mystic2 28.02.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) W domu mieszkamy od 2003 roku. Jest nas troje. Kuchenka, CWU i CO zasilane gazem. Wspomagam się kominkiem z cyrkulacją powietrza. Fakt faktem, że kształt domu nie jest najlepszym możliwym dla oszczędności grzewczych, ponieważ jest dość rozłożysty. Całość pow. mieszkalnej to 150m2 po parterze w kształcie litery L nad którą jest b.duży strych o tej samej powierzchni co parter, ale zarówno dach jak i strop nad parterem mam dobrze ocieplony. Nie ,mniej jednak nie zachodzi tak jak w innych domach o podobnej powierzchni ale mniej rozłożystych i z użytkowym poddaszem, oszczędność związana z cyrkulacją powietrza z parteru na użytkowe piętro. W sumie nigdy nie zwracałem uwagi na zużycie gazu, myślałem, że skoro kocioł jest ustawiony przez serwisanta to tak ma być. Zrobiłem sobie teraz zestawienie wszystkich faktur za gaz od 2008 roku. Do października 2010 kocioł był atmosferyczny. W październiku 2010 zamontowałem kondensacyjnego Aristona Genus Premium. Po zestawieniu widać, że kondensat zaczął dawać duże oszczędności względem atmosferycznego, ale jak zacząłem czytać to forum to widzę, że i tak pali dużo w porównaniu do zużycia innych użytkowników forum. Rachunku za grudzień-luty jeszcze nie dostałem. Sterownie Aristonem Genus mam poprzez Clima Managera, który był w komplecie z kotłem. Dodatkowo zainstalowana dedykowana sonda zewnętrzna. Do stycznia ustawienia strefy 1 następujące: 420 - Zakres temperatur - 1 (czyli wysokie) 421 - Termoregulacja - 4 (czyli sonda zewnętrzna + wewnętrzna) 422 - Krzywa (grzewcza) termoregulacyjna - 1.2 423 - Przesunięcie krzywej - 0 424 - Wpływ czujnika wewnętrznego - 20 (czyli największe znaczenie dla automatyki ma czujnik temperatury wewnętrznej/pokojowej) 425 - Temperatura grzania MAX. - 45 426 - Temperatura grzania MIN. - 30 Grzeję ciągle, bez obniżonych: Temperatura dzienna 22 stopnie Temperatura nocna 22 stopnie W ustawieniach kotła mam ustawioną postcyrkulację dla CO na 3 minuty Temperatura grzania wody użytkowej CWU - 47stopni Myślę, że niestety ten kocioł nie jest najlepszym możliwym kotłem dla instalacji mieszanej czyli grzejniki z podłogówką na powrocie. PS. Maciek, możesz podać jakie masz ustawienia Clima Managera zaprogramowane dla Strefy 1 i jeśli to możliwe dla ustawień kotła. Edytowane 28 Lutego 2013 przez mystic2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 28.02.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 termostat modulowany o nr kat: 3318331; wybór trybu grzania z menu 421- 4, czyli termostat z czujnikiem zewnętrznym, 422- krzywa 0,4 przesunięta o +3- ustawienie doświadczalne; 423- 10, czyli priorytet brania pod uwagę termostatu pokojowego czy czujnika zewnętrznego, u mnie w połowie; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 28.02.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 oczywiście pomyliłem 423 przesunięcie, 424 wartość 10; 420- u mnie ze względu na podłogę zakres 20-45 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 28.02.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 jednak pamięć zawodzi, znalazłem opakowanie i nr kat to 3318447 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mystic2 01.03.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Maciek mam kilka pytań, mam nadzieję, że nie nadwyrężam Twojej cierpliwości - czy wspomagasz się kominkiem ? Jeśli tak to czy termostat pokojowy masz w tym samym pomieszczeniu co kominek i jak reaguje kocioł gdy temperatura w pomieszczeniu wzrasta ponad zadaną na termostacie przy paleniu w kominku. - czy możesz powiedzieć do jakiej max temperatury pokazuje piec gdy pracuje oraz gdy . Chodzi mi o parametr: wybieg pompy w trybie ogrzewania tj. Cxx oraz postcyrkulacja w trybie ogrzewania tj. cxx (do ilu spada przy końcu postcyrkulacji) - czy te ustawienia, które podałeś masz przez cały okres grzewczy, czy musiałeś coś korygować/zwiększać w okresie większych mrozów bo np. piec nie dogrzewał instalacji, Takie moje spostrzeżenie dot. krzywej grzewczej: 423 - przesunięcie o +3 to według tego co podaje instrukcja kotła, to tak naprawdę zmiana krzywej z 0,4 na 0,7. 423 - przesunięcie o każde +1 daje wzrost temperatury względem krzywej grzania o 3 stopnie w górę (analogicznie przy przesunięciu w dół). Czyli jeśli u ciebie jest przesunięcie+3 to tak jakbyś zmienił/zwiększył krzywą z 0,4 do 0,7 - czyli temperaturę grzania o 9 stopni w górę względem krzywej 0,4. Teoretycznie powinien być uzyskany ten sam efekt gdy zwiększamy samą krzywą bez ruszania przesunięcia. No chyba, że w instrukcji coś poknocili. Oczywiście raczej nie odczuje się tego od razu po zmianie przesunięcia względem krzywej lub samej krzywej, ponieważ instalacja musi się za każdym razem ustabilizować przez kilka dni, ale widać to po tym jak piec zwiększa temperaturę grzania na wyświetlaczu pieca po zmianie tego parametru. Edytowane 1 Marca 2013 przez mystic2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 01.03.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 nie do końca tak jest z przesunięciem; przesuwasz równolegle, więc krzywa jest wciąż o małym kącie nachylenia, co w podłogówce jest na plus; wybieg pompy u mnie to CO- pompa pracuje non stop, chyba, że na termostacie zostanie osiągnięta temp zadana. temp zasilania odpowiada tej z krzywej i na dzień dzisiejszy to ok 30-32 stopnie; jesli temp zadana na termostacie to 22.0 - u mnie hall okolice schodów na górę, to po osiągnięciu tej temp termostat wysyła brak żądania grzania, ale ze względu powiązania go czujnikiem zewnętrznym kocioł pracuje jeszcze jakiś czas aby ogrzać wodę obiegową do temp wynikającej z krzywej; jednak jak temp na termostacie zostanie przekroczona o 0.2 stopnia kocioł sioę wyłącza, pompa chodzi (oczywiście po określonym czasie się zatrzymuje); gdy temp wew spadnie do 21,8 stopnia (u mnie) kocioł ponownie się włącza. tak to mniej więcej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 01.03.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 używa ktoś z Was sterownik Sensys? Jak się on ma w porównaniu z Clima mengerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mystic2 03.03.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o przesunięcie krzywej to widzę tu duży sens, natomiast jeśli chodzi o ustawienie wpływu czujnika wewnętrznego to znajomy spec od instalacji tłumaczył mi to w ten sposób, że zmniejszenie wpływu czujnika wewnętrznego ogranicza się w pomieszczeniu, którym dochodzi do nagłych zmian temperatury tj. jeśli na wzrost temperatury wew. ma wpływ np. palenie w kominku lub silne nasłonecznienie. U mnie to ograniczenie w ogóle się nie sprawdza a wręcz zauważyłem duży wzrost zużycia gazu. Mam zarówno kominek jak i duże okna tarasowe i w tych przypadkach wzrost temperatury jest bardzo wysoki bo około o 2-2,5 stopnia. Po ustaniu warunków podwyższonej temp. wewn. spada ona bardzo długo do tej zadanej na termostacie co prowadzi do mocnego obniżenia temperatury wody w instalacji i kocioł musi mocno grzać aby wrócić do zadanych warunków. Występuje niestety wtedy problem "zimnego powrotu". Idealnie dla ekonomicznego grzania jest, gdy temp powrotu jest jak najbardziej zbliżona do temp na wyjściu kotła. Latem, chcę przenieść Clima managera w inne miejsce, gdzie nię będą zachodziły oba te przypadki i mam nadzieję, że instalacja będzie chodziła w trybie berdziej ustabilizowanych warunków wewnętrznych.Natomiast u mnie przy ustawieniu wpływu czujnika wewnętrznego na max czyli na 20 kocioł również grzeje o 0,2 stopnie więcej niż zadana i załącza się jeśli temp. wew. spadnie o 0,2 stopnia mniej niż zadana na termostacie. Chodzi o to, że nawet wtedy automatyka kotła pracująca w trybie auto również w jakimś tam stopniu bierze pod uwagę temp. zewn. z czujnika zewn. w stosunku do ustawionej krzywej grzewczej i zadanej temperatury wewnętrznej jaką chcemy osiągnąć. Edytowane 3 Marca 2013 przez mystic2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 08.03.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 ja go kupilem ale nie mieszkam jeszcze, od kwietnia sie wprowadzam to sie wypowiem. jak apowinna być ustawiona temperatura na piecu? zeby spokojnie dogrzac dom na powiedzmy 20 stopni? i jaka temperetura cieplej wodu uzytkowej do tego zasobnika 120 L? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 11.04.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 przy temp. wody w piecu na 50` - będzie optymalna wartość dla zysków z kondensacji... tak poradał mi serwisant.A woda CWU to standard 40-45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mystic2 15.04.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Ja mam CWU 45-47 stopni. Natomiast C.O. wg. krzywej grzewczej w zakresie od 25 do 50-55 w automatyce dla instalacji mieszanej tj. grzejniki + podłogówka. Jeśli masz samą podłogówkę, możesz spróbować zejść z zakresem na 20-45 ale to wszystko zależy czy masz mostki czy ocieplenie już na tip top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 21.04.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Ja mam CWU 45-47 stopni. Natomiast C.O. wg. krzywej grzewczej w zakresie od 25 do 50-55 w automatyce dla instalacji mieszanej tj. grzejniki + podłogówka. Jeśli masz samą podłogówkę, możesz spróbować zejść z zakresem na 20-45 ale to wszystko zależy czy masz mostki czy ocieplenie już na tip top. a jak się to ma w praktyce? tzn czy zmiana CWU z 50 na 47 stopni daje odczuwalne różnice w zużyciu gazu? Chodzi o to, że mniejsza temp, powoduje że kocioł sobie pracuje dłużej na niższej mocy...? Jak to jest z tymi krzywymi grzania? Mam mieszane tzn. podłogówka + grzejniki. Mój serwisant przy pierwszym uruchomieniu nie ustawiał nic więcej poza temp. CWU i CO, czy powinienem ingerować w krzywe grzewcze? Co to znaczy od 25 do 50-55..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mystic2 21.10.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) Pytanie do maciek555 Domyślam się, że nie grzejesz pełną mocą tylko masz ustawione ograniczone moce. Czy mógłbyś podać na jaki % masz ustawioną główną moc Aristona oraz jakie % dla RPM wentylatora dla CWU i CO w menu Ustawień kotła ? EDIT: chodzi mi dokładnie o Twoje nastawy dla menu:231 - moc regulowana C.O.232 - Maks. procent RPM C.W.U.234 - Maks. procent RPM C.O. czy był bys tak uprzejmy i podał Twoje nastawy ? pozdr Edytowane 23 Października 2013 przez mystic2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 01.11.2013 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 witamjestem w pracy, ale co do obrotów wentylatora nic nie zmieniałem, jedynie ograniczyłem moc kotła w c.o. do 50%, powolne zapalanie kotła też na 50%.wieczorem podam nastawy funkcji podane powyżej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mystic2 01.11.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Super, jak byś mógł jeszcze napisać jaki masz zasobnik, warstwowy czy BACD z wężownicą, i do jakiej temperatury grzejesz cwu w zasobniku Może pamiętasz ile Ci wychodzi średnie dobowe zużycie gazu na cwu w okresie letnim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 01.11.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 mój kocioł posiada wbudowany zasobnik 2x20 litrów-warstwowy; zużycie gazu na cwu w okresie letnim nie przekracza 13 m3/m-c - 3 osoby + dziecko; temperatura wody ustawiona na 42 st czyli podczas korzystania z prysznica nie mieszam już wody ciepłej z zimną; kod 231 u mnie to regul max mocy ogrzewani- 50%; 232, 234 są nieaktywne; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mystic2 01.11.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Maciek, a Ty na pewno masz kocioł kondensacyjny Ariston Genus Premium System 24 ? On nie ma wbudowanego zasobnika cwu. To kocioł jednofunkcyjny i zawór trójdrożny przełącza na funkcję grzania CO lub CWU do ładowania zasobnika. W zależności od zapotrzebowania. Wydaje się niemożliwe abyś miał nieaktywne 232 i 234, bo w jaki sposób odprowadzane by były spaliny gdyby turbinka nie pracowała podczas pracy kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 01.11.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 ja mam clas b premium 24, ale układ menu i funkcje do ustawień są te same; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mystic2 01.11.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 To wszystko wyjaśnia, memu w większości aristonów jest takie samo ale Clas B Premium to kocioł 2-funkcyjny, no i przede wszystkim bez konieczności montażu dodatkowego zewnętrznego zasobnika, zasada działania cwu to tak jakby działał jak podgrzewacz przepływowy. Super rozwiązanie, co widać u Ciebie po małym zużyciu GZ50, niestety jest prawie 2x droższy od jednofunkcyjnego Genus Premium System. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 01.11.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 tak, zgadza się; za każdym odkręceniem kurka przez chwilę leci ciepła woda z zasobnika (ogrzanie do wymaganej temperatury trwa parę minut), a potem już załącza się kocioł - nie pełną mocą , kondensacja wciąż zachodzi- i dodatkowa pompa przerzuca wodę przez wymiennik podając pod wyjście ciepłej wody. niestety cena wysoka; pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts