Tylerr 08.02.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Hmm.. jeśli dobrze rozumiem, to sugerujesz, że jeśli spodziewam się mroźnych zim (np teraz od 2 tyg mam między -20 a -10) to powinienem przewymiarować pompę / kolektor.. ? o ile procent ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Hmm.. jeśli dobrze rozumiem, to sugerujesz, że jeśli spodziewam się mroźnych zim (np teraz od 2 tyg mam między -20 a -10) to powinienem przewymiarować pompę / kolektor.. ? o ile procent ? Temperatury po -20 w dzień i w nocy, trwające dłużej niż kilka dni to u mnie rzadkość. Jednak ja nieco przewymiarowałem swoją PC by lepiej wykorzystać tanią taryfę. Jeżeli temperatury spadną w dłuższym okresie czasu poniżej mocy PC mogę przepalić w kominku (jeszcze przez trzy lata się to nie zdarzyło). Jeżeli nie chce się mieć kominka, można w PC zainstalować grzałkę. Będzie wtedy grzała z COP 1, ale takie sytuacje będą się zdarzać niezwykle rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylerr 08.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Liwko - dzięki -Ty chyba masz Zirusa z poziomym kolektorem ? Jak głęboko leży ? posadziłeś coś nad nim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Liwko - dzięki -Ty chyba masz Zirusa z poziomym kolektorem ? Jak głęboko leży ? posadziłeś coś nad nim ? Nie, nie. Ja mam polską Ecopower i odwierty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 09.02.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Liwko - ale jaki to poziom temp w przypadku dobrze ocieplonego domu ? PiotrTok - a dałbyś radę ustawić temp w domu na poziom 25st ? nie ma problemu z podniesieniem temperatury w domu wystarczy podnieść temperaturę powrotu wody z podłogówki. nie wstawiałem termometra do łazienki ale myślę, że w niej jest 2-3 stopnie więcej. obecnie powrót podłogówki mam ustawiony na 30 stopni. PS utrzymanie w domu w którym jest 100% podłogówki, temperatury 25 stopni byłoby koszmarnym upałem. Podłogówka taję dużo wyższą temperaturę odczuwalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylerr 09.02.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 spoko - dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 09.02.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 wg niemieckich obliczeń każdy 1 C więcej w budynku to ok. 18..25 % więcej energii grzewczej i kosztów. W Austrii zalecana temperatura w domach mieszkalnych to tylko 20C . Przy pompie gruntowej oraz podłogówce należy buforować ciepło w betonie podłogi w taryfie nocnej 22-6 rano oraz 13-15 , czyli w tych godzinach ustawić temp. w domu na 24C, a w pozostałych na 21C. Ty wymusimy grzanie tylko w taryfie nocnej . CWU zawsze i o każdej porez tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylerr 09.02.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Pewnie tak, ale ja nie czuje prania, prasowania, odkurzania i gotowania od 13 do 15 a potem po 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 09.02.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Pewnie tak, ale ja nie czuje prania, prasowania, odkurzania i gotowania od 13 do 15 a potem po 22 Cześć, przecież nie trzeba się tak sztywno trzymać tych godziń, u nas zmywarka czy pranie często chodzi w I taryfie, po co sobie jeszcze życie komplikować. Co do mrozów tu u nas dwie noce były po -25 C, dzień po 15-17 C na minusie. Pompka jeszcze miała zapas na przestoje, zmniejszyłem tylko deltę do 0,5 C bo po spadku o 1 C po załączenu jeszcze leciało w dół zanim napompowało trochę ciepła. Ogólnie w takie mrozy daje radę, mam ustawione 22 C, na poddaszu zaczęło brakować nocnej na dojechnie do tych 22 C ale okazało się że na podłodze ustawiłem 33 C i wtedy przestawało grzać więc trzeba było podbić temperaturę. Po prostu jak jeden obieg się wyłączy to wtedy cała moc pc idzie na drugi i temp zasilania rośnie nawet do 44 C, delta 11 C. To rozwiązanie Ecopolu ma przy takich mrozach zaletę, tyle że podłogi robią się wyczuwalnie ciepłe. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 10.02.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Pewnie tak, ale ja nie czuje prania, prasowania, odkurzania i gotowania od 13 do 15 a potem po 22 Kompletnie nie trzeba się ograniczać godzinami, w których włączamy pralkę, zmywarkę, czy inne rzeczy, możesz to robić w droższej taryfie. I tak wyjdzie taniej przy dwóch taryfach. Jeszcze lepsze rozwiązanie to taryfa weekendowa, zwłaszcza kiedy w tygodniu niedużo przebywamy w domu (praca). Wczoraj wysłałem wniosek o zmianę z G11 na G12w, tańsza energia będzie 22-6, 13-15 i całą sobotę i niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 10.02.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam mam problem z doborem mozy pompy. Mam gotowy projekt ogrzewania podłogowego ale zapotrzebowanie na ciepło 11,6 wydaje mi się trochę za duże. Projektant wzioł wedłógmnie troche za duzy zapas. Mamy co prawda spore okna ale te największe są usytuowane od połódnia i spełnieją wymogi budownictwa pasywnego 0,75 w/m2 dla całego okna. Ściana 20 cm, podłoga 15, strop 30 cm włókien celulozowych, bloczki keramzytowe na ostatniej warstwie ściany fund. Projektant twierdzi że producenci oszukują przyjoł dla okien 1w/m2 - no dobra niewielka różnica ale na strop przyjoł 0,26 a producent podaje 0,15w/m2 co przy 166m2 daje już 700w róznicy. O ile zwiększyc moc pompy przy założeniu że chciałbym dogrzewac garaz 40m tak do 12-15 stopni. Myślicie że 9 kw wystarczy? No i czy DZ mam 4x180 m w dobrym gruncie, wystarczy? Jaki ma pobór prądu pompa 9, 10 kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 10.02.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Pan Marek proponował 8kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 10.02.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 zrób porządne OZC - jak to mówią - OZC prawdę ci powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 10.02.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam mam problem z doborem mocy pompy. Mam gotowy projekt ogrzewania podłogowego ale zapotrzebowanie na ciepło 11,6 wydaje mi się trochę za duże. Projektant wziął według mnie trochę za duzy zapas. Mamy co prawda spore okna ale te największe są usytuowane od południa i spełniają wymogi budownictwa pasywnego 0,75 w/m2 dla całego okna. Ściana 20 cm, podłoga 15, strop 30 cm włókien celulozowych, bloczki keramzytowe na ostatniej warstwie ściany fund. Projektant twierdzi że producenci oszukują przyjął dla okien 1w/m2 - no dobra niewielka różnica ale na strop przyjął 0,26 a producent podaje 0,15w/m2 co przy 166m2 daje już 700w róznicy. O ile zwiększyc moc pompy przy założeniu że chciałbym dogrzewac garaż 40m tak do 12-15 stopni. Myślicie że 9 kw wystarczy? No i czy DZ mam 4x180 m w dobrym gruncie, wystarczy? Jaki ma pobór prądu pompa 9, 10 kw? Przepraszam za błędy w poprzednim poście dostałem opier. od żony i poprawiłem ale c jak cma dalej nie mogę pisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 10.02.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam , zrobiłem projekt ogrzewania podłogowego, trochę duzo pętli mi wyszło i zastanawiam sie czy nie zrobić dłuższych odcinków, proszę o porady, chcę dać dwa rozdzielacze , dom parterowy.Zmniejszyć pętle czy tak zostawić??Rurki dałem co 10cm i chcę tak zostawić.http://images37.fotosik.pl/1323/5d1a440b6931e2dem.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 10.02.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Ja mam co 20cm i na -20c temp na zasilaniu 33c:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronos85 10.02.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Jakim programem robiłeś ten projekt podłogówki ? Witam , zrobiłem projekt ogrzewania podłogowego, trochę duzo pętli mi wyszło i zastanawiam sie czy nie zrobić dłuższych odcinków, proszę o porady, chcę dać dwa rozdzielacze , dom parterowy. Zmniejszyć pętle czy tak zostawić?? Rurki dałem co 10cm i chcę tak zostawić. http://images37.fotosik.pl/1323/5d1a440b6931e2dem.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 10.02.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 pietras83 - podtrzymuję swoje zdanie na temat OZC - jak zrobisz, to możemy porozmawiać o podłogówce...i doborze mocy PC - w OZC wyjdzie ci praktycznie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 11.02.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Jakim programem robiłeś ten projekt podłogówki ? Sam to wymyśliłem a narysowałem w autocadzie, pytanie tylko czy tak może być te cyfry to długość sekcji, mam zamiar jak adiqq zamontować samemu pompę ciepła, tylko zastanawiam się czy to wszystko zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 11.02.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 pietras83 - podtrzymuję swoje zdanie na temat OZC - jak zrobisz, to możemy porozmawiać o podłogówce...i doborze mocy PC - w OZC wyjdzie ci praktycznie.. Witam Posiedziałem wczoraj wieczorkiem i właśnie skończyłem w ozc ze strony kisan. Wyszło mi 9,6kw w tym straty przez went grawit-3,5 kw. okna wsp.1 I teraz pytanie pompa 9 czy 10 kw. Cholera nie mogę nigdzie wyczytac jaki mają pobór prądu ale chyba lepiej byłoby gdyby nie zabrakło ciepełka dziś u mnie rano -21 a niby 2 strefa. Ile wat tak +- będzie z 1mb rury przy temp zaś 33* chodzi mi tu o łazienki bo trochę małe podłogi ale będzie jeszcze drabinkowy z grzaleczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts