Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewanie Szamba - walka z tradycją !

Piczman

Recommended Posts

Zamieszkałem ponad rok temu w swoim nowym wymarzonym domu, cisza i spokój, w koło same lasy i pola .

Stara się człowiek żyć ekologicznie, nie truć okolicy czarnym dymem i śmieci segregować.

Ale na nic te wszystkie zabiegi jak w koło sami ŚMIERDZIELE !!!

Walka z nimi nie ma sensu bo tradycją ( jak się okazało) jest tu wylewanie szamba gdzie popadnie, na swoje lub czyjeś podwórko, na swoją lub gminną drogę.

Niektórzy całą zimę leją w warzywniak a potem pomidorki szybciej rosną, a jak smakują !!!

Ze 180 drzewek połowę chyba szlag trafi no bo jakoś tak kolor straciły ,,,

Dobrze że chociaż regularnie, co do godziny potrafię przewidzieć ten proceder.

Bo jak nie wyłączę wentylacji to w domu GÓWNEM ŚMIERDZIELA ŚMIERDZI !!!

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cytując moją sąsiadkę :

... my to mamy wierzbe koło szamba, duża taka, płacząca, pięknie korzenie "wyciągają" całe szambo, a jak rośnie ...

No fakt, szamba to ona nigdy nie wybiera ...

To oczywiście w kategorii ironi, jakby ktoś nie załapał ;)

U mnie raczej "rządzą" szamba nieszczelne ... :(

Może przenieś gdzieś czerpnię reku ;) , chyba że z każdej strony Cie zalewają ... :(

pozdrawiam, majki

Może przenieś gdzieś czerpnię reku ;) , chyba że z każdej strony Cie zalewają ... :(

Sąsiadów tylko 3 a że od jednego leci do rowu to i z 4 stron !!!

PS. Dodam że co miesiąc 83 zł nie moje bo jako jedyny wypompowuję swoje nieczystości.

Czy to aż tak dużo żeby żyć bez smrodu i bakterii ?

Edytowane przez Piczman

Ja płacę 140 zł z 8m3, wybieram co 1,5 miesiąca.

Niestety, zakorzeniona w tym przypadku zaszłość chyba nie wypleni sie tak szybko ... :( To jak walka z paleniem szmat w piecach ( u mnie popularne ), opon, itp, itd ... Temat rzeka ...

Chyba nic nie zrobisz, możesz "podkablować" - temat przerabiany wielkokrotnie w różnych przypadkach ...

Próbowałeś gadać z sąsiadami ?

Bo jak ja uczyniłem uwagę, ze w życiu bym nie pił wody z studni kopanej w naszej wsi, bo wszędzie te szamba wsiąkają, to sąsiadka przestała wspominać o cudownych właściwościach wierzby :)

pozdrawiam, majki

Ogłaszam konkurs na hasło jakie mogę umieścić na tablicy , którą powieszę na ogrodzeniu .

Ma być dwuznaczne i trafiać bezpośrednio w sprawców procederu wylewania szamba zatruwając mnie, siebie i środowisko.

Ma ktoś jakiś pomysł ?

He, przypomniała mi sie jedna z sytuacji z życia mego. Mała wioska, narzekają mieszkańcy (zaprzyjaźnieni) na radnego chama i brutala, który im szambo na niedalekie pole wylewa, a smród nos urywa. No to mówię, żeby zgłosić tu i ówdzie (sanepid, gmina, można też na drogę sądową - art 144 KC o immisjach ponad miarę...) Ludziom mina się robi coraz dłuższa, no i dowiedziałam sie, że tak to nie po ludzku, bo :

- w gromadzie się żyje i się na swojego nie donosi

- oni też to samo robią, tylko nie ludziom pod nosem. No to jak zgłosić, jak się też leje?

I co - nadal to samo, oni leją, on leje, narzekają wszyscy. Radny też, bo ktoś leje koło jego płota. Ale w gromadzie...

Miałem lub jeszcze mam podobny problem tylko z paleniem plastików.

Buduje sie prawie w lesie ale jak wieje wiatr pn-zach to zawiewa od dalekiego sąsiada który czasami spala jakieś folie.

Za drugim czy trzecim razem nie wytrzymałem i poszedłem do gościa zobaczyć co on tam wyrabia, przyłapanemu na gorącym uczynku delikatnie wytłumaczlem że to co robi jest zabronione. Po za tym poinformowałem że dopóki jestem w trakcie budowy nie interesuje mnie co on sobie spala pod warunkiem że ja tego nie widze i co najważniejsze nie czuje. Ale jak zamieszkam to jego preceder napewno sie skończy...

O dziwo facet przepraszał i obiecał że sie postara żeby to nikomu nie przeszkadzało...zobaczymy!

Z moich obserwacji wynika że teraz obserwuje czy jestem na budowie, jakie wiatry wieją i robi to o 6-tej rano w sobote ...

Napewno prawo jest po mojej stronie i on o tym wie, czas pokaże co się będzie działo dalej.

Piczman

Wiadomo że stosunki sąsiedzkie trzeba miec jak najlepsze, ale w Twoim przypadku już nie są.

Proponuje delikatnie w trakcie wylewania szamba przez sąsiadów napomknąć im o uciążliwym zapachu który Ci przeszkadza.

Nie zapomnij mieć przy sobie aparatu i nagraj cały proceder i rozmowe. Może da to cos im do myślenia.

Przynajmniej zobaczysz ich reakcje i bedziesz wiedział na czym stoisz i co dalej działać.

Delikatna rozmowa na wstępie.

Pozdrawiam!

*Gówno jecie, gównem sracie i potem wokół siebie rozlewacie*

Tak, to jest to !!!!!

Miałem pisać właśnie że ma być ostro !

PS. Znalazłem też podkład muzyczny pod kampanię :

Edytowane przez Piczman

Dziękuje za propozycję i zachęcam innych do przyłączenia się.

Ogólnie to jestem za tym żebyśmy wymyślili skuteczne sposoby walki ze śmierdzielami.

Może jest jakiś bezbolesny sposób ,,,

PS. hehh, jeszcze nie widziałem takiego zajebistego avatara :)

Witaj Piczman! Hohohoh to się porobiło...Ja do niedawna zazdrościłem Wam takiego szczęścia jak mieszkanie z dala od śmierdzieli- Sam nie wącham szamba sąsiadów -ale musiałem zrezygnować z WM z reku bo sąsiedzi palą w samoróbkach kotłach co na "wszystko". Smród mam z wszystkich stron jak w krematorium. Sytuację macie niewesołą bo jak chciałbyś to załatwić prawnie to masz wrogów na resztę życia.

hasło: Jestem człowiekiem a nie muchą!!! nie jadam ani nie lubię zapachu GÓWNA!!!

...nie wiem - może się mylę ale czy uprawy ekologiczne nie są przypadkiem własnie podlewane g***em? I własnie dla tego są ekologiczne? ;)

Trzeba było zostać w mieście! Tam g***no samo spływa... a teraz to jak zima w bieszczadach - pług zasypuje podjazd i te pi*** ne jelenie (chyba wiecie o jaką opowieść chodzi ;))

:D :D :D

Ja myślę, że na takich "wykształciuchów" to takie dwuznaczne teksty nie podziałają. Będą stać i się chichrać, że mieszczuch wypisuje hasła na płocie. Może bardziej zadziała obrazek ukradkiem włożony wszystkim do skrzynek. Taki obrazek z szambeczkiem płynącym prosto do kraników i napisem na zdrowie ;)