Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa bezobsługowa - prawie KOMENTARZE

dakula

Recommended Posts

• Odpowiedzi 316
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Okna zamawiałam na raty. Pierwsze mierzenie było jakoś w połowie kwietnia, jak jeszcze pietra nie było (same aluminiowe), a plastiki zostały zamówione, według projektu. Ze względu na kolor na plastiki miałam czekać 2 miesiące. Później pomierzyliśmy plastiki ale trzy największe okna nadal musiały czekać ze względu na tarasy i domówiłam je dopiero niedawno.

Jeśli chodzi o dach to jeszcze go nie ma ale jest następny w kolejce do robienia. O tym laniu się na okna nie pomyślałam ale u nas leje się tylko z tarasów, bo dach ma już wszędzie attyki. Tarasy są natomiast nieco wysunięte więc woda nie cieknie po budynku.

• 3 weeks później...
U mnie są alu tylko ze względu na wielkość przeszkleń i naświetla. Lubię plastiki :)

a ja cały czas myslałam że będę mieć okna drewniane:) ale mój J. ich nie chciał ze względu na konserwację, a poza tym w grę wchodziła też kasa ( za 20 lat jak będę musiała je wymienic to jeszcze nie zdążyłby się spłacić:)) jedynie co to dobrze że przynajmniej mi się podobają (myslałam, ze będzie znacznie gorzej:))

jeśli masz za wysoką bramę to przyjklej od spodu nadproza styropian:) tani sposób na obniżenie światła wjazdu:) natomiast jeśli chcesz miec gładką bramę a hormann tego nie wykona to popytaj o bramy innych firm- wiele z nich zupelnie nie odbiega jakością od hormanna a ceną już owszem:) poza tym jeśli masz bramę na dwa samochody (ok 5m) i zostawisz te 2,75 to będziesz już wpadała w niektórych firmach w próg bram przemysłowych-więc i cena automatycznie wyższa

Dakula, efekt wysokiej bramy można podobno uzyskać stosując nad nią tzw. ślepy profil z takiego samego materiału. Takie między innymi rozwiązanie proponował mój architekt. Tematu nie zgłębiałam, bo to nie ten etap, poza tym, jako zwolenniczka gładkiej bramy, musiałabyś pogodzić się z jednym przecięciem ;), ale może podpytaj swoich projektantów, co o tym sądzą.

koktajl dzięki za rady. Brama powinna zostać w dokładnie w takim rozmiarz,e bo taka właśnie pasuje do całego budynku. Problem w tym, że architekci nie sprawdzili czy da się ją zrobić jako gładką. Jeśli się nie da, to bedę oczywiście szukała u nnych producentów.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli przez słowo "gładka" czy chodzi Ci o panel zupełnie gładki, bez jakiejkolwiek struktury czy przetłoczeń? Jeśli tak to na pewno nie ma problemu-jeśli nie Hormann to zrobi to kto inny. To o czym pisze lullaby to tzn blenda tylko stosując ja duzo tracisz na temperaturze w garażu (pomimo iż od środka dokeliłabys styropian- to nadal tylko 4 cm panela a w srodku tylko pianka pouliretanowa). Bo pisząc "gładka" chyba nie masz na mysli bramy uchylnej czyli takiej w jednym kawałku?( takiej gładkiej bramy na pewno nie ma)

Natomiast czy naprawdę jest Wam potrzebna brama aż tak wysoka? rozumiem, że w jakiś sposób pasuje do elewacji i okien ale górny koniec bramy nie zawsze musi być np na identycznej wysokosci z dołem lub góra okna. Jest to niezależny element budynku i powiem Ci szczerze, ze wysokie bramy nie są ładne (wedlug mnie). Myślę, że gdybyś mogła zrobić brame np na 2,4 to nadal byłoby wysoko, a wtedy podział bramy byłby tylko 4 panele każdy po 60 cm wysoki- bradzo ładny i równy podział:)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...