Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł Ariston Genus Premium System 24

mjudu

Recommended Posts

tak jak w temacie, kto ma kocioł Ariston Genus Premium System 24 niech sie wypowie jakie ma ustawienia i parametry całego ogrzewania które przyniosły mu największe oszczędności ( mówię tu o wykorzystaniu clima menagera samego na zasadzie on/of, termoregulacji albo termoregulacji wraz z pogodówką). Może komuś się to przyda, ja mam Ariston Genus Premium System 24 (piec z zasobnik stojący 120l) i jeszcze nie znalazłem najlepszych ustawie - jestem w trakcie ich szukania.

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Chętnie podbiję.

Mam okazję do zakupu pakietu Ariston Premium Green - w składzie kocioł Genus Premium 24 System ff, zasobnik BADC 120l i ClimaManager.

Ma ktoś z szanownych Forumowiczów podobny kocioł?

Bardzo proszę o podzielenie się swoimi odczuciami o tym modelu.

Ewentualnie jeżeli ktoś może coś ogólnie powiedzieć o kotłach Aristona...

Ja ma taki piec. Nie jestem pewien mocy, ale Genus Premium kondensacyjny. Zasobnik De Dietrich 130l, sterowanie termostat pokojowy on/off. Sam też jeszcze go ustawiam i szukam optymalnych parametrów. Jakiś czas szedł na temp. ustawionej na stałe (różnie, zależnie od pogody na zewnątrz dawałem 50, 60 albo 70 st). Teraz chodzi na auto (cokolwiek to znaczy) i zobaczymy. Planuje być może dokupić czujnik pogodowy i pobawić się w regulację krzywej grzewczej. Piec podpięty jest do instalacji mieszanej, kaloryfery i podłogówka do tego na RTL'ach. Użytkuję go pierwszy sezon. Na razie co ma działać to działa :) Edytowane przez toomyem

Po szczegóły odsyłam do tego i późniejszych moich wpisów w tym wątku. Strony 168, 175, 179, 182. :)

Tak, mieszkamy od marca i to jest pierwszy pełny sezon grzewczy. Sterownik mam T-Control Aristona. To jest zwykły on/off przewodowy. Tak jak pisałem, myślę czy nie dołożyć pogodówki jeszcze.

Właściwie to nie wiem jeszcze. Nie mam porównania. Przełączenie na auto akurat zbiegło się z okresem, kiedy dużo paliłem w kominku. Więc siłą rzeczy mniejsze zużycie gazu było. Musiałbym porównać pracę kotła w takich samych (no może tylko podobnych) warunkach przy auto i przy ręcznym sterowaniu.

Jednak tak na "oko" to przez te kilka dni faktycznie całą dobę chodził na auto to jakiejś spektakularnej różnicy nie było.

Witam, czy cena 6400 zł za zestaw : Ariston PREMIUM Green 24 tj kocioł kondensat 24 kw + zbiornik 120 l+ zestaw przyłączeniowy+clima menager+czujka zewnętrzna jest godna uwagi??? czy cena jest adekwatna do jakości tego sprzętu??? Bardzo proszę o odpowiedz...

Z góry bardzo dziękuję, pozdrawiam

Niestety muszę Cię zmartwić - mało osób z forum użytkuje ten kocioł.

Również się interesuję takim zestawem, ponieważ mój instalator zaproponował m.in. zestaw premium green 24 za coś koło 5400zł, ale nie wiem czy nie pomylił się we wpisanej nazwie czy cenie. Generalnie coś koło 7000 chodzą takie zestawy.

Pozdrawiam!

PS. Pochwal się jak już się na coś zdecydujesz.

Niestety muszę Cię zmartwić - mało osób z forum użytkuje ten kocioł.

Również się interesuję takim zestawem, ponieważ mój instalator zaproponował m.in. zestaw premium green 24 za coś koło 5400zł, ale nie wiem czy nie pomylił się we wpisanej nazwie czy cenie. Generalnie coś koło 7000 chodzą takie zestawy.

Pozdrawiam!

PS. Pochwal się jak już się na coś zdecydujesz.

Dzięki, dzisiaj jadę do kilku sklepów, więc może się coś więcej dowiem... Pozdrawiam

• 11 months później...
  • 7 months później...

Posiadam dokładnie taki sam piec i szukam najlepszych dla niego ustawień, możecie drodzy użytkownicy coś podpowiedzieć?

Dotychczas piec pracuje na funkcji auto, temp w dzień 21 C noc 19,5 C, są to dobre ustawienia? Woda ustawiona na 50C z funkcją comfort. Ogrzewam około 150m2 i zużycie dzienne w październiku jak na razie wynosi około 6m3(pierwszy sezon grzewczy, dom ogrzewany niecały miesiąc), martwic sie czy jest to przyzwoity wynik? Pozdrawiam

• 3 months później...

Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc od razu się witam :rolleyes:

Po wymianie ze zwykłego kotła na kondensat, użytkuję ten kocioł od jakiegoś czasu i nie mogę dojść do ładu i składu z ustawieniami krzywej grzewczej.

Nasze środowisko w którym pełnimy swój żywot wygląda mniej więcej tak:

Dom parterowy bez użytkowego poddasza pow. użytkowa bez poddasza i garażu 150m2.

Materiały ścian: suporeks 24 cm + styropian 15 cm i na to struktura.

Dach: bez deskowania tylko folia paro, ocieplony wełną mineralną 15 cm + dodatkowo strop nad parterem na belkach drewnianych ocieplony zółtą wełną Gulfiber z folią aluminiową odbijającą ciepło do wnętrza mieszkania i deskowaniem podłogi na poddaszu.

Ogrzewanie: piec kondensat Ariston Genus Premium System 24ff z Clima Managerem dla ogrzewania mieszanego tj. podłogówka + grzejniki.

Wspomagająco kominek z cyrkulacją powietrza.

Rozkład ogrzewania podłogowego dla około 80 m2:

Salon + korytarz + kuchnia + łazienka główna z ogrzewaniem podłogowym. W łazience zamontowane dodatkowo 2 grzejniki drabinkowe załączane w razie potrzeby. Ze względu na fakt, że korytarz jest dość długi został dodatkowo zasilony 1 grzejnikiem jako uzupełnienie podłogówki w tej części.

Rozkład ogrzewania grzejnikami około 68 m2:

4 pokoje i WC z grzejnikami konwektorowymi i głowicami termostatycznymi.

Woda użytkowa: Zasobnik Ariston 120 litrów dla CWU.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby poradzić jaką przybliżoną wartość powinna mieć krzywa grzewcza dla tego systemu i takiego układu jak u mnie ?

pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Edytowane przez mystic2

• 1 month później...

Ja ogrzewam jakieś 140m2 takim piecem. Instalacja łączona, grzejniki plus podłogówka na rtl'ach. Ocieplenie "takie sobie". Temperatura wewnątrz mniej więcej 20°C. W dni robocze i w nocy obniżam do 19°C. Krzywą mam aktualnie ustawioną na 1.2. CWU na 50°C. Średnio w lutym poszło mi 9.9m³.

Próbowałem różnych ustawień, początkowo starałem się zejść z krzywą jak najniżej tak, aby piec pracował z minimalną mocą ale stale. Przez jakiś czas było 0.6 ale przy chłodniejszych dniach okazało się to za mało. Poza tym teoria mi się nie sprawdziła i piec żarł ponad 12m³/dobę. Teraz mam podniesioną krzywą dosyć wysoko, może lepiej będzie jak piec "da czadu" i szybciej będzie grzał, ale za to fazami, nie przez całą dobę.

Popróbuję jeszcze z stałą temp wewnątrz przez całą dobę. Wtedy nie będzie strat na dogrzewanie po nocnym wychłodzeniu.

Rok temu w lutym miałem średnio 11m³/dobę, dwa lata temu 7,2m³.

witam

posiadam aristona class b premium, zasila on 160 m2 podłogówki bezpośrednio, pracuje na auto, czyli informacje czerpie z czujnika temp. zew. i modulowanego termostatu wewnętrznego; zużycie gz50: listopad- 148 m2, grudzień- 216 m2, styczeń-217 m2, luty do dziś: 138 m2. Temperatura wew 22 st na dole i na poddaszu.

pozdrawiam