masz warstwę nieprzepuszczalną.

Wszystko się sprowadza do poziomu wód gruntowych. Zrób odkrywkę i obsewuj. Jeśli woda będzie się utrzymywała, będzie staw bez folii. W gruncie występują spore wahania poziomu wody, musisz się z tym liczyć. W moim różnice poziomów między latem a zimą dochodzą do 80 cm. Weyn.rob - pomału rośnie. Jeden padł.

• 2 weeks później...

No ale jeśli wykopiesz sobie staw i drogą naturalną "wejdzie " tam woda - to to chyba najlepszy staw jaki mozna mieć! Nawet uwzględniając możliwe (czy wręcz pewne) zmiany poziomu wody.

Wyłożenie folią, pomijająć koszt (choć trudno to pominąć - ten koszt jest na prawdę duży) spowoduje, że będzie on wymagał więcej pracy w ciągu roku. Nie będzie już zbiornikiem naturalnym no i się zacznie......

Ja też bardzo chciałbym miec taki staw (żadne tam OCZKA WODNE) ale też muszę sprawdzić "czy mi woda najdzie" metodą kopania dołu:-)

A może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii? Tzn ma staw "naturalny"(wykopany) i taki z folią (ale duży i dośc głęboki aby zachować równowagę biologiczna) - interesują mnie porównania jaką ilośc pracy trzeba realnie wkładać w utrzymanie w jednym i drugim przypadku.