Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobieranie długości parapetów zewnętrznych

Recommended Posts

Witam.Mam następujące pytanie.;mam zamiar kupić parapety z granitu ale nie wiem jakiej długości je zamówić.ogólnie jak Wy dobieraliście wymiar parapetu do swoich okien np.dla okna 147cm...Otwór w ścianie ma 150 cm,okno będzie 147cm a parapet ile ma być? tyle co otwór (150cm) czy może lepiej ze 2cm wpuścić w ścianę po obu stronach?wtedy by był 154cm.(parapety są na zewnątrz)

Parapety z granitu są ciężkie, więc może warto pomyśleć o ich solidnym oparciu w ścianie. Z tym, że zwykle długość parapetu zewn. dobiera się wg. długości okna, ew. 1-3 cm szerzej (jak otwór - tyle by nie kuć). Na okno i tak wchodzisz ok 2 cm elewacją, więc wystarczy by "przyłapać" parapet zewn. A tak w ogóle - jaka to ściana?

Więc tak jakby.. Styropian wejdzie ok 2 cm na okno. Parapet o długości okna wchodziłby po owe 2 cm w elewację. Możesz spokojnie dołożyć po jeszcze 1-2 cm na bokach - nie więcej niż wymiar otworu.

Chociaż przyjmując że parapet będzie opierał się od dołu tylko na styropianie możesz się obawiać, czy elewacja wytrzyma wagę. Ja myślę że tak, ale zapytał bym ludzi od elewacji co oni o tym sądzą. Pocieszające, że to będzie parapet ok 15cm głębokości, więc może nie będzie tak ciężki. Kurczę, jak ja nie lubię parapetów. Może zapytaj po prostu wykończeniowców?

Hmm... pokręciłem z tym doradzaniem? Ok, nie traktuje mnie poważnie. Nie znam dobrej odpowiedzi więc nie powinienem pisać (tym bardziej że ten przeklęty tytuł zobowiązuje.... :( ) ale nie chcę już wykasowywać tego co napisałem Ech, żebyście wiedzieli ile ja już swoich odpowiedzi wykasowałem przed wysłaniem..