Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna - kilka pytań

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[...]rekuperator Luna 200 Dospel + kanały, złączki, kształtki, anemostaty, Popytaj może u lokalnego przedstawiciela firmy Dospel.

Popytałem i dowiedziałem się, że Luna 200 do mojego domu jest za mała i na dodatek bez sterowania. Polecono mi Optimal 400, ale to już większy wydatek :( Czy można zamiast tej centrali zainstalować 2 wentylatory? Koszt byłby dużo niższy...

Popytałem i dowiedziałem się, że Luna 200 do mojego domu jest za mała i na dodatek bez sterowania. Polecono mi Optimal 400, ale to już większy wydatek :( Czy można zamiast tej centrali zainstalować 2 wentylatory? Koszt byłby dużo niższy...

Możesz nie zakładać centrali i zrobić WM bez odzysku. Warto tylko zrobić tak aby była możliwość podłączenia reku w późniejszym czasie.

czyli jak? wytłumacz łopatologicznie :)

Czy 120zł od punku za robociznę to dużo? Bo wydaje mi się, że dosyć sporo...

Z podziały na pomieszczenia czyste i brudne wychodzi mi tak:

parter

nawiew: korytarz, gabinet, salon + ewentualnie jadalnia

wywiew: łazienka, kuchnia, wiatrołap

wychodzi, że 3-4 nawiewy i 3 wywiewy.

poddasze

nawiew: 4 sypialnie, korytarz

wywiew: 2 garderoby, duża łazienka (18,5mkw)

wychodzi:, że 5 nawiewów i 3 wywiewy.

Czy można/warto robić nadciśnienie? Czy musi to być wszystko zrównoważone w proporcjach?

Edytowane przez Tysonq

Parter:

a/ nawiew- gabinet, salon + ewentualnie jadalnia, wiatrołap

b/ wywiew- wiatrołap, kuchnia, łazienka + ewentualnie salon jak ma być kominek

Poddasze:

a/ nawiew: 4 sypialnie

b/ wywiew: 2 garderoby, łazienka

To mamy około 13-15 anemostatów. Ale jeszcze trzeba doliczyć czerpnię, wyrzutnię. No i reku a jak tu ten fachman, liczy punkt / punkty ? Trzeba się jego pytać

nie wiem dokładnie jak on liczy punkt. Zapewne i tak sam będę to robił, żeby obniżyć koszty.

w wiatrołapie daje się nawiew? tak na logikę to powinien być wywiew, żeby ewentualne zapachy wyciągać, a nie przeganiać dalej do domu.

Kominek w salonie będzie, ale już jest podprowadzona rura pod kominek do czerpania świeżego powietrza z zewnątrz. To w takim razie trzeba w salonie zamontować i nawiew i wywiew? W sumie to mi pasuje, bo mam dwa kanały w salonie na przeciwnych ścianach.

A co z korytarzami na dole i na górze?

Zasadniczo w wiatrołapie nawiew i wywiew, tam gdzie kominek podobnie. Tylko nie wiem czy się rozumiemy, tam powinien być nawiew i wywiew WM.

Nie chodzi tu o doprowadzenie powietrza zewnętrznego do kominka. Jak ma być WM to kominek musi być z zamknięta komorą spalania. Czyli kanał nawiewny doprowadzający powietrze zewnętrzne musi być podpięty bezpośrednio do kominka. To połączenie musi być szczelne jak i sam kominek.

WM powinna być zrównoważona, czyli jednakowa ilość powietrza wchodzi do domu i wychodzi z domu. Ale aby zapobiec zaciąganiu dymu przez WM z kominka, przy jego otwieraniu można zastosować wyłącznik wentylatora wywiewnego lub zwiększyć tylko sam nawiew. Powstanie nadciśnienie i nie będzie dymu w salonie.

Jaka jest średnica nawiewu powietrza zewnętrznego do kominka?

jeżeli chodzi o kominek to tak jak napisałeś: rura będzie poprowadzone bezpośrednio do kominka i kominek będzie z zamkniętą komorą spalania.

Średnica rury to 160mm :) chyba trochę przyszalałem, bo słyszałem, że przeważnie daje się 110. Na pewno nie zaszkodzi i tak będzie zamontowany jakiś wichajster do regulacji dostarczanego powietrza.

• 3 weeks później...

Witam, jakiś czas szukam wątku dla mojego pytania...więc może tu:)

Jesteśmy w przededniu otrzymaniu mieszkania służbowego po "remoncie" (czytaj zrobione c.o., odmalowane stare ściany, panele i nowe okna w starym drewnianym domu). Niestety nikt (właściciel, inspektor budowlany) nie pomyślał o sprawdzeniu stanu wentylacji która wygląda tak:

mieszkanie ma 57m2: przedpokój, kuchnia, łazienka bez okna, dwa pokoje.

Istnieją dwa przewody wentylacyjne kominowy: 1- łazienka, 2 -kuchnia - który został zasłonięty przez 140 l zbiornik z ciepłą wodą...

http://images46.fotosik.pl/635/49bff5962561f80fgen.jpg

Z przewodu wentylacyjnego kuchennego wyjęliśmy 50l śmieci, gruzu itp, przebiliśmy go wyżej, ponad krawędź bojlera, założyliśmy kratkę wentylacyjną 14x21(zachodzi pod bojler). Jest ok - powietrze "idzie" na zew.

Wspomnę jeszcze że niestety w kuchni znajduje się nasz piec c.o. - kuchnia z płaszczem wodnym..

Pojawił się jednak problem z wentylacją w łazience, gdyż wdmuchuje powietrze do środka.

Wydaje się, że sprawa jest błaha, ale jesteśmy zasypywani tak dziwnymi radami, a po tym jak został przeprowadzony remont nie wierzę już w żadne "dobre rady" naszego miejscowego inspektora, "ekipę" i słowa, że "bedzie Pani zadowolona..." bo jak wiadomo - nie jestem!

Co radzicie? Czy jedynym wyjściem jest zamontowanie wentylacji w oknie (nie wyobrażam sobie tego przy -25 stopniach mrozu i wietrze, które w tym rejonie są częstsze niż słońce, bo to teren górski, gdzie zima trwa od paźdź. do maja...:( a może jednak muszę?? Może jakieś wiercenie w ścianie? Dodam, że dom jest drewniany, nieocieplony, drzwi wejściowe choć nowe to nieszczelne (a miałam być zadowolona:lol2: ) i ciągnie z puszek na prąd...

Pomóżcie proszę!!! za trzy tygodnie jest przekazanie i montujemy kuchnię!

I podkreślę jeszcze raz, ten domek jest własnością Skarbu państwa, remontowany w przetargu, kto wie czego jeszcze możemy się spodziewać...

Edytowane przez Gewka

Ja to widzę tak

Przyczyny obecnego stany są dwie - wymienione okna i udrożniony przez Was kanał wentylacyjny w kuchni.

Wentylacja żeby prawidłowo działać musi zapewniać zarówno dopływ jak odpływ powietrza.

Wymienienie okien na szczelne (stare zapewniały naturalny nawiew) spowodowało zakłócenie tego stanu, czego przekładem jest pizganie chłodem z każdej dziury (puszki prądowe).

Swoja drogą ten dom dziurawy jest jak po ostrzale :D

Odwrócenie ciągu w kanale łazienkowym najprawdopodobniej jest spowodowane właśnie tym szczelnymi oknami oraz znacznie mniejszymi oporami kanału kuchennego który udrożniliście.

Dodatkowo okresowe korzystanie z pieca, którego kanał dymowy prawdopodobnie przylega do kanału wentylacyjnego i podczas palenia ogrzewa go, wspomaga ciąg wentylacyjny.

Sprawdźcie drożność kanału łazienkowego.

Druga sprawa to rozszczelnienie okien (czy po otwarciu któregoś ciąg w łazience jest dalej odwrócony?), choć obawiam się że to nie wystarczy i będzie konieczne zastosowanie nawiewników.

Pozdrawiam

Zakładanie nowego systemu nawet "tylko " za 4 tys nie wchodzi w grę, bo to nie jest nasze mieszkanie i zapowiada się że tylko na kilka najbliższych lat 5, może 6. No chyba , że namówiłabym właściciela...ale jak już pisałam, on woli wstawić nawietrzniki w oknach http://www.construo-commerce.com/files/150/montaz-nawiewnikow-okiennych.jpg

I wszystko by grało, tylko niepokoi mnie to, że ten dom i ciągnie powietrze z każdej innej dziury, ma nieocieplone, drewniane ściany, więc nie jest szczelną puszką. Obawiam się, że nawietrzniki dające nawet 50m3powietrza/h mogą spowodować że zimą nie nagrzeje mieszkania nawet do 15 stopni. Łapię się każdego innego sposobu, który może okazać sie skuteczny, a nie spowoduje aż takich strat ciepła.

Dziś jedziemy sprawdzić, co sie będzie działo przy rozszczelnionych/uchylonych oknach.

Dzięki za zainteresowanie