Baba_Budowniczy 31.01.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Pomysł jest taki, żeby sobie zrobić minisiłownię w dużej sypialni. Z tym, że planujemy sztangę, ławeczkę i oczywiście obciążniki. Razem to "troszkę" będzie ważyło i będzie stanowiło stałe, punktowe obciążenie dla stropu. Plus waga osoby ćwiczacej ofkors Z tego co czytałam, to "obliczeniowe" obciążenia dla terivy to wielkości rzędu 150kg/m2. W przypadku takiej "instalacji" na pewno byłoby więcej z opcją dokładania obciążników i urządzeń... Mam pytanie - czy bezpiecznie byłoby taki ciężar umiejscowić na niewzmocnionej terivie? Jeśli to jest ryzykowny pomysł, to czy są jakieś rozsądne i nieurywające kieszeni metody wzmocnienia takiego stropu (dom już wykończony i zamieszkany od kilku lat)? Ja myślałam o taśmach węglowych, ale może są jeszcze inne opcje. Strop jest nad garażem, rozpiętość w tym miejscu to około 4m. Bez żadnych dodatkowych wzmocnień póki co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.01.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Z tego co czytałam, to "obliczeniowe" obciążenia dla terivy to wielkości rzędu 150kg/m2. Uściślając 150kg/m2 to obciążenie charkterystyczne to pomnożone przez 1.3 daje wartość 1,95 i to jest obliczeniowa wartośc na która projektuję się stropy. Ale te 30% to współczynnik bezpieczeństwa. Co do stropu to aby została przekroczona jego nośność trzeba cały strop obciążyć wartością >150kg/m2 a nie tylko jeden punkt [tu pewnie ze 2 m2] w postaci ławeczki. Dodatkowa sprawa ktora ma wplyw na nośność stropu w danym pomieszczeniu to jego rozpiętość. Ogolnie to raczej bez wzmiacnaiania powinno sie dać zrobić tą siłownię. Zapalnować ławeczke w pobliżu ściany nośnej a nie an środku pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 31.01.2011 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Dzięki Robić na spokojnie czy dać to jeszcze komuś do policzenia dla świętego spokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 31.01.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 spokojnie to będzie po obliczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.02.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Dzięki Robić na spokojnie czy dać to jeszcze komuś do policzenia dla świętego spokoju? podloz pod nogi laweczki 2 deski szerokie i dlugie i po klopocie, np szerokie na 30 cm a dlugie na 2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 02.02.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 A ja Ci odradzam siłownię w sypialni, nie ze względu obciążeniowych stropu, ale ze względów estetycznych i praktycznych. Chodzę na siłownię, więc wiem, że przy ćwiczeniach człowiek się zawsze spoci, będzie śmierdzieć. Poza tym pod ławką powinno się zrobić jakiś podeścik, zdarza się że krążki czy sztangielki spadają na podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 02.02.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) Edytowane 27 Maja 2011 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 02.02.2011 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Co do kwestii estetycznych to tez mam wątpliwości. Pomieszczenie jest naprawdę duże i wysokie, ale zawsze... Co do desek pod ławeczkę - mam w tej sypialni długie i szerokie dechy drewniane na legarach bez wylanej dodatkowej posadzki na stropie - pewnie taka konstrukcja sama z siebie rozkładałaby ciężar na większą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 03.02.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 to skup sie na estetyce silowni w sypialni:)wytrzymaloscia sobie glowy nie zawracaj;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 03.02.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 (edytowane) Edytowane 27 Maja 2011 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 04.02.2011 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Ławeczka oczywiście jest zupełnie niegroźna dla konstrukcji budowlanych, ale stojak z ciężarkami już swoje waży i obciąża właśnie punktowo i stale. Dlatego zapytałam. Znajomi robili na piętrze duże akwarium i strop był pod nie wzmacniany (na etapie budowy). Lepiej głośno pomyśleć w towarzystwie niż żałować... Co do wagi - podejrzewam, że moje biblioteczki których zupełnie nikt nie bierze pod uwagę ważą więcej niż trzy ławeczki z wyposażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 04.02.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 ale stojak z ciężarkami już swoje waży i obciąża właśnie punktowo i stale. Dlatego zapytałam. Znajomi robili na piętrze duże akwarium i strop był pod nie wzmacniany (na etapie budowy). Lepiej głośno pomyśleć w towarzystwie niż żałować... Co do wagi - podejrzewam, że moje biblioteczki których zupełnie nikt nie bierze pod uwagę ważą więcej niż trzy ławeczki z wyposażeniem jak najbardziej prawidlowe podejscie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 04.02.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Wy mnie nie starszcie na stojaku 300 kilo,a strop lata osiemdziesiate z plyt mam nadziej,ze jakby co to nie zapadnie sie w sekundzie tylko konstrukcje sprezone kablami rozlatuja sie w sekundach gdy kable sie zrywaja badz trzpienie - prawdopodobienstwo jest znikome Twoj najpierw sie zacznie uginac, nastepnie rysowac - to normalne zjawiska:) rysy zamienia sie w szpary...a strop i tak nie spadnie:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 04.02.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Twoj najpierw sie zacznie uginac, nastepnie rysowac umiesz pocieszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 04.02.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Twoj najpierw sie zacznie uginac, nastepnie rysowac zapomnialem dodac ze jak kazdy inny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 05.02.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Ciekawy temat. Ja zastanawiam się czy w ogóle robić terivę (mam taki strop w projekcie) czy jednak przeprojektować na monolityczny. Siłowni raczej nie będzie na poddaszu, jedynie zamiast ścian działowych lekkich (gipsowo - kartonowych) dam murowane, co będzie jakimś obciążeniem dla tej biednej terivy. Zdecydowanie wolałbym monolit właśnie ze względu na dopuszczalne obciążenia i aby spać spokojnie. A może da się jakoś dodatkowo wzmocnić terivę? Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 06.02.2011 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 pod dzialowki daje sie wzmocnieniamoze to cos pomozehttp://stropy.webpark.pl/teriva.htm a reszte konstruktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts