Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka ściana?? pierwsze kroki

Recommended Posts

witam.

moje pytania będą może dla niektórych absurdalne ale proszę mieć na uwadze że to moje pierwsze kroki ws.budowy.jestem na etapie adaptacji projektu.powoli zaczynam zakupy materiałów do budowy domu parterowego 120m2.mam pytanie odnośnie ścian zewnętrznych.myślałem o budowie z betonu komórkowego24 lecz większość doradców min.murarz, opowiada się za pustakami Max.ponadto słyszałem że maxa można murowac w poprzek tzn,na wymiar 19 i do tego dołożyć np.20cm.styropianu.czy takie rozwiązanie jest sensowne?jak to się kalkuluje?chodzi mi o to czy taka ściana będzie ciepła i czy nie starci na stabilności?a jak póżniej powiesić jakieś półki czy inne cieżkie rzeczy na takiej ścianie?chciałbym żeby dom był w miarę energooszczędny,choć nie liczę parametrów itd.mam nadzieję na wyrozumiałość starych "wyjadaczy" forum.pozdrawiam

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzięki za uwagę.poszperałem troche na forum i znalazłem kilka wątków.co do murarzy to wolą murować z max-ów,tak mi powiedzieli,może jacyś staromodni albo niedoświadczeni w BK.więc jakby mieli spartaczyć to niech robią ceramikę.tylko ta grubość ściany mnie nurtuje 29 czy 19?no nic jakoś to muszę ogarnąć.pozdrawiam

dzięki za uwagę.poszperałem troche na forum i znalazłem kilka wątków.co do murarzy to wolą murować z max-ów,tak mi powiedzieli,może jacyś staromodni albo niedoświadczeni w BK.więc jakby mieli spartaczyć to niech robią ceramikę.tylko ta grubość ściany mnie nurtuje 29 czy 19?no nic jakoś to muszę ogarnąć.pozdrawiam

są też MAX-U lub Uni-MAX można z nich budować ściany 25/24, tylko w tym wypadku trzeba się zastanowić czy nie taniej wyjdzie porotherm przeliczając na m2

MAX-U 25szt na m2

porotherm 10.7 na m2 i nie ma pionowej spoiny(szybciej)

na ten temat wypowiadałem się już kilka razy, ale niestety sekta pijącego bk widzę dalej działa. Można gadać jak do ściany, ale powtórzę wam raz jeszcze. Ściana, ani materiał na nią NIE PIJE, bo nie ma jak. Przekazywanie zasłyszanych głupot dalej, a to, że coś wilgotnieje chyba nie jest żadną nowością? Ceramika też wilgotnieje, silikat też, a te już dużo trudniej wysuszyć jeśli o tym mowa. Był taki jeden co twierdził, że bk wypije wszystko co mu się da... Komentować chyba nie trzeba. Ludzie, bądźcie poważni.

na ten temat wypowiadałem się już kilka razy, ale niestety sekta pijącego bk widzę dalej działa. Można gadać jak do ściany, ale powtórzę wam raz jeszcze. Ściana, ani materiał na nią NIE PIJE, bo nie ma jak. Przekazywanie zasłyszanych głupot dalej, a to, że coś wilgotnieje chyba nie jest żadną nowością? Ceramika też wilgotnieje, silikat też, a te już dużo trudniej wysuszyć jeśli o tym mowa. Był taki jeden co twierdził, że bk wypije wszystko co mu się da... Komentować chyba nie trzeba. Ludzie, bądźcie poważni.

Kolego ja tylko stwierdziłem, że ciężko się obrabia tzn. przycina. (jak mokry)

Nie jestem zwolennikiem BK w szczególności szarego. Ale nie ma to nic do rzeczy.

A co do picia wody to wolę 'browarek' bezalkoholowy :)

No dobra dobra, zwracam honor, ale tutaj czasami takie teorie powstają, że trzeba tłamsić w zarodku, bo sie rozprzestrzeni i będzie po ptokach. ;)

ale fakt faktem, żeby bk jakoś bardzo mocno zamokło to trzeba by go chyba wystawić na deszcz na długi czas, albo gdzieś zatopić, a tego raczej się nie robi. A jeśli stoi materiał już w domu wybudowanym to i przycinać nie ma go po co.