piotrsel 30.01.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam Kupiłem w listopadzie mieszkanie od dewelopera na poddaszu. Podczas odwilży powstał dla mnie bardzo duży problem. Cały śnieg z lodem znajdujący się na dachu spadł na mój balkon. W całym bloku tylko ja i sąsiad mamy ten problem - nad balkonem jest płaski dach (resztą ma nad balkonami kukułki lub dach stromy i mają zamontowane śniegołapy). Napisałem pismo do dewelopera że taka sytuacja zagraża życiu osobie znajdującej się na balkonie itd. Dostałem odp że wszystko jest zgodne z projektem a dach powinien być odśnieżany. Czy są jakieś przepisy żeby zmusić dewelopera do zamontowania śniegołapów (zakwestionowania projektu - przecież projekt nie musi być idealny). Kolejna sprawa jest taka że mam również okno dachowe no i inni na stromych dachach mają zamontowane przed oknem śniegołapy, no a ja oczywiście nie... Czy to też jest zgodne z przepisami (jak spadanie więcej śniegu to mogę całą zimę czekać aż cokolwiek przez to okno zobaczę)Z góry dzięki za pomoc:D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 30.01.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 najgorsze co mogłeś zrobić:od dewelpera, na poddaszu i pewnie blachodachówka. Myślę ze śniegołapy to mały problem. Poczekaj trochę to z mieszkania po ulewnym deszczu lub odwilży staż pozarna będzie ci wodę wypompowywać...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.02.2011 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 To, że w projekcie nie było to nie znaczy, że nie powinno być! Zima pokazała, że należy zamontować. Poinformuj o tym nadzór budowlany. Co innego z oknem, które nie wymaga zabezpieczenia płotkami gdyż tę rolę pełni górny kołnierz. Masz okno w płaskim dachu więc przez nie możesz oglądać wyłącznie niebo a zimą śnieg. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts