Myjk 15.08.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Nie wiem jaki opor bedzie stawiala niedzialajaca w tym czasie obiegowka DZ w pompie ciepla, ktora jest wpieta po drodze. Musial bys jakiegos hydry o to spytac. Można zrobić obejście i problem oporu na pompce przestanie w ogóle istnieć. Walka w zasadzie toczy sie o nic, bo grzanie CWU latem ktore chcesz napedzic cieplem z klimakonwektora to 1h/dobe. Zupelnie za malo, zeby to mialo istsotne znaczenie w bilansie energetycznym nagrzanego domu. Ponieważ klimakonwektor oparty na DZ może dać sobie radę z chłodzeniem małego pomieszczenia pracując cały czas, to przy jego stosunkowo mizernej wydajności przez godzinę postoju może już "strat" nie nadrobić. Zatem od początku "czepiałem się" tego właśnie szczegółu -- że trzeba wyłączać obieg klimakonwektora na czas grzania CWU -- otóż wcale nie trzeba. Poza tym "walka" się toczy o blisko 1kWh. Może i mało, w całym sezonie letnim raptem ~20 zł. Co z tego, ze jest pompa ktora ma na DZ jakas moc chlodnicza, skoro nie mam jak w sprytny sposob tej mocy chlodniczej wykorzystac. Skoro da się grzać, da się też chłodzić. Jak wyżej, kwestia odpowiednio zaprojektowanej i zbudowanej instalacji. Główna rzecz jakiej mi brakuje, a która znaczenie by instalację uprościła, to "revers" w PC od którego ww. dyskusja się zaczęła. Jeszcze przy okazji tematu wątku czy pompy ecopola są "inwerterami" czy też sprężarka "brutalnie" chodzi tylko na pełnej mocy przez on/off (bo na to pytanie też mi handlowiec w ecopolu nie odpisał)? Moje proby dotyczyly wlasnie pasywnego chlodzenia za pomoca klimakonwektora i glikolu krazocego w DZ (nie z apomoca pompy ciepla). Niestety przy poziomym DZ to nie dziala. Ja mam latem pod 18*C na zasilaniu DZ. Moze na odwiertach i moze jak bym sie przyzwyczail do dzialania tego ustrojstawa 24h/dobe to by zdalo egzamin. Klimakonwektor oparty na DZ, podobnie jak podłogówka, niewielkie ma szanse na sensowne chłodzenie DOMU -- i z tym nigdy nie dyskutowałem. Nie mam osobnego watku w stylu "dalem dupy z klimakonwektorem". To nie jest jakis straszny wstyd, ale powod do dumy tez nie. Powinienem byl to przewidziac, ale nie doczytalem o temperaturach letnich DZ. Jednak jak trafie w jakims watku na takie pomysly, to staram sie przedstawic swoje watpliwosci i podzielic sie doswiadczeniami. Spoko. Pisałeś o swojej "porażce" w odpowiedzi na moją wzmiankę o chłodzeniu z pomocą PC CO. Stąd ciągnąłem Cię za język chcąc poczytać gdzie zostały popełnione błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.08.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 czy pompy ecopola są "inwerterami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Można zrobić obejście i problem oporu na pompce przestanie w ogóle istnieć. No to wlasnie pokazalem Ci moj schemat, gdzie takie obejscie hydrulicznie jest zrobione. Poza tym "walka" się toczy o blisko 1kWh. Może i mało, w całym sezonie letnim raptem ~20 zł. Nie wiem jak to policzyles, ale kwota jest raczej bajonska. Realnie bedzie to o chyba duuuuuzo mniej. Zakladam, ze w lecie podczas grzania CWU pompa korzysta z DZ zamiast 18 to z 28*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 15.08.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Dzięki. Szkoda. PS Czy ktoś zna może pompy woda-woda posiadające "rewers" względnie będące też "inwerterami" (wiem, że to przy wodzie nie potrzebne dlatego pewnie większość nie ma, ale...)? Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Myjk Dodatkowe zapytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.08.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Odpowiadając sobie, na dzień dzisiejszy znalazłem tylko jedną pompę GW "będącą inwerterem", jest to PC Ecopower C10i. Nie udało się odnaleźć pompy posiadającej "revers" natomiast firma EconTech produkująca PC ma w swojej ofercie instalację realizującą "revers" na poziomie instalacji hydraulicznej -- co w zasadzie mnie satysfakcjonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Ja z tego zrezygnowalem i ich pompie (rewersu), bo i tak nie bardzo jest jak sensownie ten chlod w domu odebrac. Ile teraz chca ekstra za rewers w Ekontechu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.08.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Ile teraz chca ekstra za rewers w Ekontechu? Nic. Oczywiście jeśli chodzi o sterowanie, bo że dodatkowy nakład na hydraulikę jest, to naturalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 No wlasnie o ten "dodatkowy naklad" pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.08.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) To już kwestia inwestora a nie firmy sprzedającej PC. Do aktywnego chłodzenia na chłodnicach/klimakonwektorach ze zbiornikiem wody lodowej, grzaniem CWU, możliwością zrzutu ciepła do DZ tudzież ogrzewania basenu ogrodowego, w stosunku do zimowej instalacji CO, jest 5 pompek obiegowych i 20 zaworów więcej. Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 24.11.2014 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Czy jest ktoś z Mińska Mazowieckiego u kogo można było by obejrzeć ecopolową pompę i instalację? Bierzemy pod uwagą ww. firmę. Ideałem był by dom na płycie grzejnej. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.11.2014 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Skontaktuj sie z producentem i popros o referencje - w koncu masz ich usiebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tombiel 08.01.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam. Czy ktoś z posiadaczy Pompy Ecopol System mógłby się podzielić możliwościami sterowania ? Czy jest jakaś możliwość sterowania pompą bazując na czujnika 1wire ? Czy jest możliwość regulacji temperatury np cieczy w ogrzewaniu podłogowym na podstawie temperatury na zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knittwiktoria 21.04.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Witam, poszukuję przedstawiciela, kogoś kto zamontuje mi pompę Ecopol-u na Dolnym Śląsku.Czy ktoś zna takowego? proszę o namiary. WIktoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tombiel 20.08.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 WitamMaj pytanie do posiadaczy pompy ekopol-system.Czy jest mozliwosc sprawdzenia dzielania pompy bez podlaczania jej do zasilania ? ewentualnie czy pompa posiada licznik przepracowanych godzin, ktory sie nie da wyzerowac po odcieciu od pradu i czy da sie to sprawdzic bez podpiecia do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 20.08.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 chodzi ci o instalacje hydrauliczna czy elektryczna? Pompa ma licznik godzin przepracowanych calkowitych i okresowych. Z poziomu menu uzytkownika calkowitych nie mozna skasowac. Z poziomu "serwisowego" tez nie. Ale prąd musisz miec Co moze producent - pewnie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tombiel 21.08.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 karolek75 oczywiscie chodzi o instalacje hydrauliczną. Chciałbym Cie jeszcze zapytać czy do PC jest dolączana stacja pogodowa z czujnikiem temperatury ? jesli tak to jaka ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 23.08.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Nie. Wybór sterownika należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 16.08.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Interesuje mnie ta pompa, jak ją dobrać do powierzchni grzania po podłodze 215m2. Czy coś jeszcze jest ważne?Jaki koszt może mnie wynieść dla pompy z gruntowym wymiennikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.08.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Żeby dobrać pompę, trzeba zrobić OZC -- by oszacować projektową moc. Ja mam zamiar zamknąć się z pompą 8-9kW (zapotrzebowanie 6.5kW przy -20sC na zewnątrz i 23sC w domu) i poziomym wymiennikiem (prawdopodobnie wykonanym metodą gospodarczą), w 20 tys. zł brutto. Pompę chcę ecopola albo ekontecha, najprostszą z możliwych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 16.08.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 A co to jest ten OZC? Jsk to sprawdzic, zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts