Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekonomia izolacji a sens grzania olejem

lukasza

Recommended Posts

W magazynie Budujemy Dom 1-2.2011 odpowiadają na pytanie czytelnika o ocieplenie poddasz, aby rozważył czy jest sens ekonomiczny robić ocieplenie w 2 warstwach 15cm +10 lub 15 cm wełny, ponieważ dodatkowa warstwa wełny 10cm (na stelażu) sporo kosztuje a zmniejsza przenikanie ciepła tylko o 0.1W. A kilka stron dalej opisują cały cykl artykułów o pompach ciepła (czego ważnym elementem musi być rekuperacja i właściwe zaizolowanie domu).

Z kolej magazyn Murator (11 lub 12 2010 a może 01.2011) opisuje jak to zawsze jest warto zwiększyć ilość styropianu na ścianie z 10 cm na 15 cm, nawet do 18 cm. Bo cena robocizny za ocieplenie jest taka sama a koszt dodatnia kilku cm styropianu nie jest duży i szybko się zwraca (z czym się zgadzam). Z tym, że generalnie granice ocieplenia styropianem to widzą między 15 a 18 cm. Nic ponad 15-18 cm się nie opłaca.

Więc po co w wielu zacnych gazetach w ogóle robią jakieś artykuły o ciepłych zaprawach murarskich ważnych nawet przy ścianach nie jedno warstwowych. Po co zachęcają do znacznie lepszego izolowania domów niż jest to przewidziane w normach; budowania domu jak szczelny termos a potem każą robić dziury w oknach zwane nawiewnikami.

Już mnie to wszystko delikatnie mówiąc w...kurza i sam nie wiem czym dom ogrzewać!! Z tych gazet normalnie myślący człowiek wysnuje dwie tezy, WERSJE :

1. dla plebsu: rób 10, maks15 cm styropianu na ścianach, 15 cm wełny na dach! Nie martw się niczym, nie rób za wiele w izolacji, automatyce domowej, itp. Mało zrobisz, mało wydasz kasy, mało ci fachowcy popsują. Wstaw kocioł na miał i pal wszystkim ze śmieciami włącznie - własny smród zawsze mniej śmierdzi (to moje), A KOSZTY BĘDĄ MINIMALNE.

2. dla relatywni bogatych. Zaizoluj wszystko 30, 40 cm wełny lub styropianu. Sprawdź gdzie zamiast wełny możesz dać np piankę. Okna X szybowe, Y komorowe. Rekuperacja ale tylko z GWC. Pełna automatyka, rolety, srety (może jeszcze dom powinien się obracać największymi przeszkleniami w stronę słońca). No i na koniec tylko pompa ciepła. KOSZTY BĘDĄ ... zależy kiedy się to popsuje to się koszty policzy.

No to czy ja zgłupiałem, że na ścianę dam 20 cm styropianu grafitowego 0,031 - czy to już jest kasa w błoto???? tak samo się tyczy dachu gdzie 50% ocieplone jest wełną 25 cm - 0,033 a 50% wełną 30 cm 0,035, czy potrzebie wydam 11 tys (sam już walczyłem z rurami sztywnymi) na rekuperację ALE bez GWC. O Oknach nie pisze, że mam 0,7, 6 komorowe bo to nic nadzwyczajnego bo dopłaciłem za to 900zł, podczas gdy sąsiad kupił na podobną ilość okien same szprosy za 2200zł. A i czy czasem nie skopałem budynku prostą formą (prostokąt z jednym podcieniem, ale tam w cieniu jest kotłownia i tak nie do ogrzewania) i dachem dwuspadowym, zamiast sobie porobić jakieś wykusze, podcienie, facjatki itp????

Bo mi się marzy ogrzewać dom olejem opałowym (gazu ziemnego nie mam :( dać do tego pogodynkę i wychodzi mi, że koszt będzie większy od grzania na ekogroszek o 1800 zł rocznie (przy domu nieco słabiej ocieplonym i bez rekuperacji). W końcu za 1800 zł rocznie to ja się nie będę w palacza bawił w sezonie grzewczym i nie muszę się martwić czym ogrzać C.W. po sezonie grzewczym, A skoro buduję bez kredytu 30 letniego to mi co miesiąc odchodzi ratą 1000zł i >

Czy jest ktoś jeszcze co nie ma gazu ziemnego i zamierza palić olejem? Czy każdy planuje na forum palić współczesnym odpowiednikiem miału czyli ekogroszekiem lub zbroi dom na termos z popmą ciepła. Jest dla mnie/nas jakieś wyjście pośrednie - takie jak ja próbuję zrobić (coś poprawić w budynku??)