Łukasz80 03.02.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Można i tak ten problem rozwiązać, tylko że to sie łączy z dużym powiększeniem grzejników. Nie wiem gdzie jest ten artykuł ale, żeby zejść z grzejników zaplanowanych na zasilanie 75/55 do opcjo 50/30 to trzeba je praktycznie powiększyć drugie tyle. Czy to się opłaca, nie wiem. Każdy liczy według swoich potrzeb. Wiadomo już, że aby kondensacja miała miejsce to woda powrotu musi być niższa od 57oC, +/- w zależności od kotła. Także instalacja 75/55 jeszcze się łapie na kondensacje. Wiadomo również im niższa ta tamp. tym większe zyski z kondensacji. Rozwiązanie już sam znalazłeś bez powiększania i zmian grzejników. Być może będzie Ci szło trochę więcej paliwa grzewczego, ale czy tak samo by nie było gdybyś zwiększył grzejniki (było by po prostu więcej wody do ogrzania a do tego poniósł koszt zakupu żeberek). Temp, zasilania mam 55` jeszcze będę próbował obniżyć, muszę to przetestować. Te zapisane przez Ciebie temperatury ze znaczkiem "/" oznaczają "zasilanie/powrót"? edit: już wygooglowałem sobie Sprawdzałem na sterwoniku to przy temp. zasilania 55` powrót jest 45` i kocioł moduluje moc na minimum i tak sobie chodzi dłuższą chwilę. Nie kojarzę czy mam przewymiarowane grzejniki, pamiętam, że każde żeberko ma kilka W więcej, niż te z obliczeń projektowych. Ilość żeberek jest taka sama co w projekcie. Jeśli przewymiaruje, to nie będę musiał obniżac temp. w podłogówce, bo tym samym pokoje nagrzeją się szybciej, conie? Tak na szybko z telefonu ponowie pytanko do ciebie. Pisałeś, że masz sterownik SENSYS. Sterujesz nim Aristonem Genus PREMIUM System czy innym aristonrm ? Ariston Clas Premium System (1 f.), chyba różnią mniej funkcjonalną elektroniką od serii Genus? BTW. pełen podziw za Wasze opisy ustawień Edytowane 3 Lutego 2014 przez Łukasz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjudu 03.02.2014 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Tak, im więcej masz żeberek tym szybciej nagrzeje ci się pokój, niż tych żeberek miałbyś mniej. Pytanie tylko, czy ma to sens i czy obniży ci to w jakimś znacznym stopniu zużycie gazu. Ja mam przewymiarowane o około 5-6 żeberek na pokój. No ale kwestia google i się dowiesz. Wiem że przy kondensacie najlepiej mieć wszędzie podłogówkę ponieważ piec wtedy może pracować na 30oC gdzie ma największą sprawność. Im wyższa temp. zasilania tym mniejsza jego sprawność ponieważ powrót automatycznie staje się cieplejszy i jest mniejszy odzysk ciepła z kondensatu. Wychodzi na to, że największa sprawność jest przy około 30oC powrotu Ostatnio chciałem się pobawić w ustawienia czasowe CWU i znowu zonk, ponieważ przy opcji CWU zależnej od ustawień czasowych piec zachowuje sie tak jak przy opcji "comfort cały czas". Ja tak to zaobserwowałem po przeprowadzeniu paru testów. Dzwoniąc do Aristona niestety usłyszałem, że jeżeli mam opcje CWU zależną od ustawień czasowych to na pewno tak jest bo w czasie kiedy ustawiam "noc" czujnik NTC nie jest brany pod uwagę " nie kontynuowałem dyskusji" i nie ma możliwości aby woda była podgrzewana. To już drugie stwierdzenie, pierwsze tyczyło się termoregulacji tylko z sondą zew. Gdzie powiedziano mi, że na pewno brany jest tylko czujnik zew. a to, że kocioł wyłączył się na 19,5oC to tylko zbieg okoliczności. Ten zbieg okoliczności trwa do dzisiaj za każdym razem kiedy temp. zadana na CM w pokoju osiąga 19,5oC niezależnie od temp. na zewnątrz. SENSYS - a ten sterownik to tak bez problemu współpracuje z twoim kotłem i czy jest on bezprzewodowy. Z tego co wyczytałem to współpracuje on tylko z nowymi kotłami które maja w nazwie Evo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 04.02.2014 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Masz racje z tym CWU na czasowce. Tez dzwonilem do aristona Nie uzywam czasowki dla CWU, straty na podgrzewaczu sa male i praktycznie losowo wypadalo podgrzewanie wody. Ja jeszcze nie mieszkam na 100% w tym domu, wiec chcialem oszczedzic na gazie ustawiajac czasowke. Teraz robie tak, ze wylaczam funkcje "comfort", gdy wiem, ze nie bedzie mnie wiecej niz 1-2 dni w domu. Wtey przy kotle 1f dziala tylko funkcja antyzamrozeniowa (10st). Tak przynajmniej w teorii, bo mnie nie ma w domu od soboty a wtedy dowiedzialem sie ze taka ma logike kociol. Sorki, ja mam w nazwie EVO, Clas Evo Premium System. (za duzo tych skladowych w nazwie i mi umknelo) Polaczony przewodowo. Dane lataja po szynie. Edytowane 4 Lutego 2014 przez Łukasz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjudu 04.02.2014 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Tak ale w takim razie po co to czasowe podgrzewanie w funkcjach skoro nie działa, albo działa tylko nawet serwis nie wie jak to zrobić. Wydaje mi się, że czasówka w CWU była by lepsza z uwagi na to iż od wieczora kiedy używam CWU jej następny pobór jest również wieczorem (na wszelki "w" jakby zasobnik miał ostygnąć dałbym jednorazowe podgrzanie w godzinach porannych jak zbieramy się do pracy, jeżeli ciepła woda by się w miarę utrzymała to w ogóle grzanie wody dał bym tylko na wieczór) więc nie potrzebne jest każdorazowe podgrzewanie wody po byle malutkim jej poborze. Wydaje mi sie że nie jest to zbyt dobre dla kondensatu jaki dla ekonomiki zużycia gazu. Chodzi mi o to, że zużycie w lecie gazu wychodzi mi w granicach 250 zł z czego 100zł to abonament z uwagi na taryfę W3 Czyli wychodzi na to, że dziennie zużywam około 3m3 gazu na kuchenkę i ciepłą wodę co wydaje mi się zbyt dużo tym bardziej iż nie gotujemy dzień w dzień po 2-3h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 04.02.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 No tak jest wlasnie....dobra by byla szersza histerezeza dla temp CWU. Widze, gdy podgrzewa wode to wiekszosc czasu kociol pracuje z pelna moca - moze pomogloby zmniejszenie mocy palnika? Nie wiem czy da sie to zrobic tylko przy trybie CWU...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mystic2 04.02.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 No tak jest wlasnie. ...dobra by byla szersza histerezeza dla temp CWU. Widze, gdy podgrzewa wode to wiekszosc czasu kociol pracuje z pelna moca - moze pomogloby zmniejszenie mocy palnika? Nie wiem czy da sie to zrobic tylko przy trybie CWU...? Nie da się. Na zasobnik z wężownicą BACD 125l ładuje temperaturą 80oC a na zasobnik warstwowy powinien ładować 60oC. Kwestia 2 różnych sond do tych zasobników. Oczywiście gdy temperatura CWU zbliża się do zadanej to palnik zaczyna modulować ale i tak przez większość czasu ładuje na max. Jakie macie zasobniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjudu 04.02.2014 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 W sumie to już nie wiem ale z tego co mi się wydaje to BACD 120litrowy taki biały nie za duży zamontowany pod kotłem Nie wiem czy czasem nie widać go na którym zdjęciu co tu zamieszczałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 04.02.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 ... ja mam 120l z wężownicą, naszej rodzimej produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mystic2 08.02.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 @toomyem i @mjudu czy możecie podać mi wartości jakie macie ustawione dla parametrów: 223-228-232- 233-234-247- dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 08.02.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 223 - 0 (termostat podłogowy)228 - 1 (zbiornik z czujnikiem NTC)232- 98233 - 5234 - 85247 - 2 (czujnik ciśnienia) Nigdy tych parametrów nie ruszałem, więc są albo firmowe ustawienia albo ewentualnie coś zmieniał instalator na początku przy uruchamianiu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mystic2 08.02.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) Mam tak samo ustawione. Dzięki EDIT: Zastanawia mnie ten parametr 247, ... czy skoro 228=1 (zasobnik z czujnikiem NTC) to czy 247 nie powinno być przypadkiem ustawione na 0 czyli sam czujnik NTC ? Edytowane 8 Lutego 2014 przez mystic2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjudu 13.02.2014 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Chwile tu nie zaglądałem, Jak wrócę do domu to sprawdzę jak u mnie to wygląda. A powiem wam że obecnie mam ustawiony wpływ czujnika wewnętrznego na +5, krzywą grzewczą na 1.2 a przesunięcie na 15 )kiedy przesunięcie miałem na 0 to kocioł przy -2oC nie grzał wodę max do 35oC. Z przesunięciem o 15 woda jest podgrzewana 50 i w zależności od tem. zewnętrznej odpowiednio chyba do krzywej obniżana lub podwyższna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 08.03.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 ja mam clas b premium 24, ale układ menu i funkcje do ustawień są te same; Zastanawiam się nad tym piecem do mnie też mam 160m2 2+1 rodzina ( dom dobrze ocieplony ) na dole podłogówka 75m2 , na górze podłogówka tylko w łazience 5 m2 reszka przewymiarowane grzejniki. rekuperacja. rolety styropian 15-20cm 031 lambda, - myslisz że da się na tym kotle bez "kręcenia wora" zejsć rocznie poniżej 1200 m3 gazu i zostać w taryfie W2 zamiast włazić do W3 ? - ile rocznie średnio zuzywasz ? No i generalnie czy jesteś z tego kociołka zadowolony ? nie masz problemów z "gotowoscią" wody ? masz cyrkulację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 09.03.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 witamclas b premium w moim wypadku sprawdza się znakomicie. Minęły trzy sezony, a ja nic przy nim nie muszę robić (oczywiście serwis); u mnie pracuje przy udziale czujnika zewnetrznego i modulowanego termostatu wewnętrznego; u mnie po podłogach jest 164 metry2 i wszędzie jest podłogówka. Niestety ta zima była ciepła i zużycie od 31 marca do wczoraj to 1020 m3. Poprzednia zima, bardziej surowa i długa zamknęła się zużyciem 1300 m3. Ale, to co można powiedzieć to w okresie największych mrozów dochodzących do -20, max odnotowane zużycie dobowe, oczywiście razem z cwu to równe 10m3, a temp w domu, zrówno na dole i górze to 22-23 stopnie (małe dziecko; lubi przebywać na podłodze-cała w terakocie).pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 09.03.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 witam clas b premium w moim wypadku sprawdza się znakomicie. Minęły trzy sezony, a ja nic przy nim nie muszę robić (oczywiście serwis); u mnie pracuje przy udziale czujnika zewnetrznego i modulowanego termostatu wewnętrznego; u mnie po podłogach jest 164 metry2 i wszędzie jest podłogówka. Niestety ta zima była ciepła i zużycie od 31 marca do wczoraj to 1020 m3. Poprzednia zima, bardziej surowa i długa zamknęła się zużyciem 1300 m3. Ale, to co można powiedzieć to w okresie największych mrozów dochodzących do -20, max odnotowane zużycie dobowe, oczywiście razem z cwu to równe 10m3, a temp w domu, zrówno na dole i górze to 22-23 stopnie (małe dziecko; lubi przebywać na podłodze-cała w terakocie). pozdrawiam Dzięki - a masz cyrkulację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 12.03.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Nie mam; wolę chwilę poczekać. Generalnie, w ciągu dnia jeśli korzystasz z cwu to i tak podciągniesz ciepłą wodę, dla wanny nie ma to znaczenia, dla mnie nie stanowi problem odczekania 10 sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiekhh 14.01.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 tak jak w temacie, kto ma kocioł Ariston Genus Premium System 24 niech sie wypowie jakie ma ustawienia i parametry całego ogrzewania które przyniosły mu największe oszczędności ( mówię tu o wykorzystaniu clima menagera samego na zasadzie on/of, termoregulacji albo termoregulacji wraz z pogodówką). Może komuś się to przyda, ja mam Ariston Genus Premium System 24 (piec z zasobnik stojący 120l) i jeszcze nie znalazłem najlepszych ustawie - jestem w trakcie ich szukania. My mamy Genusa Evo, niestety tez na razie testujemy i szukamy najlepszego ustawienia. Termoregulacja wychodzi dość drogo... pożera sporo gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjudu 15.01.2015 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Co do termoregulacji to też mam mieszane uczucia, ale jak na razie dalej z niej korzystam cały czas modyfikując ustawienia. Ogólnie to na razie wychodzi mi na to iż, post cyrkulacja w trybie ogrzewania, kiedy dałem ją na 10 minut to zjadła mi więcej gazu. Teraz mam ją na 0min, ostatnio zmniejszyłem z 2min, na 1min, cyrkulację związaną z CUW zobaczymy jak z tym będzie. Prawda jest tak, że obecnie mam odczucie, że piec pali mi więcej niż w tamtym roku, ale nie wiem czy nie będzie to związane z tym, że w tym sezonie grzewczym nie wzywałem serwisu na sprawdzenie i ewentualne wyregulowanie pieca. Jakoś stwierdziłem, że nie ma potrzeby, teraz się zastanawiam. W lecie ogólnie w ciągu 2 miesięcy spalanie gazu wychodziło mi w granicach 70-75m3 i tez uważam, że nie jest to jakieś rewelacyjny wynik. Ogólnie bawienia ciąg dalszy, no ale coś trzeba robić w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjudu 16.01.2015 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Nie wiem czy ktoś już doszedł do tego jak ustawiać czasowo podgrzewanie CWU w Aristonie Genus Permium 24 z zasobnikiem 120 litrowym ale mi się udało. Trzeba wejść przez CM na programowanie godzinowe dla CWU. Tam ustawiamy czarne dzień (czyli wtedy jest podgrzewana woda) jasne noc (woda nie jest podgrzewana. Po takim zatwierdzeniu zmian przyciskamy przycisk comfort na CM-e i pokazuje się nam do wyboru, że funkcja ta jest aktywna, nieaktywna, albo regulowana czasowo. Zaznaczamy czasowo i w godzinach gdzie zapisaliśmy ciemne pole woda będzie podgrzewana a na jasnych nie . Może i nie skomplikowane ale jakoś nie mogłem tego ustawić. Dla sprawdzenia czy wszystko jest ok, to w godzinach gdzie obowiązuje ustawione przez nas jasne pole (woda nie jest podgrzewana) po wejściu w tryb pracy kotła zaznaczone będzie, że kocioł pracuje w trybie ogrzewanie.Jak będzie czarne pole to będzie podświetlane że kocioł pracuje w trybie zima Edytowane 16 Stycznia 2015 przez mjudu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominiqu 07.02.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Witam, Własnie też jestem na etapie szukania najlepszych parametrów tego kotła. Grzeję co prawda pierwszy sezon, dom ocieplony dosyć dobrze podłoga 18, siany 2x10, dach strop betonowy 15 styro + 15 wata. Okna 6 kom 3 szyby. Powierzchnia bez garażu ok 280m2, Projekt domu ,,dom pod sekwoją" po małych modyfikacjach bez podcienia. 100% podłogówka 1800mb pexa , pompa tylko w piecu. Spalanie 10m3 gazu na CO i CWU funkcja comfort brak cyrkulacji. Nie wiem czy to dużo czy mało, ale chciałbym zejść jeszcze z tego co jest. Zamierzam modyfikować parametry kotła aktualnie ustawiłem krzywą na 0.4 wpływ czujnika wewnętrznego na 10 i ograniczyłem moc kotła do 60%. Czy macie jakieś sugestie co do ustawień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts