dakula 05.02.2011 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 O witam, jaka ekspresowa rewizyta. A wiesz, że własnie o bambysach w salonie myślałam . Ogólnie dla mnie ogród jest nawet ważniejszy niż dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 06.02.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Baaardzo mi pasują bambusy w Waszym domku Bardziej, niż w moim (ale i tak będę je miała ) Masz jeszcze jakieś pomysły na ogród? Jaki duzy będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 06.02.2011 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Na ogród pomysłów mam aż za dużo. Przez wszystkie te lata gdy szukaliśmy działki wielokrotnie próbowałam planować jak mój ogród powinien wyglądać. Kończyło się to zazwyczaj połączeniem ogrodu wiejskiego z japońskim z pewną domieszką ogrodów południowych i angielskich. Niestety to wszystko w połączeniu z nowoczesną bryłą budynku, która okazała się być dla nas najlepszym rozwiązaniem, przyniosłoby fatalny efekt. Postanowiłam więc (choć z wielkim bólem) oddać projekt ogrodu architektowi krajobrazu. W tym tygodniu powinnam dostać pierwsze pomysły. Działka ma nieco ponad 1200m ale sporą jej część zajmie dom, myślę że na faktyczny ogród zostanie nam jakieś 500m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 06.02.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 To i tak spore pole do popisu Ja mam dokładnie te same ciągoty co Ty plus jeszcze akcenty śródziemnomorskie Więc już totalny misz masz Pochwal się jak się coś wykluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 10.02.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Witaj. Projekt wygląda super. Trzymam kciuki za bezproblemowa realizację. Odnośnie projektu ogrodu- jakbyś się uparła, to i miękkie kształty można zaprojektować do takiej bryły. Ale aż się prosi o geometryczne, mocniejsze kształty. Nie martw się tym, rośliny będą dodawały dynamiki wszystkiemu, będą dawały tez ładny kontrast między kształtem rabat a wypełnieniem. Myślę że będziesz zadowolona. Dopilnuj żeby nie było nudno- jakieś kulisowania, nie wszystko widoczne z każdego zakątka, ciekawe miejsca... Polecam trawy ozdobne- świetne do nowoczesnych ogrodów. Czasem bardzo sprawdza się miękka ścieżka, czy miękka linia 1 rabaty w takim geometrycznym ogrodzie-= wtedy będziesz mieć to o czym marzysz. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.02.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 bardzo ciekawy i funkcjonalny układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 10.02.2011 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Nie wiem w, którą stronę iść z tym ogrodem, bo projekt zakłada rabaty z jednym, dwoma gatunkami roślin, a ja to bym chciała żeby codziennie pojawiały się nowe kwiaty – przez cały sezon. Z projektem domu jakoś łatwiej było, drugie podejście okazało się już być idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 10.02.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Bardzo mi się rzuty podobają... A ogród... hmmm... moje marzenie... Bardzo dobrze myślisz z tymi kwiatami... teraz najmodniejsze są ogrody bylinowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 10.02.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Dakula, fajny układ domu. Ile Twój dom będzie miał metrów?Jeśli miałabym cokolwiek zmienić, to zastanawiałabym się, czy nie dać wejścia do domu z garażu bezpośrednio, nie przez pomieszczenie gospodarcze (idziesz np. z siatami zakupów i nie musisz przechodzić przez dwie pary drzwi) ale to detal i kwestia preferencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.02.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 drzwi pośrednie nie są złe - oddzielają od zimna i zapachów z garażu. Blaszane będą te pierwsze, a te już do domu mogą być normalne. Siostra ma taki układ i są z tego zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 11.02.2011 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Dom ma łącznie prawie 320 m ale po odliczeniu garażu i innych pomieszczeń gospodarczych zostaje około 250. Wejście do garażu przez pomieszczenie gospodarcze ma stanowić, tak jak pisze Spiera, śluzę dla zapachów z garażu. Słyszałam od kilku osób, że jeśli garażu używa się zgodnie z jego przeznaczeniem, a nie jako graciarnia, to spaliny dostają się do domu. To pomieszczenie przechodnie miało być pierwotnie szatnią ale ponieważ w wyniku zmian w projekcie zniknęło mi dodatkowe „ogrodowe” pomieszczenie gospodarcze duża szafa stanie we wnęce w przedsionku. Z siatami będę miała do kuchni daleko ale ponieważ wymarzyłam sobie kuchnię z tyłu domu, z widokiem na ogród i bezpośrednim wyjściem z jadalni na taras, to ta odległość jest niejako wpisana w ten projekt. Kuchnia uległa pewnym modyfikacjom. Nie ma już tego wąskiego przejścia, w zamian przejście pomiędzy jadalnią, a salonem jest znacznie szersze. Dzięki temu mam sporo blatu i wiszących szafek w kuchni, a stół można rozstawić, aż do salonu i urządzić np. wigilię na 20 osób. Całe przejście pomiędzy kuchnią a salonem będzie można zamknąć przesuwanymi panelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 18.02.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Jeszcze w sprawie ogrodu- powiedz projektantowi ze chcesz zeby wciąż cos kwitło w ogrodzie- może tak dobrać gatunki żeby to się działo, nawet jeśli rabaty mają być monochromatyczne. Ale za to jak Ci zakwitnie duży łan kwiatów- np.szałwi czy lawendy to oczu nie da się oderwać. Warto tez postawić na gatunki, które dają długi efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 19.02.2011 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Wstawiłam w dzienniku plan jaki mamy na ten moment. Proszę o ewentualne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 20.02.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 (edytowane) bardzo mały ten plan. Biały kolor to nawierzchnie utwardzone? A taka zielona 'nerka'- co to jest? Możesz opisac krótko kolory na planie? Edytowane 20 Lutego 2011 przez magnolia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 20.02.2011 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Jasno zielone to trawa, fioletowe rabarty, ciemna zieleń żywopłoty po prawej niski bukszpan, po lewej będą cisy, nerka to jakaś karłowa kosodrzewina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 21.02.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 projekt wygląda dobrze. Gatunki są rozmieszczone porządnie- tzn. że w ciągu sezonu ogród będzie się zmieniał, w różnych miejscach będą zakwitać różne gatunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 21.02.2011 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Dzięki serdeczne za komentarz. Jest mi dość trudno wyobrazić sobie całość jedynie z takiego płaskiego rzutu i kilku akwarelowych wizualizacji jakie dostałam. Poprosiłam jeszcze o dodanie dzwonków, które lubię i w moim obecnym ogrodzie kwitną bardzo długo i obficie. Teraz czekam na finalną całość. Najbardziej dołuje mnie fakt, że z ogrodem najwcześniej ruszymy w przyszłym roku ale taki w końcu był mój zamysł, że projekt ogrodu ma powstawać równolegle z elewacją budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 22.02.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Zamysł dobry, ale rzeczywiście wymaga czekania, a to trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 23.02.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 dakula, a Ty razem z projektem domu robisz projekt wnętrz??Co do układu kuchni, właśnie to przerabiam i nie jest to takie oczywiste, jakby się mogło wydawać. Potrzebujesz poza wizualizacją rzutu z dokłądnymi wymiarami. Spisz sobie ile i jakich szafek potrzebujesz, jaka lodówka/zamrażarka i inne sprzęty. Piekarnik w wyspie (czyli nisko) niewygodnie. Przynajmniej dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 23.02.2011 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Tak robimy projekty wnętrz razem z projektem domu. Chcę mieć wszystko wymyślone jeszcze na etapie projektu, bo łatwo można wprowadzać różne zmiany i dom dostosowuje się do naszych pomysłów na wnętrza, a nie odwrotnie. Już zmienialiśmy rozmiar lub umiejscowienie kilku okien i przestawialiśmy ścianki. Poza tym planowanie na tym etapie spowoduje, że projekty instalacji, które otrzymamy do projektu, będą już tymi docelowymi. Te wizualizacje nie są jeszcze ostateczne. Zaakceptowałam już styl pomieszczenia oraz kolorystykę i właśnie przechodzę do konkretów. Czyli to o czym piszesz ile szafek, gdzie i jakiego rozmiaru. Ale ciągle mam wątpliwości co do zlewu na półwyspie. Czy to będzie praktyczne rozwiązanie? Piekarnik z rozmysłem zostawiłam w dolnej zabudowie, ponieważ korzystam z niego jakieś 5 może 10 razy do roku z mikrofali może 2 razy w tygodniu. Nie pijemy też właściwie kawy, za to litry herbaty, więc ekspres nie musi stać w jakimś super łatwo dostępnym miejscu. Sprzęty, które intensywnie użytkuję to lodówka, czajnik i zmywarka no i robot kuchenny ale on będzie stał w spiżarni. Lodówka ma byś SBS (koniecznie z kostkarką), będzie schowana częściowo w ścianie tak aby licowała się z meblami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts