Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła - Ecopol - System

Gość Gosc***

Recommended Posts

3. Zaniepokoiła mnie zbyt mała różnica (tylko ok. 2,5 stopnia)

Różnica nie jest zbyt mała (albo bardzo dużej obiegówce, jeśli masz obiegówkę 100W to jest ok.), martwiłbym się gdyby była za duża. Mała świadczy o małych oporach, a skoro masz około 4x120m rury (32ki czy 40ki?) (już liczę z końcówkami do rozdzielacza), to masz bardzo małe opory przepływu i o to chodzi.

• Odpowiedzi 676
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potem już tylko wystarczy dokopać się do dna odwiertów i sprawdzić jakie tam są napisy, wykonać proste działania matematyczne o nazwie odejmowanie i dodawanie i wszystko już będzie jasne ;).

Zapomniałeś o tym, że rury na końcu łączą się z głowicą i niekoniecznie musi być to kontynuacja tej samej rury :).

masz rację ale jeżeli np będzie miał nadruk 30m lub np 170 m (w co wątpię bo raczej od końca nie zaczynali rozwijania 200m krażka) to może być sygnał do podejrzeń

Gość Gosc***
Różnica nie jest zbyt mała (albo bardzo dużej obiegówce, jeśli masz obiegówkę 100W to jest ok.), martwiłbym się gdyby była za duża. Mała świadczy o małych oporach, a skoro masz około 4x120m rury (32ki czy 40ki?) (już liczę z końcówkami do rozdzielacza), to masz bardzo małe opory przepływu i o to chodzi.

też uważam że nie ma się co przejmować - ja mam na 3 biegu 2,5-3. Na 2 biegu mam 4-4,5 a na 1 biegu 5,5-6 (jakoś w tych granicach)

Inna sprawa że też miałem na sztywno podłączony 3 bieg, teraz mogę ręcznie regulować. No ale i tak w moim przypadku najlepiej sprawdza się 3 bieg, przy takiej wielkości kolektora nie wychładzam tak gruntu - teraz może to nie ma znaczenia, ale będzie miało pod koniec sezony grzewczego...

Witam Wszystkich,

1. W odwiertach mam rury fi 40- do rozdzielacza mam blisko (nie za duża działka), więc szacuję, że ok 4x 110m może 120m rur.

2. Wyczytałem, ale dopiero w instrukcji dla instalacji i konserwacji, że "różnica temperatur pomięedzy dopływem i wypływem czynnika roboczego ok. 2...5 K(czyli stopni C), zalecenie 2...3 K W przypadku zbyt małej różnicy pompę ustawić na mniejszą wydajność"

Jeszcze nie dobrałem się do sprawdzenia jaka jest regulacja pompy (sprawdzę dopiero w weekend), ale na pierwszy rzut oka wyglada, że pompa pracuje na właściwym "biegu". 8-)

3. Przekonuje mnie argument "nie wychładzania kolektora"- czyli podkręcanie delty nie ma sensu. Zobaczymy później.

Na forum elektrody znalazłem takie informacje na temat pompy produkowanej przez Ecopol - może komuś przyda się ta informacja

cyt

bodziopl

PCi - dobra: my tu na forum robilim takie gdzieś w 2005 r., elektryka ubożuchna , ale solidna, presostat dałbym wyżej - żeby na parze robił, jest ekonomizer ! , ale DZ ŻENADA !!!, wygląda na to że Pan fachowiec miał za dużo kolanek, a absolutny hit to: ocynk na kolektorze, a w sam raz dla pary cynk - glikol nie istnieje inhibitor !, i to powinien wiedzieć każdy absolwent zawodówki !

SAWEK101

I jeszcze m250 jako zabezpieczenie sprężarki, (to już lepiej było by na zwykłej esce) podobno jeszcze to produkują, ja 12 lat temu po spaleniu kilku silników i zabezpieczeń szybko się z nich wyleczyłem, lepsza jest nawet chińszczyzna.

A jako automatyka to i tak lepszy jest danfoss i tańszy castel, wymienniki też cieniutkie, czyli księgowa kompletowała pc :D

Na forum elektrody znalazłem takie informacje na temat pompy produkowanej przez Ecopol - może komuś przyda się ta informacja
Tobie te informacje do czegoś się przydały?

Jeżeli tak, to wyjaśnij co one znaczą i do czego się odnoszą.

Na jaką pompę ciepła się w końcu zdecydowałeś : Ecopol-System, czy Vaillanta ?

cyt

bodziopl

PCi - dobra: my tu na forum robilim takie gdzieś w 2005 r., elektryka ubożuchna , ale solidna, presostat dałbym wyżej - żeby na parze robił, jest ekonomizer ! , ale DZ ŻENADA !!!, wygląda na to że Pan fachowiec miał za dużo kolanek, a absolutny hit to: ocynk na kolektorze, a w sam raz dla pary cynk - glikol nie istnieje inhibitor !, i to powinien wiedzieć każdy absolwent zawodówki !

SAWEK101

I jeszcze m250 jako zabezpieczenie sprężarki, (to już lepiej było by na zwykłej esce) podobno jeszcze to produkują, ja 12 lat temu po spaleniu kilku silników i zabezpieczeń szybko się z nich wyleczyłem, lepsza jest nawet chińszczyzna.

A jako automatyka to i tak lepszy jest danfoss i tańszy castel, wymienniki też cieniutkie, czyli księgowa kompletowała pc :D

albo jaką firmę reprezentujesz?

Tak Henok, m.in te informacje przydadzą mi się wyborze pompy ciepła. Na jaką pompę się zdecyduję tego jeszcze nie wiem,ale pewnie nie będzie to Vaillant. Moim wyborem chyba jednak nie będę się chwalił ,bo widzę ,że niektórzy za bardzo biorą do siebie jakąkolwiek konstruktywną krytykę .A ponieważ jest to wątek o pompach ciepła firmy Ecopol moja wypowiedź jak nie trudno zauważyc odnosi się do tychże pomp i co ona oznacza dokładnie pisze w moim poście (jeżeli uważasz, że zawarte informacje są nieprawdziwe to będę wdzięczny za wyprowadzenie mnie z błędu)

PiotrTok - człowieku zastanów się co piszesz - jaką firmę ja mam reprezentować ?(za dużo naczytałeś się o spiskowej teorii dziejów)

Nie skreślam firmy Ecopol, ale raczej bym się na nią zdecydował po wprowadzeniu poprawek (być może dotrze ta informacja lub może już dotarła do producenta i po poprawieniu paru szczegółów będzie można cieszyć się niedrogim i dopracowanym urządzeniem)

Nie skreślam firmy Ecopol, ale raczej bym się na nią zdecydował po wprowadzeniu poprawek (być może dotrze ta informacja lub może już dotarła do producenta i po poprawieniu paru szczegółów będzie można cieszyć się niedrogim i dopracowanym urządzeniem)

Jakich poprawek ? :-) Oj stary - ktos wrzucil fotki wnetrza (nawet wiem kto bo to moje fotki he he ;) i jakis forumowicz na tej podstawie stwierdzil ze "graty dobierala ksiegowa" mimo ze nie widac najwazniejszego - czyli modelu sprezarki i wymiennikow - bo sa tak dokladnie oklejone izolacja ze nie chcialem jej niszczyc - no bez jaj ;)

Dodam jeszcze ze te ich pompy ktore "robili my w 2005" osiagaja COPy 1,5-2 i wiekszosc lezy rozbabrana bo czegos im wiecznie tam brakuje. Cenie sobie forum elektrody i ich uzytkownikow - to goscie z wielka wiedza i nierzadko doswiadczeniem ale jednak ufam ecopolowi ktory te pompy produkuje pomalu juz masowo, a ktora to sobie stoi u mnie w "kotlowni" i wedlug moich wyliczen daje COPy w granicy 5 :)

Edytowane przez Daga&Adam

• 2 weeks później...

Witam

Mam kilka pytań odnośnie elektryki.

Ze zdjęc wynika że pompa ma zamontowaną eskę 10 A, oczywiście do 3,6 kw w zupelnosci wystarczy tylko ja mialem dac w rozdzielni (już kupiona), mozna więc obwód do pompy od razu z RCD w rozdzielni poprowadzic. Czy mam rację?

Ktoś napisał że sterownik pompy ma licznik czasu pracy. Miałem zamiar zamontowac licznik 3f na szynę - także w rozdzielni, ale może wykorzystac ten licznik czasu pracy do obliczenia zużycia energii przez pompę. Czy jest to wykonalne?

Jak regulujecie temperaturę w pokojach, za pomocą termostatów pokojowych czy może ręcznie głowicą na rozdzielaczu?

Jakie termostaty ewentualnie zakupic? Do kadego pomieszczenia to troche szrpnie.

Jestem na etapie robienia inst.el. Więc proszę o ewentualne wskazówki odnośnie pompy ciepła.

Witam

Mam kilka pytań odnośnie elektryki.

Ze zdjęc wynika że pompa ma zamontowaną eskę 10 A, oczywiście do 3,6 kw w zupelnosci wystarczy tylko ja mialem dac w rozdzielni (już kupiona), mozna więc obwód do pompy od razu z RCD w rozdzielni poprowadzic. Czy mam rację?

To jest dodatkowa ESka jednofazowa, ktora zabezpiecza tylko sterownik, pompy DZ/GZ etc. Sama sprezarka jest trojfazowa, wiec do rozdzielni kup trojfazowa RCD + trojfazowa ESke.

Ktoś napisał że sterownik pompy ma licznik czasu pracy. Miałem zamiar zamontowac licznik 3f na szynę - także w rozdzielni, ale może wykorzystac ten licznik czasu pracy do obliczenia zużycia energii przez pompę. Czy jest to wykonalne?

Raczej traktuj ten licznik orientacyjnie - szczegolnie ze potrafi sie sam czasem zresetowac (przy braku pradu) :) Lepiej oddzielny licznik 3f obok RCD.

Jak regulujecie temperaturę w pokojach, za pomocą termostatów pokojowych czy może ręcznie głowicą na rozdzielaczu?

Jakie termostaty ewentualnie zakupic? Do kadego pomieszczenia to troche szrpnie.

Jestem na etapie robienia inst.el. Więc proszę o ewentualne wskazówki odnośnie pompy ciepła.

Najprosciej i efektywnie - po jednym termostacie pokojowym na kondygnacje. Roznice miedzy pomieszczeniami doregulowac na rotametrach w skrzynce rozdzielczej. Zadnych mieszaczy, zadnego indywidualnego sterowania w pokojach (to sie nie sprawdza przy podlogowce).

Nie chodzi o to, czy są one prawdziwe, czy nie, ale o to, że są w wyrwane z kontekstu nawet bez podania źródła (linku).

Wg mnie przy wyborze jakiegokolwiek urządzenia ważne jest czy informacje na jego temat są prawdziwe.

Jeżeli chodzi o link do cytatu wystarczyło skopiować pięć pierwszych słów i wrzucić je do Google, ale jeżeli ktoś na to nie wpadł to bardzo proszę http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110203-2460.html#10076702

Panowie jak u Was wyglądają rachunki za prąd za ostatnie dajmy na to 2 miesiące?

U nas za listopad i gródzień wysżło 1500 kW z czego 1000 (mniej więcej) w 2 taryfie. Rachunek zamknął się więc kwotą 330 pln za miesiąc za całość domu. Ciekawe ile pożarła pompka ...

Przeprowadziłem także chilową korektę ciśnień w naczyniu wzbiorczym GZ i mały zabieg uszczelniający instalacje :-) i póki co ciśnienie na GZ jest sztywne na 1,2 bar'a, na takim też poziomie nabiłem ciśnienie w zbiorniku pompką, a zaworek bezpieczeństwa chwilowo na zbiorniku CWU zaślepiony. O dziwo zaworek bezp. przy naczyniu nie przepuszcza, no ale jest ustawiony na 2 bar'y, mam nadzieję, że nie rozwali mi zbiornika :-).

Trzeba czym prędzej wymienić na nim zaworek i powinno być już bez strat ciśnienia i ciągłego zapowietrzania instalacji ...

Widzę też, że zbiornik CWU ma dość cieniutką izolację, a że w kotłowni mam dość zimno to szybko się wychładza, dlatego w kolejny weekend zamierzam dołożyć mu 10 cm wełny i obwiązać "streczem" - straci deko na urodzie, ale może będzie lepiej z wodą.

Pozdrowienia w Nowym Roku!

Gość Gosc***

arkusz w którym spisuję zużycie z podlicznika mam na 2 kompie, jak się do niego dorwę, to podac ci moje zużycia...

izolacji do zasobnika też dołożyłem - jest lepiej. Dodatkowo przebudowałem czujnik temperatury CWU - był pod izolacją na górze zbiornika - PC na potrzeby CWU załączała mi się za często - dałem go tam gdzie powinien być - tyle że teraz nastawiam maksymalnie 43C na grzaniu CWU - więc kończy grzać CWU jak na GZ jest 49,5/45,5 - temperatura wody po jakimś czasie dochodzi do 45C - ale mam dużo mniej załączeń na potrzeby CWU

Piekny wynik :-)

Muszę odszukać moje notatki bo niestety podlicznika brak, ale w miarę regularnie spisuję stan licznika na pompie i z niego mniej więcej jakoś można oszacować ile z tych moich 1500 kW to pompa. Wiadomo jakiś tam margines błędu będzie, ale przecież to nie apteka ...

Ja czekam jeszcze na gościa z Roto - ma wdepnąć i zobaczyć czemu nam wieje przez ich okna, bo teraz na potrzeby poddasza pompka włącza się przynajmniej 3x częściej niż na dole i pewnie duża w tym zasługa tych właśnie nieszczelności.

Ostatnio był u mnie sąsiad i pierwsze co powiedział to "kurde ciepło u Was ... "

Później stwierdził, że pomimo słabej zimy 4t węgla nie wystarczą, a domek mniejszy niż nasz o jakieś 30-40m2 użytkowej, bo już zużył ponad połowę, a gdzie tu do marca ...

Człowiek od razu się podbudowuje po takich wizytach, że jednak zainwestowane kilka tysi się chyba opłacało ... :-)

Gość Gosc***

u mnie poddasze nabija - brak ciągłości izolacji ściany kolankowej z izolacją dachu - jest to wyczuwalne,dodatkowo mostek to wyłaz na strych - nastawiłem tam temperaturę wyższą o 0,25C, ale i tak wieczorek przez załączeniem grzania mam o 0,25 niżej na poddaszu niż na parterze. No ale nie ma co narzekać...Zimy jak do tej pory to jeszcze nie było....

za 1 sezon grzewczy za pełne 12 miesięcy miałem zużycie około 5000kwh, z tego około 1440 to CWU (wyliczone za pomocą średniej z miesięcy letnich - w rzeczywistości trochę więcej zimą idzie, bo niższe temperatury zasilania DZ)