Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa bezobsługowa - prawie KOMENTARZE

dakula

Recommended Posts

• Odpowiedzi 316
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość monika996

dacula co mozna wsadzić na skarpę . przy wjeżdzie do garażu mam mur oporowy i nad nim delikatna skarpę . myślę o 1.bluszczach płożących na folii 2. .kosodrzwinach w szeregu. kosodrzewiny chcę powtorzyc symetrycznie po drugiej stronie przy chodniku od bramki.

w ogrodzie planuje jeszcze trawy , lawendy , szałwie. może magnolię. i jakieś duże drzewo tylko nie liściaste. najchętniej jakąś sosnę np. żołta, czarna, limba

Witam się,

ostatnio trochę zaniedbuję forum, a tu takie piękne projekty się realizują :-) Bardzo mi się podoba wnętrze, bardzo funkcjonalne. Kolorystyka kuchni świetna. Ogród już sobie wyobrażam:-) Zapisuję się na listę gości odwiedzających:-))) I trzymam kciuki za realizację:)

Monika996 a jak wygląda nasłonecznienie tej skarpy, bo jeśli jest choć przez część dnia mocno nasłoneczniona to bluszcz odpada. Jeśli skarpa jest w cieniu bluszcz może się dobrze sprawdzić. Pamiętaj tylko aby przez pierwsze lata obrywać mu końcówki pędów, to będzie się szybciej rozrastał. Ja bym nie dawała pod spód folii, bo uniemożliwia ona naturalne procesy zachodzące w glebie. Dodatkowo bluszcz na ziemi doskonale sam się ukorzenia, tworząc nowe roślinki i lepiej stabilizując skarpę.

Magda34 witam serdecznie. Kciuki się przydadzą, bo urzędnicy jakoś nie lubią takich domów - ale nie poddajemy się.

Gość monika996
doczytałam, ale ich jest za dużo. pomału przyswoję i przekaże mojej ogrodniczce. ona nie jest architektem krajobrazu, hoduje rośliny, ma szkólkę. więc raczej muszę polegać na swoim guście. więc im prościej tym lepiej. kosodrzewina lub cisy w szpalerze koło chodnika, bluszcz na skarpę, magnolia( żeby było kolorowo). tuje wzdłuż 2 stron ogrodzenia,( aby szybko zasłonić sąsiadów), trawy ( kępy ) przy murze , sosna przy murze od strony tarasu. i oczywiście lawenda i szałwia w kępach.

A co to za nerki na środku trawnika?

Trawnik to jedna z najbardziej wymagających roślin w ogrodzie, mądrze prawisz.

Ja bym jeszcze ten trawniczek z przodu usunęła, rozumiem że on tam pełni funkcję jedynie dekoracyjną?

będziesz tam musiała specjalnie z kosiarką drałować, daj jeden gatunek zadarniający, tak cień czy słońce?

Edytowane przez e-mól

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Ja będę miała u siebie na wyspie i zlewozmywak i płytę.

Przy tych układach co proponujesz będziesz przeważnie tyłem do jadalni, to rozwiązanie w przejściu niepraktyczne.

Słupka ze sprzętami bym nie przenosiła, bo wtedy też wchodzisz w przejście.

Jak nie chcesz mieć płyty i zlewu w wyspie to zrób raczej tak jak napisała monika996.