Tysonq 30.01.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam serdecznie.Dom już postawiony - stan surowy otwarty.swego czasu myślałem nad wentylacją mechaniczna, ale było już nieco za późno, bo dom już stał i po przeliczeniu na wentylację mechaniczną musiałbym wyłożyć ok. 10tyś zł + moja robota.Odpuściłem temat i zostaję przy wentylacji grawitacyjnej i mam z tym związanych kilka pytań:1. Jaki wymiar kratek zastosować? (W marcu będę miał wstawiane okna, i wcześniej chciałbym wyciąć otwory pod kratki, żeby później nie kurzyć za mocno)2. Wyczytałem, że górna krawędź kratki nie może być niżej niż 15cm od sufitu3. i teraz to co nie daje mi ciągle spokoju... komin. Posłuchałem się majstra i zdecydowałem się na komin (wentylacyjny + spalinowy), tylko chodzi o to że zazwyczaj w luftach wentylacyjnych na wysokości komina są kratki montowane na przestrzał, a ja mam "tradycyjnie" czyli wywiew do góry, bo majster stwierdził, że tak ma lepszy ciąg. Sam nie wiem czy dobrze zrobiłem słuchając się jego.4. Czy w każdym oknie powinien być nawiewnik? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 30.01.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Odpuściłem temat i zostaję przy wentylacji grawitacyjnej i mam z tym związanych kilka pytań: 1. Jaki wymiar kratek zastosować? (W marcu będę miał wstawiane okna, i wcześniej chciałbym wyciąć otwory pod kratki, żeby później nie kurzyć za mocno) 2. Wyczytałem, że górna krawędź kratki nie może być niżej niż 15cm od sufitu 3. i teraz to co nie daje mi ciągle spokoju... komin. Posłuchałem się majstra i zdecydowałem się na komin (wentylacyjny + spalinowy), tylko chodzi o to że zazwyczaj w luftach wentylacyjnych na wysokości komina są kratki montowane na przestrzał, a ja mam "tradycyjnie" czyli wywiew do góry, bo majster stwierdził, że tak ma lepszy ciąg. Sam nie wiem czy dobrze zrobiłem słuchając się jego. 4. Czy w każdym oknie powinien być nawiewnik? Ad. 1- wym 14x14 Ad. 2- 14 cm od sufitu Ad. 3- dopuszczalne, tylko musisz teraz założyć na tym kanale nasadę wentylacyjną. Ad. 4- w pokojach 1-2 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 30.01.2011 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 ad. 1 - myślałem nad trochę większymi kratkami np 14x21, nie za duże?ad. 2 - jeżeli dam teraz 14-15cm, ale dojdzie jeszcze tynk na suficie, czyli dystans zmniejszy się o ok. 2cm.ad. 3 - czyli muszę zamontować 3 takie nasady? (obrazek)http://img51.imageshack.us/img51/8586/kominvl.jpgdla jasności: W-wentylacja, S-spalinowy. ad. 4 - myślałem nad jednym nawiewnikiem (na dole) w oknie tarasowym + ewentualnie mikrowentylacja, i na górze w łazience jeden nawiewnik... chyba sporo za mało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 30.01.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Kratki 14x14 wystarczą w zupełności. Jak będą ciut wyżej niż 14cm od sufitu to też będzie dobrze.W tym wypadku, potrzebne będą 3 nasady. Tylko, że pośrodku masz kanały spalinowe i ich wylot powinien być, przy takim rozwiązaniu o około 50 cm wyżej od nasad wentylacyjnych. W łazience nie instaluje się nawiewników, bo będzie wiało. Instaluje się tylko w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 30.01.2011 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 są jakieś "specjalne" nasady na kanały spalinowe?dobrze zrobiłem decydując się na otwarte kanały wentylacyjne, czy lepsze są z kratkami na przestrzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 30.01.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 są jakieś "specjalne" nasady na kanały spalinowe? Są, np.: strażak ale tu wystarczą rury z kwasówki + daszek. dobrze zrobiłem decydując się na otwarte kanały wentylacyjne, czy lepsze są z kratkami na przestrzał? I tak i nie. Tak - bo w kanale otwartym do góry, powinien być lepszy ciąg ( chociaż nie zawsze tak jest).Nie - bo będzie drożej. Nasady będą więcej kosztowały niż kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 31.01.2011 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Są, np.: strażak ale tu wystarczą rury z kwasówki + daszek. w domu u rodziców kiedyś była rura z kwasówki + daszek i nie zdało to egzaminu. Po zdemontowaniu daszka palenie uległo zdecydowanemu polepszeniu (kocioł na węgiel kamienny) Okna zamówiłem w zeszłym tygodniu, ale dziś udało mi się domówić nawiewniki do dwóch okien na dole: okno tarasowe i okno w kuchni. Reszta okien już jest na produkcji więc dobre i to. W kuchni przy włączonym okapie będzie można korzystać z nawiewnika, żeby nie ciągnęło z innych kratek. Na dole mam 7 luftów wentylacyjnych, z czego tylko jeden jest przy kominie spalinowym (drugi od dołu na poprzednim rysunku), reszta wymurowane jest do wysokości jętek na poddaszu i później będą przedłużane rurami spiro i wypuszczane "kapturkami" z dachu. Rozważmy te kanały, które później będą przedłużone rurą spiro. Pomyślałem sobie, że zamontuję tam klapy zwrotne, żeby nie było powrotu, tylko jeden kanał (w korytarzu) zostawię bez klapy, żeby sobie zasysało jak będzie potrzeba. Do tego dojdą jeszcze dwa nawiewniki i ewentualnie mikro wentylacja. Dobrze kombinuję? Jak coś to proszę o sprostowanie. Jeżeli zajdzie potrzeba to mogę wrzucić rzut parteru. Z góry dziękuję. p.s. mam nadzieję, że za mocno nie nakręciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 31.01.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Tysong trochę pokombinowana będzie ta wentylacja: rury spiro i kapturki (chyba raczej kominki). Będziesz żałował, że nie zrobiłeś WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 31.01.2011 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 (edytowane) zgadza się kominki - brakowało mi tego określenia. Kilka razy widziałem, że są powypuszczane takie kominki z dachu i chyba nie ma innej opcji, źr je połączyć z wymurowanymi kanałami?Twoim zdaniem moje kombinowanie ma sens, czy zostawić wszystko surowe bez żadnej ingerencji?Może i kiedyś będę żałował, że nie zrobiłem WM. Mogłem nad tym pomyśleć pół roku temu, jak były robione fundamenty. Teraz taki nieplanowany wydatek rzędu 10tyś zł trochę zaburzy moje plany. Edytowane 31 Stycznia 2011 przez Tysonq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 31.01.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Kominki te nie nadają się do wentylacji grawitacyjnej. Chociaż sprzedawcy w składach dalej uparcie twierdzą, że nadają się one do wentylacji grawitacyjnej. Tak naprawdę to przeznaczone są do wentylowania pionów kanalizacyjnych. Potem z reguły jest płacz i pytania co robić bo kapie, wieje, itd..... Moim zdaniem, jak ma być wentylacja grawitacyjna to kanały wentylacyjne powinny być murowane z cegły lub pustaka wentylacyjnego, również ponad dachem.Ale jak pomieszczenia wentylowane nie są skupione w centrum domu, to jest trudno tak wykonać i dlatego te pomysły z kominkami.Chociaż znam kilka przykładów, kiedy rurami spiro, wykonano kanały wentylacji grawitacyjnej i nic nie kapie i nie nawiewa. Tylko, że wykonawcy i inwestorzy wiedzieli jak to zrobić oraz mieli dużo szczęścia:D Dlaczego twierdzisz, że WM będzie kosztowała 10 tys zł a wykonanie jej teraz jest niemożliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 31.01.2011 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 (edytowane) Z technicznego punktu widzenia wykonanie WM jest mozliwe, bo budynek jest w stanie surowym. Obliczyłem, że sam materiał kosztowałby mnie 7tyś zł + moja robota, a że z czasem u mnie krucho to musiałbym to komuś zlecić. Obliczałem z GWC. Chociaż znam kilka przykładów, kiedy rurami spiro, wykonano kanały wentylacji grawitacyjnej i nic nie kapie i nie nawiewa. Tylko, że wykonawcy i inwestorzy wiedzieli jak to zrobić oraz mieli dużo szczęścia:D Możesz zdradzić jakieś tajniki, na które warto zwrócić uwagę, pomijając oczywiście szczęście Edytowane 31 Stycznia 2011 przez Tysonq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 31.01.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Możesz zdradzić jakieś tajniki, na które warto zwrócić uwagę, pomijając oczywiście szczęście Szczęście przy wentylacji grawitacyjnej jest koniecznie potrzebne. Niestety taki sposób wentylowania budynków jest bardzo nieprzewidywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 01.02.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Tysonq wrzuć skany parteru, poddasza i dachu, z zaznaczeniem gdzie mają być kanały wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 01.02.2011 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 http://www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/bachus/ po prawej stronie masz "rysunki szczegółowe" tam są rzuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 01.02.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Piękny domek budujesz:rolleyes: Popatrzyłem na rzuty i moim skromnym zdaniem, raczej nie uda się wykonać poprawnej wentylacji grawitacyjnej.Możliwe również są kłopoty z ciągiem w kominie murowanym. Komin jest trochę za niski a obok jest dach, wyższy od niego o około 1,3 m.W murowanym kominie masz 3 kanały wentylacyjne, jeden wentyluje kotłownię, drugi pokój (chyba z kominkiem), trzeci garaż. Prawdziwym problemem są pozostałe pomieszczenia:na parterze- kuchnia, łazienka, pom. gospodarczena poddaszu-łazienka, dwie garderoby i chyba klatka schodowaRury spiro plus te kominki, to będzie kiepski pomysł. Natomiast postawienie czterech dodatkowych kominów też nie będzie dobrym rozwiązaniem.Proponowałbym jednak żebyś jeszcze raz zastanowił się nad WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.02.2011 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Możesz zdradzić jakieś tajniki, na które warto zwrócić uwagę, pomijając oczywiście szczęście Tysonq, poszukaj postów forumowicza michalsiak w temacie "komin z PCV". Wykonał u siebie kanały went. rurami spiro zakończone na dachu turbowentami. Twierdzi, ze mu się udało i działa dobrze, nic nie kapie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 02.02.2011 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Tysonq, poszukaj postów forumowicza michalsiak w temacie "komin z PCV". Wykonał u siebie kanały went. rurami spiro zakończone na dachu turbowentami. Twierdzi, ze mu się udało i działa dobrze, nic nie kapie. Pozdrawiam Sobieradek słyszał, że gdzieś dzwoniło tylko nie wie gdzie:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 02.02.2011 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 M K WM byłaby w moim przypadku dodatkowym wydatkiem - nie planowanym, a chciałbym uniknąć kredytów itp...Ile Twoim zdaniem kosztowała by mnie wentylacja mechaniczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.02.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Sobieradek słyszał, że gdzieś dzwoniło tylko nie wie gdzie:no: Lepsza moja rada, niż taka w stylu: "tak się nie da, i tak się nie da. Więc ...chyba w ogóle się nie da(?), skoro autor postu nie chce być uszczęśliwiany drogim reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 02.02.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Lepsza moja rada, niż taka w stylu: "tak się nie da, i tak się nie da. Więc ...chyba w ogóle się nie da(?), skoro autor postu nie chce być uszczęśliwiany drogim reku. Dobra rada dla Sobieradka zajmij się tym na czym się znasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts