WaldemarRj 05.02.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Wakman, weź przestań. W innych wątkach uczyłem Ciebie jak obliczyć moc, i teraz nagle dostałeś olśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.02.2011 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 pantograf: Czy kabel zasilający budynek jest aluminiowy? YAKY? Może właśnie teraz nadszedł czas na dokręcenie styków? Ne pamiętam, ale sprawdzę. Aluminiowy znaczy gorszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 07.02.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 No dobrze, a jeśli miganie świateł jest spowodowane spawaniem sąsiada to co w takim przypadku.Czy obowiązuje przepis o spawaniu do 16.00, i czy takie spadki napięcia mogą spowodować uszkodzenie sprzętu elektronicznego. Czy mam używać stabilizatora napięcia - pamiętamtakie urządzenie za komuny przy telewizorze, myślałem że czasy te odeszły w niepamięć.?????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.02.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Ne pamiętam, ale sprawdzę. Aluminiowy znaczy gorszy? Każda instalacja w Twoim domu wymaga przeglądu i konserwacji. W przypadku elektrycznej przepisy określają jasno czasookres takich badań - 5lat. Każdy to olewa do momentu, aż coś się dzieje w instalacji. W przypadku aluminium takie przeglądy to konieczność, tania instalacja = droga eksploatacja. Nie mówię, że aluminium jest gorsze. Po prostu ma takie a nie inne właściwości i trzeba to sprawdzać co jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.02.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 No dobrze, a jeśli miganie świateł jest spowodowane spawaniem sąsiada to co w takim przypadku. Czy obowiązuje przepis o spawaniu do 16.00, i czy takie spadki napięcia mogą spowodować uszkodzenie sprzętu elektronicznego. Czy mam używać stabilizatora napięcia - pamiętam takie urządzenie za komuny przy telewizorze, myślałem że czasy te odeszły w niepamięć.?????????????????? Nie ma takiego przepisu, który zabrania spawania po 16 godzinie. Trudno to nawet nazwać zakłócaniem ciszy nocnej. Takie spadki napięcia nie spowodują uszkodzenia sprzętu elektronicznego, one głównie wnerwiają. Spadki napięcia mają bardzo duży wpływ na pracę układów napędowych, w krytycznym momencie może np. utknąć silnik hydroforu. Stabilizator nic nie da, jest za wolny. Tutaj potrzebna jest przetwornica napięcia online. Zacznij od rozmowy z sąsiadem. Ustal jakiej używa spawarki. Być może przejście na sąsiednią fazę zminimalizuje problem. Zgłoś temat Energetyce. A propo, jeśli sąsiad zarobkowo spawa na domowej taryfie to możesz go łatwo puścić w skarpetkach. Spawarka pójdzie w spłatę długów dla energetyki i fiskusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts