panfotograf 31.01.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Niebawem się wprowadzę do nowego domu, ale zauważyłem że od czasu do czasu światło (elektryczne ma się rozumieć) mi przygasa - mruga (szczególnie wieczorową porą). Z tego co słyszałem to wina przeciążonej lini Czy coś można na to poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.01.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 To może być wina stu pięćdziesięciu różnych rzeczy i trudno stwierdzić bez żadnych danych, o co biega. Istotne informacje, które mogą pomóc: - miganie jest widoczne na wszystkich lampach, również tych włączonych do gniazdek?- czy widzisz wyraźne przygaśnięcie świateł w momencie włączenia np. czajnika elektrycznego?- jeśli tak, to spróbuj poobserwować ten efekt, włączając czajnik do różnych obwodów, jeśli znacsz swoją instalkację, to w szczególności postaraj się to sprawdzić na innej fazie niż obserwowane oświetlenie. Generalnie jednak temat raczej dla elektryka i to nie "Pana Kazia, co się zna", tylko kogoś, kto ma sprzęt pomiarowy i potrafi go używać, szukanie przyczyn takiego migania to wyższa szkoła jazdy jest raczej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.01.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Jeżeli masz sąsiadów w pobliżu to popytaj czy u nich też występuje ten sam efekt. Jesteś podpięty "na końcu linii" ?Poobserwuj tak pisze Jacek.P żeby określić czy przyczyna nie leży w Twojej instalacji.Czy oświetlenie i gniazdka masz na tej samej fazie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 31.01.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 U nas też czasem wieczorami tak się dzieje. Odkryliśmy winowajcę - sąsiad spawa w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 01.02.2011 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 - miganie jest widoczne na wszystkich lampach, również tych włączonych do gniazdek?TAK mrugają światła "sufitowe" i te włączone do gniazdek jednocześnie - czy widzisz wyraźne przygaśnięcie świateł w momencie włączenia np. czajnika elektrycznego?NIE Wygląda to jakby ktoś "spawał" lub gdzieś coś nie łączy (iskrzy) i dzieje się to od czasu do czasu wieczorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 01.02.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 To może sąsiad spawać albo masz w pobliżu jakiś zakład, tartak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 01.02.2011 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 To może sąsiad spawać albo masz w pobliżu jakiś zakład, tartak ? tak - mechanik samochodowy (też go podejrzewałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.02.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Wygląda to jakby ktoś "spawał" lub gdzieś coś nie łączy (iskrzy) i dzieje się to od czasu do czasu wieczorami Gdyby to była kwestia złego styku, to efekt widziałbyś po gwałtownym zwiększeniu poboru u siebie (wspomniany czajnik), tak więc tutaj też obstawiam raczej sąsiada z ciężkim sprzętem. Oczywiście, jeśli jesteś pewien, że czajnik był włączany na tej samej fazie, co obserwowane oświetlenie. J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.02.2011 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Niebawem się wprowadzę do nowego domu, ale zauważyłem że od czasu do czasu światło (elektryczne ma się rozumieć) mi przygasa - mruga (szczególnie wieczorową porą). Z tego co słyszałem to wina przeciążonej lini Czy coś można na to poradzić? Diagnozę wystawi elektryk. Najlepiej ten, który wykonywał instalację bo ją zna. Poproś elektryka o ponowne zrobienie pomiarów począwszy od złącza. Na tej podstawie padnie wniosek - winna sieć lub winna instalacja. Jeśli instalacja to do poprawienia. Jeśli sieć to do zgłoszenia problemów w Energetyce i pomiary analizatorem. Być może trafo działa na granicy możliwości, być może sieć nie wydala, być może mrozy mają wpływ na pracę sieci.... nad tym niech się głowi Energetyka. Przede wszystkim zrób wywiad u sąsiadów, czy u nich również występują takie problemy? Takie skoki napięcia może wywoływać spawarka oraz zmienne obciążenie maszyn wirujących np: trak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 02.02.2011 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedzi! - zgłaszam mojemu elektrykowi, niech sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 02.02.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 U mnie też czasem mrugają światła nieważne czy na górze czy na dole, czy jest to np lampka nocna podłączona do kontaktu.W trakcie budowy zdarzyło się to kilka razy, a teraz jak już mieszkami od 2 miesięcy to raz mrugało.Dzieje się tak jak jest mglisto i zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 02.02.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 U nas też czasem wieczorami tak się dzieje. Odkryliśmy winowajcę - sąsiad spawa w garażu woow to nizły musiał mieć cug ! Mój sąsiad tez kiedyś spawał w garażu, a potem chodził wesolutki ... ale światło nie przygasało browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.02.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 CO do takiego mrugania instalacji to na 99% wina usługodawcy. Jest teraz okres zimowy, wszyscy mają włączone światła, telewizory, co niektórzy jeszcze jakieś prądożerne urządzenia do ogrzewania, podgrzewania a instalacja ... jest stara, niemodernizowana i przeciążona. W Twoim przypadku przeszedłbym się po sąsiadach i się spytał czy mają podobne objawy. Diagnozę wystawi elektryk. Najlepiej ten, który wykonywał instalację bo ją zna. Poproś elektryka o ponowne zrobienie pomiarów począwszy od złącza. Na tej podstawie padnie wniosek - winna sieć lub winna instalacja. Jeśli instalacja to do poprawienia.... Jeżeli wezwie tego samego elektryka to na bank instalacja będzie sprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.02.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 woow to nizły musiał mieć cug ! Mój sąsiad tez kiedyś spawał w garażu, a potem chodził wesolutki ... ale światło nie przygasało browar Mój wesolutki nie chodził, ale ładne rozbłyski z jego garażu się rozchodziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldemarRj 02.02.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Witam, pomijając najbardziej możliwy powód – wina po „drugiej stronie licznika, co prawda w małej mierze istnieje inna możliwość – źle dobrany przekrój przez instalatora (proszę to potraktować jako przykład, ponieważ w temacie jest bardzo mało informacji). Nikt nie zapytał autora czy może to u niego nie jest zbyt duży pobór, (może pracować pompa ciepła, sprężarka pracuje dorywczo), wtedy też „będzie się to działo od czasu, do czasu”. Mam tu na myśli źle dobrany przekrój kabla (w co trudno uwierzyć), wyjaśnię o co mi chodzi na przykładzie. Zakładając że zakład wykonał do licznika (np., w cenie przyłącza do 20m ENION), a elektryk do rozdzielni w domu kilkadziesiąt metrów – to przykład! Wtedy pod obciążeniem odczuje się spadek napięcia, a skutek tego „uwidoczni się w świetle” („przygasać” – będzie, jednak nie „mrugać” – wtedy przykład ten będzie zbędny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 03.02.2011 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 może to u niego nie jest zbyt duży pobórPobór jest minimalny: -piec na pelety -kilka żarówek + halogen roboczy. Światło nie mruga w momencie kiedy jest większy pobór u mnie -mruga niezależnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldemarRj 03.02.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Jeśli mruga, to inna sprawa (wyżej podałem tylko bardzo mało prawdopodobny przykład, jak wiadomo jest dużo nowopowstałych firm, a tam „kto popadnie” osoby niewykwalifikowane – podobnych przerabiałem u siebie na budowie). Bardzo prawdopodobne że ktoś tam spawa w sąsiedztwie, dokładnie jak wyżej opisali forumowicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldemarRj 03.02.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 CO do takiego mrugania instalacji to na 99% wina usługodawcy. Jest teraz okres zimowy, wszyscy mają włączone światła, telewizory, co niektórzy jeszcze jakieś prądożerne urządzenia do ogrzewania, podgrzewania a instalacja ... jest stara, niemodernizowana i przeciążona. W Twoim przypadku przeszedłbym się po sąsiadach i się spytał czy mają podobne objawy. Jeżeli wezwie tego samego elektryka to na bank instalacja będzie sprawna. Dokładnie „Wakman”, najpierw diagnoza (pewnie tam był i przeprowadził pomiary, jak opisuje na innych wątkach. W kolejnym zdaniu obalenie 99% pewności. To była porada, czy gdybanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.02.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Dokładnie „Wakman”, najpierw diagnoza (pewnie tam był i przeprowadził pomiary, jak opisuje na innych wątkach. W kolejnym zdaniu obalenie 99% pewności. To była porada, czy gdybanie? To nie była diagnoza tylko znam faktyczny stan polskich instalacji. Pisanie, ze to na pewno wina elektryka bo zastosował nie takie przewody, czy w jakikolwiek inny sposób "zepsuł" instalację w budynku nie znaczy, że w Polsce są tylko "be" wykonawcy. Oczywiście, że są tacy co robią "chałturę" ale oni to raczej nie podpisują się pod swoimi pracami. Moja propozycja przejścia się po sąsiadach była "najtańsza" dla zainteresowanego Forumowicza a i może wiele wyjaśnić. Nie ma sensu wydawać pieniądze na to na tamto kiedy trzeba wykluczyć najbardziej oczywiste możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 04.02.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 pantograf: Czy kabel zasilający budynek jest aluminiowy? YAKY?Może właśnie teraz nadszedł czas na dokręcenie styków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts