Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła - Ecopol - System

Gość Gosc***

Recommended Posts

Mam na fakturze za PC taką nazwę towaru: Pompa ciepła solanka/woda VWS 81/2 Vaillant 0010006253-K .nie mam PKWiU na fakturze.Myślisz że da się to podciągnąć pod ten nr PKWiU który podałeś(łaś) wyżej?Pozdrawiam

Po prostu zglaszasz to na VZMie (tam pkwiu nie musisz podawac) - w razie gdyby urzednik to zakwestionowal to bron sie tym pkwiu. Nic sie nie stanie jak powie, ze sie nie da - po prostu tego nie uznaja :) Udawanie glupa to podstawa przy VZMie :p

• Odpowiedzi 676
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po prostu zglaszasz to na VZMie (tam pkwiu nie musisz podawac) - w razie gdyby urzednik to zakwestionowal to bron sie tym pkwiu. Nic sie nie stanie jak powie, ze sie nie da - po prostu tego nie uznaja :) Udawanie glupa to podstawa przy VZMie :p

Dzwoniłem do sprzedawcy tej pompy ciepła i pytałem o nr PKWiU i powiedział mi że ten produkt na taki nr 28.25.13.0.Co to oznacza? Pewnie że d___a co?

Od 01.01.2011 obowiazuje nowy wykaz https://www.transport.gov.pl/files/0/1793355/dzumi270910.pdf .

Jest tam pozycja 85 czyli urządzenia do regulacji dostaw ciepła.... PCi jest urządzeniem regulującym dostawą ciepła pobranego z gruntu (powietrza) - bez względu na PKWiU.

Druga możliwość to pozycja 46, ale tam musi być symbol PKWiU (2008 ) 25.21.12.0

Edytowane przez sSiwy12

Radzę skopiować:

Pompa ciepła, to urządzenie do automatycznej regulacji dostaw ciepła, przeznaczone do ogrzewania pomieszczeń i przygotowania ciepłej wody użytkowej, wykorzystując przy tym energię cieplną nagromadzoną w środowisku naturalnym

i wykorzystać przy ewentualnym wyjaśnieniu dla US - w związku z poz.85 wykazu (dla starego do 31.12.2010r. była to pozycja 168 ).

mam wrażenie, że dyskusja lekko ucieka od meritum czyli pomp ecopol-system, ponownie poproszę o przybliżenie z jakich komponentów zbudowaliście kotłownie dla tej pompy i czy jesteście z nich zadowoleni..?

Komponenty... W zasadzie to tylko pompy CO i nic wiecej ;) DZ mam na pompie wilo, GZ (osobno CO i CWU) na "polskich chinczykach" i dziala az milo. Z tym ze ja grzeje bufor 1000l, a za nim to juz mam jedna pompke groundfosa na wszystkie trzy kondygnacje (II bieg ~60W wystarcza), to juz jest sterowane pogodowka :)

• 3 months później...

Witam, wątek coś zamarł???

Chciałbym się dołączyć do tego tematu, od czerwca 2013 r jestem również posiadaczem pompy ciepła ECOPOL i z tego miejsca chciałbym podziękować wszystkim tworzącym ten wątek, w szczególności adiqq (tylko dlaczego teraz jest Gosc***) oraz dla HenoK, między innymi dzięki temu forum podjąłem decyzję o montażu tego systemu. ECOPOL montował u mnie kotłownię i PC, podłogówkę i odwierty robiły lokalne firmy.

Opis domu i systemu w stopce, teraz już mogę powiedzieć że jestem szczęśliwym posiadaczem ze względu na poniższe statystyki:

za miesiące lipiec sierpień i wrzesień tylko CWU miesięcznie od 25:26h do 26:13h pracy, zużycie tylko w 2T=75-77kWh/mies, koszt CWU miesięczny 21-22zł

za okres 1-31.10.2013 zużycie 1T=0kWh, 2T=152kWh koszt 43,14zł w tym:

CO: 28:27h; 1T=1kWh 2T=64kWh; koszt=18,18zł

CWU: 29:18h; 1T=0kWh 2T=88kWh; koszt=24,96zł

za okres 1-30.11.2013 zużycie 1T=0kWh, 2T=302kWh koszt 85,78zł w tym:

CO: 92:41h; 1T=0kWh 2T=208,5kWh; koszt=59,22zł

CWU: 31:10h; 1T=0kWh 2T=93,5kWh; koszt=26,56zł

za okres 1-31.12.2013 zużycie 1T=1kWh, 2T=409kWh koszt 116,82zł w tym:

CO: 132:40h; 1T=1kWh 2T=297kWh; koszt=85,13zł

CWU: 37:12h; 1T=0kWh 2T=112kWh; koszt=31,69zł

za okres 1-31.01.2014 zużycie 1T=5kWh, 2T=464kWh koszt 128,82zł w tym:

CO: 164:32h; 1T=5kWh 2T=354kWh; koszt=99,07zł

CWU: 36:37h; 1T=0kWh 2T=110kWh; koszt=29,75zł

Razem za 4 miesiące na CO : 1T=6kWh, 2T=923,5kWh; 262PLN

Razem za 7 miesięcy na CWU : 1T=0kWh, 2T=633,5kWh; 178PLN

od 01.07.2013 do 31.01.2014 na CO + CWU 1T/2T= 6/1557kWh 2T=99,6%

Temperatura CO w domu ustawiona na 23,5*C w największe mrozy u mnie w styczniu przy temperaturach dziennych -5-10*Ci nocnych -10-15*C dzienny koszt CO około 5zł, CWU zbiornik 300l grzany do temperatury 48*C całe zużycie wody 10-11m3/mies. nie wiem ile z tego jest ciepłej.

pozdrawiam wszystkich użytkowników PC ECOPOL

Całkiem niezłe wyniki.

Mam pytanie odnośnie planowania prac. Jak wyglądają przepusty odwiertów do domu czy rury idą pod ławą czy może w ścianie fundamentowej? Jak to się izoluje się takie przepusty przeciw wilgociowo?

Jakiej średnicy należy zaplanować przepusty?

Kiedy lepiej zrobić odwierty przed fundamentami czy po postawieniu domu?

Całkiem niezłe wyniki.

Mam pytanie odnośnie planowania prac. Jak wyglądają przepusty odwiertów do domu czy rury idą pod ławą czy może w ścianie fundamentowej? Jak to się izoluje się takie przepusty przeciw wilgociowo?

Przepusty idą pod ławą. Najczęściej są to rury PCV (chyba fi 200 albo 250, nie pamiętam jakie mam). Rury powinny od siebie być odsunięte przynajmniej z 0,5m. Sądy w tych rurach osłonięte są otuliną. Resztę wolnej przestrzeni zapianowałem.

Odwierty robisz najczęściej przy montażu PC. Nie ma sensu dwa razy wzywania ekipy.

Ze statystyk z mojego wcześniejszego postu jestem super zadowolony bo założenie moje było tak zbudować dom i system CO oparty na PC żeby za cały sezon CO nie przekroczyć 1000zł, i nawet przy przy temperaturach dziennych -5-10*C i nocnych -10-15*C i dziennym koszcie CO około 5zł przy takiej zimie przez 6 miesięcy założenia nie przekroczę, przy tej zimie jaka jest teraz to i 500zł starczy na cały sezon CO i do tego około 300zł na CWU.

Z jednej rzeczy jestem trochę mniej zadowolony i tu prosił bym o pomoc, wiem że już o tym czytałem tylko nie wiem na którym forum i nie mogę tego odnaleźć, na tym forum nie znalazłem rozwiązania a w temacie "Pompa ciepła spostrzeżenia i uwagi" jest ponad 25000 postów i nie do ogarnięcia, problemem jest to że na zbiorniku CWU mam zawór bezpieczeństwa 6bar który przy grzaniu CWU po przekroczeniu puszcza wodę do baniaczka 5l stojącego przy zbiorniku CWU efekt jest taki że w tej chwili co kilka dni ten baniaczek trzeba opróżnić i już system przestaje być bezobsługowy, jak na razie nie jest to aż tak bardzo uciążliwe ze względu na to że PC mam pierwszy rok i robię statystyki pracy PC i często tam zaglądam ale mimo to kilka razy już mi się zdarzyło że się przelało i żona się denerwuje ( na szczęście jest kratka ściekowa na środku pomieszczenia i nie ma szkód) z tego co pamiętam jak kiedyś czytałem rozwiązaniem jest naczynie wzbiorcze i tutaj mam trochę żal o to do pana Marka, w ofercie może i tego nie było ale ja nie jestem hydraulikiem nie nie muszę tego wiedzieć że jest potrzebne a tych kilka stówek więcej jak by wyszło przy całej kwocie na pewno bym zapłacił, tym bardziej że problem ten był opisywany chyba w 2011r i można było to poprawić, innych zastrzeżeń do firmy ECOPOL nie mam instalacja ładnie zaizolowana i wszystko działa super.

Dajcie jakiegoś linka w którym miejscu było to opisywane, albo napiszcie jak rozwiązaliście ten mankament.

Całkiem niezłe wyniki.

u mnie na etapie wykonywania fundamentów ułożyłem 8 (bo nie wiedziałem ile będę miał nitek DZ wykorzystanych mam 6 przepustów dla 3 nitek) rur Arot DVK 75 długości 6m pod ławą fundamentową ułożone łagodnym łukiem które wystawiłem w kotłowni 30cm ponad posadzkę w tym miejscu gdzie planowałem kolektor jedna obok drugiej przy ścianie a na zewnątrz budynku wystawiłem około 2m od fundamentów, gdy robiłem odwierty budynek był wykańczany i nie było problemu wsunąć rury DZ fi 40. Jak będzie potrzeba to wrzucę fotę

problemem jest to że na zbiorniku CWU mam zawór bezpieczeństwa 6bar który przy grzaniu CWU po przekroczeniu puszcza wodę do baniaczka 5l stojącego przy zbiorniku CWU efekt jest taki że w tej chwili co kilka dni ten baniaczek trzeba opróżnić i już system przestaje być bezobsługowy, jak na razie nie jest to aż tak bardzo uciążliwe ze względu na to że PC mam pierwszy rok i robię statystyki pracy PC i często tam zaglądam ale mimo to kilka razy już mi się zdarzyło że się przelało i żona się denerwuje ( na szczęście jest kratka ściekowa na środku pomieszczenia i nie ma szkód) z tego co pamiętam jak kiedyś czytałem rozwiązaniem jest naczynie wzbiorcze i tutaj mam trochę żal o to do pana Marka, w ofercie może i tego nie było ale ja nie jestem hydraulikiem nie nie muszę tego wiedzieć że jest potrzebne a tych kilka stówek więcej jak by wyszło przy całej kwocie na pewno bym zapłacił, tym bardziej że problem ten był opisywany chyba w 2011r i można było to poprawić, innych zastrzeżeń do firmy ECOPOL nie mam instalacja ładnie zaizolowana i wszystko działa super.

Dajcie jakiegoś linka w którym miejscu było to opisywane, albo napiszcie jak rozwiązaliście ten mankament.

Rozumiem, że chodzi Ci o zawór bezpieczeństwa na zimnej wodzie?

U mnie do zaworu podłączone jest naczynie przeponowe i nigdy jeszcze nie poleciała stamtąd kropelka wody, więc jeżeli musisz coś wylewać to raczej masz spierdzielone. Z tego co się orientuje to grupa bezpieczeństwa CWU to nie koszt rzędu kilku stówek, a raczej stówka lub dwie (nie licząc robocizny).

Z jednej rzeczy jestem trochę mniej zadowolony i tu prosił bym o pomoc, wiem że już o tym czytałem tylko nie wiem na którym forum i nie mogę tego odnaleźć, na tym forum nie znalazłem rozwiązania a w temacie "Pompa ciepła spostrzeżenia i uwagi" jest ponad 25000 postów i nie do ogarnięcia, problemem jest to że na zbiorniku CWU mam zawór bezpieczeństwa 6bar który przy grzaniu CWU po przekroczeniu puszcza wodę do baniaczka 5l stojącego przy zbiorniku CWU efekt jest taki że w tej chwili co kilka dni ten baniaczek trzeba opróżnić i już system przestaje być bezobsługowy, jak na razie nie jest to aż tak bardzo uciążliwe ze względu na to że PC mam pierwszy rok i robię statystyki pracy PC i często tam zaglądam ale mimo to kilka razy już mi się zdarzyło że się przelało i żona się denerwuje ( na szczęście jest kratka ściekowa na środku pomieszczenia i nie ma szkód) z tego co pamiętam jak kiedyś czytałem rozwiązaniem jest naczynie wzbiorcze i tutaj mam trochę żal o to do pana Marka, w ofercie może i tego nie było ale ja nie jestem hydraulikiem nie nie muszę tego wiedzieć że jest potrzebne a tych kilka stówek więcej jak by wyszło przy całej kwocie na pewno bym zapłacił, tym bardziej że problem ten był opisywany chyba w 2011r i można było to poprawić, innych zastrzeżeń do firmy ECOPOL nie mam instalacja ładnie zaizolowana i wszystko działa super.

Nie jest to rzeczywiście komfortowa sytuacja.

Tu masz link do artykułu na ten temat : http://www.arpena.pl/index.php/do-czego-suy-przeponowe-naczynie-wzbiorcze

Dla podgrzewacza ciepłej wody o pojemności 300l powinno wystarczyć naczynie o pojemności 18l, np. takie : http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=naczynie+wzbiorcze+18l+cwu&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=s0d-1

Najlepiej naczynie podłączyć w pobliżu zaworu bezpieczeństwa, ale równie skuteczne będzie ono, gdy zostanie podłączone w dowolnym miejscu instalacji CWU (np. przy którym z punktów czerpalnych). Montaż jest na tyle prosty, że każdy hydraulik sobie z nim poradzi. Naczynie musi być dopuszczone do kontaktu z wodą pitną.

Rozumiem, że chodzi Ci o zawór bezpieczeństwa na zimnej wodzie?

U mnie do zaworu podłączone jest naczynie przeponowe i nigdy jeszcze nie poleciała stamtąd kropelka wody, więc jeżeli musisz coś wylewać to raczej masz spierdzielone. Z tego co się orientuje to grupa bezpieczeństwa CWU to nie koszt rzędu kilku stówek, a raczej stówka lub dwie (nie licząc robocizny).

Właśnie o to chodzi że na CWU nie mam naczynia przeponowego, ecopolowcy wiedzą o co chodzi, jak to jest rząd dwóch stówek to tym bardziej irytuje mnie że to naczynie nie zostało zamontowane podczas robienia kotłowni.

Nie jest to rzeczywiście komfortowa sytuacja.

Tu masz link do artykułu na ten temat : http://www.arpena.pl/index.php/do-czego-suy-przeponowe-naczynie-wzbiorcze

Dla podgrzewacza ciepłej wody o pojemności 300l powinno wystarczyć naczynie o pojemności 18l, np. takie : http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=naczynie+wzbiorcze+18l+cwu&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=s0d-1

Najlepiej naczynie podłączyć w pobliżu zaworu bezpieczeństwa, ale równie skuteczne będzie ono, gdy zostanie podłączone w dowolnym miejscu instalacji CWU (np. przy którym z punktów czerpalnych). Montaż jest na tyle prosty, że każdy hydraulik sobie z nim poradzi. Naczynie musi być dopuszczone do kontaktu z wodą pitną.

Dzięki HenoK za pomoc. Jak ktoś wie w którym wątku o pompach ciepła było to opisywane to również proszę o link, irytuje mnie to że gdzieś czytałem a nie mogę znaleźć.