wenon 31.01.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 (edytowane) Na początek witam wszystkich. planuję zmiane pieca węglowego typu śmieciuch na piec retortowy na oku mam piec Galmet EKO GT-KWP 12KW. do ogrzania mam 80m. w tej chwili układ pracuje w układzie otwartym razem z piecem gazowym junkers novatherm ZW20 dość stara jednostka gazo żerna, używany tylko w nocy do podtrzymania temp. w dzień palone weglem. mieszkanie to kamienica przedwojenna z czerwonej cegły jeszcze nie ocieplona. instalacja przerobiona na miedz 1 1/8" (czyli około 28mm) główny rurociąg od pieca do grzejników natomiast do samych grzejników 1/2" (sa to rury klimatyzacyjne takie miałem wiec ich użyłem) główny rurociąg ma około 30m długości, grzejników w mieszkaniu jest 9 średnio wychodzi jakieś 10 żeberek na grzejnik. na grzejnikach zwykłe zawory. (nie termostatyczne) grzejniki sa aluminiowe żeberkowe takie były jak kupiłem mieszkanie zmieniłem rury ze starych stalowych na miedz. w tej chwili w układ wchodzi mi około 80-100 l wody. układ chciałbym zrobić następująco: piec gazowy w układzie zamkniętym zalany glikolem do tego wymiennik płytowy i piec retortowy w układzie otwartym z zasobnikiem na ciepłą wodę jakieś 80-100l (2 osoby + dziecko) narysowałem kilka schematów i chciałbym prosić o opinie który bedzie najlepszy. wg mnie po buszowaniu w googlach i różnych forach najrosodniejszy bedzie schemat nr 4 ale mogę sie mylić. pionu od pieca do rur poziomych jest około 2-2,5m. piwnicę mam niska bo w tej chwili ma jakieś 1,9m ale bede ją pogłębiał do 2.2m temperaturą w mieszkaniu chciałbym sterować termostatem pokojowym który załaczałby pompę po stronie wtórnej wymiennika ale nie wiem czy to bedzie dobrze działać. czy musi być załaczana razem z pompą po stronie pierwotnej przez sterownik pieca. z tego co wyczytałem na temat tego pieca to ma on tylko regulacja przez czujnik pogodowy. chciałbym także sie dowiedzieć jakie pompy zastosować, jaki wymiennik(myśle że 20Płytowy wystarczy) i jakiej pojemności naczynie wyrównawcze które bedzie wisieć tylko jakieś 1-1,5m nad piecem. z góry dziekuje za wszystkie sugestje. Pozdrawiam Jacek[ATTACH]41046[/ATTACH][ATTACH]41047[/ATTACH][ATTACH]41048[/ATTACH][ATTACH]41049[/ATTACH][ATTACH]41063[/ATTACH][ATTACH]41046[/ATTACH][ATTACH]undefined[/ATTACH][ATTACH]undefined[/ATTACH][ATTACH]undefined[/ATTACH][ATTACH]undefined[/ATTACH] Edytowane 31 Stycznia 2011 przez wenon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 01.02.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witaj, czyli że masz glikol w grzejnikach? Schematy są OK - tylko tego 3 słabo widzę. Po stronie zamkniętej może masz już pompę w kotle gazowym? Naczynie do tak małego obiegu wystarczy najmniejsze jakie znajdziesz, w praktyce i tak 12 litrowe.Sterowanie pompą po stronie zamknietej to dobry pomysł, ponadto ja podłączyłbym do niego również tą pompę kotłową - przy braku odbioru ciepła nie ma potrzeby aby pracowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenon 01.02.2011 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 narazie jest woda bo układ otwarty glikol bedzie dopiero jak zamknę układ. kocioł gazowy ma swoja pomkę.a jak sprawa z zaworem 4-D jest sens go stosować dla tak małego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 01.02.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Według mnie - tak. No chyba że ustawisz na kotle 50 st. Wtedy nawet zawór nie pomoże, aby na powrocie woda miała temp. 55 st. w mojej instalacji (z zaworem czterodrogowym) kociol ma zadaną temp. 72 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts