Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła - Ecopol - System

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 676
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam tak - noc 23C, dzień22,5C - takie wysokie ze względu na dzieci - 8 miesięcy i 4,5 roku. Grzeję od kilku dni, w nocy się na około 2 godziny załącza....

8 miesięcy ????

Nasza mała z 10 lutego :-) widać na Was też wiosna zadziałała :-)

U nas nastawy o 0,5 C niżej. Sprawdzasz czy pompka wygrzewa do tych zadanych temp. na jakimś osobnym termometrze? U mnie jest obok sterownika do pompy sterownik od reku i on pokazuje zawsze temp. niższą o około 0,5-1C.

Gość Gosc***

to nie wiosna, to było tak zaplanowane, zeby urlop macierzyński był do końca roku szkolnego :)

nasz jest z 31 stycznia. Sterownik od reku jest w piwnicy.Nasze sterowniki Auraton3000 mają dokładność +-1C, ja mam stacje pogodową w pomieszczeniu gdzie jest sterownik i małe odchyłki są, pokazuje trochję mniej ale max 0,5-0,6C(ma taką samą dokładność co sterownik - kupiłem ją ze względu na pomiar wilgotnośći), mam też zwykły termometr, ale na nim to cięzo uznać taką małą różnicę

Po długotrwałej lekturze tej części forum i licznych rozterkach nad wyborem systemu ogrzewania , w niedzielę a w zasadzie w sobotę wieczorem pierwszy raz została odpalona pompka Ecopol System o mocy 13KW + zasobnik na CWU o pojemności 400l.

Pewnie jak większość niezdecydowanych nadal jestem ciekaw jak będzie w największe mrozy, czy temperatury w domu będą odpowiednie i jakie będzie zużycie energii elektrycznej.

Po długotrwałej lekturze tej części forum i licznych rozterkach nad wyborem systemu ogrzewania , w niedzielę a w zasadzie w sobotę wieczorem pierwszy raz została odpalona pompka Ecopol System o mocy 13KW + zasobnik na CWU o pojemności 400l.

Pewnie jak większość niezdecydowanych nadal jestem ciekaw jak będzie w największe mrozy, czy temperatury w domu będą odpowiednie i jakie będzie zużycie energii elektrycznej.

Witamy w gronie użytkowników :-)

Spokojnie z uwagi na malucha w domu mamy non-stop minimum 21C. Ciągle walczymy z doszczelnieniem okna tarasowego - co fachowcy poprawią z jednej strony rozszczelnia się z innej i tak już 4 razy ... i pompka załącza się na kilka godzin 2-4 dziennie.

Byliśmy ostatnio u sąsiadów (mają piecyk gazowy) i u nich 18C no bo wiadomo oszczędzają - w zeszłym roku sezon grzewczy kosztował ich prawie 5000 pln. Dom w zasadzie podobnej wielkości i też dobrze ocieplony, no ale gazu szło.

Jak nie grzaliśmy na CWU i inne prądu szło za około 130-150 pln miesięcznie czyli chyba dość znośnie (kuchnia i płyta też na prąd), a wody idzie u nas co niemiara 50m3 od początku czerwca (z czego 30 to ciepła).

Teraz pewnie dociągniemy do 250 pln, a Zimą mam nadzieję nie przeskoczymy 500 pln i będzie ok.

Pozdrawiamy!

Gość Gosc***

Forsa80 - masz podlicznik?

ja raz w miesiącu odczytuje podlicznik z PC i licznik główny....mam pełną kontrolę i pełny pakiet statystyk :)

jak nie grzałem, to prądu szło nam podobnie jak u ciebie. Masz taryfę całodobową czy dwustrefową?

u mnie rozkład kosztów w poprzednim, 1 sezonie grzewczym był następujący - przyjąłem srednią cenę za 1kwh 0,45zł, bo taka mi wychodzi za cały rok(ma taryfę dwustrefową)

dane z podlicznika PC (CO+CWU)(kwh) przeliczone po średniej cenie kwh

listopad - 240zł

grudzień+styczeń - 723zł

luty - 398zł

marzec - 290zł

kwiecień - 153zł

maj-wrzesień - srednio 60zł/m

Niestety podlicznika nie mam i mało miejsca na jego instalację.

Taryfę mamy 2 strefową, ale jeszcze póki co budowlaną, dlatego koszt prądu jest szacowany bo na rachunku ostatnio widziałem 200 pln, ale z tej kwoty 87 pln to opłata stała i kWh też jest deczko droższa niż później w normalnej taryfie.

adiqq jaką macie powierzchnię domu i jakie ocieplenie?

Gość Gosc***

130m2 powierzchni użytkowej(23C) i 75m2 piwnic,z tego 65m2 dogrzewane do 16C

Ocieplenie 20cm styro, wentylacja mechaniczna z reku. Ale sporo mostków zostało jeszcze po budowie....

do tego jeszcze 2 grzejniki w garażu, ale one pełnią funkcję bardziej dekoracyjną, bo są na pętlach podłogówki z piwnicy, czyli załaczają się rzadko...

adiqq masz pdobnie jak mój dom. Jak ja nie planuję podłogówki w piwnicy, ale grzejnik w suszarni (suszarnia w piwnicy) podłączyć do rozdzielacza podłogówki na parterze, czy do trójnika na rurach jeszcze w piwnicy przed rozdzielaczem ? Oczywiście przed grzejnikiem zawór (używany ma być zimą jak pranie będzie schło).

Gość Gosc***

przy tej podłogówce szybciej by ci wyschło, bo wyższe temperatury będziesz mieć na bank...mam drabinki w łazienkach na parterze i na poddaszu i tego ciepła praktycznie nie czuć...przy podłogówce te pranie będzie ci dużo lepiej schło niz przy grzejniku(nawet jak go bardzo mocno przewymiarujesz, a taki przewymiarowany grzejnik pewnie cię też drożej wyjdzie niż ta podłogówka w tej piwnicy - za 2 grzejniki do garażu 60x180 zapłaciłem 1200zł - jak bym robił jeszcze raz, to te 2 pętle dałbym w podłogę - w sumie jeszcze to mogę zrobić, bo nie mam tam wylewki, tylko co z tymi grzejnikami zrobię? :))

Chyba lepiej podłączyć z rozdzielacza - tylko nie wiem jaki to będzie miało wpływ na opory...a przydławić zawsze możesz na rotametrze...

Gość Gosc***

to już prędzej na allegro wystawię :D

muszę tylko dokładnie to pomierzyć, bo tej wylewki będzie niedużo, ale nawet jak wyjdzie te 4cm, to chyba to przerobię...tyle ze będe muiał łączenia na rurkach zrobić...no i będzie problem, bo nie będzie do czego rurek przymocować...styropian mi już tam żaden nie wejdzie - styropian mam pod betonem - więc akumulacja będzie bardzo duża...

Cześć,

sezon grzewczy się zaczyna to i aktywność userów większa :).

Ja przy układzie ogrzewania na ten sezon nic nie zmieniałem, poprawiłem ocieplenie murłaty oraz łączenia z dachem, otynkowałem chałupę i ociepliłem styro obrzeża okien. Czy to coś zmienii...pewnie nie wiele ale poprawia somopoczucie :).

Za bardzo nie chce mi się już monitorować pracy PC, ustawione 21,5 oraz 20,5 dla dziennej i czekamy na zimę...

Pozdrawiam - Daniel

Gość Gosc***

przy twoich nastawach moje 23C i 22,5C to tropiki :)

a jak docieplałeś murłatę?

ja sie zastanawiam, czy ma sens poprawiać ciągłość izolacji ściany z ociepleniem dachu...musiałbym rozebrać podbitkę, skuć pustak za murłatą i przykleić tam styro zamiast tego i przywrócić podbitę (pcv) Myślałem przy okazji tynku to zrobic, tylko nie wiem czy jest sens.....no i boje się że przy tym skuwaniu moze się uszkodzić membrana dachowa....

Gość Gosc***
u mnie to zależy od konfiguracji w jakiej pracują podłogówki...jak idzie parter lub poddasze albo parter i poddasze to w okolicy 7 jest, jak jak razem z piwnicą, to róznica jest mniejsza...ale nie pamiętam dokładnie, przyobserwuję, jak zacznie sie prawdziwe grzanie...wtedy się przypomnij...

przy twoich nastawach moje 23C i 22,5C to tropiki :)

a jak docieplałeś murłatę?

ja sie zastanawiam, czy ma sens poprawiać ciągłość izolacji ściany z ociepleniem dachu...musiałbym rozebrać podbitkę, skuć pustak za murłatą i przykleić tam styro zamiast tego i przywrócić podbitę (pcv) Myślałem przy okazji tynku to zrobic, tylko nie wiem czy jest sens.....no i boje się że przy tym skuwaniu moze się uszkodzić membrana dachowa....

Cześć,

u mnie ściana 1W, ocieplenie murłaty już było ale słabe więc dodałem 6 cm styro od zewnątrz oraz na łączeniu ściany z dachem (pod membranę) dopchałem jeszcze trochę wełny tam gdzie był luz (były miejsca nie dokładnie zrobione przez ekipę od zabudowy i ocieplenia poddasza).

Potem poszedł tradycyjny tynk cementowo-wapienny. W tym tygodniu ma się robić podbitka więc zasłoni styro.

Tak jak mówię nie wiem czy to coś zmieni ale samopoczucie poprawia :).

Co do nastaw to przy wyższych żona marudzi że za ciepło, jakoś zimnolubna się zrobiła :)

Pozdrawiam - Daniel

Cześć,

u mnie również delta 7 C, wynika to chyba z dość długich pętli w podłodze. W zeszłym roku na poddaszu zmieniłem pompkę na mocniejszą ale nie wiele to zmienia.

Tak już pewnie musi zostać. Już nie pamiętam ale chyba jak zakręcę obwód na strychu nad garażem to delta robi się mniejsza tylko że to dobra suszarnia itp. więc grzejemy to pomieszczenie.

Pozdrawiam - Daniel