BM Kleszczewo 02.02.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 To w takim razie poproszę namiary. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 02.02.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 03.02.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam wszystkichTrochę mnie nie było bo kombinuje z rekuperatorem.Ja mam założony podlicznik tylko dla pompy ciepła. Od początku listopada do końca stycznia 900kwh.Jeszcze nie mieszkamy a temperatura ustawiona na 16*. Duże braki w izolacji bo na stropie tylko 1/2 docelowej grubości która będzie wynosiła 30cm, brak drzwi do garażu- wisi tylko prześcieradło, brama garażowa nie szczelna. Myślę że pozytywny wpływ na zużycie będą miały też meble i mieszkańcy.Myślę że będzie dobrze. Tydzień temu zauważyłem wodę wypływająca z pod zbiornika CWU i ugięły mi się nogi pomyślałem zbiornik pęknięty. Potrzebowałem chwilę żeby ochłonąć i zacząłem zaglądać pod otuliny rur. Okazało się że złączka pex się rozpadła nypel został w główce z pp przy podejściu zimnej wody. Zgrzewarka i 30min roboty. Jakie macie temp. z DZ po tych trzech miesiącach zimy? Tak się zastanawiam czy Pionowe odwierty dawałyby naprawdę wyższą temp. U mnie jest teraz 4*. Czy z pionowych naprawdę można osiągnąć stabilne 8*? Przy uruchamianiu na początku listopada mieliśmy 13* co wydaje się nie osiągalne dla pionowego. Wnioski jakie mi się nasuwają to lepszy cop dla CWU latem niż w kolektorze pionowym bo tam podobno zawsze 8-10 * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 03.02.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam wszystkich Trochę mnie nie było bo kombinuje z rekuperatorem. Ja mam założony podlicznik tylko dla pompy ciepła. Od początku listopada do końca stycznia 900kwh. Jeszcze nie mieszkamy a temperatura ustawiona na 16*. Duże braki w izolacji bo na stropie tylko 1/2 docelowej grubości która będzie wynosiła 30cm, brak drzwi do garażu- wisi tylko prześcieradło, brama garażowa nie szczelna. Myślę że pozytywny wpływ na zużycie będą miały też meble i mieszkańcy. Myślę że będzie dobrze. Tydzień temu zauważyłem wodę wypływająca z pod zbiornika CWU i ugięły mi się nogi pomyślałem zbiornik pęknięty. Potrzebowałem chwilę żeby ochłonąć i zacząłem zaglądać pod otuliny rur. Okazało się że złączka pex się rozpadła nypel został w główce z pp przy podejściu zimnej wody. Zgrzewarka i 30min roboty. Jakie macie temp. z DZ po tych trzech miesiącach zimy? Tak się zastanawiam czy Pionowe odwierty dawałyby naprawdę wyższą temp. U mnie jest teraz 4*. Czy z pionowych naprawdę można osiągnąć stabilne 8*? Przy uruchamianiu na początku listopada mieliśmy 13* co wydaje się nie osiągalne dla pionowego. Wnioski jakie mi się nasuwają to lepszy cop dla CWU latem niż w kolektorze pionowym bo tam podobno zawsze 8-10 * Zapomnij o 8*C w zimie na pionowych ,a nawet na wodzie też rzadko osiągalne. Na dobrze zrobionym poziomym będą tylko o 1-2*C niższe temperatury niż na odwiertach(niektórzy maja nawet wyższe . Poczekaj jak dom wyszykujesz i wyschnie a zaczniesz normalnie grzać bo wtedy dopiero można określić na jakie realne temperatury można liczyć.Przeważnie w lutym i marcu zbliżają się do zera na zasilaniu PC.U mnie po trzecim sezonie 1,5* w lutym a tylko w pierwszym sezonie miałem 0*C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 03.02.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ja mam na wejsciu w tej chwili 2.7 st w kolektorze poziomym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 03.02.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Czy myślicie że tak wychłodzony grunt szybko zacznie się regenerować? Chodzi mi o to czy nie opóźni to wzrostu np.trawnika. Czy można liczyć na to że powiedzmy pod koniec maja temp. DZ wróci do 10-12* Jakie mieliście temp.DZ latem tylko przy grzaniu CWU. Próbuje ustalić czy pogłoski o kolektorze płaskim dotyczące opóźnionej wegetacji, leżącego śniegu do połowy maja tylko na naszym trawniku mogą być prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 03.02.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Czy myślicie że tak wychłodzony grunt szybko zacznie się regenerować? Chodzi mi o to czy nie opóźni to wzrostu np.trawnika. Czy można liczyć na to że powiedzmy pod koniec maja temp. DZ wróci do 10-12* Jakie mieliście temp.DZ latem tylko przy grzaniu CWU. Próbuje ustalić czy pogłoski o kolektorze płaskim dotyczące opóźnionej wegetacji, leżącego śniegu do połowy maja tylko na naszym trawniku mogą być prawdziwe. opózni trawe, ale trochę... latem mam >20C...nie jestem w stanie tego precyzyjnie zmierzyć, bo PC stoi w piwnicy, a przy grzaniu CWU PC pracuje tak krótko, ze bardzo trudno mi to zmierzyć... ja nad DZ już nie mam śniegu,,.tzn mam, hehe, bo znowu pada pogłoski traktuj z przymrużeniem oka...tak samo jak mity o podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 04.02.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Potwierdzam to co pisze adiqq. Ja już w czwartek nie miałem śniegu nad kolektorem.Po roztopach spadła mi temperatura DZ o jakieś 0,5 st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 05.02.2013 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ja już w czwartek nie miałem śniegu nad kolektorem.Po roztopach spadła mi temperatura DZ o jakieś 0,5 st C. ja tego nie zaobserwowałem....czyli woda jeszcze nie przeszła przez gline..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 05.02.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Witam wszystkich Jakie macie temp. z DZ po tych trzech miesiącach zimy? Tak się zastanawiam czy Pionowe odwierty dawałyby naprawdę wyższą temp. U mnie jest teraz 4*. Czy z pionowych naprawdę można osiągnąć stabilne 8*? Przy uruchamianiu na początku listopada mieliśmy 13* co wydaje się nie osiągalne dla pionowego. Wnioski jakie mi się nasuwają to lepszy cop dla CWU latem niż w kolektorze pionowym bo tam podobno zawsze 8-10 * Cześć, u nas przy pionowych tej zimy nie spada poniżej 4,5 C na wejściu (0 C na wyjściu) po kilku godzinach pracy. To 8-9 C na początku sezonu jest w miarę stabilne przy krótkich cyklach pracy PC, potem spada. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Potwierdzam to co pisze adiqq. Ja już w czwartek nie miałem śniegu nad kolektorem.Po roztopach spadła mi temperatura DZ o jakieś 0,5 st C. W pierwszym roku korzystania z PCi, kiedy jeszcze pilnie śledziłem jej zachowanie także zauważyłem podobne zjawisko : Co ciekawe, stopnienie śniegu i rozmarznięcie gruntu spowodowało, że o ok. 0,5 st. C spadła temperatura w dolnym źródle. Widać dotarła do rur wymiennika nich woda z topniejącego śniegu. W tej chwili temperatura dolnego źródła to ok. 0,5 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 06.02.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Można by chyba powiedzieć że śnieg pełnił funkcję pierzynki dla kolektora. Słyszeliście coś o tym że w okolicy kolektora nie będzie kretów? Mam ekipę na budowie i pytali co zrobiłem z kretami bo obydwie działki po sąsiedzku totalnie zryte a u nas nic. Nie wiem czy to ma związek bo wcześniej też nie było, trochę dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.02.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Może pH im nie pasuje A tak poważnie to może być jakiś związek bo jeśli schładzamy im otoczenie to raczej niechętnie będą tam zimować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 07.02.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Moje w takim razie lubią chłodek bo nad wymiennikiem kopią, aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.02.2013 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Można by chyba powiedzieć że śnieg pełnił funkcję pierzynki dla kolektora. Słyszeliście coś o tym że w okolicy kolektora nie będzie kretów? Mam ekipę na budowie i pytali co zrobiłem z kretami bo obydwie działki po sąsiedzku totalnie zryte a u nas nic. Nie wiem czy to ma związek bo wcześniej też nie było, trochę dziwne. Absolutnie nie ma to nic wspolnego, a wrecz jest odwrotnie! Grzeje drugi sezon i w tym roku (na zime!!) kret zryl mi totalnie trawnik NAD kolektorem i tylko tam !! Mam jakies chyba 300 kopcow, na szczescie tylko na kawalku mialem trawnik, na reszcie bede zakladal dopiero w tym roku. Pozostala czesc trawnika (z 500m2) gdzie nie ma rur jest nieruszona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 08.02.2013 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Można by chyba powiedzieć że śnieg pełnił funkcję pierzynki dla kolektora. Słyszeliście coś o tym że w okolicy kolektora nie będzie kretów? Mam ekipę na budowie i pytali co zrobiłem z kretami bo obydwie działki po sąsiedzku totalnie zryte a u nas nic. Nie wiem czy to ma związek bo wcześniej też nie było, trochę dziwne. U mnie też nie ma ale mam dwa psy:D które nie lubią gości i mojej teściowej;) więc nie mają szans.Jakiś miesiąc temu przybłąkał się kot i pierwszy raz widziałem takiego "długiego kota" bo tak go rozciągnęły. A tak na poważnie też przed budową nie było a kilkadziesiąt metrów dalej same kopce.Ma to związek pewnie z glinianym podłożem bo w miejscu gdzie kopią jest bardziej piaszczysty teren a z drugiej strony mojej działki,też glina i nie kopią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazior 14.02.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 A ja mam pytanie odnośnie pomp ciepla czy tylko dwie marki na polskim rynku są godne uwagi ( Ecopower i Ecopol - System )?Czy są jescze inne marki polskich pomp ciepla. A jeśli nie to którą z tych firm wybrać do domku jednorodzinnego ( w calości podłogówka ) Szukam jeszcze innych preoducentów godnych uwagi na polskim rynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazior 14.02.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 20.02.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Znajomy ma taki sam projekt domu. Za moją namową można powiedzieć, założył też pompę ciepła tyle że wieśmana. Generalnie wszystko robiła firma,on nie za bardzo się orientuje o co w tym wszystkim chodzi tzn DZ GZ, cop to dla niego czarna magia. Był u mnie ostatnio i pyta czy u mnie w wszystko śmiga. Jego pompa przez 2 tygodnie zeżarła 1200kwh, opowiada że załaczają mu się grzałki w pompie i że masakra. Pytałem o parametry tzn temp. DZ ma w normie 4* ale temp GZ to 37-38* trochę za wysoka wydaje mi się. Tak jak by pompa musiała podnieść temp zaś żeby uzyskać te 21* w domu. Projekt identyczny, ma trochę cieńsza izolację 15cm (u mnie 20) ale nie wydaje mi się żeby to miało aż takie znaczenie wykonawcy rozkładają ręce. Ma przyjechać ktoś od wieśmana aż z Wrocławia. Czy u nas są jakieś grzałki w pompie czy tylko ta do wygrzewania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 20.02.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Opowiedział mi też pewną anegdotę o której powiedział mu jeden z wiertaczy odnośnie DZ pionowego. Podobno Jest to rozwiązanie na 15-20 lat. Robili podobno u kogoś już nowe odwierty bo cop marny. Obkopali dookoła te stare okazało się że na głębokość do 3 m (tyle odkopali) i średnicy kilka metrów wieczna zmarzlina jak na syberii. Grunt nie nadążał się regenerować i problem tylko co rok narastał. Może to tylko skutek źle wykonanych odwiertów ale coś może w tym być. Przy płaskim cykl się powtarza a tu sam nie wiem. Co o tym myślicie? Czy to mogą być skutki błędów wykonawczych czy raczej przyszły problem właścicieli pionowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts