Tysonq 03.02.2011 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 dzięki za lekturę, w wolnych chwilach postaram się to ogarnąć z człowiekiem od wentylacji jestem umówiony na poniedziałek. Ciekaw jestem co przyniesie ten dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 03.02.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 [...]rekuperator Luna 200 Dospel + kanały, złączki, kształtki, anemostaty, Popytaj może u lokalnego przedstawiciela firmy Dospel. Popytałem i dowiedziałem się, że Luna 200 do mojego domu jest za mała i na dodatek bez sterowania. Polecono mi Optimal 400, ale to już większy wydatek Czy można zamiast tej centrali zainstalować 2 wentylatory? Koszt byłby dużo niższy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 04.02.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Popytałem i dowiedziałem się, że Luna 200 do mojego domu jest za mała i na dodatek bez sterowania. Polecono mi Optimal 400, ale to już większy wydatek Czy można zamiast tej centrali zainstalować 2 wentylatory? Koszt byłby dużo niższy... Możesz nie zakładać centrali i zrobić WM bez odzysku. Warto tylko zrobić tak aby była możliwość podłączenia reku w późniejszym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 04.02.2011 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 (edytowane) czyli jak? wytłumacz łopatologicznie Czy 120zł od punku za robociznę to dużo? Bo wydaje mi się, że dosyć sporo... Z podziały na pomieszczenia czyste i brudne wychodzi mi tak: parter nawiew: korytarz, gabinet, salon + ewentualnie jadalnia wywiew: łazienka, kuchnia, wiatrołap wychodzi, że 3-4 nawiewy i 3 wywiewy. poddasze nawiew: 4 sypialnie, korytarz wywiew: 2 garderoby, duża łazienka (18,5mkw) wychodzi:, że 5 nawiewów i 3 wywiewy. Czy można/warto robić nadciśnienie? Czy musi to być wszystko zrównoważone w proporcjach? Edytowane 4 Lutego 2011 przez Tysonq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 04.02.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Wykonawca liczy od punktu? Jeden anemostat to jeden punkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 04.02.2011 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 no tak by wychodziło, ale to zupełnie inny człowiek, przypadkowo znalazłem reklamę, a że koleś jest z moich okolic to postanowiłem zadzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 04.02.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Parter:a/ nawiew- gabinet, salon + ewentualnie jadalnia, wiatrołapb/ wywiew- wiatrołap, kuchnia, łazienka + ewentualnie salon jak ma być kominek Poddasze:a/ nawiew: 4 sypialnieb/ wywiew: 2 garderoby, łazienkaTo mamy około 13-15 anemostatów. Ale jeszcze trzeba doliczyć czerpnię, wyrzutnię. No i reku a jak tu ten fachman, liczy punkt / punkty ? Trzeba się jego pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 04.02.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 nie wiem dokładnie jak on liczy punkt. Zapewne i tak sam będę to robił, żeby obniżyć koszty.w wiatrołapie daje się nawiew? tak na logikę to powinien być wywiew, żeby ewentualne zapachy wyciągać, a nie przeganiać dalej do domu.Kominek w salonie będzie, ale już jest podprowadzona rura pod kominek do czerpania świeżego powietrza z zewnątrz. To w takim razie trzeba w salonie zamontować i nawiew i wywiew? W sumie to mi pasuje, bo mam dwa kanały w salonie na przeciwnych ścianach.A co z korytarzami na dole i na górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 04.02.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Zasadniczo w wiatrołapie nawiew i wywiew, tam gdzie kominek podobnie. Tylko nie wiem czy się rozumiemy, tam powinien być nawiew i wywiew WM.Nie chodzi tu o doprowadzenie powietrza zewnętrznego do kominka. Jak ma być WM to kominek musi być z zamknięta komorą spalania. Czyli kanał nawiewny doprowadzający powietrze zewnętrzne musi być podpięty bezpośrednio do kominka. To połączenie musi być szczelne jak i sam kominek.WM powinna być zrównoważona, czyli jednakowa ilość powietrza wchodzi do domu i wychodzi z domu. Ale aby zapobiec zaciąganiu dymu przez WM z kominka, przy jego otwieraniu można zastosować wyłącznik wentylatora wywiewnego lub zwiększyć tylko sam nawiew. Powstanie nadciśnienie i nie będzie dymu w salonie.Jaka jest średnica nawiewu powietrza zewnętrznego do kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 05.02.2011 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 jeżeli chodzi o kominek to tak jak napisałeś: rura będzie poprowadzone bezpośrednio do kominka i kominek będzie z zamkniętą komorą spalania. Średnica rury to 160mm chyba trochę przyszalałem, bo słyszałem, że przeważnie daje się 110. Na pewno nie zaszkodzi i tak będzie zamontowany jakiś wichajster do regulacji dostarczanego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 05.02.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Jak jest fi 160, to bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 05.02.2011 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 średnica rury zależy też zapewne od mocy kominka, ale większa nigdy nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 06.02.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Oczywiście, jak większa moc to piec potrzebuje więcej powietrza do spalania. Zwiększamy wtedy średnicę nawiewu ale zwykle fi 160 wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gewka 28.02.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) Witam, jakiś czas szukam wątku dla mojego pytania...więc może tu:) Jesteśmy w przededniu otrzymaniu mieszkania służbowego po "remoncie" (czytaj zrobione c.o., odmalowane stare ściany, panele i nowe okna w starym drewnianym domu). Niestety nikt (właściciel, inspektor budowlany) nie pomyślał o sprawdzeniu stanu wentylacji która wygląda tak: mieszkanie ma 57m2: przedpokój, kuchnia, łazienka bez okna, dwa pokoje. Istnieją dwa przewody wentylacyjne kominowy: 1- łazienka, 2 -kuchnia - który został zasłonięty przez 140 l zbiornik z ciepłą wodą... http://images46.fotosik.pl/635/49bff5962561f80fgen.jpg Z przewodu wentylacyjnego kuchennego wyjęliśmy 50l śmieci, gruzu itp, przebiliśmy go wyżej, ponad krawędź bojlera, założyliśmy kratkę wentylacyjną 14x21(zachodzi pod bojler). Jest ok - powietrze "idzie" na zew. Wspomnę jeszcze że niestety w kuchni znajduje się nasz piec c.o. - kuchnia z płaszczem wodnym.. Pojawił się jednak problem z wentylacją w łazience, gdyż wdmuchuje powietrze do środka. Wydaje się, że sprawa jest błaha, ale jesteśmy zasypywani tak dziwnymi radami, a po tym jak został przeprowadzony remont nie wierzę już w żadne "dobre rady" naszego miejscowego inspektora, "ekipę" i słowa, że "bedzie Pani zadowolona..." bo jak wiadomo - nie jestem! Co radzicie? Czy jedynym wyjściem jest zamontowanie wentylacji w oknie (nie wyobrażam sobie tego przy -25 stopniach mrozu i wietrze, które w tym rejonie są częstsze niż słońce, bo to teren górski, gdzie zima trwa od paźdź. do maja... a może jednak muszę?? Może jakieś wiercenie w ścianie? Dodam, że dom jest drewniany, nieocieplony, drzwi wejściowe choć nowe to nieszczelne (a miałam być zadowolona:lol2: ) i ciągnie z puszek na prąd... Pomóżcie proszę!!! za trzy tygodnie jest przekazanie i montujemy kuchnię! I podkreślę jeszcze raz, ten domek jest własnością Skarbu państwa, remontowany w przetargu, kto wie czego jeszcze możemy się spodziewać... Edytowane 28 Lutego 2011 przez Gewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 28.02.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Ja to widzę tak Przyczyny obecnego stany są dwie - wymienione okna i udrożniony przez Was kanał wentylacyjny w kuchni. Wentylacja żeby prawidłowo działać musi zapewniać zarówno dopływ jak odpływ powietrza. Wymienienie okien na szczelne (stare zapewniały naturalny nawiew) spowodowało zakłócenie tego stanu, czego przekładem jest pizganie chłodem z każdej dziury (puszki prądowe). Swoja drogą ten dom dziurawy jest jak po ostrzale Odwrócenie ciągu w kanale łazienkowym najprawdopodobniej jest spowodowane właśnie tym szczelnymi oknami oraz znacznie mniejszymi oporami kanału kuchennego który udrożniliście. Dodatkowo okresowe korzystanie z pieca, którego kanał dymowy prawdopodobnie przylega do kanału wentylacyjnego i podczas palenia ogrzewa go, wspomaga ciąg wentylacyjny. Sprawdźcie drożność kanału łazienkowego. Druga sprawa to rozszczelnienie okien (czy po otwarciu któregoś ciąg w łazience jest dalej odwrócony?), choć obawiam się że to nie wystarczy i będzie konieczne zastosowanie nawiewników. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 28.02.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 mieszkanko jest małe więc koszty reku z instalacją też będą małe, góra 4000,- będzie można na głucho uszczelnić wszystkie znalezione dziury czy się inspektorowi podoba czy nie, łącznie z puszkami el , kwestia tylko ile wy tam będziecie mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gewka 01.03.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Zakładanie nowego systemu nawet "tylko " za 4 tys nie wchodzi w grę, bo to nie jest nasze mieszkanie i zapowiada się że tylko na kilka najbliższych lat 5, może 6. No chyba , że namówiłabym właściciela...ale jak już pisałam, on woli wstawić nawietrzniki w oknach http://www.construo-commerce.com/files/150/montaz-nawiewnikow-okiennych.jpgI wszystko by grało, tylko niepokoi mnie to, że ten dom i ciągnie powietrze z każdej innej dziury, ma nieocieplone, drewniane ściany, więc nie jest szczelną puszką. Obawiam się, że nawietrzniki dające nawet 50m3powietrza/h mogą spowodować że zimą nie nagrzeje mieszkania nawet do 15 stopni. Łapię się każdego innego sposobu, który może okazać sie skuteczny, a nie spowoduje aż takich strat ciepła.Dziś jedziemy sprawdzić, co sie będzie działo przy rozszczelnionych/uchylonych oknach.Dzięki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.03.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 remont tego mieszkanka tą metodą do niczego nie doprowadzi bo i tak będzie wiało i tak i nawet nie będziesz wiedzieć czy oknami czy innymi dziurami, będzie za to ładnie wyglądać co jest chyba ważniejsze niż rachunki za ciepło w sumie to nie będą takie duże bo mieszkanko jest małe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gewka 01.03.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 czyli zaakceptować nawietrzniki? Z waszą opinią będzie łatwiej:)dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 01.03.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 W tej sytuacji nic mądrzejszego od nawietrzaków się nie wymyśli. Można jeszcze taniej - wyciąć trochę (ze 20 cm) uszczelki w oknach. Powinno się zdecydowanie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts