Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewanie Szamba - walka z tradycją !

Piczman

Recommended Posts

Zastanawiam się pantograf czemu mam zdrowe dzieci? Szambo wylewam już ponad 20 lat
A pijesz wodę ze studni na podwórku?

Wywal Piczman gościowi swoje szambo, znajdź swoje miejsce w społeczności lokalnej, smród ten sam, a 83 zł zostanie w kieszeni Piszę to całkiem serio. Sąsiad dopiero poczuje smród i swoje zacznie wylewać w nocy lub w mocnym deszczu. Wtedy zrobisz to samo. I nikomu nie będzie to przeszkadzało.

Całe wieki sraliśmy w krzaki i jakoś nie wymarliśmy

a jeśli Piczman ma przydomową oczyszczalnię, pompę ciepła i segreguje śmieci?

sugerujesz mu żeby dołączył do trucicieli?

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KTO JEST BEZ WINY NIECHAJ PIERWSZY RZUCI KAMIENIEM!
w indiach sa mnisi którzy nawet zamiataja przed sobą drogę żeby nie rozdeptać żadnego robaczka - tylko oni mogą rzucać kamieniami.

Ale jeśli mój sąsiad pali w piecu plastikowymi rolkami, a moje dzieci będą to wdychać to sam zacznę rzucać jeśli policja się min nie zajmie (za miesiąc się legalnie wprowadzam i będzie dym)

Mieszkalem w miescie i przeprowadziłem się do miasta...

Całe życie mój śp. dziadek podlewał ogórki , pomidory gównami kurzymi i nigdy tak dobrze nie rosły...Sam mam gaz tak więc o spalaniu śmieci nei ma mowy - w rodzinie mają piece węglowe i spalają śmieci - ale są to kartony , opakowania po mące , cukier itp - i nie widze w tym nic zlego.

Ostatnim czasem to bardziej czuje smród ze starych pieców niż palone opony itp pewnie kwestia lokalizacji

Wracając do meritum... Na ulicy na ktorej mieszkam jest zakład produkcyjny - kosząc trawę w rowie wpadłem kiedys az po kostki - zdziwiony bo lato , od kilku dni po 30 stopni , ziemia az spękana z suszy a tam mokro... Okazalo się że w/w firma wypuszcza Szambo do rowu non stop - nawet przez to że były w lecie ulewy podmyło im "kryjówkę" i rura wyszła na wierzch:)

Zlosliwy nie jestem , dopoki mi to nie przeszkadza to na nikogo nie kapuje ale...Wywoże szambo bo dla mnie 100 zl jest kwota akceptowalna - potrafie jednak postawic się w sytuacji rodzin dla ktorych jest to kwota za ktora musza przerzyć tydzien czasu

Jesli bylbym w sytuacji takiej jak osoba zakladająca temat - podszedl bym do sasiada i zaproponowal aby robil to w innym kierunku , aby zrobil sobie studnie chlonną - to nie sa duze koszty. Jak ktos ma mega trudny grunt to jest kwestia wybrania dużej dziury i zasypania otoczakiem bo chłonie wode. Zastanowic sie jednak trzeba czy jest to oplacalne... 2 samochody otoczaka 20m3 to koszt 2 tys zł - czyli ponad 20 msc czystego wywożenia szamba.

Sam chciale mmiec oczyszczalnie - z uwag na trudne warunki glebowe ( glina ) urząd odrzucił wniosek

Jak przeliczyłem pozniej roznice oczyszczalni i szamba... to na korzysc szamba jakies 7000 zl - wiadomo ze jak podlacza kanalizacje to ja podlaczyc sie musze przy oczyszczalni nie ... jednak na razie mam 70 msc wywożenia szamba a pozniej... Kanalizacja w miejsowosci ktorej mieszkam to okolo 4 zł/m3 - w 2 osoby zużywamy 8 m3 msc wody tak więc 32 zł za komfort bezcenne

Osobiście winię urzędników za stan rzeczy jaki jest - miasto w ktorym mieszkam ponad 500 tys mieszkańców - wg jakiejs tam ustawy do 2012 powinny byc miasta zkanalizowane. Buduje się kanalizacje na wsiach a u mnie jeszcze w miescie nawet nie ma planow na najblizsze 5 lat. Uslyszalem ze mozna jakis komitet zawiazac itp - sranie w banie .

Bardziej niz wylewanie szamba przekszadza mi wyrzucanie smieci - notabene wczoraj na mojej ulicy podjechal bus i 3 facetow wyrzucalo jakies odpady - slychac było tlukace sie butelki itp bo teren jeszcz enie do konca zabudowany... To są dopiero BANDYCI

Generalnie to najbardziej mnie wku.... to że robią ze mnie najgorszego, każdy mój ruch jest obserwowany, kiedyś na etapie fundamentów chciałem sobie spalić kilka worków po cemencie to sąsiad przyleciał z workiem na śmieci do mnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ten sam co szambo wylewa !

K..... wa !!!!

Nikomu nie wodzę, nie smrodzę i nie przeszkadzam w niczym !

Już taki mam charakter że wolę się nie odezwać niż kłócić.

Dodatkowo dalszym sąsiadom opowiadają że sam wylewam szambo do rowu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

K..... wa !!!!

84 zł to najdroższa wersja, ta tańsza to 40 zł ale bez papieru, przyjeżdża gość, pompuje i wylewa kilkaset metrów dalej w pole.

Raz sobie takie zamówiłem bo chciałem taniej to opierd... zebrałem od gościa, który kupił niedaleko działkę że powinienem z komunalki zamówić.

To teraz zbieram papierki i szykuję się na wojnę, spośród wszystkich jes 2 "normalnych" ale Oni też szambo wylewają.

Prawdopodobnie zostanę odosobniony ,,,

Bo Ja spokojny jestem bardzo długo, ale jak się wk.... to po trupach !

Na mojej ulicy raczej też bezmózgowców nie ma:)

Chyba z wyjątkiem Ciebie...Coś okreopnego, że jeszcze tacy ludzie istnieją. Swoje gówna każdy ma obowiązek albo odprowadzać do oczysczalni, albo do kanalizacji albo do szczelnego szamba które jest w stosownych terminach za opłatą opróżnione przez odpowiednie firmy. Koniec kropka. Czy Ci się to podoba czy nie. Twoja wolnośc kończy się tam gdzie zaczyna się moje prawo -a ja mam prawo wykopać studnie i nie miec w niej Twoich gówien.

A swoją drogą ja niestety musiałam zainwestować w studnię głębinową- bo sąsiedzi też niestety żyją wg obyczaju wylewania nieczystości byle gdzie.

Generalnie to najbardziej mnie wku.... to że robią ze mnie najgorszego, każdy mój ruch jest obserwowany, kiedyś na etapie fundamentów chciałem sobie spalić kilka worków po cemencie to sąsiad przyleciał z workiem na śmieci do mnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ten sam co szambo wylewa !

K..... wa !!!!

Nikomu nie wodzę, nie smrodzę i nie przeszkadzam w niczym !

Już taki mam charakter że wolę się nie odezwać niż kłócić.

Dodatkowo dalszym sąsiadom opowiadają że sam wylewam szambo do rowu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

K..... wa !!!!

84 zł to najdroższa wersja, ta tańsza to 40 zł ale bez papieru, przyjeżdża gość, pompuje i wylewa kilkaset metrów dalej w pole.

Raz sobie takie zamówiłem bo chciałem taniej to opierd... zebrałem od gościa, który kupił niedaleko działkę że powinienem z komunalki zamówić.

To teraz zbieram papierki i szykuję się na wojnę, spośród wszystkich jes 2 "normalnych" ale Oni też szambo wylewają.

Prawdopodobnie zostanę odosobniony ,,,

Bo Ja spokojny jestem bardzo długo, ale jak się wk.... to po trupach !

U mnie na ulicy gosc ma szambo na 4 osoby wielkosci 1 m3 ...

I codizennie rano czuć jak do rowu idzie..

Pytalem sasiadow ktorzy tam mieszkaja 3 lata czy kiedykolwiek ktos sprawdzal swistki z wywozu - nigdy.

Podpisalem umowe i mam jeden wywoz na fakture - reszta bez bo jest taniej .

A skoro nikt nie sprawdza to po co inni maja wywozić?

Notabene - nie sypie bakteri do szamba - nie jestem przekonany ze to coś daje... - raz kupiłem BIOKTRIL ale roznic nie widzialem

A jeszcze odnośnie przeciekania szamba...

U mnie jak zrobili jeszcze nie mieszkaliśmy ... budując dom badania geologiczne nie wskazywaly poziomu wód do 5 metrów

W roku kolejnym ( 2009 ) po zamontowaniu szamba tak z ciekawosci otwieram właz a tam full!

Okazalo sie ze firma ktora montowala szambo nie zrobiła dziury na fi160 ( kanaliza wlot ) jakas nawiertką tylko szlifierka wycieli kwadrat i osadzili rury na ceresicie - jednak nie zrobili tego sumiennie i lało się do środka.

Wypompowałem wodę wszedłem do środka i patrzyłem gdzie się leje . Uszczelnilem i wszystko jest ok - tak więc argumenty typu - wypompowywuje bo przecieka do mnie nei trafiają . Można wypompować , zatkać nos i przy asyście kogos wejsc do srodka zlokalizowac gdzie się leje a pozniej odkopac na zewnatrz i uszczelnic kwestia chęci

...... Szambo wylewam już ponad 20 lat, sąsiedzi wszyscy wkoło również, .....

Nie mów że to jest normalne, Ty możesz się nie martwić, ale Twoje wnuki napewno odczują skutki tego w przyszłości. :yes:

Jak ktoś tam napisał wcześniej, gościu nie podłaczył sie do kanalizy, ten co ma 2 BMWe, bo to drogo kosztuje. To jest po prostu nowobogacki prostak.

Dlaczego ja mogłem wybudowac sobie szambo ekologiczne, a inni sąsiedzi nie mogą. Koszta nie wysokie, bo gmina dofinansowuje, tylko chęci i uświadomienia brak. Poza tym ja podłączyłem się do wodociągu, więc trucizny nie piję, ale większość sąsiadów niestety pije. Niektórych rozumiem, bo koszt podłączenia wynosi ok. 4000 zł i ich nie stać, ale nie rozumiem tych co stać. Ja też do bogaczy nie należę, bo mieszkam w połowie wykończonym domu, remontuję jego na raty, gdy jakiś dodatkowy grosz wpadnie, ale szambo EKO i wodociąg zrobiłem w pierwszej kolejności. Także segreguję odpady.

nie chodzi mi o mydło

le np domestos itp środki

(...)

Domestos zabija smrodem i to dosłownie... uwalnia chlor który zabija... ten sam środek (podchloryn sodu) znajduje się między innymi w środkach do zwalczania grzyba w domach... np. Pufas go ma... i nic wiecej... i co? Spokojnie sikacie nim po ścianach swojego domu i jakoś nie umieracie masowo... ogony pokryte łuską też nie wyrastają Waszym dzieciom.

Owszem... wylewanie szamba komuś pod nos jest chamstwem... i jesli robione jest to z głową to pozostaje tylko chamstwem... nie demonizujcie jego wpływu na naturę... mnie za to wk*** jak idę do lasu na spacer a tu walają się śmieci typu butelki PET, reklamówki czy zwykłe torebki po czipsach lub po batonach... wszędzie plastik... wiem że on nie jest reaktywny więc nieszkodliwy ale tak jak Wam przeszkadza smród tak to jest taki sam smród dla moich oczu... czasem po takim spacerze oczy mi tak prześmierdną tym smrodem że normalnie nie można wytrzymać...

...za to bardzo mnie niepokoją środki chemiczne używane w rolnictwie i sadownictwie... tu jest główne zagrożenie dla środowiska i dla nas... tego to już nie widzicie! Wolicie bić bezproduktywnie pianę nad szambem ale że obok rolnik opryskuje swoje pole jakimś chemicznym g*** i od tego padają owady np. pszczoły tego już nie widzicie!!! To tak jak z Doliną Rospudy... "ekolodzy" - zadymiarze, ekoteroryści przykuwali się do drzew! Oczywiście w świetle jupiterów i kamer!!! Ale jak Wartą płynęła plama ropy to żadnego nie było!! Bo przy ropie trzeba było ostro zapier*** i można było się ubabrać błotem! Żadnego "obrońcy" przyrody tam nie było!!! ...zresztą po co? przecież nikt tego by nie pokazał na pierwszych stronach gazet...

:mad::mad::mad:

Owszem... wylewanie szamba komuś pod nos jest chamstwem... i jesli robione jest to z głową to pozostaje tylko chamstwem... nie demonizujcie jego wpływu na naturę...

Zgadzam się, nie ma co przesadzać, chociaż wystarczy trafić na zapalonego biologa i już wykład.

Ten sąsiad o którym wspominałem że działkę kupił zauważył że rowem biegnącym obok niego szambo płynęło.

Zgadnijcie do kogo przyszedł razem z Żoną - biologiem na emeryturze z zapytaniem kto wylewa ????

Kur.....a DO MNIE !!!!

...za to bardzo mnie niepokoją środki chemiczne używane w rolnictwie i sadownictwie... tu jest główne zagrożenie dla środowiska i dla nas... tego to już nie widzicie!...

Tu masz rację..

.... Wolicie bić bezproduktywnie pianę nad szambem....

Od czegoś trzeba zacząć, najlepiej od swojego podwórka i najblizszego otoczenia, a potem rolników, lasu itp.

.. mnie za to wk*** jak idę do lasu na spacer a tu walają się śmieci typu butelki PET, reklamówki czy zwykłe torebki po czipsach lub po batonach... wszędzie plastik...

Tobie przeszkadzaja śmieci w lesie, a innym palenie śmieci i wylewanie ścieków po sąsiedzku, a mnie wszystko co nieokologiczne, ale nie będę biegałw wokół i szukał sensacji, ale staram się zacząć od siebie, segregując odpady, nie paląc śmieci i nie wylewając szamba.....:yes:

Wystarczy umowa z komunalką i segregacja a za darmo nam wywiozą te plastiki,szkło i inne śmieci.

Ja tak robię a i tak po gównie chodzę i w lesie spotykam wysypiska.

Ostatnio jeden to na drogę wylał a że mróz był duży i trzyma do dziś to przechodzę po jego gównie kilka razy dziennie.

No przecież nie przeskoczę !?

Co z tego że Ty segregujesz śmieci... może to trafiać i tak na wspólne wysypisko... są takie numery... pieniądze junijne dostali na zbiór segregowanych śmieci ale nie mają co z nimi zrobić i lądują na normalnym wysypisku... pamietam że było coś takiego chyba w "Uwadze" czy czymś takim....

Posegregowane surowce wtórne w ilościach masowych są dochodowe i nikt z głową na karku ich na kupe nie wywala

Ostatnio pytałem się czy mogę przywieźć 200 worków foliowych bo mi zostały z budowy to powiedzieli że nie bo kryzys jest i Chińczycy nie skupują.

Pewnie mają zapasy bo Polary produkują cały czas :)