Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak połączyć płytki z podłogą pływającą przy ogrzewaniu podłogowym?

naberia

Recommended Posts

O ja też jestem ciekawa rozwiązania takiej sytuacji.

naberia z pewnością musisz wziąć pod uwagę grubość obu posadzek przy robieniu wylewki. Płytki są cieńsze niż deski podłogowe czy panele z podkładem.

Moim zdaniem jest to do wykonania, chyba ze masz więcej powierzchni do pokrycia płytką. Są teraz nowe podkłady specjalne na ogrzewanie podłogowe - w Castoramie jest on w kolorze fioletowym ma dziurki i jego grubość wynosi 1,5mm tak więc jeśli wybierzesz panel np 8mm + ten podkład to daje 9,5mm

w tym wypadku nawet płytka wtedy będzie wyżej :) Płytki przeważnie maja 8mm + 4-5mm kleju to daje 12-13mm. Przy dzisiejszych wylewkach można użyć mniejszego grzebienia do klejenia płytek, ale to i tak będzie mniej więcej 10,5mm.

Co do listwy - jedynie gdyby była deska 15mm na kleju to by musiała być. przy panelach + podkład polecam korek na kleju oczywiście :) można go tez ewentualnie jeszcze podmalować na żądany kolor. alternatywą jest jeszcze sylikon w kolorze fugi płytek - Sprawdziłem u siebie i nic sie nie dzieje.

Witam,

Proszę o podpowiedź jak można połączyć płytki z podłogą pływającą? (będę mieć ogrzewanie podłogowe wodne zarówno pod płytkami jak i panelami ).

Czy korek się nadaje? czy się będzie wykruszał?

Jest alternatywa do listwy?

Podłoga pływająca musi mieć możliwość swobodnych odkształceń, stąd też w miejscu połączenia z płytkami należy wkleić (stopką pod płytki) specjalny kształtownik, który zamaskuje niezbędną w takim przypadku szczelinę dylatacyjną. Pozdrawiam.

Ja akurat mam ostatni panel w progu przyklejony - nic sie z tym nie dzieje

Może tak się zdarzyć w przypadku stabilnego mikroklimatu, jakkolwiek zasad nie tworzy się na podstawie pojedynczych przypadków. W swojej praktyce spotykam się częściej z trudniejszymi przypadkami, stąd mam odmienne zdanie. Pozdrawiam