Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka ściana?? pierwsze kroki

Recommended Posts

A jest sens dokladania styropianu lub waty czy darowac.I jeszcz jak wyglada sprawa z kotwieniem czy fugi sie pokryja czy raczej kotwy wiercone w sciane nosna.

Przeczytałem to zdanie kilka razy i choć po polsku to sensu nie mogę zrozumieć, wytłumacz proszę co chcesz napisać.

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to jak podoba Ci sie wizja 1W to po co piszesz ze ocieplisz 44cm - bezsens ladowania sie w koszty.

Ano po to, żeby to ocieplenie dać mozliwie jak najcieńsze. Skoro samaściana 44cm może z powodzeniem funkcjonować a\jako ściana bez ocieplenia, to ja jeszcze dodam 10 cm styro, to powino być już w ogóle super. Zgadza się?

Ano po to, żeby to ocieplenie dać mozliwie jak najcieńsze. Skoro samaściana 44cm może z powodzeniem funkcjonować a\jako ściana bez ocieplenia, to ja jeszcze dodam 10 cm styro, to powino być już w ogóle super. Zgadza się?

Gdyby dom składał się tylko z 44 cm ścian wykonanych z tego materiału to było by super - a tak zaniedbanie choćby 1 elementu systemu spowoduje większe straty niż zyski.

Ocieplenie takiego domu 10cm styropianu na pewno wyrówna te błędy czy zaniedbania.

Biega Mi o to ,czy sciana z protherma 38 + cegla spelnia wymogi izolacji cieplanej . Czy trzeba ja jeszcze docieplac np. styropianem lub wata?

Jeżeli będą zachowane wszelkie warunki, każdy element systemu począwszy od ławy, nadprożach, a skończywszy na wieńcu to zapewne tak.

Ekipa musi wiedzieć co robi, i nie robić tego pierwszy raz....widziałem coś takiego ale firma była w uniformach Solbet -u ;)

nie ladujesz sie czasami w koszty, to jest dla mnie jak bawienie się samochodzikami i puszczanie ich pod gorke i sprawdzenie ktory najdalej zajedzie, nie latwiej sie odwrocic i puscic je z gorki?

to tyle jezeli chodzi o ceramike

jestem zwolennikiem bk i raczej w tym temacie wole sie poruszac i jak bym mial stawiac sciane 1W to bym pojechal z bk.

Nie wiem czy takie proste rozwiązanie jak ocieplenie ociepleniem wpadło Ci do głowy, ale generalnie można zrobić cieńszą ścianę, jeszcze do tego z bk żeby było cieplej i do tego więcej styropianu albo wełny. Będzie jeszcze lepiej. Zgadza się?

Nie wiem czy takie proste rozwiązanie jak ocieplenie ociepleniem wpadło Ci do głowy, ale generalnie można zrobić cieńszą ścianę, jeszcze do tego z bk żeby było cieplej i do tego więcej styropianu albo wełny. Będzie jeszcze lepiej. Zgadza się?

I ja tak myślę bo po otynkowaniu, i pomalowaniu wewnątrz i na zewnątrz ściana nie będzie się różniła od ściany. Czy to będzie z ceramiki czy z BK ;)

Ja wybudowałem z BK 25cm teraz pójdzie 20 cm styropian lub Styropian STYROPOL neoWALL 031 o grubości 18 cm na pewno będzie to cieplejsze niż ściana ceramiczna 1W

I ja tak myślę bo po otynkowaniu, i pomalowaniu wewnątrz i na zewnątrz ściana nie będzie się różniła od ściany. Czy to będzie z ceramiki czy z BK ;)

Ja wybudowałem z BK 25cm teraz pójdzie 20 cm styropian lub Styropian STYROPOL neoWALL 031 o grubości 18 cm na pewno będzie to cieplejsze niż ściana ceramiczna 1W

I napewno taka ściana z BK bedzie cieplejsza od takiej nawet samej z ceramiki ;)

Jeżeli będą zachowane wszelkie warunki, każdy element systemu począwszy od ławy, nadprożach, a skończywszy na wieńcu to zapewne tak.

Ekipa musi wiedzieć co robi, i nie robić tego pierwszy raz....widziałem coś takiego ale firma była w uniformach Solbet -u ;)

ale ze robili to dokladnie czy pierwszy raz ?

tu chyba nie ma watpliwosci ze sciana ceramiczna 1w nie zblizy sie do bk ze styropianem, ale jezeli ktos chce 44cm i dawac styropian niech kombinuje owce tez sa potzebne zeby je strzyc ;)

Oj dokładnie byłem bardzo zachwycony, powiem nawet że nie spodziewałem się, ze można tak równo postawić ściany, aż szkoda było ich tynkować :)

Hehe trzeba było uwiecznić ;)

Ale to pokazuje tylko, że to o czym była mowa wcześniej (o nierównych bloczkach) to wyjątek potwierdzający regułę.

Zapytałem i zniknąłem - przepraszam za ciszę.

Generalnie - wieś, droga ruchliwa kilometr dalej, troche pól, domów drzew. Nie jest głośno. Ale wyczytałem, że to najsłabszy punkt BK. Wiem, że wiele zależy od okien, ale w dzisiejszych czasach standard jest dość wysoki.

i teraz klasyczne pytanie: co wybrać 24+14styro czy może grubszy bk i mniej styropianu. A przy okazji jaki bk (Ytong troche drogi, wolałbym cos tańszego np. suporex)?

Parametry mogę sobie zobaczyć w kalkulatorach, pytam o sprawy praktyczne, (np. akumulacja ciepła, okna lepiej wyglądają, jakieś inne życiowe względy itp).

co wybrać 24+14styro czy może grubszy bk i mniej styropianu.

24x24x59 - dostępny u Twego przedstawiciela - wynegocjujesz jak najbardziej korzystną cenę.(ma być biały,o jak najrówniejszych krawędziach)na tym etapie zadecydujesz czy będzie na klej czy na tradycyjną zaprawę.

14 cm styropianu....to niewiele (chyba że ciepłego 0,32) ogólnie gdy zamontujesz okna licując je ze ścianą zewnętrzną(tak np jak jest u mnie) będziesz miał do dyspozycji po otynkowaniu wewnątrz 19cm aby było równo po obu stronach okna jeśli zależy Ci na wyglądzie okien ;)chociaż do końca nie wiem o co Ci chodzi bo to zależy od tego jakie te okna sobie wybierzesz ;)

Pozdrawiam