Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mogę zażądać od dewelopera ekspertyzy mykologicznej?

morfeusz1

Recommended Posts

Mam pytanie: czy mogę zażądać od dewelopera wykonania przez niego ekspertyzy mykologicznej ścian w budynku: poziom piwnic, garaże?

Grzyb widać gołym okiem, deweloper twierdzi, ze to nie grzyb. Chcą sprowadzić osuszacze, by osuszyć ściany. Boimy się, ze zamaskują problem, a jeśli to jest jakiś grzyb domowy, to będzie nam żarł budynek, skonczy się rękojmia, a konsekwencje istnienia grzyba zaczną wychodzić dopiero wtedy.

Jeśli mogę zażądać takiej ekspertyzy, to czym się podeprzeć? są jakieś przepisy na to?

Zażądać możesz, ale mało skutecznie.

Pozostaje zrobienie rzeczonej ekspertyzy na własny koszt.

W przypadku potwierdzenia obaw – zażądać zwrotu kosztów, choć zapewne nie bez powództwa o zapłatę.

Spróbuj w SANEPID-zie, może się okazać, że bez problemów i bez ponoszenia kosztów.

• 1 month później...
Mam pytanie: czy mogę zażądać od dewelopera wykonania przez niego ekspertyzy mykologicznej ścian w budynku: poziom piwnic, garaże?

Grzyb widać gołym okiem, deweloper twierdzi, ze to nie grzyb. Chcą sprowadzić osuszacze, by osuszyć ściany. Boimy się, ze zamaskują problem, a jeśli to jest jakiś grzyb domowy, to będzie nam żarł budynek, skonczy się rękojmia, a konsekwencje istnienia grzyba zaczną wychodzić dopiero wtedy.

Jeśli mogę zażądać takiej ekspertyzy, to czym się podeprzeć? są jakieś przepisy na to?

Będzie ciężko na początek - wiem to z praktyki. Proponuję zacząć samemu.

Zbierzcie się w kilka osób, to nie będzie takie drogie w przeliczeniu na jedną osobę.