jbloch 15.10.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 3) Czy mógłbym przy okazji poprosić o schemat instalacyjny. Nie jestem hydraulikiem ale zakładam, że przy odrobinie samozaparcia byłbym w stanie połączyć wszystkie "rurki", zawsze to część z tych 9 tys (oferta ecopol za kotłownie) pozostanie w kieszeni Jak dobrze podejdziesz do tematu to za te 9000 pln zrobisz DZ i kotłownie ( licząc bez zasobnika cwu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.10.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Jeśli nie jesteś techniczny i nie znasz "specyfiki" PCi, to te oszczędności sumarycznie mogą być iluzją.Manualnie nie ma problemu, ale bez "czucia" tematu, nie ryzykowałbym. I jeszcze jedna sprawa. Bez montażu ta PCi będzie miała podatek Vat w wys. 23%, a nie 8% - a materiał (urządzenia) kupione po 31.12,2013r nie podlegają odliczeniu różnicy w podatku Vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.10.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Jeśli nie jesteś techniczny i nie znasz "specyfiki" PCi, to te oszczędności sumarycznie mogą być iluzją. Manualnie nie ma problemu, ale bez "czucia" tematu, nie ryzykowałbym. I jeszcze jedna sprawa. Bez montażu ta PCi będzie miała podatek Vat w wys. 23%, a nie 8% - a materiał (urządzenia) kupione po 31.12,2013r nie podlegają odliczeniu różnicy w podatku Vat. Typowa gadka montera pc. Jak dobrze przemyśli temat samej pc , to nawet kupując z 23 VAT , może wydać 1/3 tego co ty mu zaproponujesz.Zresztą nawet samemu montując (nie tylko pc ,ale inne urządzenia też) temat vat 23% jest do obejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.10.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Typowa gadka montera pc. Jak dobrze przemyśli temat samej pc , to nawet kupując z 23 VAT , może wydać 1/3 tego co ty mu zaproponujesz.Zresztą nawet samemu montując (nie tylko pc ,ale inne urządzenia też) temat vat 23% jest do obejścia. Do konca roku obowiazuje jeszcze zwrot roznicy VATu (VZM) wiec calkiem legalnie mozna miec 15% w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 15.10.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 ok to zapytam inaczej jakbyście sugerowali mi 1) podłączyć pompę ciepła w kotłowni - schemat + sprawdzone w boju podzespoły 2) zrobić kolektor poziomy "tymi ręcamy" na działce o wymiarach 18,5m x 19m grunt- mokry piach ile m rury i jakiej max wydajności mogę się spodziewać? Lepiej spiralnie czy meandry? a może to za mały teren? 3) Gdzie mogę znaleźć instrukcję liczenia OZC? 1. Bez schematu pomieszczeń nie wypowiem się 2. Zależy wszystko od mocy pompy i gruntu. Ja dla pompy 8kw, przy swoim kijowym gruncie potrzebowałbym koło 7-8 wykopów na działce 1300m2. Ciężko wcisnąć i pewno będą sondy gruntowe. 3. Na studiach technicznych, kierunek inżynieria środowiska Pół żartem tak mówie, bo oczywiście, możesz kupić sobie program OZC Audytor za 1,5tys zł i metodą prób i błędów w końcu uda Ci się to ustalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagii 16.10.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Gdzie mogę poczytać o projektowaniu kotłowni pod pompę ciepła z tematu wątku.chciałbym kupić tę pompę o mocy 9-10kW co musze jeszcze dokupic -pompki - jakie ile w którym miejscu podłączone-naczynia przeponowe - jakie ile w którym miejscu-bufor dla 4 os rodziny z zapasem- czy cos jeszcze? Jak to ze soba połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.10.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Typowa gadka montera pc. Jak dobrze przemyśli temat samej pc , to nawet kupując z 23 VAT , może wydać 1/3 tego co ty mu zaproponujesz.Zresztą nawet samemu montując (nie tylko pc ,ale inne urządzenia też) temat vat 23% jest do obejścia. Coś gdzieś dzwoni, coś gdzieś dzwoni .............. Czytaj Waść ze zrozumieniem - samo odkodowanie tych czarnych znaczków na białym tle, nie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.10.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Ale nie wszyscy inwestorzy mają ulgę budowlaną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.10.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Gdzie mogę poczytać o projektowaniu kotłowni pod pompę ciepła z tematu wątku. chciałbym kupić tę pompę o mocy 9-10kW co musze jeszcze dokupic -pompki - jakie ile w którym miejscu podłączone -naczynia przeponowe - jakie ile w którym miejscu -bufor dla 4 os rodziny z zapasem - czy cos jeszcze? Jak to ze soba połączyć? Najpierw to się zdecyduj którą chcesz. Bo niektóre już mają wiele w sobie a niektóre nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 16.10.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Dokładnie. Wpisz sobie 'schemat hydrauliczny kotłowni, pompa ciepła' , wyskoczą Ci przykładowe schematy 'jak to powinno iść'. W sporej części droższych pompach masz juz kilka rzeczy w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.10.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 (edytowane) Ale nie wszyscy inwestorzy mają ulgę budowlaną . Dlaczego nie? Kazdy remont czy budowa do konca roku podlega pod VZM, nie ma przeciez zadnych wymagan co do tego? Korzystalem trzy razy, przez cala budowe ze 25k odzyskalem BTW. - zwrot VZM to nie ulga budowlana! Edytowane 16 Października 2013 przez Daga&Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.10.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Od 01.01.2014 zwrot Vat będzie ulgą budowlaną. Trochę się zmienia - patrz http://www.pit.pl/budowlana-vat/ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.10.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Od 01.01.2014 zwrot Vat będzie ulgą budowlaną. Trochę się zmienia - patrz http://www.pit.pl/budowlana-vat/ . Dlatego napisalem ze do konca tego roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.10.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Dlaczego nie? Kazdy remont czy budowa do konca roku podlega pod VZM, nie ma przeciez zadnych wymagan co do tego? Korzystalem trzy razy, przez cala budowe ze 25k odzyskalem BTW. - zwrot VZM to nie ulga budowlana! Ale jak ktoś już zakończył budowe , a później stwierdził że jednak wymieni piec na pc to już chyba nie dostanie zwrotu VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.10.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Może dostać, bo załapie się (może załapać się) na definicję remontu z załącznika http://www.pit.pl/prace-zwrot-vat/index.php, ale wg pewnych (nowych) ograniczeń wynikajacych z nowych uwarunkowań ustawowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.10.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Ale jak ktoś już zakończył budowe , a później stwierdził że jednak wymieni piec na pc to już chyba nie dostanie zwrotu VAT? Czemu nie? To podlega pod remont przeciez Oczywiscie, ze dostaniesz zwrot - ja juz na remont dostalem jeden ze zwrotow VZMowych Byle w tym roku faktura bedzie wystawiona, bo w przyszlym rzeczywiscie takie limity wprowadzili ze malo kto sie zalapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 16.10.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Przepraszam że się wtrącę ale nie dostaniecie zwrotu vatu za PC tak samo jak np. za stal zbrojeniową gdyż już przed 2004 rokiem, gdy został vat podniesiony na materiały budowlane z 7 do 22 %. ta stal czy ta PC była na stawce vatu 22% a zwrot vat przysługuje tylko na takie materiały budowlane na które to vat został wtedy podniesiony z 7 do 22%. Tak przynajmniej powiedziano mi w Urzędzie Skarbowym w Człuchowie i ja nie odliczyłem sobie vatu za PC .Inna sprawa była by gdybym kupił ją z montażem i firma wystawiłaby fakturę na 8%. A ja kupiłem ją na własną rękę z vatem 23% bez niestety możliwości zwrotu vat. No chyba że macie inną wiedzę na ten temat i zostałem wprowadzony w błąd to proszę mnie poprawcie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.10.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 (edytowane) Przepraszam że się wtrącę ale nie dostaniecie zwrotu vatu za PC tak samo jak np. za stal zbrojeniową gdyż już przed 2004 rokiem, gdy został vat podniesiony na materiały budowlane z 7 do 22 %. ta stal czy ta PC była na stawce vatu 22% a zwrot vat przysługuje tylko na takie materiały budowlane na które to vat został wtedy podniesiony z 7 do 22%. Tak przynajmniej powiedziano mi w Urzędzie Skarbowym w Człuchowie i ja nie odliczyłem sobie vatu za PC .Inna sprawa była by gdybym kupił ją z montażem i firma wystawiłaby fakturę na 8%. A ja kupiłem ją na własną rękę z vatem 23% bez niestety możliwości zwrotu vat. No chyba że macie inną wiedzę na ten temat i zostałem wprowadzony w błąd to proszę mnie poprawcie.Pozdrawiam A jaki PKWiU masz na fakturze? Jak masz 28.22.12 czyli: "Kotły centralnego ogrzewania, z wyłaczeniem kotłów parowych, pozostałych (PKWiU 28.22.12-00.60)" To zwrot przysługuje. Jak nie masz to nawet lepiej bo mozna podciagnac pod w/w, zalezy od urzedasa ktory to bedzie sprawdzal ale wiekszosc nie zajarzy co to i zwrot bedzie BTW. Za stal zbrojeniowa zwrot tez przysluguje... Ktos Cie ladnie w bambuko zrobil w tym urzedzie Tu masz troche stara ale liste: http://nowe2011.cba.pl/lista/lista.pdf Wszystko na czarno mozna odliczyc, na czerwono - nie. Jest tu pompa powietrzna na czerwono ale jak pisalem - wszystko zalezy od pkwiu jaki masz na fakturze Stal zbrojeniowa, prety zbrojeniowe, maty zbrojeniowe - wszystko na czarno, czyli mozna odliczac, ja wszystko odliczylem... Edytowane 16 Października 2013 przez Daga&Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 16.10.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Kurde jutro poszukam fakturę ale mam na niej napewno napisane pompa ciepła.Odezwe się jak znajdę fakturę .Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 17.10.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 A jaki PKWiU masz na fakturze? Jak masz 28.22.12 czyli: "Kotły centralnego ogrzewania, z wyłaczeniem kotłów parowych, pozostałych (PKWiU 28.22.12-00.60)" To zwrot przysługuje. Jak nie masz to nawet lepiej bo mozna podciagnac pod w/w, zalezy od urzedasa ktory to bedzie sprawdzal ale wiekszosc nie zajarzy co to i zwrot bedzie BTW. Za stal zbrojeniowa zwrot tez przysluguje... Ktos Cie ladnie w bambuko zrobil w tym urzedzie Tu masz troche stara ale liste: http://nowe2011.cba.pl/lista/lista.pdf Wszystko na czarno mozna odliczyc, na czerwono - nie. Jest tu pompa powietrzna na czerwono ale jak pisalem - wszystko zalezy od pkwiu jaki masz na fakturze Stal zbrojeniowa, prety zbrojeniowe, maty zbrojeniowe - wszystko na czarno, czyli mozna odliczac, ja wszystko odliczylem... Mam na fakturze za PC taką nazwę towaru: Pompa ciepła solanka/woda VWS 81/2 Vaillant 0010006253-K .nie mam PKWiU na fakturze.Myślisz że da się to podciągnąć pod ten nr PKWiU który podałeś(łaś) wyżej?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts