Liwko 16.08.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 A co to jest ten OZC? Jsk to sprawdzic, zrobic? OZC- jest Obliczenie zapotrzebowania na ciepło. Poszukaj w necie jakieś firmy, która ci to za parę stówek policzy, albo policz wartość przybliżoną jakimś bardziej prostym programem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.08.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) http://lmgtfy.com/?q=ozc+co+to+jest#http://lmgtfy.com/?q=ozc+co+to+jest+murator Generalnie musisz znaleźć audytora wykonującego OZC (ja zlecałem), albo policzyć samemu. Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 16.08.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Próbowałem obliczyć na tej stroniehttp://cieplowlasciwie.pl/wynik/1jhacoś tam mi powychodziło że pompa ciepła ma mieć 13kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.08.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 To tak dla zobrazowania. U profesjonalnego audytora wyszło mi 6.5kW dla mojego domu. Teraz wklepałem w cieplowlasciwie.pl, wyszło 9kW i prawie dwa razy większe zużycie energii, bo 17MWh (a u audytora niecałe 10MWh). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 16.08.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 A jaki koszt miales tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.08.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 330 zł brutto (parter+piętro). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 17.08.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 A na jakim etapie zleciles? Bo obecnie mam SSO, wiec pewnie za wczesnie bo jeszcze nie znam lambd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.08.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Na etapie projektu. Zacząłem od tego co mi się wydawało, a skończyłem na tym co ma być -- i tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.09.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Czy ktoś użytkuje polską pompę ciepła powietrze-woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.10.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 akurat w tym wątku chyba takich osób nie znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 13.11.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Witam, Właśnie kończę podpinanie kabelków do mojego klamota (Ecopol 10kW), mam 2 sterowniki Auraton 3000 i tak się właśnie zastanawiam,jak wymusić na nich pracę w taniej taryfie? Ktoś przerabiał może temat? Myślałem że one są bardziej "inteligentne", ale po przeczytaniu instrukcjistwierdzam, że funkcjonalność tego czegoś nie poraża... Zastanawiam się, czy nie puścić sygnału od sterowników przez jakiś nadrzędny kontroler,który będzie pilnował godziny załączenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.11.2016 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Od poczatku z nich zrezygnowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.11.2016 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam, Właśnie kończę podpinanie kabelków do mojego klamota (Ecopol 10kW), mam 2 sterowniki Auraton 3000 i tak się właśnie zastanawiam, jak wymusić na nich pracę w taniej taryfie? Ktoś przerabiał może temat? Myślałem że one są bardziej "inteligentne", ale po przeczytaniu instrukcji stwierdzam, że funkcjonalność tego czegoś nie poraża... Zastanawiam się, czy nie puścić sygnału od sterowników przez jakiś nadrzędny kontroler, który będzie pilnował godziny załączenia... nie jest to jakaś rewelacja, ale w zupełności wystarczy trzeba tylko dzienną z nocną zamienić(słoneczko - taryfa nocna) - bo na sterowniku nie można ustawić wyższej temperatury dla nocy - i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 14.11.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 nie jest to jakaś rewelacja, ale w zupełności wystarczy trzeba tylko dzienną z nocną zamienić(słoneczko - taryfa nocna) - bo na sterowniku nie można ustawić wyższej temperatury dla nocy - i to wszystko. Brzmi rozsądnie :] A nie ma problemu z tą "inteligencją", że on tam niby włącza na jakiś czas, coś sprawdza i potem wyłącza, trochę głupio by było żeby mi taktował pompą. I po co tam jest pomiar temperatury podłogi? On to jakoś używa do sterownia? Wiem że jest jakiś priorytet powietrze/podłoga, ale jak to w praktyce wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.11.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 to jest do ustawienia - ale pod warunkiem, że masz wyprowadzony kabelek i podłączony czujnik w podłodze. Mozna sterować temperaturą powietrza lub podłogi.(parametr do ustawienia - domyślnie jest powietrze, ale można ustawić podłoge) Ja steruję tylko temperaturą powietrza, bo nie mam wyprowadzonego kabla do czujnika.jedyną trochę wkurzającą opcja której nie da się wyłączyć jest to, że 20m przed okienkiem sprawdza i jak temperatura jest niższa o więcej niz 0,5C, to załącza grzanie od razu. Można to w opcjach opóźnić do 10m, ale całkowicie wyłączyć się nie da. Jak sterownik będziesz mieć w odpowiednim miejscu, to nie będzie ci taktować (daleko od źródeł ciepła i poza zasięgiem słońca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 14.11.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 to jest do ustawienia - ale pod warunkiem, że masz wyprowadzony kabelek i podłączony czujnik w podłodze. Mozna sterować temperaturą powietrza lub podłogi.(parametr do ustawienia - domyślnie jest powietrze, ale można ustawić podłoge) Ja steruję tylko temperaturą powietrza, bo nie mam wyprowadzonego kabla do czujnika. No ja wpuściłem bo Ecopol tak zalecał, tylko nie mogę nigdzie znaleźć informacji, na cholerę mi ta temperatura podłogi jedyną trochę wkurzającą opcja której nie da się wyłączyć jest to, że 20m przed okienkiem sprawdza i jak temperatura jest niższa o więcej niz 0,5C, to załącza grzanie od razu. Można to w opcjach opóźnić do 10m, ale całkowicie wyłączyć się nie da. No panie! To jest właśnie ta "inteligencja" sterownika, którą tak się chwalą w instrukcji Cóż, trza będzie to w praktyce sprawdzić, póki co czekam na wodę do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.11.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 No ja wpuściłem bo Ecopol tak zalecał, tylko nie mogę nigdzie znaleźć informacji, na cholerę mi ta temperatura podłogi . Podlogowka ma swoja bezwladnosc, ktora moze spowodowac, ze zanim wzrosnie temp. powietrza podloga ci sie rozgrzeje na tyle mocno, ze potem zamiast np. 22oC, powietrze ci sie rozgrzeje do np 22.5. To jest taki dodatkowy kaganiec, wylaczajacy grzanie wczesniej jak podloga osiagnie zadana temperature. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.11.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 No ja wpuściłem bo Ecopol tak zalecał, tylko nie mogę nigdzie znaleźć informacji, na cholerę mi ta temperatura podłogi . Podlogowka ma swoja bezwladnosc, ktora moze spowodowac, ze zanim wzrosnie temp. powietrza podloga ci sie rozgrzeje na tyle mocno, ze potem zamiast np. 22oC, powietrze ci sie rozgrzeje do np 22.5. To jest taki dodatkowy kaganiec, wylaczajacy grzanie wczesniej jak podloga osiagnie zadana temperature. Tzn chyba tak wlasnie jest w tym sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.11.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 ...póki co czekam na wodę do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 14.11.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Chata praktycznie gotowa, a podłączenie wody na działkę jakoś się "opóźniło" lokalnie i nie mamy jeszcze wody, toteż podłogówki zalać nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts