pitersson 01.03.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 jeszcze jedno-czy jest sens dawac rury drenazowe powiedzmy 100mm (rowy dam na 80cm po srodku rura drenazowa-moze nie 750 m ale z 300? ktora bedzie doprowadzala wode z rynien) Czy sens ... pewnie tak, ja akurat dalem drenazowki 2xpo 20mb. fi-100 od osadnika rynny do 2 rur przepustowych (ponacinanych) fi-600 dł. 4m ,ktore zakopalem ok. 50cm nad dwoma sekcjami kolektora. Fajnie to dziala jesli chodzi o pozbycie sie deszczowki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 01.03.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Bronie sie przed studzienka bo to przeciez sa straty ciepla. Rury ida w "cieplej" ziemi a pozniej wszystko i tak jest w "zimnej" studzience zebrane. Uwazam ze w studziece ok 2m. glebokosci nie bedzie jakis tragicznych strat nawet w duze mrozy(za krotki odcinek a i tak jak zrobisz oki studzienke to tam bedzie na plusie) jest jeszcze 3-cia opcja ja mam rozdzielacz na scianie w warstwie ocieplenia,pokrywe tez zrobilem ze styro wew. rozdzielacz docieplilem przed zamknieciem wata skalna,wszystko szczelne mysle ze jest spoko;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 03.03.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Czy macie gdzieś na podłogach panele/drewno. Zastanawiam się czy jak zastosuje panele w pokojach to czy z 30* na zasilaniu pompa nie będzie musiała dać np. 38* żeby dogrzać pomieszczenie do tych 21* a tym samym cop słabszy. Jak ktoś ma panele to prosiłbym o info - jak to jest z podłogówką przy pompie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 03.03.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 mam panele na poddaszu - u mnie na poddaszu są większe straty ciepła niż na parterze, ale wina mostków(o ktorych wiem i które kiedyś planuję usunąć) a nie paneli....wiele osób ma panele i nie ma najmniejszego problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 03.03.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Czy macie gdzieś na podłogach panele/drewno. Zastanawiam się czy jak zastosuje panele w pokojach to czy z 30* na zasilaniu pompa nie będzie musiała dać np. 38* żeby dogrzać pomieszczenie do tych 21* a tym samym cop słabszy. Jak ktoś ma panele to prosiłbym o info - jak to jest z podłogówką przy pompie ciepła. Panele jak najbardziej nie przeszkadzaja przy podlogowce tylko stosuje sie inny podklad(nie tradycyjna pianka tylko takie maty z dziurkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.03.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Panele jak najbardziej nie przeszkadzaja przy podlogowce tylko stosuje sie inny podklad(nie tradycyjna pianka tylko takie maty z dziurkami) Nie siej mitow Najlepszy (dla mnie) podklad pod panele to PIANOMAT - 3mm pelnego materialu, zadnych dziur. Maty z dziurkami, pianki i tektury nie polozylbym nawet w piwnicy! Za bardzo halasuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 03.03.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Nie siej mitow Najlepszy (dla mnie) podklad pod panele to PIANOMAT - 3mm pelnego materialu, zadnych dziur. Maty z dziurkami, pianki i tektury nie polozylbym nawet w piwnicy! Za bardzo halasuja No w piwnicy to raczej nie bardzo panele, jakie mity ? mity to sa gdy ktos mowi ze panele+ podlogowka to blad, Ty masz jakis pianomat i ok teraz wybor jest mega takze z tym nie ma problemu, po co sie rozdrabniac jak pytanie bylo konkretne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 03.03.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Ten pianomat to co to za materiał ? pur, xps, polietylen? bo coś nie piszą na alledrogo z czego to jest. Znalazłem coś takiego jeszcze (1,6mm): http://allegro.pl/podklad-pod-panele-na-ogrzewanie-wysylka-gratis-i3025537488.html Chyba im cieńszy tym lepszy co? tylko czy będzie dostatecznie tłumił.No i jeszcze taki:http://allegro.pl/podklad-pod-panele-na-ogrzewanie-podlogowe-gr-3mm-i3006059579.html pianomat cenowo to coś pomiędzy tymi dwoma. Jaki barać 3mm czy cieńszy xps - panele na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 03.03.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Ten pianomat to co to za materiał ? pur, xps, polietylen? bo coś nie piszą na alledrogo z czego to jest. Znalazłem coś takiego jeszcze (1,6mm): http://allegro.pl/podklad-pod-panele-na-ogrzewanie-wysylka-gratis-i3025537488.html Chyba im cieńszy tym lepszy co? tylko czy będzie dostatecznie tłumił. No i jeszcze taki: http://allegro.pl/podklad-pod-panele-na-ogrzewanie-podlogowe-gr-3mm-i3006059579.html pianomat cenowo to coś pomiędzy tymi dwoma. Jaki barać 3mm czy cieńszy xps - panele na parterze. Na tym pierwszym linku widac ze zdjecia ze to jest z polistyrenu i jakiegos xps:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdzik76 03.03.2013 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Ja mam deskę trójwarstwową w sypialniach na podłogówce. Klejona do podłoża i tylko tak bym polecał. Drewno jako takie jest izolatorem więc oddawanie ciepła przez warstwę podłogi odbywa się dużo wolniej. Uzyskanie więc temp 21,50 /taką mam nastawioną/ trwa dużo dużej niż w salonie gdzie mam gres. Oczywiście wpływ mają też inne czynniki, izolacja, powierzchnia okien, ekspozycja na strony świata /u mnie północ i zachód/, powierzchnia "wolnej" podłogi nie zastawionej meblami itp.... Trzeba to wziąć pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 04.03.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Ten pianomat to co to za materiał ? pur, xps, polietylen? bo coś nie piszą na alledrogo z czego to jest. Znalazłem coś takiego jeszcze (1,6mm): Pianomat to taka jakby sprasowana bardzo elastyczna tkanina z dodatkiem gumy. Bardzo elastyczna. Podstawowa zaleta ze jest "wieczny" - jak w XPSie czy zwyklej piance zrobisz dziure to ta dziura juz taka pozostaje. Pianomat wroci do swojej pozycji. Po 10-ciu latach jak bedziesz wymienial panele to wiekszosc podkladow bedzie do wywalenia, a pianomat bedzie jak nowy Tektura czy zwykla pianka po pewnym czasie "siada" - a jak siada to powstaja puste powierzchnie i panel zaczyna byc coraz glosniejszy (powstaje efekt "membrany" jak w glosniku), zaczyna tez skrzypiec na laczeniach. Ja mam wszedzie pianomat (ze 300m2;) i nic innego bym nie dal pod panele!! To najlepszy material jaki moze byc A co do piwnicy - ja tam mam panele - bo czemu nie ? Piwnica 140m2 - 2,7m wysoka, ogrzewana (podlogowka), wentylowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 04.03.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Pianomat to taka jakby sprasowana bardzo elastyczna tkanina z dodatkiem gumy. Bardzo elastyczna. Podstawowa zaleta ze jest "wieczny" - jak w XPSie czy zwyklej piance zrobisz dziure to ta dziura juz taka pozostaje. Pianomat wroci do swojej pozycji. Po 10-ciu latach jak bedziesz wymienial panele to wiekszosc podkladow bedzie do wywalenia, a pianomat bedzie jak nowy Tektura czy zwykla pianka po pewnym czasie "siada" - a jak siada to powstaja puste powierzchnie i panel zaczyna byc coraz glosniejszy (powstaje efekt "membrany" jak w glosniku), zaczyna tez skrzypiec na laczeniach. Ja mam wszedzie pianomat (ze 300m2;) i nic innego bym nie dal pod panele!! To najlepszy material jaki moze byc A co do piwnicy - ja tam mam panele - bo czemu nie ? Piwnica 140m2 - 2,7m wysoka, ogrzewana (podlogowka), wentylowana. No to masz spoko, ja mam piwnice tylko pod garazem, nieogrzewana i nisko (2,2m) i nie dam tam paneli ,kwestia indywidualna jak komu warunki pozwalaja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 15.03.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Słuchajcie mam jeszcze pytanie z innej beczki. Muszę kupić grzejniki do łazienek i zastanawiam się czy brać z grzałkami czy bez, bo grzałka prawie tyle co grzejnik kosztuje. Chcę kupić te ze zwiększona mocą grzewczą - rury w dwóch rzędach. Jak macie porobione? Przy tej temp zasilania to grzejnik będzie ledwo ciepły ale z drugiej strony do wysuszenia ręczników wystarczy chyba. Pozostaje kwestia latem, myślę że przy wentylacji mechanicznej to te ręczniki i tak wyschną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Słuchajcie mam jeszcze pytanie z innej beczki. Muszę kupić grzejniki do łazienek i zastanawiam się czy brać z grzałkami czy bez, bo grzałka prawie tyle co grzejnik kosztuje. Chcę kupić te ze zwiększona mocą grzewczą - rury w dwóch rzędach. Jak macie porobione? Przy tej temp zasilania to grzejnik będzie ledwo ciepły ale z drugiej strony do wysuszenia ręczników wystarczy chyba. Pozostaje kwestia latem, myślę że przy wentylacji mechanicznej to te ręczniki i tak wyschną. Mam grzałki w drabinkach i niemal z nich nie korzystam. Pamiętaj że zawsze możesz je dokupić i podpiąć, także nie ma co się gorączkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Słuchajcie mam jeszcze pytanie z innej beczki. Muszę kupić grzejniki do łazienek i zastanawiam się czy brać z grzałkami czy bez, bo grzałka prawie tyle co grzejnik kosztuje. Chcę kupić te ze zwiększona mocą grzewczą - rury w dwóch rzędach. Jak macie porobione? Przy tej temp zasilania to grzejnik będzie ledwo ciepły ale z drugiej strony do wysuszenia ręczników wystarczy chyba. Pozostaje kwestia latem, myślę że przy wentylacji mechanicznej to te ręczniki i tak wyschną. Też chciałem drabinke z grzejnikiem i jakos w ferworze walki budowlanej zapomnialem o gniazdku i potem juz bylo "po ptokach". Mam zwykly bez grzalki - i nie zaluje Przy wentylacji mechanicznej reczniki schna jak burza - nawet ta drabinka wogole potrzebna nie jest (no ale robi za dodatkowy wieszak po prostu W zimie przy sredniej temp 30-35stC na zasilaniu grzejnik leciutko dogrzewa reczniki - czuc to cieplo przy wycieraniu sie wiec jakistam troche wiekszy komfort jest Drugi raz grzalki bym na pewno nie montowal! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Ale drabinka w łazience ma też jeden niezaprzeczalny plus przy dwóch taryfach. Gdy PC startuje to dużo szybciej robi się w łazience cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Ale drabinka w łazience ma też jeden niezaprzeczalny plus przy dwóch taryfach. Gdy PC startuje to dużo szybciej robi się w łazience cieplej. Ja tam wogóle nie odczuwam dyskomfortu - może dlatego że moja pompa jest dobrana "na styk" i jednak czasem chodzi w drogiej taryfie i niweluje ten efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Ja tam wogóle nie odczuwam dyskomfortu - może dlatego że moja pompa jest dobrana "na styk" i jednak czasem chodzi w drogiej taryfie i niweluje ten efekt U mnie też chodzi w drogiej taryfie, ale efekt szybszego wieczorem dogrzania łazienki jest u mnie dość odczuwalny. Przypominam, że ja mam tanią od 21.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 15.03.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 ja tego nie zauważam w ogóle, żeby się szybciej nagrzewało(co wcale nie znaczy że tak nie jest!) - a drabinki mam zwykłe, jak pomyślałem o grzałce, to była cała łazienka już wypłytkowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 ja tego nie zauważam w ogóle, żeby się szybciej nagrzewało(co wcale nie znaczy że tak nie jest!) - a drabinki mam zwykłe, jak pomyślałem o grzałce, to była cała łazienka już wypłytkowana... Widzisz, to ja byłem o krok przed Tobą bo pomyślałem o grzałce przed płytkowaniem. Niestety jak pomyślałem drugi raz to też wszystko było już wypłytkowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts