Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła - Ecopol - System

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 676
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam,

Właśnie kończę podpinanie kabelków do mojego klamota (Ecopol 10kW), mam 2 sterowniki Auraton 3000 i tak się właśnie zastanawiam,

jak wymusić na nich pracę w taniej taryfie? Ktoś przerabiał może temat? Myślałem że one są bardziej "inteligentne", ale po przeczytaniu instrukcji

stwierdzam, że funkcjonalność tego czegoś nie poraża... Zastanawiam się, czy nie puścić sygnału od sterowników przez jakiś nadrzędny kontroler,

który będzie pilnował godziny załączenia...

Witam,

Właśnie kończę podpinanie kabelków do mojego klamota (Ecopol 10kW), mam 2 sterowniki Auraton 3000 i tak się właśnie zastanawiam,

jak wymusić na nich pracę w taniej taryfie? Ktoś przerabiał może temat? Myślałem że one są bardziej "inteligentne", ale po przeczytaniu instrukcji

stwierdzam, że funkcjonalność tego czegoś nie poraża... Zastanawiam się, czy nie puścić sygnału od sterowników przez jakiś nadrzędny kontroler,

który będzie pilnował godziny załączenia...

nie jest to jakaś rewelacja, ale w zupełności wystarczy

trzeba tylko dzienną z nocną zamienić(słoneczko - taryfa nocna) - bo na sterowniku nie można ustawić wyższej temperatury dla nocy - i to wszystko.

nie jest to jakaś rewelacja, ale w zupełności wystarczy

trzeba tylko dzienną z nocną zamienić(słoneczko - taryfa nocna) -

bo na sterowniku nie można ustawić wyższej temperatury dla nocy - i to wszystko.

Brzmi rozsądnie :] A nie ma problemu z tą "inteligencją", że on tam niby włącza na jakiś czas, coś sprawdza

i potem wyłącza, trochę głupio by było żeby mi taktował pompą.

I po co tam jest pomiar temperatury podłogi? On to jakoś używa do sterownia? Wiem że jest jakiś priorytet

powietrze/podłoga, ale jak to w praktyce wygląda?

to jest do ustawienia - ale pod warunkiem, że masz wyprowadzony kabelek i podłączony czujnik w podłodze. Mozna sterować temperaturą powietrza lub podłogi.(parametr do ustawienia - domyślnie jest powietrze, ale można ustawić podłoge) Ja steruję tylko temperaturą powietrza, bo nie mam wyprowadzonego kabla do czujnika.

jedyną trochę wkurzającą opcja której nie da się wyłączyć jest to, że 20m przed okienkiem sprawdza i jak temperatura jest niższa o więcej niz 0,5C, to załącza grzanie od razu. Można to w opcjach opóźnić do 10m, ale całkowicie wyłączyć się nie da. Jak sterownik będziesz mieć w odpowiednim miejscu, to nie będzie ci taktować (daleko od źródeł ciepła i poza zasięgiem słońca)

to jest do ustawienia - ale pod warunkiem, że masz wyprowadzony kabelek i podłączony czujnik w podłodze. Mozna sterować temperaturą powietrza lub podłogi.(parametr do ustawienia - domyślnie jest powietrze, ale można ustawić podłoge) Ja steruję tylko temperaturą powietrza, bo nie mam wyprowadzonego kabla do czujnika.

No ja wpuściłem bo Ecopol tak zalecał, tylko nie mogę nigdzie znaleźć informacji, na cholerę mi ta temperatura podłogi ;)

jedyną trochę wkurzającą opcja której nie da się wyłączyć jest to, że 20m przed okienkiem sprawdza i jak temperatura jest niższa o więcej niz 0,5C, to załącza grzanie od razu. Można to w opcjach opóźnić do 10m, ale całkowicie wyłączyć się nie da.

No panie! To jest właśnie ta "inteligencja" sterownika, którą tak się chwalą w instrukcji ;)

Cóż, trza będzie to w praktyce sprawdzić, póki co czekam na wodę do podłogówki.

No ja wpuściłem bo Ecopol tak zalecał, tylko nie mogę nigdzie znaleźć informacji, na cholerę mi ta temperatura podłogi ;)

.

Podlogowka ma swoja bezwladnosc, ktora moze spowodowac, ze zanim wzrosnie temp. powietrza podloga ci sie rozgrzeje na tyle mocno, ze potem zamiast np. 22oC, powietrze ci sie rozgrzeje do np 22.5. To jest taki dodatkowy kaganiec, wylaczajacy grzanie wczesniej jak podloga osiagnie zadana temperature.

.

Podlogowka ma swoja bezwladnosc, ktora moze spowodowac, ze zanim wzrosnie temp. powietrza podloga ci sie rozgrzeje na tyle mocno, ze potem zamiast np. 22oC, powietrze ci sie rozgrzeje do np 22.5. To jest taki dodatkowy kaganiec, wylaczajacy grzanie wczesniej jak podloga osiagnie zadana temperature. Tzn chyba tak wlasnie jest w tym sterowniku.