viperolo 31.01.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Witam Kto ma dach z "wolimi oczami" lub " falami"? Jaką dachówką kryliście i jakie są Wasze doświadczenia? Najczęściej spotykane jest krycie karpiówką ,ale nam się nie podoba i szukamy innej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gębal 31.01.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 No cóż, ja mam wole oczy, ale karpiówkę. Więc chyba nie napiszę już jaką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 31.01.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Karpiówka jest najlepsza .Można innymi zakładkowymi (betonowymi i ceramicznymi) ale będą ograniczenia co do wolich oczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yznutus 31.01.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Witam, Również mam w projekcie dach z "wolim okiem", chciałbym wiedzieć czy technicznie jest możliwe użycie innej dachówki niż "karpiówka"? - "fachowcy" mówią, że można użyć tylko i wyłącznie "karpiówki" - oczywiście z dachówek.Jeżeli tak to o co chodzi z tym ograniczeniem? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 31.01.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Ja twierdze że każdą dachówką można pokryć wole oko.Problem w tym że dla każdej dachówki jest dopuszczalna proporcja szerokości wolego oka do jego wysokości.Im ta proporcja jest mniejsza tym dla wolego oka o określonej szerokości można uzyskać większe pole powierzchni okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 31.01.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Z wszystkich dachówek karpiówka ma najmniejszą tą proporcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 31.01.2011 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Ja twierdze że każdą dachówką można pokryć wole oko.Problem w tym że dla każdej dachówki jest dopuszczalna proporcja szerokości wolego oka do jego wysokości.Im ta proporcja jest mniejsza tym dla wolego oka o określonej szerokości można uzyskać większe pole powierzchni okna. no właśnie w tym jest problem że nie każdą dachówką można pokryc wole oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 31.01.2011 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Witam, Również mam w projekcie dach z "wolim okiem", chciałbym wiedzieć czy technicznie jest możliwe użycie innej dachówki niż "karpiówka"? - "fachowcy" mówią, że można użyć tylko i wyłącznie "karpiówki" - oczywiście z dachówek. Jeżeli tak to o co chodzi z tym ograniczeniem?pozdrawiam Witam jestem po rozmowie z firmą dekarską,która specjalizuje się w "wolich oczach"/udało sie znaleźc/ i najodpowiedniejsza jest dachówka BOGEN INNOVO,ale da się też pokryc dachówkami tzw"połówkowymi" tzn o rozmiarze o połowę mniejszym niż standardowy Widzę, że kolega również ze śląska Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 31.01.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 no właśnie w tym jest problem że nie każdą dachówką można pokryc wole oko Poproszę dowód na to twierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 01.02.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam jestem po rozmowie z firmą dekarską,która specjalizuje się w "wolich oczach"/udało sie znaleźc/ i najodpowiedniejsza jest dachówka BOGEN INNOVO,ale da się też pokryc dachówkami tzw"połówkowymi" tzn o rozmiarze o połowę mniejszym niż standardowy Widzę, że kolega również ze śląska Pozdrawiam Czytałeś ten temat? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131298-Dachówka-BOGEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Kulik 01.02.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Można również zastosować blachę samonośną Plannja Regola lub blachę z posypką , widziałem takie oczka i fajnie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 01.02.2011 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Czytałeś ten temat? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131298-Dachówka-BOGEN Tak czytałem.Ciekawa sprawa.problem pradwopodobnie dotyczy dachówek angabowanych.Coś nie tak z glazurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 01.02.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Można również zastosować blachę samonośną Plannja Regola lub blachę z posypką , widziałem takie oczka i fajnie wyglądają Ile dioptrii mają twoje okulary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yznutus 01.02.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam, Generalnie moje pytanie o dachówkę było spowodowane wysoką ceną karpiówki, szukam jakiegoś alternatywnego tańszego sposobu, jednak nie blachy (projekt mojego dachu 4 spadowy + wole oko) - podobno w czasie deszczu na poddaszu jest głośno - jeżeli ktoś może skomentować z doświadczenia taką informację to będę wdzięczny.Na chwilę obecną nie jestem zorientowany w cenach pokryć dachowych ( z budową ruszam na wiosnę), więc zanim nad czymś zacznę się głębiej zastanawiać chciałbym się zorientować co i jak? od osób postronnych nie od "fachmanów".Interesuje mnie generalnie dachówka (ze względu na długą trwałość), jednakże jakaś w miarę sensowna cenowo wersja:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.02.2011 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 (edytowane) Sensowną wersją będzie zmiana kształtu dachu. Materiałami odpowiednimi do krycia form łukowych są takie materiały jak strzecha, wiór osikowy czy wąskie płytki łupka a w ostateczności karpiówka. Umożliwia ona w miarę płynne krycie "wolego oczka" w stosunku 1:5 (wysokość do szerokości). Krycie form łukowych dachówką zakładkową to krycie "na siłę" w stosunku 1:9 i to przy zastosowaniu dachówek połówkowych. Pozdrawiam. Edytowane 12 Lutego 2011 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 03.02.2011 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Witam, Interesuje mnie generalnie dachówka (ze względu na długą trwałość), jednakże jakaś w miarę sensowna cenowo wersja:) pozdrawiam BOGEN INNOWO jest w cenie około 3,50zł/szt więc metr kwadratowy około 45zł według mnie to nie jest jakaś straszna cena,wiadomo dodatki kosztują sporo ale to niezależnie od dachu i dachówki ceny są podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slup 05.02.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 jestem dekarzem ze Zakopanego i polecam blache z posypka na wole oczka jest trwala i mozma cuda znia robic polecam i co jest drogie to jest tanie http://www.irfar.pl/attachments/Image/zdjecia_prod/achiroofing/achiroofing.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 07.02.2011 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 slup jak jesteś dekarz to powiedz jaką dachówkę na wole oko,a nie reklame tutaj uprawiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1916 08.02.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Karpiówka Creatona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodeek 06.03.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Z każdej dachówki zrobisz wole oko, w katalogach producenta określają konkretne modele. NP. Youngmayer robi połówki do wolich, Można z Braasa ułożyć. albo połączyć normalna na zakładkowa na połaciach a na wolim karpiówka, bo czasami inwestor się uprze na wole a fizycznie nie da się ułożyć bo proporcję nie takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts