Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rogi w podwieszanym suficie

Tomek0

Recommended Posts

Witam,

Mam zamiar zrobić sufit podwieszany. Mam w związku z tym kilka pytań, ponieważ różne opinie słyszałem:

1) Pomieszczenie ma wymiary: 3,5 x 5,5m. Czy w związku z tym mogę zrobić stelaż bez krzyżówki ? czyli, że profile będą co 60cm ? czy muszę również prostopadłe profile dać ?

2) Jak dokładnie wygląda cekolowanie łączeń płyt. Jedni piszą o 3 etapach - gładź, siatka / fizelina / papier , ładź ale nie piszą krok po kroku. Inni piszą ze wystarczy elastyczna gładź a jeszcze inni coś o akrylu.

3) I teraz ostatnie pytanie........ Jeżeli mam już wycekolowaną ścianę to w jaki sposób mam wykończyć szczeliny między sufitem k-g, a ścianą ?

Na fabrycznych łączniach płyt daje się tylko siatke wtopioną w gips w tych miejscach przy prawidłowo zrobionej konstrukcji nie pęka, natomiast w miejscach łączenia się płyt czołowo, miejsca cięte trzeba zastosować jak najlepsze połączenie łącznie z dodatkowym rusztem. No i miejsca łączenia się płyt z ścianami należy akrylować ale przed tym w czasie montażu docinać płyty jak najdokładniej to ścian czy elementów stałych. Na typowym akrylu ceresitu,soudala większość farb się łuszczy, znalazłem akryl Wkrętmetu na którym takie rzeczy się nie dzieją a dodatkowo daje się szlifować.