Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka na "wole oczy" i "fale"

viperolo

Recommended Posts

Witam,

Również mam w projekcie dach z "wolim okiem", chciałbym wiedzieć czy technicznie jest możliwe użycie innej dachówki niż "karpiówka"? - "fachowcy" mówią, że można użyć tylko i wyłącznie "karpiówki" - oczywiście z dachówek.

Jeżeli tak to o co chodzi z tym ograniczeniem?

pozdrawiam

Ja twierdze że każdą dachówką można pokryć wole oko.Problem w tym że dla każdej dachówki jest dopuszczalna proporcja szerokości wolego oka do jego wysokości.Im ta proporcja jest mniejsza tym dla wolego oka o określonej szerokości można uzyskać większe pole powierzchni okna.

no właśnie w tym jest problem że nie każdą dachówką można pokryc wole oko

Witam,

Również mam w projekcie dach z "wolim okiem", chciałbym wiedzieć czy technicznie jest możliwe użycie innej dachówki niż "karpiówka"? - "fachowcy" mówią, że można użyć tylko i wyłącznie "karpiówki" - oczywiście z dachówek.

Jeżeli tak to o co chodzi z tym ograniczeniem?pozdrawiam

Witam

jestem po rozmowie z firmą dekarską,która specjalizuje się w "wolich oczach"/udało sie znaleźc/ i najodpowiedniejsza jest dachówka BOGEN INNOVO,ale da się też pokryc dachówkami tzw"połówkowymi" tzn o rozmiarze o połowę mniejszym niż standardowy

Widzę, że kolega również ze śląska

Pozdrawiam

Witam

jestem po rozmowie z firmą dekarską,która specjalizuje się w "wolich oczach"/udało sie znaleźc/ i najodpowiedniejsza jest dachówka BOGEN INNOVO,ale da się też pokryc dachówkami tzw"połówkowymi" tzn o rozmiarze o połowę mniejszym niż standardowy

Widzę, że kolega również ze śląska

Pozdrawiam

Czytałeś ten temat?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131298-Dachówka-BOGEN

Witam,

Generalnie moje pytanie o dachówkę było spowodowane wysoką ceną karpiówki, szukam jakiegoś alternatywnego tańszego sposobu, jednak nie blachy (projekt mojego dachu 4 spadowy + wole oko) - podobno w czasie deszczu na poddaszu jest głośno - jeżeli ktoś może skomentować z doświadczenia taką informację to będę wdzięczny.

Na chwilę obecną nie jestem zorientowany w cenach pokryć dachowych ( z budową ruszam na wiosnę), więc zanim nad czymś zacznę się głębiej zastanawiać chciałbym się zorientować co i jak? od osób postronnych nie od "fachmanów".

Interesuje mnie generalnie dachówka (ze względu na długą trwałość), jednakże jakaś w miarę sensowna cenowo wersja:)

pozdrawiam

Sensowną wersją będzie zmiana kształtu dachu. Materiałami odpowiednimi do krycia form łukowych są takie materiały jak strzecha, wiór osikowy czy wąskie płytki łupka a w ostateczności karpiówka. Umożliwia ona w miarę płynne krycie "wolego oczka" w stosunku 1:5 (wysokość do szerokości). Krycie form łukowych dachówką zakładkową to krycie "na siłę" w stosunku 1:9 i to przy zastosowaniu dachówek połówkowych. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Witam,

Interesuje mnie generalnie dachówka (ze względu na długą trwałość), jednakże jakaś w miarę sensowna cenowo wersja:)

pozdrawiam

BOGEN INNOWO jest w cenie około 3,50zł/szt więc metr kwadratowy około 45zł według mnie to nie jest jakaś straszna cena,wiadomo dodatki kosztują sporo ale to niezależnie od dachu i dachówki ceny są podobne

• 4 weeks później...
Z każdej dachówki zrobisz wole oko, w katalogach producenta określają konkretne modele. NP. Youngmayer robi połówki do wolich, Można z Braasa ułożyć. albo połączyć normalna na zakładkowa na połaciach a na wolim karpiówka, bo czasami inwestor się uprze na wole a fizycznie nie da się ułożyć bo proporcję nie takie.