Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura Pex/Alu/Pex Kantherm czy Comap - który lepszy ??????????

tlalken

Recommended Posts

My teraz też jesteśmy przed wyborem pexa i nasz hydraulik kazał nam sie skupić na trzecg firmach Kan,Purmo i Vawin i powiedział że praktycznie są w tej samej klasie ale Kan jest nieco lepsza no i dają gwrancje

Mam pytanie do osób znających sie na tym temacie. Pexy której firmy są lepsze? Kantherm, czy Comap ? Do podłogówki i grzejników

Jestem laikiem w tym temacie. A może sa porównywalne ?

Proszę o Wasze opinie

My teraz też jesteśmy przed wyborem pexa i nasz hydraulik kazał nam sie skupić na trzecg firmach Kan,Purmo i Vawin i powiedział że praktycznie są w tej samej klasie ale Kan jest nieco lepsza no i dają gwrancje

No jeśli Wasz hydraulik wybiera pomiędzy tymi akurat firmami - to dobrze o nim świadczy. Jak znajdziecie takiego który wybiera np. pomiędzy Diamondem a Tweetopem to uciekajcieeee ;)

Obecnie Wavin wychodzi chyba najtaniej.

Jarku a Ty czym robiłeś ?

PEXem Vawina. Kupowanym w lokalnej hurtowni za cenę 2zł brutto za metr (mowa oczywiście o pexie 16mm). Cena wyjściowa do targów wynosiła bodajże 2,70, ale ja miałem silny i trudny do zbicia argument brzmiący "eee, ja tego potrzebuję 400 metrów, to ja sobie kupię na allegro, tam po dwa złote stoją" :)

J.

Gwarancja obowiązuje tylko jeśli wszystkie elementy instalacji (zarowno rury jak i złączki) pochodzą od jednego producenta.

Jesteś tego pewien? Tak jest zapisane gdzieś w warunkach gwarancji dajmy na to wybranego przeze mnie Vawina?

Bo chyba, w razie nieszczęścia, gdyby mnie ustrzelili takim czymś, to bardzo bym się z nimi kłócił. Przecież te złącza i ich średnice są standaryzowane. Wybieranie złącz i rur jednego producenta jest może i rozsądnym wyjściem, ale szczerze mówiąc nie chce mi się wierzyć, żeby to było w warunkach gwarancji wpisane.

J.

to jest raczej oczywiste, ze producent nie uzna reklamacji jesli system bedzie pomieszany. Jesli nie bedziesz mial certyfikatu ze szkolenia (a raczej twoj monter) to opcja bedzie podobna. Jak juz dochodzi do reklamacji to wiekszosc producentow szuka dziury w calym aby nie wyplacac kasy. Pomieszanie zlaczek bedzie pierwsza podstawa do odrzucenia reklamacji..... takie zycie....