Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła - Ecopol - System

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 676
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim skromnym zdaniem Ecopol chyba jakiś wirus zaatakował albo szefostwo dostało jakiegoś porażenia słonecznego w pierwszych dniach maja. Za takie pieniądze to miałem wycenę z pełną hydrauliką, podłogówką wraz z wylewką i jeszcze z kominkem z płaszczem. Edytowane przez plusfoto

Moim skromnym zdaniem Ecopol chyba jakiś wirus zaatakował albo szefostwo dostało jakiegoś porażenia słonecznego w pierwszych dniach maja. Za takie pieniądze to miałem wycenę z pełną hydrauliką, podłogówką wraz z wylewką i jeszcze z kominkem z płaszczem.

Nie wiesz jaki dom, jaka pompa, jakie DZ, co wchodzi w zakres oferty a takie rzeczy piszesz :) Moze to willa 500m2 z basenem i dwoma pompami lacznej mocy 40kW ? ;-)

Nie wiesz jaki dom, jaka pompa, jakie DZ, co wchodzi w zakres oferty a takie rzeczy piszesz :) Moze to willa 500m2 z basenem i dwoma pompami lacznej mocy 40kW ? ;-)

Częściowo sprawa się już wyjaśniła. Wchodzi w to podłogówka. Jakby okobar podał jeszcze metraż to by była całkowita jasność. Ale i tak wydaje mi się że jeśli nie więcej jak 250m2 to sporo. Chyba że dom dziurawy. Zresztą już gdzieś na forum temat był poruszany i wynikało z niego że ecopol ma tanie pompy ale za montaż liczy trochę dużo. Reasumując nastawili się na produkcję a usługę traktują jako konieczośc.

Częściowo sprawa się już wyjaśniła. Wchodzi w to podłogówka. Jakby okobar podał jeszcze metraż to by była całkowita jasność. Ale i tak wydaje mi się że jeśli nie więcej jak 250m2 to sporo. Chyba że dom dziurawy. Zresztą już gdzieś na forum temat był poruszany i wynikało z niego że ecopol ma tanie pompy ale za montaż liczy trochę dużo. Reasumując nastawili się na produkcję a usługę traktują jako konieczośc.

Ecopol wspolpracuje z wieloma regionalnymi instalatorami i to oni dokonuja wyceny, wiec cena na slasku moze byc inna od ceny w malopolsce bo to moga byc dwie zupelnie rozne firmy :) Sam Ecopol skupia sie teraz bardziej na produkcji (i bardzo dobrze, bo im to wychodzi znakomicie ;)

• 5 months później...

Witam

Pompa zainstalowana.

temp. DZ na wejsciu do pompy 13*, po całonocnej pracy spadła do 11,5.

Mieliśmy trochę przygód. Uszkodzone DZ. !!!

Masakra tyle stresu jeszcze jeszcze nigdy nie miałem.

Trzeba było trochę kostki ściągać i kopać.

Rad: nie zostawiajcie odsłoniętych rur wykopach na noc.

Ludzie są bezwzględni, miałem przewierconą rurę. na 100 % po położeniu w rowie.

O instalacji nie mogę jeszcze za wiele powiedzieć zobaczymy jak zasypiemy strop i zaczniemy grzać.

Instalatorzy przy tych wszystkich problemach zachowali pełen profesjonalizm i spokój.

W instalacji GZ jeszcze dużo powietrza.

Jak ma się to co ustawiamy na rotametrach w momencie zmiany prędkości pompy?

Mamy 2 strefy razem mają chodzić na 1 biegu. a po wyłączeniu 1 strefy pompa tej drugiej pracuje na3 biegu. Co wtedy z ustawionymi przepływami??

Czy powinny pozostać bez zmian?

Gość Gosc***
Adiqq mam pytanie odnośnie reku. Podobno masz jakiś dobry sprzęt. Możesz napisać jaki?

Brink Renovent HR 400 Large - teraz jest już nowsza werska - z dopiskiem Excellente (czy jakoś tak)

co do przepływów - mam 3 kondygnacje, ale praktycznie używane 2 - więc piwnica jest na sterowaniu biegu obiegówki - ręcznym, natomiast parter i poddasze jak idą razem, to oba na 2 biegu, a jak pracuje jedna kondygnacja to na 3 biegu. Początkowo miałem tak jak ty, ale przepiąłem na konfigurację jak teraz - miałem za małe przepływy.

Brink Renovent HR 400 Large - teraz jest już nowsza werska - z dopiskiem Excellente (czy jakoś tak)

co do przepływów - mam 3 kondygnacje, ale praktycznie używane 2 - więc piwnica jest na sterowaniu biegu obiegówki - ręcznym, natomiast parter i poddasze jak idą razem, to oba na 2 biegu, a jak pracuje jedna kondygnacja to na 3 biegu. Początkowo miałem tak jak ty, ale przepiąłem na konfigurację jak teraz - miałem za małe przepływy.

Za małe tzn? Jakie wartości miałeś na maksymalnie odkręconych przepływomierzach? Albo jaką masz teraz na maksymalnie odkręconym?

Witam

Pompa zainstalowana.

temp. DZ na wejsciu do pompy 13*, po całonocnej pracy spadła do 11,5.

Mieliśmy trochę przygód. Uszkodzone DZ. !!!

Masakra tyle stresu jeszcze jeszcze nigdy nie miałem.

Trzeba było trochę kostki ściągać i kopać.

Rad: nie zostawiajcie odsłoniętych rur wykopach na noc.

Ludzie są bezwzględni, miałem przewierconą rurę. na 100 % po położeniu w rowie.

O instalacji nie mogę jeszcze za wiele powiedzieć zobaczymy jak zasypiemy strop i zaczniemy grzać.

Instalatorzy przy tych wszystkich problemach zachowali pełen profesjonalizm i spokój.

W instalacji GZ jeszcze dużo powietrza.

Jak ma się to co ustawiamy na rotametrach w momencie zmiany prędkości pompy?

Mamy 2 strefy razem mają chodzić na 1 biegu. a po wyłączeniu 1 strefy pompa tej drugiej pracuje na3 biegu. Co wtedy z ustawionymi przepływami??

Czy powinny pozostać bez zmian?

a możesz napisać jaką masz pompę

u mnie pracuje 13kW i z moich obserwacji i po lekturze forum doszedłem do wniosku, że nie ma sensu dzielić domu na sekcje oddzielnie uruchomiane. W moim domu najkorzystniejsze okazało się odpalanie całej podłogówki w tym samym momencie.

u mnie pracuje 13kW i z moich obserwacji i po lekturze forum doszedłem do wniosku, że nie ma sensu dzielić domu na sekcje oddzielnie uruchomiane. W moim domu najkorzystniejsze okazało się odpalanie całej podłogówki w tym samym momencie.

Każda instalacja jest inna.

U nas dom parterowy rozłożysty. Podzieliłem ze względu na kominek tzn jak napale sterownik nie załączy pompy, w sypialniach i łazienkach może być chłodniej.

Palisz w kominku grzeje tylko 1 strefa ta gdzie ciepło z kominka nie dociera, nie palisz grzeją obie.

Mam 9 kw pompę.

Zastanawiają mnie te przepływy trochę mizerne 1,5-2l/min ale zobaczymy jak będzie jak docieplimy strop i zaczniemy grzać.

Gość Gosc***
Za małe tzn? Jakie wartości miałeś na maksymalnie odkręconych przepływomierzach? Albo jaką masz teraz na maksymalnie odkręconym?

tzn miałem za małą różnicę temperatur jak pracowały parter+poddasze - nie pamiętam dokładnie jaka była delta wtedy

teraz jest przy całości jest delta około 6, a jak dodatkowo włączę piwnicę (co się rzadko zdarza), to wtedy jest 4,5-5

• 1 month później...
Gość Gosc***

i jak się sprawuje PC jak przyszły mrozy?

u mnie wygląda to następująco:

Październik 1T=39kwh, 2T=245kwh, koszt 101,68zł

Listopad 1T=40kwh, 2T=419kwh, koszt 158,30zł

1-11 Grudzień 1T=66kwh, 2T=173kwh, koszt 94,30zł

Edytowane przez Gosc***

• 3 weeks później...
i jak się sprawuje PC jak przyszły mrozy?

u mnie wygląda to następująco:

Październik 1T=39kwh, 2T=245kwh, koszt 101,68zł

Listopad 1T=40kwh, 2T=419kwh, koszt 158,30zł

1-11 Grudzień 1T=66kwh, 2T=173kwh, koszt 94,30zł

cześć,

u nas za 11.10 do 14.12 I taryfa 494 kwh, II taryfa 1085 kwh.

Wszystko w domu na prąd (akwaria, kuchenki, reku itp.), brak podlicznika, letnie rachunki za prąd to 370-400 zł/2 miesiące, tu wychodzi 735 zł, więc w przybliżeniu

różnica to ogrzewanie za 2 miesiące. Mrozów trochę było, w nocy do -10 C.

Małe przygody z pompą, latem burza spaliła mi routerek i kartę sieciową w kompie. Jak się potem okazało PC zaczęła sama czasami tracić zasilanie.

Po konsulatacji z panem Markiem do wymiany czujnik zaniku fazy (ten F&F-a), podesłany, wymieniony i problem usunięty.

Po rozpoczęciu sezonu grzewczego i chodniejszych dniach okazało się że parter bardzo mocno się przegrzewa, ustawione było 22 C (w nocnej), sterownik wariował, pokazywał cały czas niższą temperaturę, inne termometry o 2-3 większe wskazania. Myślę sobie no to pewnie sterownik również do wymiany, żadne ustawienia offsetów itp. nie pomagały, znowu tel. do Marka.......twardy reset auratona pomógł. Tak więc z tydzień pc zapierniczała zdrowo ponad normę :) a my mieliśmy lekką saunę w domu na dole.

Co jeszcze... zmieniłem położenie czujnika temperatury na zbiorniku wody, teraz grzanie wody 2 x na dobę po 20 min. Czujka wsunięta tam gdzie jej miejsce,

ustawione grzanie na 42 C, po przekazaniu temperatury z płaszcza dochodzi do 45 C i jest mocno ciepła (czujka jest nisko na górze zbiornika jest dużo wyższa temperatura) . Nie można wyżej ustawić bo PC ma zabezpieczenie na wyjściu 55 C i wywala błąd.

Pisałem kiedyś o problemach z szybciej spadającą temperaturą na poddaszu, po wymianie pompki na mocniejszą probelmu nie ma, lepiej się wygrzewa i mniej więcej podobnie spada temperatura jak na dole.

No to chyba wszystko, dla wszystkich w 2013 roku niskich rachunkówa za ogrzewanie, obniżek cen prądu i bezawaryjnych systemów grzewczych :)

Pozdrawiam - Daniel

Gość Gosc***

Daniel - widzę ze miałeś to samo co ja...nie pamiętam czy tutaj o tym pisałem - też latem padł czujnik zaniku fazy (akurat nie podczas burzy, ale padł)

czujkę na swoje miejsce dałem już dawno(dużo mniej załączeń i oszczędnośc dodatkowa, ja, akurat mam ustawione 44C i delta 4 - nagrzewa wodę realnie do 45,5-46C (u mnie zabezpieczenie jest 53, ale nie dochodzi mi nigdy tak wysoko...

na poddaszu też mam ten problem, chyba muszę pokombinować z wymianą tej obiegówki, chociaż tragedii nie ma, dogrzewa parter, potem jak parter się wyłączy, to potem spokojnie dobija poddasze...

w nowy rok podam aktualne zużycie :)

hehe, mi też latem padł ten czujnik zaniku fazy (a pompa inna). Po konsultacji pojechałem do sklepu instalacyjnego i następnego dnia miałem go za 50zł. Wymiana-5minut.

Zastał mi się też zawór zwrotny do CWU. Wystarczyło ruszyć i po sprawie, ale wymieniłem dwa te zawory na takie z metalowym trzpieniem.