Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Austroflamm

Jacek150

Recommended Posts

Ładne ,estetyczne, nieźle "serwowane" ( nie wiem jak serwis - ktoś wie ?)

Czesi (!?) umieją nieźle robić wkłady.

Do świecenia - nie do grzania.

Porównywalne z Sparthermem ,Brunnerem , ale ci mają w ofercie

jeszcze coś do grzania - Austroflam nie.

Nic w tym złego ,robią to dobrze . Oczywiście etykietki się w Austrii przywala.

Spartherm, jeden z liderow w produkcji wkładów,nie tylko swojej marki,

fabrykę ma w Polsce . Jedną z najlepszych na świecie.

Najgorzej wyszedł tu BRUNNER , do dzisiaj czkawką odbija mu się produkcja

na Węgrzech.

Austroflamm nie ma własnej produkcji, wkłady i piecyki wykonują inne firmy na ich zlecenie i pod ich kontrolą. Miałem mieszane uczucia w związku z tym ale wątpliwości moje rozwiały się po wizycie w ich głównej siedzibie w Austrii. Niezaprzeczalną zaletą ich wkładów i piecyków jest szczelność i bardzo czysta szyba. Jeżeli dopłacimy do systemu HMS to taki wkład zacznie ładnie grzać a i ciepła trochę akumuluje. Edytowane przez margod

Austroflamm nie ma własnej produkcji, wkłady i piecyki wykonują inne firmy na ich zlecenie i pod ich kontrolą. Miałem mieszane uczucia w związku z tym ale wątpliwości moje rozwiały się po wizycie w ich głównej siedzibie w Austrii. Niezaprzeczalną zaletą ich wkładów i piecyków jest bardzo czysta szyba. Jeżeli dopłacimy do systemu HMS to taki wkład zacznie ładnie grzać a i ciepła trochę akumuluje.

Ale to co widzę na zdjęciach to pewnie gdzięś w jakiejś stodole prowizora bo te taśmy na rurach to jakies takie znajome - polsko francuskie ?

Wkładzik ładny ten w środku .

Myślisz o obłożeniu wewnątrz, czy na zewnątrz?

No ale coś ten Twój post nie pasuje do tego tematu...

Jeżeli na zewnątrz to część ciepła zostanie odebrana przez szamot, zmagazynowana. Teraz jest kwestia ilości wagowej szamotu i gdzie i jak jest on ułożony. Niekonieczne jeżeli chodzi o zewnątrz wkładu musi to być szamot, mągą być odlewy z stosownych betonów cięzkich, itp.

Edytowane przez bohusz

Dochodzi kwestia, aby nie "przegrzać" wkładu. Czyli poprostu zapewnić dostateczny odbiór właściwej ilości ciepła jakie wkład wytworzy.

Ze zrozumiałych względów nie może to być szeroko rozumiany za duży odbiór ciepła, bo praca wkładu będzie niewłaściwa. Nie może też być za mały, bo istnieje możliwość. przegrzania.

No ale aby to miało ręce i nogi, w grę wchodzą setki kg.

Czy ja dobrze dedukuję, że obłożenie wkładu płytami szamotowymi korzystnie wpłynie na jakość powietrza do DGP( niższa temp. obudowy wkładu, więc i kurzu przypalonego jak by mniej)?

Ramole nic z tego . To rozwiązanie dla idiotów , którzy chcą za to zapłacić

Zawsze lepiej obłożyć wkład płytą GK + wełna.....

To rozwiązanie jednak też wymaga zapłaty, czy to w hurtowni materiałów, czy to wykonawcy.

Powietrze wtedy lepsze. Polska ma szansę wejść z takowymi obudowami poza swoje granice i zacząć "dyktować" trendy w budowie kominków.

Pozdrawiam

Edytowane przez bohusz

Wkłady kominkowe Austroflamm są bardzo dobrej jakości. Charakteryzują się czystą szybą podczas eksploatacji oraz czystymi okładzinami wewnątrz paleniska (keramotem). Mechanizm podnoszenia szyby jest przyzwoity, natomaist najnowsza linia wkładów Exclusive jest bardzo ładna. Generalnie polecam.