Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minisiłownia a strop teriva

Recommended Posts

Pomysł jest taki, żeby sobie zrobić minisiłownię w dużej sypialni. Z tym, że planujemy sztangę, ławeczkę i oczywiście obciążniki. Razem to "troszkę" będzie ważyło i będzie stanowiło stałe, punktowe obciążenie dla stropu. Plus waga osoby ćwiczacej ofkors ;-)

Z tego co czytałam, to "obliczeniowe" obciążenia dla terivy to wielkości rzędu 150kg/m2. W przypadku takiej "instalacji" na pewno byłoby więcej z opcją dokładania obciążników i urządzeń...

Mam pytanie - czy bezpiecznie byłoby taki ciężar umiejscowić na niewzmocnionej terivie? Jeśli to jest ryzykowny pomysł, to czy są jakieś rozsądne i nieurywające kieszeni metody wzmocnienia takiego stropu (dom już wykończony i zamieszkany od kilku lat)? Ja myślałam o taśmach węglowych, ale może są jeszcze inne opcje. Strop jest nad garażem, rozpiętość w tym miejscu to około 4m. Bez żadnych dodatkowych wzmocnień póki co.

Z tego co czytałam, to "obliczeniowe" obciążenia dla terivy to wielkości rzędu 150kg/m2.

Uściślając 150kg/m2 to obciążenie charkterystyczne to pomnożone przez 1.3 daje wartość 1,95 i to jest obliczeniowa wartośc na która projektuję się stropy. Ale te 30% to współczynnik bezpieczeństwa.

Co do stropu to aby została przekroczona jego nośność trzeba cały strop obciążyć wartością >150kg/m2 a nie tylko jeden punkt [tu pewnie ze 2 m2] w postaci ławeczki. Dodatkowa sprawa ktora ma wplyw na nośność stropu w danym pomieszczeniu to jego rozpiętość. Ogolnie to raczej bez wzmiacnaiania powinno sie dać zrobić tą siłownię. Zapalnować ławeczke w pobliżu ściany nośnej a nie an środku pomieszczenia.

A ja Ci odradzam siłownię w sypialni, nie ze względu obciążeniowych stropu, ale ze względów estetycznych i praktycznych. Chodzę na siłownię, więc wiem, że przy ćwiczeniach człowiek się zawsze spoci, będzie śmierdzieć. Poza tym pod ławką powinno się zrobić jakiś podeścik, zdarza się że krążki czy sztangielki spadają na podłogę. :no:

Co do kwestii estetycznych to tez mam wątpliwości. Pomieszczenie jest naprawdę duże i wysokie, ale zawsze...

Co do desek pod ławeczkę - mam w tej sypialni długie i szerokie dechy drewniane na legarach bez wylanej dodatkowej posadzki na stropie - pewnie taka konstrukcja sama z siebie rozkładałaby ciężar na większą powierzchnię.

Ławeczka oczywiście jest zupełnie niegroźna dla konstrukcji budowlanych, ale stojak z ciężarkami już swoje waży i obciąża właśnie punktowo i stale. Dlatego zapytałam. Znajomi robili na piętrze duże akwarium i strop był pod nie wzmacniany (na etapie budowy). Lepiej głośno pomyśleć w towarzystwie niż żałować...

Co do wagi - podejrzewam, że moje biblioteczki których zupełnie nikt nie bierze pod uwagę ważą więcej niż trzy ławeczki z wyposażeniem ;)

ale stojak z ciężarkami już swoje waży i obciąża właśnie punktowo i stale. Dlatego zapytałam. Znajomi robili na piętrze duże akwarium i strop był pod nie wzmacniany (na etapie budowy). Lepiej głośno pomyśleć w towarzystwie niż żałować...

Co do wagi - podejrzewam, że moje biblioteczki których zupełnie nikt nie bierze pod uwagę ważą więcej niż trzy ławeczki z wyposażeniem ;)

jak najbardziej prawidlowe podejscie:)

Wy mnie nie starszcie :D

na stojaku 300 kilo,a strop lata osiemdziesiate z plyt

mam nadziej,ze jakby co to nie zapadnie sie w sekundzie :o

tylko konstrukcje sprezone kablami rozlatuja sie w sekundach gdy kable sie zrywaja badz trzpienie - prawdopodobienstwo jest znikome

Twoj najpierw sie zacznie uginac, nastepnie rysowac - to normalne zjawiska:) rysy zamienia sie w szpary...a strop i tak nie spadnie:p

Ciekawy temat. Ja zastanawiam się czy w ogóle robić terivę (mam taki strop w projekcie) czy jednak przeprojektować na monolityczny. Siłowni raczej nie będzie na poddaszu, jedynie zamiast ścian działowych lekkich (gipsowo - kartonowych) dam murowane, co będzie jakimś obciążeniem dla tej biednej terivy. Zdecydowanie wolałbym monolit właśnie ze względu na dopuszczalne obciążenia i aby spać spokojnie. A może da się jakoś dodatkowo wzmocnić terivę? Co sądzicie?