bartekw. 31.01.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Witam Mam kocioł kondensacyjny o mocy 24kW do którego podłaczone jest sprzegło hydrauliczne, a za nim rozdzielacz na trzy obiegi: podłogówka, wentylacja, c.o. Zastanawia mnie wielkość sprzęgła. Mianowicie jest ono zrobione z rury miedzianej fi 40 o długości ok 50 cm. Czy nie jest zbyt mała średnica ? pozdrawiam BartekW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.01.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Witam Mam kocioł kondensacyjny o mocy 24kW do którego podłaczone jest sprzegło hydrauliczne, a za nim rozdzielacz na trzy obiegi: podłogówka, wentylacja, c.o. Zastanawia mnie wielkość sprzęgła. Mianowicie jest ono zrobione z rury miedzianej fi 40 o długości ok 50 cm. Czy nie jest zbyt mała średnica ? pozdrawiam BartekW. A nie lepiej było kupić gotowe, wyprodukowane sprzęgło jakiegoś producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 01.02.2011 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Jeżeli pytam, to znaczy, że nie. A nie lepiej było po prostu odpowiedzieć na pytanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.02.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Jeżeli pytam, to znaczy, że nie. A nie lepiej było po prostu odpowiedzieć na pytanie ? Nie zna się na tym więc nie potrafię na nią odpowiedzieć. Mam u siebie sprzęgło ale kupione a nie robione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 01.02.2011 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 A kocioł o jakiej masz mocy ? I jakie sprzegło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 01.02.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam Mam kocioł kondensacyjny o mocy 24kW do którego podłaczone jest sprzegło hydrauliczne, a za nim rozdzielacz na trzy obiegi: podłogówka, wentylacja, c.o. Zastanawia mnie wielkość sprzęgła. Mianowicie jest ono zrobione z rury miedzianej fi 40 o długości ok 50 cm. Czy nie jest zbyt mała średnica ? pozdrawiam BartekW. wydaje się troszkę za małe to Twoje sprzęgło ale za mało szczegółów by to jednoznacznie stwierdzić, jaką piec na automatykę, jaki jest cały system itd. przy piecach o mocy 24kw różne szkoły mówią różnie jedne że sprzęgło ma być a inne że nie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 02.02.2011 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Kocioł MCR 24 jednofunkcyjny De Dietrich z Easymatic m(FM 50) i interface'em AD 222 do sterowania zaworem 3-D podłogówki. Po stronie obiegu grzewczego mam trzy obiegi: podłogówka, nagrzewnica wentylacji mech., obieg c.o. Sterownik pracuje jako regulator pokojowy według krzywej grzewntrznej i temp w pomieszczeniu dla obiegu podłogówki, obiegi wentylacji i c.o. sterowane są niezależnie przez dwa sterowniki. Obieg kotłowy chodzi według krzywej grzewczej nastawionej na Easymatic'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.02.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 w tym zestawie sprzęgło jest wskazane by piec nie szalał gdy wszystkie obiegi zostaną zamknięte, uważam jednak że Twoje sprzęgło jest za małe, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 02.02.2011 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 A jaka powinna być jego średnica ? I czy rzeczywiście musi być w środku perforowana przegroda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.02.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Minimum około 80mm średnicy oraz około1m długie przegroda wskazana. Lub jest też opcja wykonania spinki pomiędzy zasilaniem a powrotem ale sama spinka powinna mieć długość około 4m i wstawiony zawór różnicowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 13.12.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Witam serdecznie Na początek szybkie pytanie - czy zastosowanie większego sprzęgła do mniejszej instalacji to błąd i może negatywnie wpłynąć na działanie instalacji? W mojej instalacji powinno być zainstalowane sprzęgło do 40kW o średnicy przyłącza 1" ale ze względu na średnice rur w instalacji (5/4) chciałem zastosować sprzęgło o przyłączu 5/4 które jest już na 70kW lub 100kW w zależności od producenta i typu - nie chce stosować niepotrzebnie redukcji - zatem proszę o konkretna odpowiedź czy może to negatywnie wpłynąć na całość. Generalnie cała instalacja nie jest zrobiona najlepiej (robił fachman) i teraz muszę to jakoś przerobić i uratować niskim nakładem finansowym (bo tak na prawdę trzeba by zrobić całość od nowa). Po małej modyfikacji tj. dołożeniu pompy obiegowej pieca instalacja działa prawie prawidłowo (wszystkie obiegi grzeją i działają) z tym, że po wyłączeniu któregoś z obiegów jest efekt "przeciągania" przez pompę obiegową pieca przez wyłączony obieg. Dlatego chcę odizolować pompę obiegową pieca przez zastosowanie sprzęgła w celu wyrównaniu ciśnień w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 13.12.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 https://termen.pl/dla-projektanta/dobor-sprzegla-hydraulicznego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 13.12.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 https://termen.pl/dla-projektanta/dobor-sprzegla-hydraulicznego/ Dzieki - widziałem ta www. Tylko nadal nie wiem czy jak zastosuje zbyt duże sprzęgło w stosunku do obliczonego wpłynie to negatywnie czy nie? Gdzieś na internetach czytałem (nie pamiętam gdzie), że tylko zbyt małe ma negatywny wpływ a większe może być i nie wpływa negatynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 13.12.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Bufory ciepła są wielkimi sprzęgłami hydraulicznymi i w niczym to nie przeszkadza, po prostu czas od włączenia kotła do rozgrzania zładu jest dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 13.12.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 13.12.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Dzięki wielkie za szybka i konkretna odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts