Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewanie Szamba - walka z tradycją !

Piczman

Recommended Posts

u mnie sąsiad miał w płocie dziurę

przez którą wylewał szambo na moją działkę

stała przez x lat nie koszona to i miał spokój

chociaż dziwię mu się

okna ma 4m od płotu

ludzie wykształceni, żona jest nauczycielką

któregoś dnia poszedłem do niego ze sprawą związaną z granicami

nie zastałem go

ale jak po paru dniach przyjechałem na działkę to dziura była zamurowana

parę metrów dalej sąsiad podłączył szambo do rowu

ale ludzie nie dali mu żyć przez to

na pola wywożą ale do rowu nie pozwolą bo wszystkim śmierdzi

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

*Gówno jecie, gównem sracie i potem wokół siebie rozlewacie*

To jest najlepsze hasło.

..Może bardziej zadziała obrazek ukradkiem włożony wszystkim do skrzynek. Taki obrazek z szambeczkiem płynącym prosto do kraników i napisem na zdrowie ;)

A zrób tak jak radzo crab.

.....na pola wywożą ale do rowu nie pozwolą bo wszystkim śmierdzi

A potem ziemniaczki jedzą, mniam, mniam :D

A tak wogóle, to mam ten podobny problem, u mnie też wylewają, ale robią to tylko nocą lub wcześnie rano. A telefony go gminy nic nie dają, szkoda gadać.:(

Edytowane przez kamykkamyk2

u nas w miejscowości podtopienia są bo wysoka woda jest,

straż pożarna pompuje z jednego osiedla wodę na łąkę obok drugiego osiedla czyniąc sobie zbiornik retencyjny,

pompuje razem z szambem bo ludziskom je zalewa

i co z tego że jest to niezgodne z prawem -przecież tamtych zalewa, straty materialne

syf niestety i co mam zrobic -walczyc z całym światem

sąsiedzi to mają nawet tylko własne ujęcia wody

aby choroby jakiej się tylko nie nabawic

a co myślicie :

jak wylewanie szamba na pole wpływa na zdrowie człowieka?

(...)

a co myślicie :

jak wylewanie szamba na pole wpływa na zdrowie człowieka?

...

W początkowym okresie zakażenia dominuje biegunka, wymioty, zwykle bez gorączki i bólu brzucha. Stolec ma charakterystyczny wygląd - przypomina wodę po płukaniu ryżu i charakteryzuje się swoistym słodkawym zapachem. Niepodjęcie leczenia prowadzi do zaostrzenia stanu pacjenta.

Uwalniana przez bakterie enterotoksyna katalizuje wiązanie ADP-rybozy do podjednostki α białka G. W efekcie zmodyfikowana podjednostka α traci aktywność GTP-azy i nie może oddysocjować od cyklazy adenylowej, której jest aktywatorem. W efekcie stałego pobudzenia następuje nadmierna synteza cyklicznego AMP. Rozpoczyna to okres magazynowania chlorków w rozworze światła jelit i zatrzymanie wchłaniania potasu. Zwiększone stężenie elektrolitów w świetle jelita powoduje stały wypływ wody z komórek nabłonka jelit (enterocytów). Zmiany te manifestują się przez:

• zmarszczenie skóry (jak skóra rąk po myciu naczyń),
  • zmiana głosu (vox cholerica),
  • zapadnięcie oczu i wyostrzenie rysów twarzy (facies cholerica, inaczej tzw. twarz Hipokratesa).

W skrajnie poważnych przypadkach dojść może do śpiączki.

Diagnostyka pojedynczych przypadków opiera się głównie na teście mikrobiologicznym. W czasie epidemii rozpoznanie na podstawie obrazu klinicznego nie sprawia problemów.

Właśnie z powodu smrodku cieszę się, że mam wm. U mnie problem raczej z kotłami sąsiadów, zwłaszcza jednego, a raczej z tym co spala w tym kotle. Kolejny plus dla wm - już nie muszę dostosowywać wietrzenia domu do pory "dokładania" do pieca sąsiada :) Nie chcielibyście tylko widzeć filtrów po miesiącu używania, szok!!!

Piczman

Rom-Kon zredagował przecie takie pismo.:D

A widziałeś kiedyś cholerę? ...nie mylić z teściową! ale taką prawdziwą? Wszyscy tym straszą ale gdyby rzeczywiście było to takie groźne dla życia to już pół Polski by wymarło... tak ogólnie to życie jest szkodliwe dla zdrowia - nawet wysoce śmiertelne...

Musicie pojąć jedno... nie oni przenieśli się do miasta tylko wy przyszliście do nich... z dziada-pradziada podlewalo się g***em roślinki by lepiej rosły... niestety to jest takie samo g***no jak w oborniku czyli bardzo ekologicznym nawozie...

A jesli chodzi o dymiące plastikiem kominy - myślicie że to tak dla przyjemności ludzie palą śmieci? Że tak dla przyjemności co 2 tygodnie czyszczą piece i kominy? ... z czystej dzikiej przyjemności zatruwają siebie i okolicę? Otóż nie... raczej z biedy! Przywieźcie takim ludziom parę ton węgla czy drewna i zapłaćcie za wywóz śmieci to zobaczycie że przestaną palić śmieciami! Większość tych ludzi zanim wyda 100zł na wywóz szamba to popatrzy na swoje dzieci i ...wyleje szambo 4metry od swojego okna bo taniej... jedna butelka PET da 5minut ciepła no i nie trzeba tego "powietrza" wyrzucać do kubła na śmieci... oczywiście nie zaprzeczam że oprócz biedy jest jeszcze brak edukacji ekologicznej... ale tu pewnie musi wymrzeć całe pokolenie by coś zmienić... sami tego nie zmienicie mozecie tylko bić pianę i wielki lament urządzać...

To że ktoś jest biedny to nie jest usprawiedliwienie żeby truć mnie i moja rodzinę. Co wolno a czego nie mówią przepisy. Jeśli się do nich nie dostosuje to będzie miał do czynienia z policją.

„Kto wbrew zakazowi, termicznie przekształca odpady poza spalarniami odpadów lub współspalarniami odpadów podlega karze aresztu lub karze grzywny” do 5 tys. zł.

art. 71 ustawy o odpadach

Kontrolujący są uprawnieni do wstępu przez całą dobę na teren nieruchomości, na której prowadzona jest działalność gospodarcza

oraz od 6.00 – 22.00 na pozostały teren.

Działania kontrolne są prowadzone w oparciu o art. 379 ustawy Prawo ochrony środowiska.

…w piecach i kotłowniach domowych mogą zostać spalone wyłącznie odpady:

odpady w postaci trocin, wiórów, ścinek oraz drewna, z wyłączeniem trocin, wiórów i ścinek pochodzących z obróbki płyt wiórowych

opakowania z drewna

opakowania z papieru i tektury

drewna pochodzącego z budowy, remontów i demontażu obiektów budowlanych oraz infrastruktury drogowej, o ile nie jest zanieczyszczone impregnatami i powłokami ochronnymi …

… właściciele nieruchomości, których prawo własności zostało naruszone przez immisję, mogą dochodzić swoich praw na drodze cywilnoprawnej, występując do sądu powszechnego przeciwko właścicielom sąsiednich nieruchomości.

Ministerstwo Środowiska - pismo Zastępcy Dyrektora Departamentu Gospodarki Odpadami w sprawie spalania odpadów w piecach gospodarstw domowych z dnia 9 grudnia 2009 r.

Edytowane przez panfotograf

Jest bieda i jest bieda.

Jak na chleb nie ma to rozumiem, nawet bardzo rozumiem.

Ale jak samochód jedzie i brama garażowa się na pilot otwiera to już nie .

Ja w tym roku sobie nawet opału nie kupiłem, ale na szambo zawsze mam.

Choćby pożyczone ale mam !

pisałem już o tym, ale powtórzę się:

Problemem są także szamba budowane bez dna, tak, żeby wybierać nie trzeba było bo to kosztuje. A jest ich tysiące. Gminy mają to w nosie bo ich głównym grzechem są zaniedbania inwestycji kanalizacyjnych a w dodatku, dlaczego miały by coś robić, skoro w tych gminach też "normalni" ludzie pracują i też mają szamba bez dna, żeby było taniej. Co prawda są niby kontrole i sprawdzają czy dno murowane, ale już mi "fachowcy" tłumaczyli, że dno betonowe to się tylko pod włazem robi, mogą sprawdzać do woli.

Niestety zaniedbania zaczynają się na samej górze w gminie. Bez konsekwentnej akcji gminy w połączeniu z edukacją, informacją (także o oczyszczalniach), i systemem konsekwentnego karania nic nie zdziałasz. Zaniedbania sięgają dziesiątków lat i tyle będzie trwało nadrobienie tego czasu.

i jeszcze krótka dykteryjka, niestety przykra.

na polskich mechaników montujących urządzenia u naszego zachodniego sąsiada były słane uwagi, że śmierdzą i nie piorą ciuchów.

kilka osób rozmawiało i tłumaczyło, że automatyczna pralnia za rogiem kosztuje tylko 3 Euro (razem z proszkiem i suszeniem) że będzie im pokazane jak używać i żeby przynajmniej co 1-2 tygodnie przeprali kombinezony.

Pieniądze dostawali zgodnie z regułami czyli 42 Euro na dzień tak więc pranie obciążeniem finansowym nie było żadnym . Mimo tego twierdzili, że to kosztuje za dużo. Na moją uwagę, że w weekend siedząc w hotelu więcej przepijają odpowiedź była taka, że z picia mają radość, a to że śmierdzą im nie przeszkadza.

nie wygrasz, to pokolenie musi umrzeć

Edytowane przez desmear

Ja mam sąsiada który jest dr kulturoznawstwa. Pewnego pięknego dnia podzielił się ze mną swoim patentem na rozpalanie kominka - na butelkę plastikową...

Nic tylko zastrzelić.

Mój znajomy wykształcony człowiek ma nieszczelne szambo(z winy montażysty) - woda mu je zalewa i co ok 2 tyg jest pełne. Wypompowuje jego zawartość do pobliskiego rowu. Ma własną studnię z której pije wodę.

To nie jest kwestia biedy czy wykształcenia - to jest Polska właśnie.

....Musicie pojąć jedno... nie oni przenieśli się do miasta tylko wy przyszliście do nich... z dziada-pradziada podlewalo się g***em roślinki by lepiej rosły... niestety to jest takie samo g***no jak w oborniku czyli bardzo ekologicznym nawozie...

Rom-Kon tu nie masz racji, bo to nie jest takie same gówno jak obornik, to dochodzą środki chemiczne. :no:

Jest bieda i jest bieda.

Jak na chleb nie ma to rozumiem, nawet bardzo rozumiem.

Ale jak samochód jedzie i brama garażowa się na pilot otwiera to już nie .

Piczman całkowicie się z tym zgadzam, a często gorszymi smieciarzami środowiska są właśnie nowobogaccy. :yes:

..... Niestety zaniedbania zaczynają się na samej górze w gminie. Bez konsekwentnej akcji gminy w połączeniu z edukacją, informacją (także o oczyszczalniach), i systemem konsekwentnego karania nic nie zdziałasz. Zaniedbania sięgają dziesiątków lat i tyle będzie trwało nadrobienie tego czasu.....

Piczman - Niestety ale autor tego postu może mieć rację, będzie Ci ciężko przekonać takich sąsiadów, ale życzę powodzenia...:yes:

A Ja tam bym chciał żeby sąsiedzi mieli szamba bez dna.

Bardzo by to poprawiło mój komfort mieszkania na pięknym osiedlu pod lasem.

Pliz, powiedz mi, że to żart ...

Bo jeśli nie, to widzisz jakąś końcową różnicę między wylaniem gówna do rowu, a wsiąknięciem go w ziemię wokół Ciebie ? Oprócz tego, że w drugim przypadku nie śmierdzi na podwórku i w domu ?

I tak i tak nie można ....

pozdrawiam, majki

Rozmawiałem kiedyś z lekarzem neurochirurgiem dlaczego rodzą się dzieci z poważnymi uszkodzeniami układu nerwowego (rozszczepienia kręgosłupa, bezmuzgowie). Myślałem że takie przypadki częściej się zdarzają w zatrutych spalinami miastach, a on mówi - wręcz przeciwnie "Takie dzieci zazwyczaj pochodzą z terenów wiejskich, gdzie pije się wodę ze studni i gdzie są nieszczelne szamba i obory" Edytowane przez panfotograf

Moja rada dla wszystkich mających problem z sąsiadami to zero pobłażliwości. Sąsiad nas truje a my mamy być mili? Przeprowadzić z takim rozmowę i wprost powiedzieć że łamie prawo, zagraża sobie i innym i jeśli nie zaprzestanie będzie miał kłopoty z wymiarem sprawiedliwości. Jeżeli nie przestanie to zebrać dowody i przedstawić je w gminie, na policji i każdym innym miejscu które zobowiązane jest chronić przyrodę. Można skorzystać z fundacji i organizacji non profit(nawiedzonych ekologów) którzy pomogą zebrać dowody, próbki wody i gleby i przygotują pismo. Instytucja występująca w imieniu poszkodowanych ma dużo większą siłę przebicia niż osoba indywidualna. Do tego proponuję kontakt z mediami lokalnymi i oddziałami regionalnymi dzienników, media chętnie podejmą temat i zadadzą niewygodne pytania wójtowi czy innym odpowiedzialnym osobom.

Poza tym jesteśmy zobligowani do 2015 zwiększyć pokrycie terenu polski siecią kanalizacji na co idą pieniądze z UE, jeżeli gmina nie wywiązuje się z budowy trzeba się organizować i wywierać presję(zwłaszcza na okoliczność wyborów). Ja wiem że łatwiej to napisać niż wykonać ale nie ma innej opcji żeby ochronić swoje zdrowie. Truciciel sam nie zaprzestanie procederu z własnej woli jeśli go nikt nie zmusi.

pokrycie terenu polski siecią kanalizacji
W Sieradzu wybudowano nową, piękną kanalizację a ludzie nie chcą się do niej podłączać i nikt nie jest w stanie ich zmusić. Podłączenie kosztuje i za ścieki też trzeba płacić.

Znowu trzeba zmienić przepisy i siłą ludzi do kanalizacji przyłączać

Rom - Kom litości z tą biedą! Zaręczam, że w mojej okolicy naprawdę trudno o biedną rodzinę, mieszkam tu od urodzenia więc wiem co mówię. A jednak gwarantuję, że zimową porą nie wyszedłbyś na spacer wieczorkiem - z kominów wielu domów leci dym nie do opisania a i wylewanie szamba też jest powszechnie uznaną tradycją.