garek80 31.01.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 witam.moje pytania będą może dla niektórych absurdalne ale proszę mieć na uwadze że to moje pierwsze kroki ws.budowy.jestem na etapie adaptacji projektu.powoli zaczynam zakupy materiałów do budowy domu parterowego 120m2.mam pytanie odnośnie ścian zewnętrznych.myślałem o budowie z betonu komórkowego24 lecz większość doradców min.murarz, opowiada się za pustakami Max.ponadto słyszałem że maxa można murowac w poprzek tzn,na wymiar 19 i do tego dołożyć np.20cm.styropianu.czy takie rozwiązanie jest sensowne?jak to się kalkuluje?chodzi mi o to czy taka ściana będzie ciepła i czy nie starci na stabilności?a jak póżniej powiesić jakieś półki czy inne cieżkie rzeczy na takiej ścianie?chciałbym żeby dom był w miarę energooszczędny,choć nie liczę parametrów itd.mam nadzieję na wyrozumiałość starych "wyjadaczy" forum.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 31.01.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 to dziwne, że ci murarz odradził BK, bo zazwyczaj się cieszą jak mają postawić dom z BK, bo to chyba najlżejsza praca dla nich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 31.01.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Fakt. Dziwne. Przecież to najłatwiejszy w obróbce materiał. A dlaczego nie można by dołożyć 20 cm izolacji do normalnie murowanego pustaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garek80 31.01.2011 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 dzięki za uwagę.poszperałem troche na forum i znalazłem kilka wątków.co do murarzy to wolą murować z max-ów,tak mi powiedzieli,może jacyś staromodni albo niedoświadczeni w BK.więc jakby mieli spartaczyć to niech robią ceramikę.tylko ta grubość ściany mnie nurtuje 29 czy 19?no nic jakoś to muszę ogarnąć.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 31.01.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Pustaki po to robią normalnie, żeby murować nimi normalnie. Po co zabierać sobie przegordy? Ale jak kto woli. A co do tych murarzy to obawiam się, że są strasznymi partaczami jesli nie potrafią wymurować BK i z ceramiką na pewno bym im nie zaufał. Bo po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 31.01.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Tak dokładnie. Jeżeli boją się podjąc stawiania z najprostszego materiału w obróbce, to tym bardziej z ceramiki bym im nie dał stawiać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garek80 31.01.2011 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 co do murarzy to stawiali u ojca z szarego pustaka i zastrzeżeń.a czemu mi radzą maxa tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garek80 31.01.2011 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 tzn,zastrzeżeń nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 01.02.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Ja murowałem pierwszy raz w życiu, dlatego wybrałem BK. BK muruje się na cienką spoinę. Maxy jeszcze zdarza się robić na zaprawę. Może tego się trochę boją, bo przy spoinie trzeba dość rygorystycznie trzymać poziomy. Może mają z tym trudności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 03.02.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 ankowo maja trudosci, na tradycyjnej zaprawie latwiej ukryc niedorobki!bk i na cienka zaprawe to najlepsze i najszybsze rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownictwook 05.02.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 BK ma lepsze właściwości i ogolnie jest lepszy pod wieloma wzgledami, choćby dlatego, ze jest o wiele lżejszy Twoi fachowcy się nie narobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 05.02.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 dzięki za uwagę.poszperałem troche na forum i znalazłem kilka wątków.co do murarzy to wolą murować z max-ów,tak mi powiedzieli,może jacyś staromodni albo niedoświadczeni w BK.więc jakby mieli spartaczyć to niech robią ceramikę.tylko ta grubość ściany mnie nurtuje 29 czy 19?no nic jakoś to muszę ogarnąć.pozdrawiam są też MAX-U lub Uni-MAX można z nich budować ściany 25/24, tylko w tym wypadku trzeba się zastanowić czy nie taniej wyjdzie porotherm przeliczając na m2 MAX-U 25szt na m2 porotherm 10.7 na m2 i nie ma pionowej spoiny(szybciej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 06.02.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 ankowo maja trudosci, na tradycyjnej zaprawie latwiej ukryc niedorobki! bk i na cienka zaprawe to najlepsze i najszybsze rozwiazanie. z drugiej strony tak, ale i tak murowanie bk jest dużo łatwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 06.02.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 z drugiej strony tak, ale i tak murowanie bk jest dużo łatwiejsze. pod warunkiem, że BK jest suchy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 09.02.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 na ten temat wypowiadałem się już kilka razy, ale niestety sekta pijącego bk widzę dalej działa. Można gadać jak do ściany, ale powtórzę wam raz jeszcze. Ściana, ani materiał na nią NIE PIJE, bo nie ma jak. Przekazywanie zasłyszanych głupot dalej, a to, że coś wilgotnieje chyba nie jest żadną nowością? Ceramika też wilgotnieje, silikat też, a te już dużo trudniej wysuszyć jeśli o tym mowa. Był taki jeden co twierdził, że bk wypije wszystko co mu się da... Komentować chyba nie trzeba. Ludzie, bądźcie poważni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 09.02.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 pod warunkiem, że BK jest suchy:D przeciez statku i w doku ani na zalanym terenie nie stawiasz budynku wiec nie wiem w czym problem, jak masz na mysli pore deszczowa, to ja bym sie bardziej o ceramike przejmowal niz BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 09.02.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 na ten temat wypowiadałem się już kilka razy, ale niestety sekta pijącego bk widzę dalej działa. Można gadać jak do ściany, ale powtórzę wam raz jeszcze. Ściana, ani materiał na nią NIE PIJE, bo nie ma jak. Przekazywanie zasłyszanych głupot dalej, a to, że coś wilgotnieje chyba nie jest żadną nowością? Ceramika też wilgotnieje, silikat też, a te już dużo trudniej wysuszyć jeśli o tym mowa. Był taki jeden co twierdził, że bk wypije wszystko co mu się da... Komentować chyba nie trzeba. Ludzie, bądźcie poważni. Kolego ja tylko stwierdziłem, że ciężko się obrabia tzn. przycina. (jak mokry) Nie jestem zwolennikiem BK w szczególności szarego. Ale nie ma to nic do rzeczy. A co do picia wody to wolę 'browarek' bezalkoholowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 10.02.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 ee tam to zaden argument, kto by material trzymal pod chmurka jezeli by deszcz przyszedl, a prze 1 dzien jak sie go obrabia to na ile on namoknie!nie ma co sie tym prejmowac, dwa bk bk nie rowny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 10.02.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 No dobra dobra, zwracam honor, ale tutaj czasami takie teorie powstają, że trzeba tłamsić w zarodku, bo sie rozprzestrzeni i będzie po ptokach. ale fakt faktem, żeby bk jakoś bardzo mocno zamokło to trzeba by go chyba wystawić na deszcz na długi czas, albo gdzieś zatopić, a tego raczej się nie robi. A jeśli stoi materiał już w domu wybudowanym to i przycinać nie ma go po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 12.02.2011 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Macie koledzy rację. Zajmuje się tynkami tradycyjnymi i z tego względu nie przypadł mi ten materiał do gustu:) Bardzo szybko ciągnie wodę z narzuconego tynku mimo wcześniejszego zagruntowania. Taki tynk na BK trzeba bardzo szybko obrabiać. Ale to już chyba nie na temat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts