Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła - Ecopol - System

Gość Gosc***

Recommended Posts

3) Czy mógłbym przy okazji poprosić o schemat instalacyjny. Nie jestem hydraulikiem ale zakładam, że przy odrobinie samozaparcia byłbym w stanie połączyć wszystkie "rurki", zawsze to część z tych 9 tys (oferta ecopol za kotłownie) pozostanie w kieszeni

Jak dobrze podejdziesz do tematu to za te 9000 pln zrobisz DZ i kotłownie ( licząc bez zasobnika cwu)

• Odpowiedzi 676
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli nie jesteś techniczny i nie znasz "specyfiki" PCi, to te oszczędności sumarycznie mogą być iluzją.

Manualnie nie ma problemu, ale bez "czucia" tematu, nie ryzykowałbym.

I jeszcze jedna sprawa. Bez montażu ta PCi będzie miała podatek Vat w wys. 23%, a nie 8% - a materiał (urządzenia) kupione po 31.12,2013r nie podlegają odliczeniu różnicy w podatku Vat.

Jeśli nie jesteś techniczny i nie znasz "specyfiki" PCi, to te oszczędności sumarycznie mogą być iluzją.

Manualnie nie ma problemu, ale bez "czucia" tematu, nie ryzykowałbym.

I jeszcze jedna sprawa. Bez montażu ta PCi będzie miała podatek Vat w wys. 23%, a nie 8% - a materiał (urządzenia) kupione po 31.12,2013r nie podlegają odliczeniu różnicy w podatku Vat.

Typowa gadka montera pc.

Jak dobrze przemyśli temat samej pc , to nawet kupując z 23 VAT , może wydać 1/3 tego co ty mu zaproponujesz.Zresztą nawet samemu montując (nie tylko pc ,ale inne urządzenia też) temat vat 23% jest do obejścia.

Typowa gadka montera pc.

Jak dobrze przemyśli temat samej pc , to nawet kupując z 23 VAT , może wydać 1/3 tego co ty mu zaproponujesz.Zresztą nawet samemu montując (nie tylko pc ,ale inne urządzenia też) temat vat 23% jest do obejścia.

Do konca roku obowiazuje jeszcze zwrot roznicy VATu (VZM) wiec calkiem legalnie mozna miec 15% w kieszeni ;)

ok to zapytam inaczej jakbyście sugerowali mi

1) podłączyć pompę ciepła w kotłowni - schemat + sprawdzone w boju podzespoły

2) zrobić kolektor poziomy "tymi ręcamy" na działce o wymiarach 18,5m x 19m grunt- mokry piach ile m rury i jakiej max wydajności mogę się spodziewać? Lepiej spiralnie czy meandry? a może to za mały teren?

3) Gdzie mogę znaleźć instrukcję liczenia OZC?

1. Bez schematu pomieszczeń nie wypowiem się

2. Zależy wszystko od mocy pompy i gruntu. Ja dla pompy 8kw, przy swoim kijowym gruncie potrzebowałbym koło 7-8 wykopów na działce 1300m2. Ciężko wcisnąć i pewno będą sondy gruntowe.

3. Na studiach technicznych, kierunek inżynieria środowiska :) Pół żartem tak mówie, bo oczywiście, możesz kupić sobie program OZC Audytor za 1,5tys zł i metodą prób i błędów w końcu uda Ci się to ustalić :)

Gdzie mogę poczytać o projektowaniu kotłowni pod pompę ciepła z tematu wątku.

chciałbym kupić tę pompę o mocy 9-10kW co musze jeszcze dokupic

-pompki - jakie ile w którym miejscu podłączone

-naczynia przeponowe - jakie ile w którym miejscu

-bufor dla 4 os rodziny z zapasem

- czy cos jeszcze?

Jak to ze soba połączyć?

Typowa gadka montera pc.

Coś gdzieś dzwoni, coś gdzieś dzwoni ..............

Czytaj Waść ze zrozumieniem - samo odkodowanie tych czarnych znaczków na białym tle, nie wystarcza.

Gdzie mogę poczytać o projektowaniu kotłowni pod pompę ciepła z tematu wątku.

chciałbym kupić tę pompę o mocy 9-10kW co musze jeszcze dokupic

-pompki - jakie ile w którym miejscu podłączone

-naczynia przeponowe - jakie ile w którym miejscu

-bufor dla 4 os rodziny z zapasem

- czy cos jeszcze?

Jak to ze soba połączyć?

Najpierw to się zdecyduj którą chcesz. Bo niektóre już mają wiele w sobie a niektóre nic.

Ale nie wszyscy inwestorzy mają ulgę budowlaną .

Dlaczego nie? Kazdy remont czy budowa do konca roku podlega pod VZM, nie ma przeciez zadnych wymagan co do tego? Korzystalem trzy razy, przez cala budowe ze 25k odzyskalem :)

BTW. - zwrot VZM to nie ulga budowlana!

Edytowane przez Daga&Adam

Dlaczego nie? Kazdy remont czy budowa do konca roku podlega pod VZM, nie ma przeciez zadnych wymagan co do tego? Korzystalem trzy razy, przez cala budowe ze 25k odzyskalem :)

BTW. - zwrot VZM to nie ulga budowlana!

Ale jak ktoś już zakończył budowe , a później stwierdził że jednak wymieni piec na pc to już chyba nie dostanie zwrotu VAT?

Może dostać, bo załapie się (może załapać się) na definicję remontu z załącznika http://www.pit.pl/prace-zwrot-vat/index.php, ale wg pewnych (nowych) ograniczeń wynikajacych z nowych uwarunkowań ustawowych.

Ale jak ktoś już zakończył budowe , a później stwierdził że jednak wymieni piec na pc to już chyba nie dostanie zwrotu VAT?

Czemu nie? To podlega pod remont przeciez :) Oczywiscie, ze dostaniesz zwrot - ja juz na remont dostalem jeden ze zwrotow VZMowych :-) Byle w tym roku faktura bedzie wystawiona, bo w przyszlym rzeczywiscie takie limity wprowadzili ze malo kto sie zalapie.

Przepraszam że się wtrącę ale nie dostaniecie zwrotu vatu za PC tak samo jak np. za stal zbrojeniową gdyż już przed 2004 rokiem, gdy został vat podniesiony na materiały budowlane z 7 do 22 %. ta stal czy ta PC była na stawce vatu 22% a zwrot vat przysługuje tylko na takie materiały budowlane na które to vat został wtedy podniesiony z 7 do 22%. Tak przynajmniej powiedziano mi w Urzędzie Skarbowym w Człuchowie i ja nie odliczyłem sobie vatu za PC .Inna sprawa była by gdybym kupił ją z montażem i firma wystawiłaby fakturę na 8%. A ja kupiłem ją na własną rękę z vatem 23% bez niestety możliwości zwrotu vat. No chyba że macie inną wiedzę na ten temat i zostałem wprowadzony w błąd to proszę mnie poprawcie.Pozdrawiam

Przepraszam że się wtrącę ale nie dostaniecie zwrotu vatu za PC tak samo jak np. za stal zbrojeniową gdyż już przed 2004 rokiem, gdy został vat podniesiony na materiały budowlane z 7 do 22 %. ta stal czy ta PC była na stawce vatu 22% a zwrot vat przysługuje tylko na takie materiały budowlane na które to vat został wtedy podniesiony z 7 do 22%. Tak przynajmniej powiedziano mi w Urzędzie Skarbowym w Człuchowie i ja nie odliczyłem sobie vatu za PC .Inna sprawa była by gdybym kupił ją z montażem i firma wystawiłaby fakturę na 8%. A ja kupiłem ją na własną rękę z vatem 23% bez niestety możliwości zwrotu vat. No chyba że macie inną wiedzę na ten temat i zostałem wprowadzony w błąd to proszę mnie poprawcie.Pozdrawiam

A jaki PKWiU masz na fakturze? Jak masz 28.22.12 czyli:

"Kotły centralnego ogrzewania, z wyłaczeniem kotłów

parowych, pozostałych (PKWiU 28.22.12-00.60)"

To zwrot przysługuje. Jak nie masz to nawet lepiej bo mozna podciagnac pod w/w, zalezy od urzedasa ktory to bedzie sprawdzal ale wiekszosc nie zajarzy co to i zwrot bedzie ;)

BTW. Za stal zbrojeniowa zwrot tez przysluguje... Ktos Cie ladnie w bambuko zrobil w tym urzedzie :) Tu masz troche stara ale liste:

http://nowe2011.cba.pl/lista/lista.pdf

Wszystko na czarno mozna odliczyc, na czerwono - nie. Jest tu pompa powietrzna na czerwono ale jak pisalem - wszystko zalezy od pkwiu jaki masz na fakturze :) Stal zbrojeniowa, prety zbrojeniowe, maty zbrojeniowe - wszystko na czarno, czyli mozna odliczac, ja wszystko odliczylem... :)

Edytowane przez Daga&Adam

A jaki PKWiU masz na fakturze? Jak masz 28.22.12 czyli:

"Kotły centralnego ogrzewania, z wyłaczeniem kotłów

parowych, pozostałych (PKWiU 28.22.12-00.60)"

To zwrot przysługuje. Jak nie masz to nawet lepiej bo mozna podciagnac pod w/w, zalezy od urzedasa ktory to bedzie sprawdzal ale wiekszosc nie zajarzy co to i zwrot bedzie ;)

BTW. Za stal zbrojeniowa zwrot tez przysluguje... Ktos Cie ladnie w bambuko zrobil w tym urzedzie :) Tu masz troche stara ale liste:

http://nowe2011.cba.pl/lista/lista.pdf

Wszystko na czarno mozna odliczyc, na czerwono - nie. Jest tu pompa powietrzna na czerwono ale jak pisalem - wszystko zalezy od pkwiu jaki masz na fakturze :) Stal zbrojeniowa, prety zbrojeniowe, maty zbrojeniowe - wszystko na czarno, czyli mozna odliczac, ja wszystko odliczylem... :)

Mam na fakturze za PC taką nazwę towaru: Pompa ciepła solanka/woda VWS 81/2 Vaillant 0010006253-K .nie mam PKWiU na fakturze.Myślisz że da się to podciągnąć pod ten nr PKWiU który podałeś(łaś) wyżej?Pozdrawiam