Gewka 02.03.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Ha!! i kolejne informacje. Sprawdziliśmy co się będzie działo przy uchylonych oknach. I uwaga. Na chwilę ciąg był prawidłowy...po czy przy silniejszym podmuchu wiatru zaczęło znowu wdmuchiwać do środka... Sprawdziliśmy przebieg przewodu wentylacyjnego łazienkowego i okazuje się że nie idzie do komina, bo biegnie jakieś 70 cm poziomo a potem skręca. Dziś sprawdzimy w którym miejscu wychodzi na zewnątrz. Jest czysty. Czy zamocowanie elementów zapobiegających odwróceniu się ciągu, montowane na zakończeniu przewodu miałyby tu sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 02.03.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 ten kanał łazienkowy to juz nie wentylacja, z racji "budowy" będziesz tam mieć wsteczny chyba non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gewka 02.03.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 02.03.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Skoro mieszkanie masz dopiero oficjalnie otrzymać, zażądaj (zrób) odbiór kominiarski.Kominiarz na protokole niech napisze co i jak z wentylacją.Mając na papierze negatywna opinię, będziesz miała podkładkę do wymuszenia działań właściciela budynku lub ewentualnie zwrotu poniesionych nakładów na naprawienie tego stanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jukke 03.03.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Witampotrzebuje pilnie pomocy - na pewno sa tu madrzejsi i wiedzacy wiecej i lepiej ode mnie... Mam pytanie odnosnie wentylacyjnej kratki w kuchni...Czy w kuchni w mieszkaniu w bloku 4-pietrowym z duzym oknem zewnetrzym i otwartej na przedpokoj i z kuchnia elektryczna musi byc kratka wentylacyjna do kominowa???????????Kominiarz przy ostatniej kontroli nakazal zdemontowac okap. Po zdemontowaniu, ku mojemu zdziwieniu (mieszkanie remontowane przez poprzednich wlascicieli) okazalo sie, ze kratki wentylacyjnej brak, sciana w tym miejscu jest po prostu zamurowana / zabudowana plytkami...Ale moze w kuchni otwartej z oknem i bez gazu (tylko kuchnia elektryczna) kratki nie musi byc?????????Prosze, jesli ktos wie, niech mi pmoze, nie wiem co teraz robic, zanim przyjdzie kontrola.... z gory dziekuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 03.03.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Musi być. Mam też w bloku kuchnię w pokoju i z kuchenką elektryczną i specjalnie była robiona kratka. Wyciągu-okapu nie mam, tylko pochłaniacz. Kominiarz zawsze sprawdza ciąg w tej kratce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jukke 03.03.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 matko jedyna, to ja nie wiem co ja teraz zrobie. jesli faktycznie musi byc kratka, w otwartej kuchni mimo braku gazu + okno, to jak poprzedni wlascieciel mogl zakafelkowac caly komin, lacznie z kratka przeciez teraz nakaza mi kuc sciane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 03.03.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Jak,jak... Olał przepisy, nigdy nie gotował płucek , więc zapachy gotowania mu nie przeszkadzały, a kafelki mu pasowały do koncepcji wystroju wnętrza. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ten okap jest ślepy, czy to jest pochłaniacz? Typowy przykład zasady "wolność Tomku w swoim domku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jukke 03.03.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 no to teraz jestem zalamana okap jak sie okazal jest tylko pochlaniaczem zapachow. myslalam, ze to "normalny" okap, podlaczony do kratki. pierwszy szok, gdy kominiarz powiedzial, ze okapu nie moge miec, bo zaburza cyrkulacje powietrza w wentyulacji, a teraz drugi, jeszcze wiekszy, ze pod obudowa w ogole kratki nie ma...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 03.03.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Pochłaniacz w niczym nie przeszkadza. A kratka musi być. Takie przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 03.03.2011 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 frez (otwornica) do betonu najlepiej 125mm + wiertarka i jazda. Można "zatrudnić" kogoś do trzymania rury od odkurzacza, wtedy trochę mniej będzie pyłu w mieszkaniu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 03.03.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Coś ten kominiarz mało kumaty, skoro nawet nie sprawdził czy to okap z wyciągiem, czy sam pochłaniacz. Co do reszty miał rację. Wycinanie otworu w wykafelkowanej ścianie to będzie taka chirurgiczna robota, ale przy odrobinie szczęścia i uwagi nic nie zniszczysz. Odkuj delikatnie jeden kafelek a potem albo otwornicą, albo wiertłem po obwodzie i delikatnie kuć. Zobacz u sąsiada w którym miejscu ma tą kratkę zainstalowaną, to może trafisz na oryginalny otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 06.03.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 ....Zobacz u sąsiada w którym miejscu ma tą kratkę zainstalowaną, to może trafisz na oryginalny otwór. Obowiązujące przepisy zabraniają podłaczania do wentylacji więcej niż 1 mieszkania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.03.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Jak słusznie piszesz, obowiązujące przepisy.Mogę się mylić, ale nowelizacja zdaje się została wprowadzona w 2000 roku i działa wstecz, więc dalej jest bardzo dużo budynków mających wspólne kanały wentylacyjne, stąd moja sugestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.03.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 (edytowane) jest bardzo dużo budynków mających wspólne kanały wentylacyjne, stąd moja sugestia. Trzeba by sprawdzić, jak jest w tym konkretnym bloku. Jeśli są wspólne kanały, to kuć w tym samym pionie. Jeśli indywidualne, to dowiedzieć się, gdzie (sprawdzić metodą "dedukcji" po wizycie u wszystkich sąsiadów w "pionie"). Edytowane 8 Marca 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.03.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 no to teraz jestem zalamana okap jak sie okazal jest tylko pochlaniaczem zapachow. myslalam, ze to "normalny" okap, podlaczony do kratki. pierwszy szok, gdy kominiarz powiedzial, ze okapu nie moge miec, bo zaburza cyrkulacje powietrza w wentyulacji, Jeśli by administrator w tej sytuacji wyraził zgodę na wykonanie wylotu prawdziwego okapu (a nie pochłaniacza) przez ścianę i zastosowanie własnego, zamykanego nawiewu (na czas postoju okapu), to byłoby to jedyne wyjście bez konieczności wykuwania od nowa otworu pod kratkę (nie byłoby zakłócenia ciągu grawitacyjnego, bo nie ma kratki! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts