naberia 01.02.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam, Proszę o podpowiedź jak można połączyć płytki z podłogą pływającą? (będę mieć ogrzewanie podłogowe wodne zarówno pod płytkami jak i panelami ).Czy korek się nadaje? czy się będzie wykruszał?Jest alternatywa do listwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.02.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 O ja też jestem ciekawa rozwiązania takiej sytuacji.naberia z pewnością musisz wziąć pod uwagę grubość obu posadzek przy robieniu wylewki. Płytki są cieńsze niż deski podłogowe czy panele z podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychow85 01.02.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 O ja też jestem ciekawa rozwiązania takiej sytuacji. naberia z pewnością musisz wziąć pod uwagę grubość obu posadzek przy robieniu wylewki. Płytki są cieńsze niż deski podłogowe czy panele z podkładem. Moim zdaniem jest to do wykonania, chyba ze masz więcej powierzchni do pokrycia płytką. Są teraz nowe podkłady specjalne na ogrzewanie podłogowe - w Castoramie jest on w kolorze fioletowym ma dziurki i jego grubość wynosi 1,5mm tak więc jeśli wybierzesz panel np 8mm + ten podkład to daje 9,5mm w tym wypadku nawet płytka wtedy będzie wyżej Płytki przeważnie maja 8mm + 4-5mm kleju to daje 12-13mm. Przy dzisiejszych wylewkach można użyć mniejszego grzebienia do klejenia płytek, ale to i tak będzie mniej więcej 10,5mm. Co do listwy - jedynie gdyby była deska 15mm na kleju to by musiała być. przy panelach + podkład polecam korek na kleju oczywiście można go tez ewentualnie jeszcze podmalować na żądany kolor. alternatywą jest jeszcze sylikon w kolorze fugi płytek - Sprawdziłem u siebie i nic sie nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 01.02.2011 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Dziękuję za odpowiedź. Żeby się upewnić jeszcze zapytam - czyli bez problemu można użyć korek i nie trzeba przyklejać np. ostatniego panelu? Cała podłoga może być pływająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.02.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam, Proszę o podpowiedź jak można połączyć płytki z podłogą pływającą? (będę mieć ogrzewanie podłogowe wodne zarówno pod płytkami jak i panelami ). Czy korek się nadaje? czy się będzie wykruszał? Jest alternatywa do listwy? Podłoga pływająca musi mieć możliwość swobodnych odkształceń, stąd też w miejscu połączenia z płytkami należy wkleić (stopką pod płytki) specjalny kształtownik, który zamaskuje niezbędną w takim przypadku szczelinę dylatacyjną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychow85 03.02.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Dziękuję za odpowiedź. Żeby się upewnić jeszcze zapytam - czyli bez problemu można użyć korek i nie trzeba przyklejać np. ostatniego panelu? Cała podłoga może być pływająca? Ja akurat mam ostatni panel w progu przyklejony - nic sie z tym nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 03.02.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Ja akurat mam ostatni panel w progu przyklejony - nic sie z tym nie dzieje Może tak się zdarzyć w przypadku stabilnego mikroklimatu, jakkolwiek zasad nie tworzy się na podstawie pojedynczych przypadków. W swojej praktyce spotykam się częściej z trudniejszymi przypadkami, stąd mam odmienne zdanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts