Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła - Ecopol - System

Gość Gosc***

Recommended Posts

u mnie poddasze nabija - brak ciągłości izolacji ściany kolankowej z izolacją dachu - jest to wyczuwalne,dodatkowo mostek to wyłaz na strych - nastawiłem tam temperaturę wyższą o 0,25C, ale i tak wieczorek przez załączeniem grzania mam o 0,25 niżej na poddaszu niż na parterze. No ale nie ma co narzekać...Zimy jak do tej pory to jeszcze nie było....

za 1 sezon grzewczy za pełne 12 miesięcy miałem zużycie około 5000kwh, z tego około 1440 to CWU (wyliczone za pomocą średniej z miesięcy letnich - w rzeczywistości trochę więcej zimą idzie, bo niższe temperatury zasilania DZ)

A jaką masz powierzchnię użytkową? Podobno jeżeli twój dom potrzebuje mniej niż 30 kw energii na 1 mkw powierzchni użytkowej na rok to jest bardzo dobrze. Poniżej 15 kw to chyba nawet mieści się w def. domu pasywnego- wczoraj słuchałem dwóch mądrych panów inżynierów- specjalistów od budynków energooszczędnych...

Moja PC od rozruchu tj. od 10.11.2011 "zjadła" już 1930 kW przy powierzchni ok. 200 mkw użytkowej. Nie mam drzwi wewnętrznych, ciągnie z garażu, cwu jeszcze nie załączona i trwają ciągle prace wykończeniowe. Zobaczymy jak to będzie dalej.;)

• Odpowiedzi 676
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc***
A jaką masz powierzchnię użytkową? Podobno jeżeli twój dom potrzebuje mniej niż 30 kw energii na 1 mkw powierzchni użytkowej na rok to jest bardzo dobrze. Poniżej 15 kw to chyba nawet mieści się w def. domu pasywnego- wczoraj słuchałem dwóch mądrych panów inżynierów- specjalistów od budynków energooszczędnych...

Moja PC od rozruchu tj. od 10.11.2011 "zjadła" już 1930 kW przy powierzchni ok. 200 mkw użytkowej. Nie mam drzwi wewnętrznych, ciągnie z garażu, cwu jeszcze nie załączona i trwają ciągle prace wykończeniowe. Zobaczymy jak to będzie dalej.;)

mój dom ma około 50-60kwh/m2*rok

powierzchni użytkowej 130m2 (150 po podłogach) grzane do 22,5-23C i 75m2 piwnic (grzane do 18-19C)

Cześć,

u mnie za 17.10 do 09.12 zużycie w I taryfie 384 KW, w II taryfie 843 KW. Jest to cały prąd w domu z tych 538 zł pewnie 270-300 zł energia "domowa" reszta to PC. Ustawiłem 22 C dla II taryfy i 21 C dla I taryfy a przy takiej pogodzie pc tylko w II pracuje.

Adiqq możesz powiedzieć gdzie umieściłeś czujnik temperatury na zbiorniku? Może też pokombinuję.

Nadal poddasze u mnie szybciej traci ciepło niż parter o 0,25-0,5 C, więc pewnie jak będzie mi się chciało na strychu odkręcić płyty to dołożę wełny na 20 cm. Obecnie mam 10 cm na sufitach i 30 cm skosy (do kalenicy 20 cm) i może to jest przyczyna - grzeję trochę strych....

Pozdrawiam - Daniel

Gość Gosc***

Adiqq możesz powiedzieć gdzie umieściłeś czujnik temperatury na zbiorniku? Może też pokombinuję.

Dalem go tam gdzie jego miejsce = taka rurka z gory....z góry wełny dałem i działa...

Szanowni Forumowicze! Wprawdzie watek dotyczy pc, ale podłogówka jest też mocno z tym tematem związana.

Na łódzkim forum toczy się dyskusja na temat rozstawu rurek przy podłogówce (ja mam co 10 cm i zasilam powiedzmy 21 C a ktoś inny ma co 30 cm i zasila 24 C).

Może ktoś ma wiedzę (najlepiej ze wzorami), na temat obliczeń podłogówki i który wariant jest korzystniejszy: mały rozstaw i niższa temp. czynnika czy duży rozstaw i większa temp. czynnika? Co z kosztami podgrzewania w obydwu wariantach? Komfort- czucie ciepła?

Z góry dziękuję za głosy w dyskusji. Cezary

Gość Gosc***
czakszak - jak dla mnie to oczywiste - lepiej dać gęściej rurki i zasilać niższą temperaturą (ekonomiczniejsza praca PC) niż rurki rzadziej i puszczać wyższą temperaturę. Przy bardziej równomiernym rozłożeniu rurek na pewno będzie też lepszy komfort cieplny.(porównując 10 do 30cm)

Witam Ponownie.

Chciałby poruszyc jeszcze raz temat CWU. Pan Marek proponuje ten zbiornik z tzw. mamką. Tak się zastanawiam czy nie lepiej by bylo dać zbiornik tak 300 l z bardzo długą wężownicą dogrzewany grzalką. Wody na pewno by nie abrakło a pc załaczala by się rzadko ale na dłużej, grzała by np do 35' całe 300l a grzałka na górze do 40'. No i chyba tańszy zbiornik będzie. Myślalem o czymś takim:

http://www.ecomotyl.pl/energia-odnawialna/kolektory-sloneczne/zbiorniki-buforowe/zasobnik-solarny-z-jedna-wezownica-seria-hr

Witam Ponownie.

Chciałby poruszyc jeszcze raz temat CWU. Pan Marek proponuje ten zbiornik z tzw. mamką. Tak się zastanawiam czy nie lepiej by bylo dać zbiornik tak 300 l z bardzo długą wężownicą dogrzewany grzalką. Wody na pewno by nie abrakło a pc załaczala by się rzadko ale na dłużej, grzała by np do 35' całe 300l a grzałka na górze do 40'. No i chyba tańszy zbiornik będzie. Myślalem o czymś takim:

http://www.ecomotyl.pl/energia-odnawialna/kolektory-sloneczne/zbiorniki-buforowe/zasobnik-solarny-z-jedna-wezownica-seria-hr

Zainteresuj sie zbiornikiem Galmetu serii SGW(S) Maxi - wezownica ma w nim 3,8m2 i nadaje sie do pompy ciepla. Ten ktory proponujesz ma wezownice 2,8m2 - bedzie za mala do pompy 8-9kW i wyzszych.

Jednocześnie pisaliśmy, zaraz zerknę na ten zbiornik.

2,6 czy 2,8m2 to malo - ja mam pompe 9kW i dwie wezownice w sumie 2,3m2 i to jest za mala powierzchnia odbioru ciepla - przy GZ na maksymalnym poziomie 52stC w zbiorniku bedzie woda 42-43stC (na dole jeszcze troche chlodniejsza). Taka 3,8m2 powinna juz spokojnie dac 45-47stC co spokojnie powinno wystarczyc dla "standardowej" 4 osobowej rodziny. Ja u siebie sobie dolozylem dodatkowy wymiennik na zewnatrz z pompka i sobie to dziala (po awarii jednej wezownicy to juz byl mus ;) Ale ja to mam taki dziwaczny zbiornik blomberga (aktualnie BEKO) z niemcowni przywieziony i pewnie byl zle transportowany :)

cześć,

u mnie na początku był zbiornik 300 Lz wężownicą i to przewymiarowaną (z tego co mówił Marek to chyba nawet robili go specjalnie dla niego)

i niestety nie sprawdził się przy pompie 10 KW. Wody ciepłej wystarczało może na 10 cm wanny, potem już tylko letnia i zimna......

Grzała sama pompa bez grzałki. Producent ten sam, który robi te z mamką. Jeżeli potrzeba dużo CWU to chyba lepiej pomyśleć o większym zbiorniku z mamką.

U nas na 2 osoby ten 300 L (ok. 120 l CWU) spokojnie wystarcza, jedynie co to można by dopracować umieszczenie czujnika bo faktycznie zbyt często się załącza PC, u nas raz rano, potem po 14.00, następnie po 18.00 i ostatni raz przed 22.00. PC chodzi wtedy 10-20 min.

Może w sobotę zrobię jak Adiqq i zobaczymy jak będzie....

Pozdrawiam - Daniel

cześć,

u mnie na początku był zbiornik 300 Lz wężownicą i to przewymiarowaną (z tego co mówił Marek to chyba nawet robili go specjalnie dla niego)

i niestety nie sprawdził się przy pompie 10 KW. Wody ciepłej wystarczało może na 10 cm wanny, potem już tylko letnia i zimna......

Grzała sama pompa bez grzałki. Producent ten sam, który robi te z mamką. Jeżeli potrzeba dużo CWU to chyba lepiej pomyśleć o większym zbiorniku z mamką.

Może w sobotę zrobię jak Adiqq i zobaczymy jak będzie....

Pozdrawiam - Daniel

Jak zrobisz tak jak Adiqq i nie zmniejszysz temp CWU to pompa będzie przechodziła w stan "awaryjny".Teraz czujnik który masz nie pokazuje Ci temp CWU tylko temp wody jaka wychodzi z pompy a właściwie jaka wchodzi w zasobnik.

Komfort CWU (jeśli potrzeba więcej niż 100l) jest żaden bo pompa załącza się za póżno.

Firma która robi niby indywidualne zasobniki ,dzwoniłem tam .Powiedziałem:potrzebuję zasobnik 300l CWU w odpowiedzi usłyszałem,ilu litrowy zrobić Panu płaszcz...

Ja nie bardzo wiedziałem jaki ma być ten płaszcz....

Moim zdaniem (po doświadczeniach z zasobnikiem z mamką od Pana Marka i wężownicowym innej firmy )lepeiej mieć zasobnik wężownicowy większy z buforem .

CWU szybciej się nagrzewa jest lepszy komfort i woda z bufora wykorzystywana jest do CO. Z "płaszcza" tylko do CWU.

Jak zrobisz tak jak Adiqq i nie zmniejszysz temp CWU to pompa będzie przechodziła w stan "awaryjny".Teraz czujnik który masz nie pokazuje Ci temp CWU tylko temp wody jaka wychodzi z pompy a właściwie jaka wchodzi w zasobnik.

Komfort CWU (jeśli potrzeba więcej niż 100l) jest żaden bo pompa załącza się za póżno.

Firma która robi niby indywidualne zasobniki ,dzwoniłem tam .Powiedziałem:potrzebuję zasobnik 300l CWU w odpowiedzi usłyszałem,ilu litrowy zrobić Panu płaszcz...

Ja nie bardzo wiedziałem jaki ma być ten płaszcz....

Moim zdaniem (po doświadczeniach z zasobnikiem z mamką od Pana Marka i wężownicowym innej firmy )lepeiej mieć zasobnik wężownicowy większy z buforem .

CWU szybciej się nagrzewa jest lepszy komfort i woda z bufora wykorzystywana jest do CO. Z "płaszcza" tylko do CWU.

Cześć,

zdaję sobie sprawę że czujka mierzy teraz temp. mamki na górze przy wejściu wody z pc. Po wprowadzeniu w rurkę gdzie jego miejsce pewnie będzie trzeba obniżyć temp. grzania wody, kwestia na ile i czy będzie jeszcze to komfortowe.

To 120 l CWU dla 2-osobowej rodziny wystarcza bez problemów, ale przy większej rodzince może być mało.

Pytanie czy zmiana położenia czujnika wpłynie na zmniejszenie liczby załączeń pc (a pewnie będzie to dłuższa praca pc na podgrzanie CWU)?

Z drugiej strony czy jest sens takiej zabawy, może to tylko "sztuka dla sztuki".....skoro działa wszystko OK.

Pozdrawiam - Daniel

Gość Gosc***

opiszę może dokładnie jak to wygląda u mnie.

Wcześniej jak czujnik miałem na górze pod izolacją, to PC wyłączała się po osiągnięciu 48/44 - czyli woda w płaszczu wewnętrznym miała temperaturę 41C po jakimś czasie dochodziła ona do 43-44C. Teraz po przebudowie czujnika PC i nastawie na 43C, temperaturę 43C w zbiorniku wewnętrznym osiąga gdy temperatura w płaszczu zewnętrznym jest w okolicy 50/46 - po jakimś czasie bez poboru wody temperatura w płaszczu wewnętrzym dochodzi do 45-46C - czyli mam wyższą temperaturę wody i starcza jej na dłużej, a PC nie załącza się tak często. Alarmy mi nie wyskakują, woda grzeje się trochę dłużej(bo grzanie startuje z poziomu niższej temperatury w płaszczu zewnętrznym), ale nie ma tyle załączeń, dla mnie dużo lepiej jest tak jak teraz.

Wcześniej nawet po 2h bez poboru wody, woda w płaszczu zewnętrznym wychłodła na tyle, że załączała się PC na grzanie CWU. Niewątpliwie pomogło też owinięcie całego zasobnika 15cm wełny - wygląda mniej ładnie, ale funkcjonalność jest dużo wyższa :)

tą temperaturę 43C dobrałem doświadczalnie - przy takiej nastawie nie weszła mi nigdy w alarm - podejrzewam, że przy nastawie 44C też by tak było, ale po co żyłować sprężarkę,,,

Edytowane przez Gosc***

• 3 weeks później...
no dobra - a jak się sprawują wasze pompy z ecopol-system przy tych mroźnych mrozach ?

Mróz dla gruntowej PC nie jest problemem, do puki temperatura nie spadnie do momentu, gdy pompa będzie musiała pracować 24h. Poniżej tej temperatury może się po prostu zrobić w domu chłodniej. Ale to dotyczy każdego źródła ciepła.

Liwko - ale jaki to poziom temp w przypadku dobrze ocieplonego domu ?

PiotrTok - a dałbyś radę ustawić temp w domu na poziom 25st ?

To zależy i od ocieplenia domu jak i mocy PC. PC dobrana na styk, ma pracować tylko w taniej taryfie w okolicach 0*, a 24h przy -20. Można pompę nieco przewymiarować. U mnie jest to między -25/-30. To też zależy od regionu.

Co do drugiego pytania, to w łazienkach mam ustawione 24-25*

Ja mam PC innego polskiego producenta, ale to raczej kwestia gustu;)