Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzęgło hydrauliczne-dobór

bartekw.

Recommended Posts

Witam

Mam kocioł kondensacyjny o mocy 24kW do którego podłaczone jest sprzegło hydrauliczne, a za nim rozdzielacz na trzy obiegi: podłogówka, wentylacja, c.o. Zastanawia mnie wielkość sprzęgła. Mianowicie jest ono zrobione z rury miedzianej fi 40 o długości ok 50 cm. Czy nie jest zbyt mała średnica ?

pozdrawiam

BartekW.

Witam

Mam kocioł kondensacyjny o mocy 24kW do którego podłaczone jest sprzegło hydrauliczne, a za nim rozdzielacz na trzy obiegi: podłogówka, wentylacja, c.o. Zastanawia mnie wielkość sprzęgła. Mianowicie jest ono zrobione z rury miedzianej fi 40 o długości ok 50 cm. Czy nie jest zbyt mała średnica ?

pozdrawiam

BartekW.

A nie lepiej było kupić gotowe, wyprodukowane sprzęgło jakiegoś producenta.

Witam

pozdrawiam

BartekW.

wydaje się troszkę za małe to Twoje sprzęgło ale za mało szczegółów by to jednoznacznie stwierdzić, jaką piec na automatykę, jaki jest cały system itd. przy piecach o mocy 24kw różne szkoły mówią różnie jedne że sprzęgło ma być a inne że nie,

Kocioł MCR 24 jednofunkcyjny De Dietrich z Easymatic m(FM 50) i interface'em AD 222 do sterowania zaworem 3-D podłogówki. Po stronie obiegu grzewczego mam trzy obiegi: podłogówka, nagrzewnica wentylacji mech., obieg c.o. Sterownik pracuje jako regulator pokojowy według krzywej grzewntrznej i temp w pomieszczeniu dla obiegu podłogówki, obiegi wentylacji i c.o. sterowane są niezależnie przez dwa sterowniki. Obieg kotłowy chodzi według krzywej grzewczej nastawionej na Easymatic'u.

• 5 years później...

Witam serdecznie

Na początek szybkie pytanie - czy zastosowanie większego sprzęgła do mniejszej instalacji to błąd i może negatywnie wpłynąć na działanie instalacji?

W mojej instalacji powinno być zainstalowane sprzęgło do 40kW o średnicy przyłącza 1" ale ze względu na średnice rur w instalacji (5/4) chciałem zastosować sprzęgło o przyłączu 5/4 które jest już na 70kW lub 100kW w zależności od producenta i typu - nie chce stosować niepotrzebnie redukcji - zatem proszę o konkretna odpowiedź czy może to negatywnie wpłynąć na całość.

Generalnie cała instalacja nie jest zrobiona najlepiej (robił fachman) i teraz muszę to jakoś przerobić i uratować niskim nakładem finansowym (bo tak na prawdę trzeba by zrobić całość od nowa). Po małej modyfikacji tj. dołożeniu pompy obiegowej pieca instalacja działa prawie prawidłowo (wszystkie obiegi grzeją i działają) z tym, że po wyłączeniu któregoś z obiegów jest efekt "przeciągania" przez pompę obiegową pieca przez wyłączony obieg. Dlatego chcę odizolować pompę obiegową pieca przez zastosowanie sprzęgła w celu wyrównaniu ciśnień w instalacji.

Dzieki - widziałem ta www. Tylko nadal nie wiem czy jak zastosuje zbyt duże sprzęgło w stosunku do obliczonego wpłynie to negatywnie czy nie?

Gdzieś na internetach czytałem (nie pamiętam gdzie), że tylko zbyt małe ma negatywny wpływ a większe może być i nie wpływa negatynie.