Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa bezobsługowa - prawie KOMENTARZE

dakula

Recommended Posts

• Odpowiedzi 316
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a nie chcesz membrany na dach zamiast papy? mimo wszystko papa jest dość krótko żywotnym materiałem i po paru latach trzeba będzie wszystko remontować

Sylwerson jeśli to pytanie do mnie - to ja chyba nie mam wyboru, bo ja mam stropodach i każdy kto bierze projekt w ręce mówi o pierwszej warstwie - papa (kładziona na beton, zgrzewana). Jakiś styropian na tą pierwszą papę też jest pewnikiem - tylko jaki. Powstaje tylko pytanie jaki będzie koszt dachu zielonego, a jaki ze żwirkiem, a jaki z samą papą. Wiem, że jak zostanie sama papa niczym nie przykryta to ona się niszczy, choć nie aż tak że trzeba wymieniać po paru latach - wiadomo nie daje się tej najgorszej.

Jeszcze zobaczymy - temat jest otwarty.

Były u mnie odwierty, bo ponoć bez tego żaden odpowiedzialny konstruktor nie będzie pracował. Ponieważ miałam to w pakiecie z projektem, więc nie wiem nawet jak to wyglądało. Dostałam kilkanaście stron protokołu ale mówiąc szczerze nawet nie próbowałam go zrozumieć. Architekt powiedział, że jest dobrze i to mi wystarcza.

Gość monika996
Daculau mnie też były odwietry. dom mamy niedużo wkopany do 2m z jednej strony. a miało być prawie 5m!!!!!!!projektanci zrobili mega projekt. samo zabezpieczenie terenu przed osunięciem miało nas kosztować min. 100 tys. w porę się opamietaliśmy i zrezygnowaliśmy ztego:rolleyes: wspaniałego projektu. ty budujesz pod Krakowem. to staraliście się o pozwolenie w gminie? nie w Krakowskiej architekturze?

Ja nie buduję w Krakowie, choć bardzo Kraków lubię i kilka lat nawet tam mieszkałam :).

U mnie działka całkiem płaska jest, a dom posadowiony nawet nieco poniżej poziomu gruntu, tak aby podłogi po wykończeniu były dokładnie na jego poziomie. W związku z WZ każdy cm wysokości był dla nas cenny. Fundamenty na poziomie -1,05m, więc chyba jest ok.

• 2 weeks później...

Witaj dakula :)

Bardzo mi przykro,że tak wszystko się przeciąga z tym pnb :(

Nie mniej jednak ja trzymam mocno kciuki i wierzę,że w tym roku powstanie znacznie więcej niż stan zero!

My poprzedni dom zaczeliśmy budować 27 września mieliśmy masakrycznie nieudolną ekipę, którą zmieniliśmy w międzyczasie na inną ;) i do chyba 10 grudnia stał dom z dachem oknami, dociepleniam zewnętrznym i instalacjami w środku, więc nie marzeczy niemożliwych, a przy organizacji pracy kilku ekip jednocześnie które nie wchodzą sobie w drogę, wszystko nabiera tempa :)

Ściskam mocno i czekam na dobre wieści !!! :hug: