Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa bezobsługowa - prawie KOMENTARZE

dakula

Recommended Posts

Pamirtaj ze sbs to glownie 90tki (mi nie pasowala do szerokosci szafek) i sa glebsze niz standard- nie ma sbs do zabudowy, wiec musisz wysunac szafki do przodu albo zakupic Liebherra 120 za 12 tysi:( - on jest ciut plytszy (zobacz u efilo). Ja sie poddalam i zabuduje osobno chlodziarke i osobno zamrazarke z kostkarka wewnatrz. Niestety albo ladnie albo praktycznie:(

• Odpowiedzi 316
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość monika996

piękny projekt. zazdroszczę płaskiego dachu:yes: u nas nie wolno. mam normalny.

kuchnia zlew daj pod ścianę koło zmywarki wygodniej. płyta na środku na wyspie jest wygodna , no i widniej, chyba ,że gdzies nad szafkami masz okno. lodówka fajna, ale czarny kolor zobowiązuje- inne sprzęty ,a dzieci i ich paluszki.

ogród ale różnorodność. ja nic a nic się nie znam. będzie na pewno kosodrzewina , berberys, trzmielina i trochę jakiś traw. co dać jeszcze co nie wymaga " opieki"?

Witam nowych odwiedzających

azakrzew – wasz domek widziałam w jakieś gazecie gdy szukałam inspiracji w trakcie projektowania mojego. Bardzo podobają mi się domy w charakterze miejskich willi.

anula – pomysł owszem był dobry ma jednak dwie zasadnicze wady, możliwość przestawiania wszystkiego powoduje, że po raz dziesiąty zmieniam ścianki w kuchni(w innych pomieszczeniach na szczęście jest lepiej), no i nie mam co liczyć na szybką realizację tych projektów,

a robot w spiżarni bo ja to tylko w weekendy gotuję więc nie muszę mieć go pod ręką, a spiżarnię mam tuż obok lodówki,

monika – do ogrodu najlepiej dać długo kwitnące byliny, w miejscach nasłonecznionych lawenda szałwia i liliowce, do cienia np. funkie, trzeba tylko pamiętać, że powinny być one sadzone w większych grupach, a nie po jednej sztuce,

Gość monika996
dacula dzięki. ogrod już niebawem trzeba zrobić, ale mam malusieńko. ja lubię siedzieć na tarasie z kawą i ksią.żką. u mnie trawy będzie najwięcej i żeby była natychmiast będzie z rolki.

podziwiam Ciebie z ogrodem. Jestem kompletnym antytalentem jeśli chodzi o te sprawy, nie mam ani głowy ani serca do roślin. Kiedyś nawet kaktusy mi padły. Teraz jestem w stanie dbać jedynie o storczyka, którego dostałam na urodziny i świeże zioła. Ogród chciałabym jak Monika "bezobsługowy". Chociaż parę rzeczy musi być. Chcemy drzewka owocowe, maliny, jakiś warzywniak i miejsce na groszek, który uwielbiam. Gdzieś musi też stanąć wędzarka, bo z tych mięsożernych jestem.

Wygodnie jest robić projekt wnętrz z projektem domu. My mielismy gotowy zamysł, który w projekcie udało się odzwierciedlić, ale w rzeczywistości już niekoniecznie.

Podobają mi się górne fronty w Twojej wizualce, wiesz co to jest?

Co do wyspy - zgadzam się, że zlew nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem z podanych przez Ciebie względów. Płytę chcieliśmy na wyspie, aby właśnie nie brudziło się dookoła. W efekcie musi iść pod ścianę.

Ogród to moje ulubione miejsce na spędzanie wolnego czasu , pielęgnowanie roślinek relaksuje mnie i uspokaja po stresującym dniu. Do roślin domowych też specjalnej ręki nie mam, jedyne co mi się dobrze udaje to storczyki.

Z roślin, które dają długi kwitnący efekt polecam jeszcze hortensje, wyglądają pięknie od lipca do mrozów. Nie powinno się ich wystawiać na silne bezpośrednie słońce no i wymagają dużo wody.

Nie wiem czy wiecie, że szałwie omszone są nie tylko fioletowe, ja mam też różową.

Bardzo ładne są też szałwie jednoroczne. Wystarczy je tylko wysiać wiosną, a będą kwitły cale lato, bez przerwy. U mnie wiele nasion przetrwało zimę i na wiosnę miałam sporo samosiejek. Jesto to super roślina na miejsca bardzo słoneczne. Ja osobiście jestem przeciwniczką lania wielkich ilości wody w ogród. Wolę sadzić rośliny, którym susza nie jest straszna.

Co do frontów to jeszcze nie wiem. Na razie powstają koncepcje. Konkretne materiały będziemy dobierać później, szczególnie, że mają się one powtarzać we wszystkich pomieszczeniach.

E-mól twoją kuchnię oglądałam chyba ze 100 razy – piękna jest. Ta spiżarnia to z jednej strony moje marzenie, a z drugiej największy problem w organizacji kuchni. Wiem, że z siatami będzie daleko ale szkoda mi dużej szafy w przedpokoju. Z kuchnią ciągle „walczę” więc nie wykluczam, że jakieś zmiany jeszcze będą.

• 3 weeks później...

No mam nadzieję, że nie. Pani była zdecydowanie miła, choć było słychać, że jej tym płaskim dachem problem zrobiliśmy. Myślę, że liczyła, na kolejnych miłośników popularnych dachów czterospadowych.

Swoją drogą patrzę właśnie na okolicę w googlu i ład jest w niej zerowy. Jedyne w miarę proste linie to ulice. Nie ma żadnej linii zabudowy, a domy są i przedwojenne i z lat 70 i całkiem nowe wille i nawet jeden blok na 4 piętra. Podwójna linia zabudowy lub wielkie działki, dachy czerwone, zielone i nawet jeden niebieski. Co się dziwić jeszcze kilkanaście lat temu były tam tylko domy przy głównej ulicy (te z płaskim dachem,) a w głębi pojedyncze zabudowania i szklarnie albo inne obiekty gospodarcze. No i ten nasz bidok nijak do tego nie pasuje.

Wpadam z rewizytą. Piękny dom się zapowiada. Mimo większych gabarytów widzę podobne pomysły - zadaszona część tarasu (żeby można było siedzieć na zewnątrz gdy pada), kuchnia nie zamknięta, ale dyskretnie schowana (żeby z salonu nie musieć oglądać brudnych garów :-), proste nowoczesne schody.

My też planujemy za bardzo nie grzebać się w organizacji pracy na budowie - ale to teoria. Zobaczymy co wyjdzie w praktyce.

• 2 weeks później...

A te dzwonki znasz?

http://www.roslinyszulc.e.pl/strony/byliny/Dzwonek%20wysoki%20jednostronny.jpg fajne są

Odnośnie kuchni, super sie prezentuje, nie możesz zrobić szafy w wiatrołapie wzdłuż ściany zewnętrznej w drzwi do spiżarki na wprost drzwi wejściowych?

Fajny taki geometryczny ogród, piękny będzie.

Niestety nie znam nazwy tych dzwonków. Zapytaj w wątkach ogrodniczych, tam fachowcy są, ja tylko amatorka.

Odnośnie szafy faktycznie tak można było zrobić. Choć ja mam w tym miejscu przewidziane spore siedzisko, a pod nim jeszcze szuflady. Ciągle jeszcze myślę nad tą kuchnią, bo choć wizualnie mi się podoba, to wydaje się mało przyjazna w użytkowaniu. Najbardziej męczy mnie brak okna nad blatem roboczym.

Robimy teraz projekty wszystkich innych pomieszczeń, a do kuchni jeszcze wrócę. Choć same zestawienia kolorów bardzo mi grają.