Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa bezobsługowa - prawie KOMENTARZE

dakula

Recommended Posts

Witaj dakula :)

Bryła rewelacyjna! ( uwielbiam takie domy, niestety my musieliśmy mieć poddasze użytkowe), wnętrza zapowiadają sie świetnie, nowocześnie i wedłóg mnie przytulnie!!! :yes: :)

Nasz nowy dom ma sie zdecydowanie różnić wnętrzami od poprzedniego... mam nadzieję,że uda nam się osiągnąć zamierzony efekt, a Ciebie dodaję "do ulubionych" i bedę odwiedzać ;)

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 316
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Dakula. zgłoś już rozpoczęcie budowy w nadzorze, to będziesz już mogl zaczynać zaraz po otrzymaniu zezwolenia.

Monika - nie wiem czy można zgłosić przed uprawomocnieniem. W Otwocku na ten przykład ani nie złożysz wniosku o wydanie dziennika budowy, o zgłoszeniu rozpoczęcia budowy nawet nie mówiąć - wszyscy chcą zobaczyć pieczątkę uprawomocniono. Nawet mój wykonawca o tą pieczątkę pytał :-)

hej dakula :)

bardzo podoba mi sie uklad pomieszczen, dla mnie, mojej rodziny mega funkcjonalny, jakie wymiary ma bryla ? szerokosc i dlugosc ?

wizualizacja z zewnatrz budynku jest ladna

ja tez z tcyh, co ogrod bezobslugowy, ale podoba mi sie Twoje zaangazowanie, wiesz co chcesz i widac, ze to lubisz super

pokoje dzieci dla mnie za kolorowe na juz a co dopiero za 2 -3 lata, osobiscie stonowalabym kolory mebli lub chocby ujednolicilabym, ale zygzaka czy kitty bym zostawila, zawsze idzie czyms zamalowac, podkleic inna tapeta

czy masz juz decyzje odnosnie dachu plaskiego ? czy jesli to nie tajemniaca moglabys podac kwote, jaka sobie zycza za SSo czy SSZ dla Twojego domu ?

przymierzam sie do domu pietrowego, ale z dachem czterospadowym, jestem dopiero u konca realizacji projektu indywidualnego, ale nie jestem tak zdecydowana jak Ty, brak mi wiedzy ale tez checi, aby to zmienic, jednak natchnienie i inspiracje czerpie z dziennikow takich jak Twoj, dziekuje :-)

pozdrawiam i powodzenia zycze!

Monika - nie wiem czy można zgłosić przed uprawomocnieniem. W Otwocku na ten przykład ani nie złożysz wniosku o wydanie dziennika budowy, o zgłoszeniu rozpoczęcia budowy nawet nie mówiąć - wszyscy chcą zobaczyć pieczątkę uprawomocniono. Nawet mój wykonawca o tą pieczątkę pytał :-)

Wszelkimi zgłoszeniami będzie się zajmował kierownik budowy i jednocześnie właściciel firmy budowlanej. Myślę, że ma juz dokładnie obcykane co kiedy i w jakich terminach można w naszym mieście załatwić.

kjuta - wymiaru domu to 1 271 i 2 188,

decyzja odnośnie dachu płaskiego zapadła już dawno, na etapie wydawania WZ, nasz dach będzie budowany jako tzw. dach odwrócony, główny koszt wynika z ceny styroduru, ok. 500 zł za m3. Dach płaski w metodzie tradycyjnej lub z wentylowany będzie zapewne zdecydowanie tańszy. Koszty wysyłam na PW.

Edytowane przez dakula

No akurat nie styrodur ale inny, patrzyłam czy napisali, że nadaje się na dach i na przykład tutaj

http://www.baushop.co/k,30,styropian-na-fundamenty.html

Tutaj styropian specjalny do dachów

http://www.cennikstyropianu.pl/k,66,styropian-dachpodloga.html

Nie wiem chyba że źle szukam? Czy po prostu źle liczę, i ten 500 czy 400 zł za m3 wychodzi tak samo jak te co znalazłam?

Styropian (nawet specjalny do dachu) i styrodur to dwa różne materiały i ceny mają też inne.

Adk czy twój dach jest odwrócony, czyli nad ociepleniem nie ma już papy tylko żwir albo inne wykończenie? Bo jeśli nie, to pewnie masz zupełnie inaczej warstwy rozpisane i może taki styropian się sprawdzi.

Na razie mam że od dołu: papa, styropian, geowłóknina, ziemia/żwir

Jeśli tak to tylko styrodur

Ale rozpatrywany jest wariant: papa, styropian, papa.

I szczerze nie wiem, który lepszy.

Pierwszy lepszy ale i droższy. Chodzi generalnie o to, że styrodur nie nasiąka wodą więc nie zmienia właściwości izolacyjnych, a ponieważ nie jest przykryty izolacją woda zawsze w końcu z niego odparuje. Nie mądrze sie więcej bo mało się znam :).