Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła - Ecopol - System

Gość Gosc***

Recommended Posts

Nie wiem jaki opor bedzie stawiala niedzialajaca w tym czasie obiegowka DZ w pompie ciepla, ktora jest wpieta po drodze. Musial bys jakiegos hydry o to spytac.

Można zrobić obejście i problem oporu na pompce przestanie w ogóle istnieć.

Walka w zasadzie toczy sie o nic, bo grzanie CWU latem ktore chcesz napedzic cieplem z klimakonwektora to 1h/dobe. Zupelnie za malo, zeby to mialo istsotne znaczenie w bilansie energetycznym nagrzanego domu.

Ponieważ klimakonwektor oparty na DZ może dać sobie radę z chłodzeniem małego pomieszczenia pracując cały czas, to przy jego stosunkowo mizernej wydajności przez godzinę postoju może już "strat" nie nadrobić. Zatem od początku "czepiałem się" tego właśnie szczegółu -- że trzeba wyłączać obieg klimakonwektora na czas grzania CWU -- otóż wcale nie trzeba. Poza tym "walka" się toczy o blisko 1kWh. Może i mało, w całym sezonie letnim raptem ~20 zł.

Co z tego, ze jest pompa ktora ma na DZ jakas moc chlodnicza, skoro nie mam jak w sprytny sposob tej mocy chlodniczej wykorzystac.

Skoro da się grzać, da się też chłodzić. Jak wyżej, kwestia odpowiednio zaprojektowanej i zbudowanej instalacji. Główna rzecz jakiej mi brakuje, a która znaczenie by instalację uprościła, to "revers" w PC od którego ww. dyskusja się zaczęła. Jeszcze przy okazji tematu wątku ;) czy pompy ecopola są "inwerterami" czy też sprężarka "brutalnie" chodzi tylko na pełnej mocy przez on/off (bo na to pytanie też mi handlowiec w ecopolu nie odpisał)?

Moje proby dotyczyly wlasnie pasywnego chlodzenia za pomoca klimakonwektora i glikolu krazocego w DZ (nie z apomoca pompy ciepla). Niestety przy poziomym DZ to nie dziala. Ja mam latem pod 18*C na zasilaniu DZ. Moze na odwiertach i moze jak bym sie przyzwyczail do dzialania tego ustrojstawa 24h/dobe to by zdalo egzamin.

Klimakonwektor oparty na DZ, podobnie jak podłogówka, niewielkie ma szanse na sensowne chłodzenie DOMU -- i z tym nigdy nie dyskutowałem.

Nie mam osobnego watku w stylu "dalem dupy z klimakonwektorem". To nie jest jakis straszny wstyd, ale powod do dumy tez nie. Powinienem byl to przewidziac, ale nie doczytalem o temperaturach letnich DZ. Jednak jak trafie w jakims watku na takie pomysly, to staram sie przedstawic swoje watpliwosci i podzielic sie doswiadczeniami. :)

Spoko. Pisałeś o swojej "porażce" w odpowiedzi na moją wzmiankę o chłodzeniu z pomocą PC CO. Stąd ciągnąłem Cię za język chcąc poczytać gdzie zostały popełnione błędy. :)

• Odpowiedzi 676
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można zrobić obejście i problem oporu na pompce przestanie w ogóle istnieć.

No to wlasnie pokazalem Ci moj schemat, gdzie takie obejscie hydrulicznie jest zrobione. :)

Poza tym "walka" się toczy o blisko 1kWh. Może i mało, w całym sezonie letnim raptem ~20 zł.

Nie wiem jak to policzyles, ale kwota jest raczej bajonska. Realnie bedzie to o chyba duuuuuzo mniej. Zakladam, ze w lecie podczas grzania CWU pompa korzysta z DZ zamiast 18 to z 28*C.

• 2 weeks później...
Odpowiadając sobie, na dzień dzisiejszy znalazłem tylko jedną pompę GW "będącą inwerterem", jest to PC Ecopower C10i. Nie udało się odnaleźć pompy posiadającej "revers" natomiast firma EconTech produkująca PC ma w swojej ofercie instalację realizującą "revers" na poziomie instalacji hydraulicznej -- co w zasadzie mnie satysfakcjonuje.

To już kwestia inwestora a nie firmy sprzedającej PC. Do aktywnego chłodzenia na chłodnicach/klimakonwektorach ze zbiornikiem wody lodowej, grzaniem CWU, możliwością zrzutu ciepła do DZ tudzież ogrzewania basenu ogrodowego, w stosunku do zimowej instalacji CO, jest 5 pompek obiegowych i 20 zaworów więcej. Edytowane przez Myjk

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...
  • 3 months później...
  • 11 months później...
Żeby dobrać pompę, trzeba zrobić OZC -- by oszacować projektową moc. Ja mam zamiar zamknąć się z pompą 8-9kW (zapotrzebowanie 6.5kW przy -20sC na zewnątrz i 23sC w domu) i poziomym wymiennikiem (prawdopodobnie wykonanym metodą gospodarczą), w 20 tys. zł brutto. Pompę chcę ecopola albo ekontecha, najprostszą z możliwych...