Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła - Ecopol - System

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 676
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc***
Zapotrzebowanie domu według OZC:

- z reku. 4,6kW,

- bez reku. 13,2kW.

Nie planuję rekuperacji.

przychylam się do pytania Henoka - kto to liczył?

obie wartości są moim zdaniem błędne - tak jak zapotrzebowanie z reku jest zaniżone, tak bez reku zawyżone.

mam dom 150m2 po podłogach minimalnie lepiej ocieplone,z piwnicą, z reku i miałem projektowe obciążenie cieplne jeśli dobrze pamiętam w okolicy 5,5kw (III strefa)

Witam, pierwszy raz na tym forum.

[...]

Jak w DZ 300m to nie za dużo???

"Zapotrzebowanie domu według OZC:

- z reku. 4,6kW,

- bez reku. 13,2kW."

Przelicz to jeszcze raz bo w/w to jakas kompletna bzdura. Wyniki z, a "bez" rekuperatora sa symboliczne (1-2kW). Ten kto robil OZC zrobil to zle :)

EDIT: Widzę że koledzy już to wytknęli :-)

BTW. Witaj Adrian po przerwie! :)

Edytowane przez Daga&Adam

Dzięki za podpowiedzi. Dla mnie laika te wartości zbyt się różniły (tyle co się o tym naczytałem w necie).

Może ktoś chce rzucić okiem na te OZC - prześlę na priv - gdzie mogą być błędy.... bo jestem teraz w punkcie wyjścia....

Edytowane przez arupt74

Dzięki za podpowiedzi. Dla mnie laika te wartości zbyt się różniły (tyle co się o tym naczytałem w necie).

Może ktoś chce rzucić okiem na te OZC - prześlę na priv - gdzie mogą być błędy.... bo jestem teraz w punkcie wyjścia....

Nikt tu Ci raczej w ten sposob nie pomoze - zeby OZC sprawdzic to trzeba wydrukowany projekt w skali, linijka i pokolei wszystko sprawdzic - kazda dlugosc przegrody, rodzaj, mostki etc. Solidnie zrobione OZC to jakies 12-15h roboty. Mozesz ew. wyniki wkleic - moze na ich podstawie bedzie widac gdzie popelniono ew. bledy. Aczkolwiek jezeli ktos Ci takie OZC oddal to IMO nie ma o nim pojecia i bledow moze byc wiele. Najpewniej dac to zrobic jeszcze raz komus kto zrobi to solidnie. To jest absolutnie niezbedne do dobrania wlasciwej pompy (i DZ).

Witajcie, na wiosnę planuję rozpocząć budowę domu, do tego czasu chciałbym mieć zaplanowane wszystko. Forum czytam od paru miesięcy, praktycznie zdecydowany jestem na pompę ciepła. Badania gruntu mam (piaski pylaste, piaski drobne, piaski średnie/grube, poziom wody ok 2m ppt)

Dom parter+poddasze użytkowe będzie mieć powierzchnię zabudowy 167m2, pow użytkową mieszkalną 181m2 w bryle budynku garaż 38m2

Raczej enerooszczędny, went mechaniczna izolacja ok 20-22cm styro okna energooszczedne, wszędzie podłogówka

Analizując innych użytkowników forum, szacuję zapotrzebowanie na pompę o mocy 7-10kW do dyspozycji (poza obszarem domu) mam działkę o wymiarach 18,5mx19m.

Dom dla 4 os.

Teraz lista pytań:

1) Jaki typ DZ byście mi polecali, czy poziomy dało by się upakować? zrobiłem sobie kilka rysunków i wychodzi mi "na styk", a wolałbym DZ przewymiarować, co Wy na to?

2) Czy mógłbym poprosić o kompletną listę elementów do zbudowania kotłowni? Najlepiej z przybliżonym kosztem tych elementów.

3) Czy mógłbym przy okazji poprosić o schemat instalacyjny. Nie jestem hydraulikiem ale zakładam, że przy odrobinie samozaparcia byłbym w stanie połączyć wszystkie "rurki", zawsze to część z tych 9 tys (oferta ecopol za kotłownie) pozostanie w kieszeni

4) Na co należy zwrócić uwagę przy układaniu podłogówki pod pompę ciepła czy wystarczy układanie co 10cm rurek, a przy oknach ciut gęściej? ile to jest to "ciut"

Z góry dziękuję za pomoc, Wasze doświadczenia są dla mnie niezbędne!

Zagi było o tym już nie raz. Zacznij od porządnego OZC. Będziesz wtedy wiedział jakiej mocy pompę naprawdę potrzebujesz. Potem na jego podstawie zrób projekt podłogówki. Będziesz wiedział jakie rozstawy rurek zastosować w poszczególnych pomieszczeniach. Oczywiście możesz zrobić na oko tak jak proponujesz ale na pewno zużyjesz więcej materiału (rozdzielacze, rotametry rurki) i inne pierdoły potrzebne do CO. Czy to ci się opłaci - nie wiem.

OZC chyba nie jest wyznacznikiem odpowiedzi na moje pytania, w zależności od wyników OZC dobiorę moc pompy ale rozkład podłogówki czy schemat kotłowni chyba jest stały?

Nie jest. OZC to przede wszystkim obliczenie zapotrzebowania na moc cieplna kazdego z wszystkich pomieszczen. Dopiero znajac wymagana moc + powierzchnie pomieszczenia + co na tej podlodze bedzie - jestes w stanie obliczyc rozstaw rurek podlogowki. Warto to zrobic niz robic "wszedzie 15 cm" bo oszczedzisz na rurkach i nie bedzie trzeba nic regulowac.

OZC chyba nie jest wyznacznikiem odpowiedzi na moje pytania, w zależności od wyników OZC dobiorę moc pompy ale rozkład podłogówki czy schemat kotłowni chyba jest stały?

Tak, ale wyliczony przez OZC, a nie dla kazdego domu taki sam - no chyba, że wykonuje "fachowiec".

Gość Gosc***
No cóż, akurat się zgadza. Można zaprogramować pracę np. raz na kilka godzin. Co w tym złego?

:bash:

no i przez takie zachowania między innymi słucha się o szkodliwości wentylacji mechanicznej, albo nawet rekuperacji :bash:

"witaj - zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi" bym wybaczył, jesteś już na tyle długo na forum, że powinieneś to wiedzieć....

ok to zapytam inaczej jakbyście sugerowali mi

1) podłączyć pompę ciepła w kotłowni - schemat + sprawdzone w boju podzespoły

2) zrobić kolektor poziomy "tymi ręcamy" na działce o wymiarach 18,5m x 19m grunt- mokry piach ile m rury i jakiej max wydajności mogę się spodziewać? Lepiej spiralnie czy meandry? a może to za mały teren?

3) Gdzie mogę znaleźć instrukcję liczenia OZC?

:bash:

no i przez takie zachowania między innymi słucha się o szkodliwości wentylacji mechanicznej, albo nawet rekuperacji :bash:

"witaj - zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi" bym wybaczył, jesteś już na tyle długo na forum, że powinieneś to wiedzieć....

witam

kolega się jeszcze buduje, pyta a nie stwierdza kategorycznie

trzeba wybaczyć:)

pozdrawiam